Какво готвите с праз лук?

  • 16 876
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 645
Продукти  
300 гр  праз лук
30 мл  олио
40 гр  ориз
1 ч.л.  червен пипер
600 мл  зелев сок
2 бр.  яйца
100 гр  маслини
 

Приготвяне

1.Ситно нарязаният праз се задушава в мазнината до омекване
2.Оцветява се с червения пипер, залива се със зелевия сок и се оставя да заври
3.Прибавят се оризът, а малко след това - предварително попарените маслини
4.След сваряването на ориза чорбата се отстранява от огъня и се застройва с яйцата
5.При нужда се посолява допълнително.

# 31
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: Biju1
Продукти  
300 гр  праз лук
30 мл  олио
40 гр  ориз
1 ч.л.  червен пипер
600 мл  зелев сок
2 бр.  яйца
100 гр  маслини
 

Приготвяне

1.Ситно нарязаният праз се задушава в мазнината до омекване
2.Оцветява се с червения пипер, залива се със зелевия сок и се оставя да заври
3.Прибавят се оризът, а малко след това - предварително попарените маслини
4.След сваряването на ориза чорбата се отстранява от огъня и се застройва с яйцата
5.При нужда се посолява допълнително.


Това е супер рецепта, правя я отдавна, но праза го слагам суров.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 4 818
eat  Салата
Кълцам на ситно праз, на око. Кълцам на ситно и няколко сварени яйца и няколко кисели краставички. Обърквам кълцаницата с майонеза и мъничко горчица. Не помня имаше ли още нещо, но вероятно може лимонов сок, копър и каквото ми душата иска... Вкусно мезе за концентрат.

# 33
  • Мнения: 5 370
Цитат на: bomboto
Да, бе, Тане, същия:) Не стига, че става за ядене и то доста бързо, ами според мен и близки , които го опустошиха бързо е мноого вкусен.

1.Прави се бързо.
2.Невероятно вкусно-няма и грам от него.
3.Благодаря ти!!!!Беше оценен по достойнство от моя мъж вегетариан.

# 34
  • Мнения: 416
Цитат на: jutoo
Аз понеже не обичам готвен лук и на всички манджички си слагам праз. Особено пък зелевите сърми с праз са им най-вкусни.
Също така правя и дробчета по селски, но вместо лука слагам много праз  Simple Smile


     И аз сърмите повече ги обичам с праз  Simple Smile Фен съм и на яйцата и на бюрека, абе въобще на праза..  Wink
  Много правя и пресни доматки (или консервирани) с магданоз и праз като разядка..

# 35
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Coeur
Цитат на: bomboto
Да, бе, Тане, същия:) Не стига, че става за ядене и то доста бързо, ами според мен и близки , които го опустошиха бързо е мноого вкусен.

1.Прави се бързо.
2.Невероятно вкусно-няма и грам от него.
3.Благодаря ти!!!!Беше оценен по достойнство от моя мъж вегетариан.


1. наистина се прави бързо.....и
2. както обичам да кзавам стана "смъртоносно" вкусен....невероятно вкусен.....
а аз много си падам по смесването на солено и сладко!

само печенето ми отне малко повече време. пекох го в дълга и тясна форма и понеже бързо се наду и цъфна малко отгоре, намалих градусите и пекох около час.....

# 36
  • Мнения: 645
ПРАЗ НА СКАРА

  6 стръка праз
За ароматен винегрет:

2 ч. л. дижонска горчица
3 с. л. ябълков оцет
125 г зехтин
по 1/2 ч. л. босилен, магданоз, копър естрагон
1/2 червена печена чушка
50 г маслини каламата
щипка захар
сол
 
Празът се почиства и нарязва на едри парчета с дължина 5-10 см Парчетата се подреждат на вързопи ( все едно се увива динамит Simple Smile) от по 6 броя и се завързват с канап.

Поставят се в тенджера с вряла подсолена вода и на тих огън се варят 5 минути. Изваждат се и охлаждат в съд със студена вода. Отцеждат се повторно и обилно се намазват с олио
Маслините се почистват от костилките и нарязват на ситно, заедно с чушката.
Прибавят се подправките и останалите съставки предвидени за винегрета. С тел, всичко се разбива до получаване на еднородна смес.

Празът се пече на скара, като се обръща за около 10 минути.
Подрежда се в чиния и отгоре се полива с винегрета. Може да се консумира веднага, или след като се охлади.





# 37
  • Мнения: 645
Зелник

Продукти  
1000 гр  брашно тип 500
500 гр  извара пълномаслена
250 гр  масло

500 гр  праз лук
2 ч.л.  сол
 

Приготвяне

Приготвяне

1.Замесете тесто, като в кладенчето поставите солта и вода, така че тестото да стане меко
2.Разделете го на 6 големи и 3 малки топки
3.Малките разточете и изпечете
4.Праза пригответе в отделна тава и задушете
5.Редете праза в средата с изпечените малки кори, отгоре наложете големите разточени кори
6.Полейте зелника с мазнината и изварата
7.Изпечете го в умерена фурна за около 40 минути
8.Поднесете зелника топъл.

# 38
  • Мнения: 645
Солена торта с праз


Продукти  
600 гр  кори за баница
200 гр  сирене краве
500 гр  праз лук
125 гр  масло
100 гр  сметана квасена
4 бр.  яйца
 

Приготвяне

1.След като корите омекнат на стайна температура, покрийте с една дъното на кръгла тава, предварително намазнена и набрашнена
2.Почистете и измийте праза
3.Нарежете го на парченца и го сложете в топлото масло
4.Посолете и поръсете с черен пипер
5.Отделно разбийте яйцата заедно със сметаната и натрошеното сирене
6.Нареждайте и ръсете корите с двете смеси
7.Най-горната напръскайте с масло
8.Предварително затоплете фурната до 220 градуса и печете тортата 25 минути
9.Сервирайте я топла и пръхкава.

# 39
  • Мнения: 3 447
Любимата ми салата (май беше рецепта на Ути):
Праз (само бялата част), нарязан на тънки колелца
Зелена ябълка, настъргана
Сол, малко захар, лимонов сок, бял пипер
Залива се със сметана (може да се замени с майонеза + кисело мляко)

Звучи странно, но е мннннного вкусна Heart Eyes

# 40
Една рецепта и от мен:
Задушавам праз лук нарязан на ситно в мазнина, след това прибавям ситно нарязан спанак и като се позадуши и той прибавям ориз (количеството е според хората). Изсипвам всичко в тава и заливам с топла вода (3:1 в съотношение с ориза) и запичам във фурната. Като поизври водичката правя ямички в ориза и чуквам във всяка по едно яце (броят им е също според броя на порциите). Връщам във фурната до готовност на яйцата. Подправките са вегета, пилешко бульонче, чубрица.

# 41
  • София
  • Мнения: 2 958
Праз с яйца

Праз лук ,нарязан на ситно ,се запича във фурната с малко олио .Като стане готов ,се чукват няколко/колкото са порцийте/ яйца" на очи" и се запича,докато станат готови.

вкусничко е....

Общи условия

Активация на акаунт