Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 909
 
Старата тема


 Ето и поредната нова тема! Пожелавам само хубави резултати на всички момичета, които влизат тук! А на всички, които се присъединяват сега, искам да кажа да бъдат спокойни, защото са попаднали на точното място за съвет. Моля, преди да си задавате въпросите да прочетете информацията, която е тук.

Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!

Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е само лечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!

Координати на лекари:
доктор Янчо Делчев, Болница Доверие
Запишете час:
02/40 36 100
ж.к. “Овча Купел 2”, ул. “Фридрих Грюнангер” 2, София 1632

д-р Арман Христамян
Служебен:
Пловдив, бул. Васил Априлов 15а
тел.: 032/641 537
Частен кабинет/прегледи сред предварително записване от понеделник до петък след 16:00часа/:
Пловдив, ул. Г.М. Димитров 5 /зад х-л Тримонциум/
тел.: 0898 444 541

     - д-р Цветанка Ралчева, GSM:  0888 318 967, сл.тел.  02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед
     - д-р Антоанета Ганчева, GSM:  ул. Поп Богомил 23, сл.тел.  02 983 64 06 и Моб. тел. 0888754077

     - доц. д-р. Цветанка Дянкова К.М.Н. акушер-гинеколог, онколог, хирург, тел:  02/ 873 2273 и 0888/ 661 543, e-mail: tzv.dyankova@mail.bg

    - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията  02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).

     - д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онколог и началник отделение "Оперативна гинекология" в 1 АГ "Света София", GSM: 0888/ 639 061, тел. в частния кабинет:  02/ 858 9024.

     - Д-р Нейкова сл.тел.9792068 ДКЦ  Д-Р ГРИЙНБЕРГ БАН - 25 ти блок - само за прегледи /цитоназамка,колпоскоп/ няма предварително записване и не работи със здравна каса

     - Доц. Горчев - Плевен  - ул. "Гео Милев" №14 - тел.  064/ 800 292;  064/ 800 417 и Плевен ул. "Цар Симеон" № 23 и телефони :  064/ 805 666; 064/ 8181;  064/ 806 838

    -Д-р Камен Ямаков
/акушер - гинеколог/,АГ кабинет,гр. Пловдив , кв.Капана
ул."Стефан Веркович" 3 ,ет 1
/в сградата на  Агенцията по вписванията/
GSM :  0888 65 23 47

   -Д-р Гергана Коларова
София, ул.Ангел Кънчев 34, ет 1
за записване на  часове и допълнителна информация  02 873 22 93

    Д-р Стефан Ковачев
ВМА,Записване за преглед:  (02) 922 51 28 -- всеки присъствен ден от 14 до 17 ч.

    Д-р Иван Димитров
САГБАЛ „Д-р Щерев” ул. Христо Благоев # 25-31 ж.к. Разсадника
гр. София 1330 България
За записване на час:  (02) 920-09-01;   0887 251 298;

  професор Корновски
гр. Варна, ул. Андрей Сахаров 27
 +359 88 2 040451
ykornovski@abv.bg; Работното време: от понеделник до петък от 14:00 до 18:00ч

Др. Татяна Габровска. Гр. Бургас, МЦ Николай Чудотворец
д-р Божидар Славчев
http://mcslavchev.com/
ул.„Костина” №6,ж.к. „Стрелбище”
София,България
mc_b_slavchev@abv.bg

Полезни връзки в интернет:
http://hpv-bg.com/

http://www.puls.bg/health/sex/news_3504.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)
http://www.puls.bg/health/sex/news_3524.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)
http://www.hpv-bg.com/ - на български за digene HPV hc2 test
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001491.htm - (Cervical intraepithelial neoplasia, CIN) (source: U.S. National Institutes of Health)
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/Pap-HPV-testing -   Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear)(source: U.S. National Cancer Institut)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B … D0%B7%D0%B8%D1%8F - Цервикалната интраепителна неоплазия (ЦИН) (на английски: cervical intraepithelial neoplasia, CIN)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F - Конизация

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82 - Пап тест

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F - Биопсия

Abnormal pap test
http://healthcenter.indiana.edu/answers/explaining-abnormal-pap.shtml

ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите

ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката. Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

    PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

    PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

    неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

    PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

    PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

    PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

    PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.

След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.2
Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папилома на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско пред раково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.
Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са пред ракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.
Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.


Трябва ли да се обгаря раничката на матката

Задължително ли е обгарянето на раничката на шийката на матката при жените?

По-рано се смяташе, че раничката трябва задължително да се обгори, за да не се превърне в рак. Доказано е, че този метод, в сравнение с другите, дава по-голям процент усложнения във вид на ендометриоза, болков синдром, нарушаване на процеса на раждане и др. Затова лекарите в много редки случаи препоръчват този метод. За лечение на ерозия на шийката на матката днес се използват други методи, като химична коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.[/color]

Резултатите от изследванията опровергават мнението, че след изгаряне на раничката няма опасност от рак.

Въздействията върху шийката на матката, ако се правят без съответните показания, не предпазват от развитие на рак на шийката на матката. Дори напротив, ако лекарят не е определил правилно какво точно има на шийката и го е изгорил, това може да предизвика развитие на процеса. Установено е, че многократните изгаряния могат да предизвикат левкоплакия.

И още една заблуда: много жени смятат, че при ерозия могат да помогнат тампони с масло от алое. Но лекарите са категорично «против». Те смятат, че използването на тампоните с алое, при всякакви видове ранички е изключително вредно. Обяснението е, че всички тези вещества са биостимулатори и могат да нарушат процеса на клетъчното диференциране на тъканите, както и да стимулират предракови процеси 6 шийката на матката.

LEEP=LLETZ е много по-щадяща процедура за шийката, в сравнение с истинската конизация. Изрязва се лента от повърхността на шийката в т.нар. зона на трансформация с дебелина 1-2-3мм. Това е нещо като широка повърхностна биопсия. Метод на избор е при видими нискостепенни лезии (ЦИН 1-2 на порциото и липса на изменения в канала). По никакъв начин няма да навреди на бъдещо забременяване, износване и нормално раждане. Бъди напълно спокойна в това отношение. Не е болезнена процедурата, но не е от най-приятните. Шийката на матката и цервикалния канал не се скъсяват и не се изменят цикатрициално.
Конизацията е нещо друго. Прави се задължително в болница и под упойка. Изрязва се конус с основа към зоната на трансформация и връх навътре в канала. Изрязва се от 1/3 до 2/3 от цервикалния канал. Това значително скъсява шийката и при следваща бременост гинекологът преценява дали има нужда от поставянето на серклаж. При конизацията, за изрязването може да се използва скалпел (предимство е, че краищата на конуса не са обгорени и диагнозата "изрязано в здраво" е най-точна, недостатъци- кървене, задължително се поставят шевове); стандартен електронож; електронож със специален триъгълен електрически накрайник (изрязва "идеален конус" геометрически, кървенето е незначително, не се шие и не се поставят хемостатични шевове) и лазер. Всичко зависи от вида, разположението и степента на измененията.

 

# 1
 • Мнения: 1 909
 Момичета, позволих си да пусна нова тема, дано няма проблем.  Peace
 Пожелавам само хубави резултати в нея и добри новини от всички ви  bouquet

 

# 2
 • Мнения: 866
Запис и от мен

# 3
 • Мнения: 1 909
 Колкото и да е деликатна темата за парите и заплащането е полезно да се знае ориентирочъвно къде , какво и колко  се плаща. На мен ми е от полза споделеното в предишната тема. Благодаря!
 Аз съм с болки ниско долу, предимно в дясно от няколко дни. Наподобяват тези при цикъл, но ми е рано за него и странното е , че  не ме отпуска нито но шпа, нито спазмалгон. Минах при личната лекарка , която ми пусна кръв и урина. Резултатите са нормални, като изключим бактерии в урината  Embarassed Ще мина през АГ-то  след обяд да видя какво ще отсъди той Sad

# 4
 • Мнения: 11 752
Аз пък не виждам какво му е деликатното. Много ясно, че трябва да се знае предварително.

Есмее, може да провериш и при Ганчева в Доверие каква е цената. Беше по пътека, но вече съм забравила точната сума. Нещо от сорта на 200лв ми се върти в главата. Много зависи номерът на пътеката. Може да се обадиш в частния кабинет да разпиташ сестрата.

# 5
 • sofia
 • Мнения: 956
При Ганчева в Доверие платих общо 400 лв. Прави ми биопсия, абразио на канала на шийката, както и хистероскопия. Чрез нея е видяла удебелен ендометриум на задна маточна стена и е направила и там абразио.
Всъщност 200 лв.са за избор на лекар, а останалите 200 лв. - консултация с анестезиолог и не знам си още какво - вече не помня, та общо 400 лв.

# 6
 • Мнения: 11 752
При мен беше само махане на полип и може от там да идва разликата. Обаче знам, че след това направиха задължително три дена оставане в болница, а при мен беше един. Това също се заплаща и вдига цената.

# 7
 • sofia
 • Мнения: 956
Да, три дни ме "държаха" в болницата. Всъщност следобеда на манипулацията си тръгнах и после на третия ден отидох да ме изпишат.
Имах и направление от ЛЛ за хоспитализация,номера на клиничната пътека не си спомням, но пишеше - ектопия и ектропион на маточна шийка.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 194
Само запис от мен.

# 9
 • Мнения: 2 498
Това си е КП и тази година, три дни престой включва. Ако няма промяна 277лв заплаща касата. За нея не ви трябва избор на екип, освен ако нямате предпочитания за анестезиолог, цената за избор на лекар е наполовина. На мен нищо не са ми искали и не съм плащала.

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 146
 animal085   jump

# 11
 • SF
 • Мнения: 7 286
При мен беше само махане на полип и може от там да идва разликата. Обаче знам, че след това направиха задължително три дена оставане в болница, а при мен беше един. Това също се заплаща и вдига цената.

Мирта, Пролетен дъждец, как се стига до тази лекарка? Аз трябва да започна прегледите отначало. Ще им дам резултат от цитонамазката, но трябва да ме прегледа и частно, защото нямам направление и в рамките на следващите 6 месеца нямам право на такова. Може би 5, защото ми го дадоха месец май, а го "оползотворих" юни.

# 12
 • Мнения: X
Здравейте! Преди няколко дни си направих профилактичен гинекологичен преглед (цитонамазка + микробиология) и резултатите ме озадачиха. Според гинеколожката няма нищо притеснително, но цитонамазката не може да определи точно имам ли ЧПВ, нещо друго ли е и затова се налагат допълнителни тестове. Все пак резултатите са:
 ГРУПА ПО ПАПАНИКОЛАУ-Порцио: IIA, ГРУПА ПО ПАПАНИКОЛАУ-Церв. канал: IIB, но има и Плоскоклетъчни Интраепителни Лезии /ПИЛ/:  атипични с неясна степен и с HPV. Заради това трябва да отида на изследвания за щама на ЧПВ (типизация) + изследвания за хламидии. Изследванията струват едното - 160лв., другото - 70лв. и в определена лаборатория разбира се.
Четох за ЧПВ и доколкото успях да се ориентирам над 80% от човешкото население носи този вирус и някои от щамовете му, няма лечение и имунната система сама трябва да се "пребори" с вируса и да го "приспи".
Въпросът ми е дали според вас е крайно наложително да направя тези изследвания или съм просто спонсор  Mr. Green? Всякакви мнения биха ми били полезни!  Hug

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 18:35 от Анонимен

# 13
 • Мнения: 2 498
Анонимен, отиди с резултата да се консултираш с друг лекар, ако се съмняваш в преценката (или алчността Mr. Green) на този. Може да се налагат, може да не се налагат, може и други да трябват - зависи с каква история си отишла, с какви оплаквания, какво е видяно по време на прегледа. Тя хубаво имунната ще се пребори и ще го "приспи", но ако си я натоварила с някой херпес, хламидия или друго подобно - може и да не се справи с двете едновременно.

# 14
 • Мнения: 2 866
Преди време бях от най-активните тук, но скоро не бях писала.

 Анонимен, съветът ми е да си пуснеш цитонамазка при друг лекар /съответно да се гледа от друг патолог/. До ден днешен никой не ме е убедил в необходимостта от изследване на ЧПВ. С какво помага резултата? Може да го имаш и резултатите да са добри. Може да го нямаш и да са лоши. А ако го имаш, все с мисълта за него ли ще живееш? Как ще го пребориш, ако го имаш? Със стресирана нервна система? За мен са пари, хвърлени на вятъра.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт