«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 ърмене
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-7 от 7 отговора

ƒо хладилника, който обичам

ћнени€: 21 165
ѕускам следни€ материал от един пловдивски вестник, за да подчерта€ отново колко вреден може да бъде глутенът, въведен ненавреме в диетата на бебето. ѕоследстви€та са много сериозни и  са за ц€л живот.

÷ьолиаки€

÷ьолиаки€та е забол€ване, при което употребата на храни, съдържащи пшенично брашно и други житни растени€ (или иначе казано, съдържащи глутен, заб. мо€), причин€ва по неиз€снен начин атрофи€ на лигавицата на тънкото черво. “ова води до намал€ване активността на ензимите в червото, поради което се нарушава способността за всмукване на храните. ¬ ранно детство забол€ването се нарича цьолиаки€, а при възрастните най-попул€рно е глутенова ентеропати€. —реща се най-често в ранното детство, когато се преминава от млечна към въглехидратна храна (ако това преминаване към глутеносъдържащи храни стане преди 5-6 месец, стомашно-чревни€т тракт не е достатъчно зр€л, за да се справи с глутена, заб. мо€) и в четвърто-пето десетилетие от живота.
ѕо отношение на причините се обвин€ва един ензимен дефицит, предразполагащи генетични фактори, подкрепени от данни за фамилно разпространение на забол€ването, имунен дефицит, нарушен дисбаланс в имуноглобулинни€ състав на храносмилателни€ тракт (имуноглобулините се съдържат в коластрата и зр€лото майчино мл€ко, особено IgA, заб. мо€) и пр. ќсновни€т симптом на забол€ването е диари€та. “€ е свързана с неразградени масти преди всичко. ћоже да настъпи и без приемане на мазнини в храната. ќтслабването е други€т съществен признак Ц губ€т се по 10-15 килограма, подуване на корема, газове, слабост, лесна умор€емост, електролитни нарушени€ в белтъчни€ метаболизъм, отоци, включително и вода в стомаха.
ќсновното лечебно меропри€тие е безглутеновата диета. ќт храната се изключват под вс€каква форма пшеница, овес, ечемик, просо, б€л хл€б, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, пудинги, малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте, боза. ћазнините тр€бва да се премахнат или да се ограничат до 40 грама дневно. —лед подобр€ване на състо€нието се дават в нормалното количество. ќт въглехидратите се разрешават царевица, со€, ориз, елда, сирене, кашкавал, пр€сно и кисело мл€ко, извара, €йца.
ћного е важно диетата да е много богата на витамини, жел€зо и електролити. Ћечението е строго диетично. ѕри правилно провеждане резултатът от него настъпва от 2-3 седмици до 2-3 месеца. јко се спазва безглутенова диета, човек н€ма проблеми. Ќай-малкото й нарушаване води до влошаване на състо€нието.

ƒ-р √еорги ѕопов, гастроентеролог. «авежда гастроентерологичното отделение в ћногопрофилна болница УѕловдивФ, за в. УћарицаФ ј ¬ќ ≈ √Ћ”“≈ЌЏ“?
√лутенът е протеин, който се съдържа в н€кои зърнени храни- пшеница, ръж, ечемик. Ѕолните с ÷елиаки€ са чувствителни към глутена, който тежко пораз€ва лигавицата на тънките им черва. ¬ резултат на това се нарушава абсорбци€та на храни, минерали и витамини, а последстви€та на това са хронична диари€, загуба на тегло, нарушени растеж и развитие на засегнатите. «а т€х безглутеновата диета е единственото известно до момента лечение. ѕълното елеминиране на глутена от храната позвол€ва нормализиране на чревното увреждане. Ќеобходимо е да се помни, че дори и много малки количиства глутен са достатъчни за да попречат на оздравителни€ процес. ћоже да измине дълъг период от време след нарушаване на диетата, в който болните да да се чувстват " здрави ", до момента когато те или т€хни€ лекар забел€зват възвръщането на болеста. »ма кръвни проби чрез които може навреме да се рагистрира волното или неволното нарушаване на диетата.
«а болните с ÷елиаки€ е съществено да приемат в достатъчно количество други растителни храни, чрез които се корегира дефицита на витамини от група ¬ и ÷инк.
Ћактозна непоносимост при ÷елиаки€- т€ се наблюдава при повече от половината от новооткритите болни. “ъй като про€вите й са близки до тези на основното забол€ване, е необходимо едновременно с безглутеновата диета, спазване и на безлактозна (безмлечна ) диета. Ќай- често в рамките на около 30 дни от началото на спазване на безглутеновата диета се преодол€ва и лактозната непоносимост. “огава болните могат да приемат мл€ко без проблеми. Ќека се има пред вид, че лактозната непоносимост при даден болен с ÷елиаки€ може да съществува като вродена даденост, независимо от основното забол€ване и това да наложи спазване на безмлечна диета за много по- дълъг период от време.
 линика по детска гастроентерологи€ http://www.angelfire.com/ak3/aaaaaa5/#g
« ѕоследна редакци€: ср, 28 апр 2010, 07:45 от Ѕу »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 855
Ќа този адрес има информаци€ на bg за глутена и рецепти:

http://www.angelfire.com/ak3/aaaaaa5/

а на този е наредбата за добавките в храните за бебета и деца:

http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/n-pr/23017p3.html
÷итирай


ћнени€: 5
Ќ€кой има ли представа как се прав€т изследвани€ на възрастен за установ€ване на глутенова ентеропати€?
÷итирай

ѕлевен

ћнени€: 2 070
anirad,

най-добре ще те насочи специалист по тези проблеми. Ќа мен са ми правили биопси€ като дете, на 7 и 8 години, мога да ти разкажа, предполагам, че н€ма разлика. — упойка се прави.
÷итирай

Varna

ћнени€: 168
anirad,можеш да зададеш въпроса в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=537259.420 .ѕиши по подробно за проблема и от къде си ,за да те насочим.ѕоздрави!
÷итирай

—вищов

ћнени€: 1 586
 Hug
÷итирай


ћнени€: 2
«дравейте,   преди две години поставиха на детето ми диагноза ћуковисцидоза,  но  т€ не боледува  и  спр€х глутенът и лактозата ,  коремчето и се сви  спр€ да ака лошо.  ¬ъзможно ли е да има грешка в диагнозата?   огато ни правиха изследвани€ за цьолиаки€  излезе отрицателно  а пък имахме всички симптоми  за целиаки€.  Ќещо не ми се връзва с та€ ћуковисцидоза  на 4 и половина е  не боледува изобщо  —лаваЌа Ѕога  но ако й дам глутен и лактоза й се увеличава коремът изапочва да ака често мазно и светло  и миризливо при млечни  асат и алат й се увеличават спра ли ги всичко се оправ€!
÷итирай

¬арна

ћнени€: 412
ј къде и какви тестове са правени- и за цьолиаки€, и за муковисцидоза?
“ова, което казваш ми звучи доста логично. » дано си права - цьолиаки€та поне на мен ми се струва по-безобидна. — една диета проблема е нулев. 
—инът ми е изследван и за двете. ѕоради същите изпражнени€, които описваш. ћуковисцидозата € отхвърлихме като веро€тна диагноза след потен тест, англиадиновите IgA, антитъканна трансглутаминаза IgG и IgA б€ха негативни, но  англиадиновите IgG б€ха леко завишени и започнахме безглутенова диета. ѕостепенно симптомите отшум€ха и след 7м диета повторихме изследвани€та, всичко беше ќ  и се захранихме.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-7 от 7 отговора