Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2017, 13:06 ч.

Струва ли си да се преместим в Германия?

 • 20 106
 • 97
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 39
Здравейте,
ние сме семейство с 2 деца на 6 и 9 години. От няколко години живеем в София, но аз съм живяла в Германия 7 години - работа, учене.... След това получих изгодно предложение за работа в София и се върнах, още повече, че бъдещият ми тогава съпруг е софиянец и така.... Децата ни са родени в София, но имаме близки в Германия, по работа пътуваме често дотам, миналата година бяхме за 3 месеца цялото семейство.....и след като се върнахме се зароди идеята да се преместим там, за мен това ще е повторна "емиграция".
Проблемът е, че хем ни се иска, хем не ни стиска  Laughing   и двамата сме около 40 годишни и се радваме на спокоен и обезпечен живот в България, работим на високи позиции в София. Искам да кажа, че няма да сме от икономическите емигранти. Колебанията ни са, че след едно такова преместване стандартът на живот ще ни се понижи в Германия /обратно на очакванията на повечето хора, които отиват натам/, животът ни няма да бъде по-спокоен, а съпроводен с повече стрес. Единствената причина за такова решение биха били децата и евентуалните предимства за тях, училище, среда и перспективи за бъдещето.

Със сигурност има и други семейства с такива колебания като нас, ще се радвам на коментари и съвети от живеещите в момента в Германия.

Къде живеете и какви са разходите ви за живот?  Аз съм живяла в Мюнхен и ако се върна ще е пак там или в околностите.
Съпругът ми ще си намери работа по специалността без проблем, но едва ли ще получава колкото германец на същата позиция. Знае немски, английски и руски, инженер е по професия и е на ръководна позиция в голяма фирма в София. Аз нямам проблем с немския, едва ли ще работя това, което и тук, но ще мога да си намеря работа. За децата езикът не е непознат, знаят доста неща и оговарят на немски на елементарни въпроси.
Та струва ли си да излезем от "зоната си на комфорт" както е модерно да се казва напоследък?

# 1
 • Varna
 • Мнения: 14 392

Та струва ли си да излезем от "зоната си на комфорт" както е модерно да се казва напоследък?
Аз на ваше място не бих. Peace
Имате си живот и среда тук, защо да се грабвате да гоните Михаля. Ако е само заради децата, не си струва. Те ще решат като пораснат дали искат да се реализират в България или в Германия или другаде.
Радвайте се на живота, а емиграцията я оставете на нуждаещите се.

# 2
 • Германия
 • Мнения: 647

Та струва ли си да излезем от "зоната си на комфорт" както е модерно да се казва напоследък?
Аз на ваше място не бих. Peace
Имате си живот и среда тук, защо да се грабвате да гоните Михаля. Ако е само заради децата, не си струва. Те ще решат като пораснат дали искат да се реализират в България или в Германия или другаде.
Радвайте се на живота, а емиграцията я оставете на нуждаещите се.

Подкрепям това мнение. Щом в момента сте в добро положение, няма смисъл да го изоставяте само за да сте в Германия. По-добре подгответе децата добре, за да могат след училище, ако решат, да отидат в Германия, или Англия, или Франция...
Накратко - осигурете им възможността да учат езици. Аз за това съм много благодарна на моите родители - още от първи клас учех немски в Алианса и английски в училище. В момента говоря и двата езика гладко, а като включим и българския мога с готовност да кажа, че зная 3 езика на ниво, с което мога да живея и работя безпроблемно в Германия.

Ако все пак решите да емигрирате, намерете си предварително работа.

# 3
 • София
 • Мнения: 39
благодаря ви, че ми отговаряте.....
аз явно си страдам от типичните емигрантски "хронични" болести, така си ги наричам аз тия объркани чувства на хората, които са живяли и "тук" и "там", като са тук, мислят за там и обратното и все са с чувството, че ако са надругото място май ще им е по-добре иначе и на двете места си им харесва.....абе луда работа

# 4
 • Varna
 • Мнения: 14 392
благодаря ви, че ми отговаряте.....
аз явно си страдам от типичните емигрантски "хронични" болести, така си ги наричам аз тия объркани чувства на хората, които са живяли и "тук" и "там", като са тук, мислят за там и обратното и все са с чувството, че ако са надругото място май ще им е по-добре иначе и на двете места си им харесва.....абе луда работа
Не ходете в Германия на почивки, обикаляйте други държави, опознайте Европа. Щом ви е стабилна средата в София, няма нужда да търсите варианти за перманентно заминаване.

# 5
 • София
 • Мнения: 39
Не съм си сложила розови очила знам много добре какво е да си в чужбина и мога да преценя и  "+" и "-" , но това, че ние сме добре не значи, че всичко е 6 в България и че се живее прекрасно. Въпреки, че съм се върнала толкова отдавна никога няма да мога да свикна с простотията и посредствеността, а точно сега предизборно като ги гледам прословутите партии в надпреварата и ми се повръща  Sick но май всеки народ си заслужава съдбата

# 6
 • София
 • Мнения: 39
доста се промениха нещата последните години в Западна Европа, стана по-трудно и наблюденията ми за Германия са, че въпреки имиджа за велика и стабилна икономика, нещата не стоят съвсем така, конкуренцията е жестока и все повече хора се съгласяват да работят аз все по-малко пари, за да оцеляват, а социалната им система ще изпита сериозни затруднения в скоро време. Близките ми в Германия си задават същите въпроси като нас тук свързани с бъдещото оцеляване, не вярват, че  ще имат кой-знае каква пенсия някой ден от държавата, която сега им взима 30-40% от заплатата

# 7
 • Варна
 • Мнения: 13 027
Аз бих рискувала с емиграция при това положение, но може би бих се огледала за други немско говорящи държави.

# 8
 • DE
 • Мнения: 8 882
Има едно проблемче, което не е сложено в сметките - немската образователна система.
За 6-годишното ще е по-лесно, особено щом поназнайва малко езика - влиза в 1 клас - нормален, не интеграционен, напредва бързо и нещата влизат в релси.
За 9-годишното, обаче, нещата ще са трудни. Тук във втората половина на 4 клас (9-10 годишни) разпределят децата по типове училища след началното училище. В повечето провинции препоръките от началното училище са само препоръчителни и решението го взимат родителите, но има и такива провинции, в които препоръките са задължителни. Много вероятно детето ви да го пратят в интеграционен клас, за да научи немски - там средата ще е рискова, детето ще дръпна назад. Ако го пратят в интеграционен клас, ще изгуби всякакви шансове да влезе в гимназия, заради което пътят му до евентуален университет ще е труден и бавен. Ако пък се преборите някак да вземат детето ви в гимназия с връстниците му, ще му е много трудно първите няколко години, докато навакса с езика, темпото и изискванията.
Една полезна група, с много истории и проблеми, с които сблъскват новодошлите родители на деца в училищна възраст : https://www.facebook.com/groups/1434478580113054/

# 9
 • Мнения: 169
От позицията на все още живееща в Германия, но вече с единия крак в България, казвам, че ще сбъркате. Стойте си в София или където и да е в България! Може сега да не ви се струва много добре изчистено, понякога кално, заплатите не много големи, но предимствата са много повече.

Германия 2017 година не е това, което беше през деведесетте години или началото на 21. век. На моменти се питам в Европа ли живея или в Хартум - навсякъде около теб са забулени, закачулени, брадати, космати, тъмни африкански и азиатски субекти. Назначили са ги в нашия град масово за шофьори, макар че не са наясно с маршрутите, та се случва да кривне рейса в неправилна посока. В големите магазини за електроника като Сатурн, Медиа маркт, също масово работят такива, не знам на какъв език консултират, явно на родния си. То вече и клиентелата там е масово от същата боя.

Детските градини и училищата се напълниха с деца, незнаещи немски, но агресивни, налитат на бой даже и на учителите, какво остава за по-малките. Учителите не могат да се оправят изобщо с тях. Съотв. и нивото в училищата спада, защото като имаш от двайсет деца дванайсет с майчин език друг, какво може да се направи? Способните деца са оставени на заден план.

Заради безплатните сметки на мигрантите повишиха таксите в банките, а лихвите по влоговите са нулеви или дори отрицателни, увеличиха застраховките.
Вече е направо опасно да излизаш по тъмно, навсякъде има опасност да те наръгат, оберат, изнасилят. И бабичките не са застраховани.

Квартири поради масовото търсене вече никак не се намират, особено пък в Мюнхен, забрави за там. На мигрантите им е все едно колко висок е наемът, на тях джоб-центъра им го плаща, но вие ще се гърбите с огромна сума.

Ако и това не ви спира, да ви кажа още, че в момента в училище пропагандата е по-голяма отколкото по комунистическо време у нас. Аз го помня онова време и мога да сравня. По всички предмети тече едно промиване на мозъците на децата в посока към утвърждаване на либерастките ценности - внушават им, че е нормално да ти се изсипе цяла Африка в държавата и ти трябва да пляскаш с ръце от възторг и да искаш още и още. Нормална е педерастията, нормално е учениците с ислямска вяра да обръщат кенефа иличбиблиотеката на молитвен дом и да се затварят там да се кланят. Нормално е да ти вземат парите от джоба и даже трябва с радост да ги дадеш, щото новите другарчета са преживели такъв стрес в техните страни! Пък и там културните особености са такива, трябва да се съобразяваме.

Свободата на мнение вече не важи, има много строги рестрикции и с едно дребно изказване можеш да си навлечеш за вечни времена регистрация в полицията като поддръжник на нацизма. Дотам са я докарали.
Германците са толкова наплашени, че не смеят да си изкажат свободно мнението, само се усмихват смутено и се чудят в каква клоака се е превърнала проспериращата им доскоро държава.

Моловете вече са ужасно гнусни, направо опасни, всякакви луди висят там и могат да те наръгат посред бял ден. От трите мола в нашия град само един горе-долу става през седмицата към десет сутринта да си напазаруваш нещо. После от джебчии и гости на Меркел не можеш да стъпиш. Българинът знам, че го влече все по такива места, дрешка да си купи, телефонче, но ви казвам, че всички софийски молове са много по-чисти и хората там са много по-изискани от тукашната клиентела.

Ако смяташ, че си струва да изпускаш питомното и да гониш дивото, идвай! Но жалко за децата ти, зорлем ще ги направят тъпаци. Тук не е прието да си по-умен или знаещ от масата, любознателността не се поощрява в училище по никакъв начин.

Имам още много да пиша, но и това е достатъчно. Радвам се, че още броени месеци и ще се прибираме окончателно, каквото нещо между впрочем бих посъветвала да направят всички българи в Западна Европа.
Съвсем скоро там ще има такива събития, каквито иначе само гледаме по новините и ни се струват невъзможен сюжет за нас.


# 10
 • София
 • Мнения: 17 661
Ще се възползвам малко, че и мен ми се върти същата чуденка.
Имаме си работа, жилище, децата учат в БГ, София.
Обаче се чудим...
Минусът е, че не знаем езика.
Плюсът е, че имаме роднини и ММ работи за една немска компания. Но трябва да кандидатства отново там, ако отиде там. Не може от тук, защото ще го докладват.

Връщам се да чета.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 443
Аз не съм живяла в чужбина, но съм пътувала ужасно много главно по работа, по почти всички континенти. Винаги се връщам с желание и си "отдъхвам" като се прибера.
Въпрос на лично възприятие е Thinking така ми се струва. Универсален съвет трудно може да се даде.
Това, че някой някъде живее по - добре или се чувства по - добре там, не значи априори, че и аз ще се чувствам по - добре там. Това е погрешна логика, сгрешено мислене, което често прилагаме.
И обратното е валидно.
За мен чужбина си е чужбина, идва от думата "чужд" и това си е Thinking
Да речем загубите се понасят по трудно без роднина, тогава чужбината става още по - чужда.
Да рискувам себе си, Да ! Но децата newsm78
Такива са поне моите мисли Thinking

# 12
 • Мнения: 5 597
Всеки, който се чуди дали да ходи в Германия, или не, да прочете поста на Rada Ton. Друго мнение мисля, че не му е нужно. После вече може да си решава. Simple Smile

# 13
 • Nice
 • Мнения: 947
Rada Ton, това сериозно ли?  newsm78 Та то във Франция (все още) не е така.

Иначе към авторката, ако ви се ходи бих казала да пробвате. Аз винаги съм ''за'' промените и приключенията  Grinning . Преместването си е цяло приключение. Не знам защо някои толкова си обичат зоната на комфорт и не мръдват и на сантиметър от там, остават си захлупени в една среда като коне с капаци.

Не съм останала с впечатления в Германия да е така както го описват по-горе. Много приятели имам които живеят там, но са добре, не се чувстват дискриминирани или заплашени. Сигурно зависи от това къде се намираш, не знам.

За мен това си е държава която дори и да преодолее някаква криза винаги ще успее да се изправи след това. Освен това с бежанците не виждам друга причина която да ви спира.  bouquet

# 14
 • Мнения: 211
От позицията на все още живееща в Германия, но вече с единия крак в България, ...

Радвам се, че още броени месеци и ще се прибираме окончателно, каквото нещо между впрочем бих посъветвала да направят всички българи в Западна Европа.

Няма да се вслушаме в съвета ти, тези на които си ни е добре в Европата.

Тази картинка която я описваш, все още не е валидна за в гр. Триер. Вероятно и в много други градове все още не е пълно с чернилки.

Общи условия

Активация на акаунт