Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте мами!Моля ви ако можете да ми дадете някои рецепти за приготване на детски десертчета,примерно кремчета.Ние сме на 1 год.и досега с удоволствие хапваме на ХИПП кремчетата `Лека нощ`.Но ми се иска аз да се науча да приготвям нещо,ако имате идеи,моля ви да споделите.Благодаря предварително.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
Незнам дали даваш прясно мляко вече, защото аз съм си копирала едни рецепти за едногодишен бебешок, ама се приготвят с прясно мляко.Ето ги :

Ябълки с млечен крем
Продукти: 100 мл прясно мляко, 20 г брашно, 1 чаена лъжичка захар (ако са много сладки ябълките без захар), 200 г ябълки, ванилия, 1/2 яйце.

Приготвяне: Млякото, брашното и захарта се разбиват и получената смес се вари. В плитък съд се нареждат обелените и нарязани на кръгчета ябълки, заливат се с приготвения крем Ванилия и се пекат на фурна няколко минути.

Млечен крем с тиква
Продукти: 100 мл прясно мляко, 200 г тиква,15 г брашно , 20 г захар, канела или ванилия, лъж.царевично нишесте.

Приготвяне: Млякото се сварява със захарта и брашното. Прибавя се сварената на кубчета тиква. Сместа се вари, като се бърка, докато се получи гладка каша. Охлажда се. Кремът се изсипва във формички и се поднася.
От същата смес, ако се прибавят 10 г счукан сухар и 10 г масло и се запече във фурна, ще се получи тиквена паста.
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Млечно-плодов еликсир

Продукти:250 мл прясно мляко, 250 г кисело мляко, плод 500 г (ягоди, малини, добре узрели сливи или кайсии, праскови и др.), пудра захар 150 г, няколко бучки чист лед.
Приготвяне:Прясното мляко се сварява се охлажда. Плодът се пасира, като по малко се сипва от свареното мляко. Киселото мляко се разбива със захарта и леда до получаване на гладка смес. Постепенно, при енергично бъркане се прибавя млечно-плодовата смес. Кремът се изсипва в чаши, охлажда се и се поднася.
Разрешава се за усилване, при болести на стомаха, черния дроб, бъбреците, сърцето и пр., в детското хранене (без лед).
Шоколадов еликсир

Продукти:1/2 л прясно мляко, 2 жълтъка, 100 г захар, 50 г шоколад, ванилия.
Приготвяне:0.Жълтъците и захарта се разбиват добре. Прибавя се топлото мляко на тънка струя. Сместа ври на слаб огън няколко минути, като се бърка постоянно. След отстраняването и от огъня се прибавят настърганият шоколад и ванилията. Кремът се охлажда, разбърква се и се поднася веднага.
Препоръчва се в детското хранене.
Крем Ванилия


Продукти:200 мл прясно мляко, 1/2 яйце, 25 г захар, 15 г нишесте, ванилия.
Приготвяне:0.Жълтъкът се отделя от белтъка и се разбива добре в емайлиран съд. На тънка струя се прибавя подсладеното вряло мляко. Съдът се поставя на умерен огън и към сместа се прибавя на тънка струя разтвореното в студена вода нишесте, като постоянно се бърка. Така сместа ври 5-6 минути, след което се сваля от огъня, ароматизира се с ванилията и се оставя да се охлади. Белтъкът се разбива на сняг със захарта и внимателно се прибавя към изстиналата смес.
Кремът се препоръчва на всички здрави хора от всички възрасти, на болни от стомашни заболявания, при болести на черния дроб (ограничава се жълтъкът), бъбреците, сърдечно-съдовата система, при диабет (вместо захар се използва захарин).

Крем Какао с мляко

Продукти:200 мл прясно мляко, 15 г нишесте, 25 г захар, 5 г какао, 1/2 яйце.
Приготвяне:Като крем Ванилия, като какаото предварително се смесва с нишестето.
Англииски крем

Продукти:500 мл прясно мляко, 3 яйца, 70 г захар, 1 чаена лъжичка брашно, малко лимонова или портокалова кора.
Приготвяне:Оригиналната рецепта изисква в крема да се сложат само жълтъците, но той става хубав и ако се използват и белтъците. Млякото се сварява и ароматизира с кората. Захарта, яйцата и брашното се разбиват много добре и се изсипват на тънка струя към млякото, като се бъркат непрекъснато, докато се получи гъст крем. Изсипва се в купички и отново се разбърква. Може да се прибавят и пасирани плодове.
Кремът се препоръчва на здрави хора във всички възрасти, при болестите на стомаха, черния дроб (само с белтъци), бъбреците (само с жълтъци), сърдечно-съдовата система, при захарна болест (със захарин), след боледуване от тежки инфекциозни болести.
Крем Снежни топки

Продукти:1 яйце, 25 г захар, 150 мл прясно мляко, 3 г нишесте, ванилия.
Приготвяне:Млякото, подсладено с част от захарта, се оставя да заври. Отделя се белтъкът на яйцето и се разбива на твърд сняг с останалото количество захар. Вземат се белтъчни топки и се пускат с лъжица във врящото мляко. Варят се няколко минути, като се обръщат от двете страни. Изваждат се с решетъчна лъжица. Млякото се прецежда и на тънка струя се прибавя към разбития жълтък, след което отново се поставя на огъня. Нишестето се разтваря в малко студена вода и се прибавя на тънка струя към млякото. Кремът се вари няколко минути, като се бърка непрекъснато (на тих огън), до получаване на желаната гъстота. Сваля се огъня, ароматизира се с ванилията и се налива в купички. В него се пускат сварените белтъчни топки така, че да плават.
Млечен крем с тиква

Продукти:100 мл прясно мляко, 200 г тиква, 1/2 яйце, 50 г орехи или бадеми, 30 г захар, канела или ванилия.
Приготвяне:Млякото се сварява със захарта. Прибавя се сварената на кубчета тиква. Сместа се вари, като се бърка, докато се получи гладка каша, след което се охлажда. Прибавят се разбитият жълтък, счуканите ядки и накрая белтъкът, разбит на сняг. Кремът се изсипва във формички и се поднася.
От същата смес, ако се прибавят 10 г счукан сухар и 10 г масло и се запече във фурна, ще се получи тиквена паста.
Препоръчва се при заболявания на черния дроб (без жълтък), бъбреците, сърдечно-съдовата система и при всички възрасти.
Сметанов крем с маслени бисквити и плодове

Продукти:100 г сметана, 100 г маслени бисквити, 150 г плод, 25 г захар, плодов сок 50 г.
Приготвяне:Сметаната се разбива със захарта. В отделен съд се слагат половината количество от бисквитите, заливат се с плодовия сок, за да омекнат и се покриват с разбитата сметана. Върху сметановия пласт се слагат останалите бисквити, а най-отгоре се поставят плодовете.
Препоръчва се за всички възрасти и на здрави хора, на страдащи от болестите на стомаха, бъбреците , сърдечно-съдовата система, както и за укрепване.
Баварски крем

Продукти:100 мл прясно мляко, 1 яйце, 30 г захар, 4 г желатин, ванилия.
Приготвяне:Млякото се вари и подслажда със захарта. Отделя се белтъка от жълтъка. Желатинът се разтваря в хладка вода на водна баня в съотношение 1:3 и се прибавя към млякото. Поставя се отново на огъня и се бърка постоянно. При първите признаци на завирани се снема от огъня, ароматизира се с ванилията и се оставя да изстине. Когато започне да се желира се прибавя и белтъкът, разбит на твърд сняг с малко захар, като леко се бърка. Готовият крем се изсипва в мокри формички и се оставя на студено до пълното му желиране. Преди поднасянето формичките се потапят за минута в топла вода и се обръщат върху чинийки.
Крем Карамел

Продукти:150 мл прясно мляко, 30 г захар, 1 яйце, есенция.
Приготвяне:В купички или друг подходящ съд се слага захар и се карамелизира на печката. Млякото се разбива със захарта и яйцето, ароматизира се с ванилията и се изсипва в купичките, които се поставят в по-голям съд с вода. Пече се във фурната (на водна баня), като се внимава да не заври водата (образуват се шупли). Когато е готов, отделя се внимателно с нож от стените на купичките и се изсипва в чинийки.
От този основен крем Карамел могат да се получат различни комбинации за разнообразяване на вкуса му и повишаване на хранителната му стойност. Например: на дъното на съда се слагат захаросани плодове и бишкоти и отгоре се изсипва млечно-яйчената смес. Когато се опече, се обръща и отгоре остават плодовете и бишкотите.
Мляко с ориз

Продукти:200 мл прясно мляко, 20 г ориз, 25 г захар, 50 мл вода, ванилия, нишесте 3 г, малко сол, канела.
Приготвяне:Изчистеният и измит ориз се залива с леко подсолената вода и се вари; прибавя се млякото, с което ври до готовност; прибавя се захарта, с която ври на тих огън (разбърква се за да не загори); накрая се прибавят малко нишесте, разтворено със студена вода и ванилията.
Поднася се поръсено с малко канела или вишнево сладко.

Мляко с грис

Продукти:200 мл прясно мляко, 20 г грис, 25 г захар, малко канела.
Приготвяне:Млякото, заедно със захарта се оставя да заври. Прибавя се на тънка струя грисът, като се бърка непрекъснато, докато се получи не много гъста смес (да се има пред вид, че при изстиването се сгъстява). Поднася се поръсено с канела или със сладко.
Препоръчва се в детското хранене.
Десерт от грис с праскови

Продукти:1 л прясно мляко, 1 чаша захар, 1 чаша грис, 1/2 чаша смлени орехи или бадеми, 2 ванилии, прасковите от 1 компот.
Приготвяне:Подсладеното мляко се сварява и към него с непрекъснато бъркане се прибавя 1 часа грис. Когато грисът се сгъсти се отстранява от огъня, разбърква се добре, докато изстине и се прибавят смлените ядки.
Обелените праскови се нарязват на филийки и подреждат в стъклени чаши или купички. Поръсват се с пудра захар и се заливат с крема. Отгоре десертът може да се полее с малинов или вишнев сироп.
Млечно-плодов кисел

Продукти:180 мл прясно мляко, 20 г захар, 15 г нишесте, плод 150 г, пудра захар.
Приготвяне:Млякото заедно със захарта се кипва. Прибавя се нишестето, разтворено в малко студена вода. Сместа ври до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Накрая се прибавят пасираните плодове или плодов сок. Готовият крем се изсипва във формички (чинийки), посипва се с пудра захар, за да не се образува коричка и се поднася охладен.
Ябълки с млечен крем

Продукти:100 мл прясно мляко, 20 г брашно, 1 супена лъжица захар, 200 г ябълки, ванилия, 1/2 яйце.
Приготвяне:Млякото, брашното и захарта се разбиват и получената смес се вари. В плитък съд се нареждат обелените и нарязани на кръгчета ябълки, заливат се с приготвения крем Ванилия и се пекат на фурна няколко минути. Отгоре може да се постави твърдо разбит сняг от 1 белтък и 1 лъжица захар.
Крем с кайсии

Продукти:4 яйца, 800 г кайсии, 700 мл прясно мляко, 100 г пудра захар, 100 г брашно, 60 г масло.
Приготвяне:Към разбитите яйца се прибавят захарта, брашното и малко сол, като се разбиват добре. На тънка струя се прибавя свареното топло мляко. Сместа се разбива добре, вари се няколко минути, като се внимава да не загори. Сваля се от огъня. Прибавят се ванилията и маслото. Кремът се разбърква и като изстине, се изсипва в широки чаши. Кайсиите се измиват и почистват от костилките. Задушават се с малко захар и масло (може и кайсии от компот), след което се прибавят към крема.
Поднася се охладен.
Крем с вишни, череши

Продукти:300 мл прясно мляко, 500 г плод, 100 г захар, 2 яйца, 1/2 чаша счукан сухар, 10 г масло, ванилия.
Приготвяне:Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се млякото и счукания сухар. Сместа се ароматизира, изсипва се в намазан с масло съд и се покрива с плодовете. Пече се на водна баня в умерено загряна фурна.
Разрешава се при болестите на стомаха, за усилване, на малки деца.


Пудинг с ябълково пюре

Продукти:1/2 л прясно мляко, 1 1/2 ябълки, 200 г захар, 6 яйца, лимонова кора, канела, пудра захар 50 г, 2 чаши вода, 25 г масло, 10 г галета.
Приготвяне:Към свареното мляко се прибавят разбитите жълтъци и ябълковото пюре (получено от пасираните сварени или опечени ябълки). Разбитите на сняг белтъци се прибавят заедно с канелата и настърганата лимонова кора. След внимателно разбъркване сместа се изсипва във форма, намазана с масло и поръсена с галета, и се запича на водна баня.
Поднася се поръсен с пудра захар.

Крем нишесте
Сипваш 150-200гр. прясно мляко и 1-2 кафени лъжички захар в купичка /аз използвам дуралексова/. Пускаш МВ на максимум за 1 минута. Първият път наблюдавай да не ти кипне млякото, защото фурната ти може да е по-мощна от моята. Предварително разтваряш 2 пълни с връх чаени лъжички нишесте /без значение дали е царевично или пшеничено/ в малко студено мляко. След като фурната ти изключи вадиш купичката и прибавяш разтвореното нишестето с бъркане към топлото мляко. Връщаш я пак в МВ и я пускаш пак за около 0,5-1 мин. И този път внимавай да не кипне. Надигне ли се, крема е готов.
Трябва да знаеш, че като изстине се втвърдява още.
Поне на мен така ми е по-бързо и по-лесно да го правя, отколкото да бъркам на котлона за 1 чашка крем.
Цитирай

sofia

Мнения: 1 517
а прясното мляко може ли да се замени с адаптирано Question
Цитирай

София

Мнения: 3 369
Цитат на: karla
а прясното мляко може ли да се замени с адаптирано Question


Даже ако питаш мен е по-добре да се замени с адаптирано.
Цитирай

Лас Вегас

Мнения: 470
Адаптирано мляко се пие до годинка.След годинка - прясно.Или бъркам?
Цитирай
Благодаря ви много за рецептите момичета.Само че аз все още кърмя и то доста усилено напоследък:) и въобще не съм предлагала прясно мляко.Разбира се предполагам в кремчетата които и давах на ХИПП може би има такова.иначе си  хапваме сметанка,сиренце...Ако може да ме посъветвате дали да приготвям с прясно мляко (и какво) или с адаптирано ще съм ви много благодарна...
Цитирай

Шумен и Варна

Мнения: 210
Цитат на: ina
Адаптирано мляко се пие до годинка.След годинка - прясно.Или бъркам?


Има адаптирани млека и за след годинка например на Нестле
Аз лично дава на дъщеря си прасно мляко още от 6 месец когато за почнах да и правя кремчета. Мислех че тази тема сте я обсъждали вече. Аз съм чувала много неща по въпроса и отначало й правех кремчетата с адаптирано мляко, но като отидохме на гости на баби й я записах на кухня и тя хареса кремчетата. Незнам дали знаете но в кухнята всичко се прави с прясно мляко. Нямаше никакъв проблем с обриви и така нататък и като се върнахме започнах да й правя кремовете с прясно мляко. Така и до днес.

Написаните рецепти са интересни но не са ли много сложни. Аз правя крема с нишесте или грис и после добавям плод, пюре или бисквита. И малко ме притеснява да слагаш брашно без да е препечено. Всички рецепти с брашно които съм чела досега са били с препечено брашно. Аз предпочитам натуралното царевично нишесте.
Цитирай

sofia

Мнения: 1 517
Цитат на: ina
Адаптирано мляко се пие до годинка.След годинка - прясно.Или бъркам?

аз съм решила да давам и след годинка Омнео струва ми се по полезно от прясното

сега по празниците ще се вихря в кухнята благодаря ви за рецептите Laughing
Цитирай

София

Мнения: 3 369
Цитат на: ina
Адаптирано мляко се пие до годинка.След годинка - прясно.Или бъркам?


Адаптирано може до 2, че май даже и до 3 годинки д ас едава, както е с кърменето общо взето...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.