Разсейващото се бебе

автор: Kelly Bonyata, BS, IBCLC


•   Разсейва ли се бебето ми? 
•   Какво мога да направя по въпроса?
•   Допълнителна информация
 
Разсейва ли се бебето ми?


Лепва се, суче за момент, дръпва се.... лепва се, суче за момент, дръпва се. Суче минута, дръпва се, за да се усмихне на мама. Суче минута, дръпва се, за да види, кой влиза в стаята. Суче минута, дръпва се, за да слуша телевизора. Суче за момент, дръпва се, защото кучето е размахало опашката си.

Звучи ли ви познато? Бебето започва да суче и точно, когато млякото ви потича, то се дръпва и започва да шава във вашата прегръдка. Известно е, че бебетата на възраст между два и шест месеца се дърпат от гърдата при всяко разсейване (реално или въображаемо) и имат склонност да забравят да я пускат преди да се завъртят (ох!)

Това е етап, който преминава с възрастта, но може да бъде много неприятен - обикновено най-лошо става между четири и пет месечна възраст. Когато стане около 2м., вашето бебе ще започне да вижда ясно нещата в стаята. Около 3м. ще започне да будува по-дълго и да има по-голям интерес към заобикалящия го свят. Освен това бебето ви ще започне да си дава сметка за този свят и ще му бъде трудно да се концентрира върху сученето. В резултат, ще бъде неспособно да "върви и дъвче дъвка едновременно". Когато поотрасне, ще му стане лесно едновременно да суче и да разглежда света около него.

Разсейването е често срещано и около 8-10м. и може да накара майката да си мисли, че бебето й се опитва да се отбие. Ако бебето ви е по-малко от година, е малко вероятно временната му липса на интерес да е самоотбиване. Много рядко бебе, по-малко от 12м.  се отбива само
 
Какво може да се направи?

За много майки става все по-трудно да кърмят разсейващо се бебе и понякога дори го приемат лично ("Не искам мама повече" или "Не искам да суча повече"). Най-малкото, доста обезсърчаващо е да имаш работа с разсейващо се бебе. По-рядкото/по-краткото кърмене по време на разсейващия период може да доведе до по-малко производство на мляко, така че направете всичко възможно за няколко добри хранения през деня.

Докато този период отмине, бебето може да има нужда да суче на тихо място и/или от повече нощни кърмения, докато се научи да се справя с разсейването. Дайте предимство на нощното кърмене през този период - няма значение кога бебето приема калориите през 24-часов период. Изследване показва, че по-големите бебета могат да изсучат 25% от ежедневната им дажба кърма през нощта, може би отчасти заради дневното разсейване.

Често помага кърменето в тиха, затъмнена, скучна стая. Говорете с тих, успокояващ тон (ако въобще говорите). Кърмете, докато лежите, докато бебето е в полудрямка. Покривайте бебето  с шал или го слагайте в слинг, докато кърмите. Кърменето в движение (разхождане, люлеене) също може да помогне на бебето да се фокусира по-добре върху сученето. Опитвайте се да хващате бебето, когато има повече желание, като например, когато се пробужда и е все още сънено или всъщност спящо. Първоначалното дърпане от страна на бебето вероятно не е индикация, че е свършило, а знак, че е видяло/чуло нещо интересно в стаята.  Когато се дръпне, опитайте се да го върнете към гърдата няколко пъти, преди да се откажете.

 Ако бебето се дърпа без да пуска гърдата, бъдете в готовност да прекъснете вакуума с пръста си веднага щом то тръгне да се дърпа. Също така може да кърмите бебето в поза футболна топка, така че да имате по-добър контрол на главата му, или го кърмете в слинга в поза люлка. Този тип поведение обикновено води до хапане, ако бебето ви хапе, вижте статията Когато бебето хапе.

Ако кърмите бебето не достатъчно дълго заради разсейването, предлагайте често гърдата (дори когато то не "пита" за сучене). Наваксвайте загубеното време, кърмейки го често през нощта. По-големите бебета може да сучат по-добре, ако  пробвате различни и нови пози на кърмене, при които те имат повече контрол- бебето изправено, седящо във вашата прегръдка, гледайки ви и т.н.


Преведе Fairy от www.kellymom.com