Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 септ. 2016, 13:41 ч.

Висок пролактин и аденом на хипофизата - 7

  • 31 776
  • 270
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 2 689
Добре дошли в новата ни тема  bouquet

Старите теми:

Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6

# 1
  • София
  • Мнения: 1 073
Хайде, дано тази тема на всички ни е на късмет!  bouquet

# 2
  • Мнения: 151
Момичета, говорейки за висок пролактин и плануване на бебта, искам да ви споделя моя опит, защото имам чувството, че направо чудо се е случило - от винаги знам че имам киста/пролактином, ( 5-4-3-2 мм), около 12 години пиех достинекс, никога в живота си не съм имала нормални функциониращ цикъл (както казва лекарят ми - само "козметичен" цикъл благодарение на противозачатъчните). И сега като дойде време да мислим за бебе дойде и мега драмата - висок пролактин , яйчниците ми не работят. Ходя при нов лекар, с който да планираме събитията и той ми смени достинекса с половин таблетка парлодел. Напълно шокиращо за мен, още първит месец, след спирането на противозачатъчните цикълът ми дойде като по часовник !!! Всички чувам, че пият достонекс, както и аз преди това, но лекарят ми каза, че за парлодела има повече научни изледвания. При мен видимо функционира отлично.

# 3
  • София
  • Мнения: 802
Аз днес си получих изследванията на пролактина,след 6 мес. бромокриптин е в норма.
 bouquet

# 4
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 3 496
Аз днес си получих изследванията на пролактина,след 6 мес. бромокриптин е в норма.
 bouquet
Супер, но се консултирай с ендокринолог как да намалиш дозата,  за да не пада повече.  При мен падна доста, беше почти на долна граница,  свалиха ми дозата на1/4 вечер.  Аз го пих така известно време и го спрях.  На следващата контрола след няколко месеца - отново над горна граница.  И хайде отначало схеми и чудеса. Та спирането не трябва да е рязко. 

# 5
  • Мнения: 265
Здравейте сестри по съдба!
Днес имам тройна честитка за лоши новини, една от др Владимиров с малки шансове за зачеване.....но това е за друга тема.

След ямр на хипоффиза се установиха мн неща. И без това имах някакви параноични психоатаки че ще умра но явно е силната ми интуиция, която и този път ме подтикна да направя изследването.
Веднага ме жегна защото на др хора правеха изследването ок 20-25 мин а на мен ок 10.
Аденом имам в ляво с размери около 2,5 см, по памет пиша. Отделно питуитаризъм синдром нещо си, което е свързано с моите проблеми. Кистична лезия, която явно от нея ми е намалено виждането, сега си обяснявам че безвкусния диабет е бил симптом предхождащ кистата. Но така или иначе видни ендокринолози катозавеждащия на Ендокринология  Лозанов от Токуда, проклетия от мен Каменов от Александровска не сметнаха за редно да ме осведомят да свържат едното с другото, да се поиска ямр.
Ще напиша точно какво ми написаха за да ми го разчетете по-подробно. Днес нямам сили просто за нищо. Но евала им много свясни и можещи и знаещи хора са в Иван Рилски, в този отдел, дори ме питаха дали не съм приемала растежен хормон, защото вероятността да имам гонотропен аденом не е малка. Заключение повторно ямр с контрастно на зял мозък. Ако е рекъл Бог дано повече никаква друга болест не ми се открива и отключва защото няма да ги понеса. Да е жив др   Ябруди, както и др Начев които ме насочиха към ямр! Вече съвсем се замислям дали да не кандидатствам по програма за хора ксто мен с мултикомпонентни здр проблеми за лечение в  чужбина. Поздрави и Бог да е с нас!

# 6
  • Мнения: 265
Момичета, Серенити, наистина в Усбале са много учтиви и добри хора.

Искам да напиша каквото са ми написали в листа към ямр и ако някоя от вас знае да ме ограмоти, защото аз прочетох на 3 места за аденом и киста.

Ето описанието:

Хипофиза- хипопластична, правилно вложена в села турцика. В структурата на аденохипофизата срединно, по съседство  с диафрагма селе се визуализира добре ограничена, кистична лезия, с хомогенно ликвороидентично съдържимо, непроменяща сигналната си характеристика и с контрастно в-во - образ съответстващ в най- висока степен- киста.
На подконтрастните образи в съседство на пода на селата се визуализира малка хипоинтензивна зона с коронарни р- ри: 2,5-1,7 мм, суспектна за аденом. Супраселарната цистерна е свободна. Хиазма оптикум - бо.
Инфундибукумът не се визуализира. По съседство на инфундибуларния рецесус на трети вентрикул, дорзално хиазма оптикум се визуализира хиперинтензнс при T 1 нодуларна лезия, повишаваща сигналния си интензитет хомогенно на подконтрастните скенограми-  образ, суспектен за ектопична неврохипофиза. Двата кавернозни синуса са интактни. Нормално аериран сфеноидален синус.
Заключение! Ямр на описаните области може да се свърже с хипоплазия на хипофизата, хипоплазия/ агенезия на инфундибукума и ектопия на неврохипофизата, а съвкупностра с находките може да се свърже с " pituitary stalk syndrome". Мр образ описаните находки в аденохипофизата може да се свърже с киста и микроаденом. За клинична корелация и проследяване. Докторката ми, която е младичка каза че още няма да приемам нещо от рода на Достинекс.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 073
Железни криле, всичко ще се нареди!
Не мога да ти помогна с разчитането на ЯМР, но факт е, че е нещо странно, вероятно по=рядко срещано, не съм попадала на подобно описание по форумите досега. Насочила си се към добри лекари, надявам се да ти помогнат  bouquet  Достинекс не са ти дали, защото явно се съмняват за нещо съвсем различно с хипофизата ти. Предполагам, че ще те подложат и на функционални тестове, за да ти поставят диагноза. Само спокойно и ще стискаме палци!
/ти в болницата ли си сега?/

# 8
  • Мнения: 265
Да Серенити, засега днес правих тсх, фсх, тат, мат, асат, алат и др такива, пкк. Казаха че това анти тпо е същия мат, така ми отвърнаха. Тоест няма друго което да се пуска за да се види Хашимото. На ехото жлезата не показа да е с Хашимото, ще ида да му ударя 2 шамара на др Каменов.  CrazyЗасега съм мн спокойна защото ще ми махнат хапчетата минрам които са за безвкусния диабет. Събирам 2 поредни дни за диуреза. Др Еленкова не я разпознах, хареса ни завеждащата лекарка която ме успокои, както и др Ахмедов, така спокойно ме изслуша и др Марвакова ако я казвам правилно, моята лекарка. Утре ще поискам среща с очен лекар за да премери очното налягане защото доста ме боли главата и от задната страна на очите. От години не съм се чувствала толкова  спокойна, ще се наспя на спокойствие сама в стаята. Поздрави от мен. bouquet newsm51

# 9
  • Мнения: 631
Запис в темата, за да ви следя и въпрос.
След като бях на ЯМР и не се видя аденом, но стойностите на пролактина твърдо не желаят да слязат под 1000 ми изписаха Бромокриптин по половин вечер. Не мога да разбера сега след като няма аденом какво борим в случая. Какъв е този Пролактин, на какво се дължи никой не ми обяснява. И ей така да си гълтам още едни хапчета без никаква яснота за какво ги гълтам...чувствам се неосведомена и объркана. Има ли някой идея защо може да поддържам тия стойности и какво бих постигнала при това положение с Бромокриптина?

# 10
  • Варна
  • Мнения: 2 689
Запис в темата, за да ви следя и въпрос.
След като бях на ЯМР и не се видя аденом, но стойностите на пролактина твърдо не желаят да слязат под 1000 ми изписаха Бромокриптин по половин вечер. Не мога да разбера сега след като няма аденом какво борим в случая. Какъв е този Пролактин, на какво се дължи никой не ми обяснява. И ей така да си гълтам още едни хапчета без никаква яснота за какво ги гълтам...чувствам се неосведомена и объркана. Има ли някой идея защо може да поддържам тия стойности и какво бих постигнала при това положение с Бромокриптина?

Аз си мисля, че високите стойности на пролактин способстват образуване на аденом, освен това при продължително и постоянно високи стойности, се появяват смущения в цикъла и невъзможно забременяване.

Предполагам има и други странични ефекти на висок пролактин.

# 11
  • София
  • Мнения: 1 073
Странични ефекти - много. Пролактинът може да е повишен следствие на СПКЯ, Хашимото, проблеми с надбъбреците. Винаги е добре да се намери първоизточника, но междувременно пролактинът трябва да се свали.

# 12
  • Мнения: 265
Здравейте. Искам да питам понеже др Матрозова, чието име сбърках по- нагоре в поста си ме изписа и каза че още   рано да ям достинекс за микроаденома. Според вас какво е адекватното лечение на микроаденом?Simple Smile

# 13
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 3 496
Здравейте. Искам да питам понеже др Матрозова, чието име сбърках по- нагоре в поста си ме изписа и каза че още   рано да ям достинекс за микроаденома. Според вас какво е адекватното лечение на микроаденом?Simple Smile
Трябва да се следи как са нивата на пролактина,  дали не нарастват с времето.  Пролактиномът ти явно не създава проблеми и не се налага лечение за момента. 

# 14
  • София
  • Мнения: 1 073
Аз съм с микроаденом, който се сви до р-ри 2.4/2.6 или нещо подобно, пролактинът не ми е бил повече от 1000, пийвам си достинекс и док държи пролактина на долна граница, че и по-нисък... не знам защо така, но тактиката действа.
От Матрозова съм с добри впечатления, обаче нещо да не са те претупали? Цялостната диагноза каква е сега?

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт