Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Вече в Ал Айн

Мнения: 535
След като най- накрая успях да установя някакъв режим на малкия, възвърнах и някои полезни зърнени култури в закуската му. Става дума за елда, просо, овесени ядки. Днес, след като пак минах  през диетичния, забелязах, че се продават адски много зърнени и други видове култури, които обаче нито знам как да готвя, нито изобщо кога и как се дават. И за да съм по- конкретна в питането си, започвам да изброявам нещата:
Ръж
Жито
Соя(????)
Ленено семе
Сусамено семе
Царевично брашно(това знам какво е, но не знам как се приготвя)
Та... опитвам се да храня сина си здравословно и се надявам на вашата помощ  bouquet
Цитирай


Мнения: 4 009
Ръжени, пшенични, ечемичени ядки готвя като овесените - сварени, с масло и сирене, добавям и малко адаптирано мляко, защото вече не кърмя.

Житото, доколкото зная, също се вари и се подправя според желанието. Лично аз не съм го предлагала на малката.

Соя - не мисля да давам. Води се силен алерген, пък и не я знам дали не е генномодифицирана. Не смятам, че дъщея ми има нужда от нея.

Ленено семе съм чела, че не се предлага на малки деца. Точната причина ми убягва обаче, ще трябва да се потърси в Гугл. 

Сусамът е алерген също, но може  малко количество да добавяш в друга закуска.

От царевичното брашно можеш да направиш каша - нещо като качамак ще стане. На опаковката ще има упътване. Или царевични питчици - потърси рецепти в нета.

Мариела закусва най-вече зърнени каши - овесени, ечемичени, ръжени, пшеничени, от просо. Напоследък купувам и корн-флейкс за разнообразие. Попара не харесва, чат-пат яде кус-кус или сандвич с печен кашкавал и айрян. По-късно хапва плод.
Цитирай

Вече в Ал Айн

Мнения: 535
Благодаря ти, Free Soul,
много ми помогна. А царевична каша ти лично правиш ли и как, защото аз онзи ден се пробвах, но се получи някаква кисела гадория, та се зачудих къде бъркам... И качамак не съм правила никога, така, че съм много боса в тези неща  Confused А правила ли си киноа и амарант и какви са ти впечатленията Thinking
Цитирай

София

Мнения: 1 559
Аз давам за закуска и смес от овесени, ръжени, ечемичени и пшенични ядки (продава се смес от 4те вида глутенови). Както и Фрий Соул ти е казала, изброените се приготвят по същия начин като овесените ядки. Аз ги давам в комбинация с ябълка и банан, ябълка и круша или ябълка и сини сливи (сиренето съм оставила за вечера). Житото - също го варя до готовност и го комбинирам с плодове.  Освен това давам като се сетя и пшеничен грис - сварява се с непрекъснато бъркане и се комбинира чудесно с ябълки.
Соята - напълно подкрепям Фрий Соул, не съм давала и не мисля да давам. Лененото семе май се дава при запек, във всички случаи предизвиква много бурна перисталтика и не е за малки деца, нещо такова ми се върти в главата, че съм срещала като инфо.  Сусамът е добър източник на калций, но е алерген, ще го отложа засега. Царевична каша също съм предлагала - сварявам царевичното брашно с вода и после прибавят масло+сирене или плодове.  Сега съм взела едни ръжени макарони да ги пробваме.  За елдата и просото ти си знаеш Smile
Ако пробвате амарент и киноа, сподели впечатления, ние още не сме Smile
« Последна редакция: пт, 17 ное 2006, 07:49 от MammaEli »
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Лененото семе май не се даваше заради някакви фитоестрогени или нещо подобно, да ме поправи някой ако греша.
Моето диване в последно време не иска да яде нищо друго освен това което ядем ние, а то определено не включва просо и елда, не знам какво да го правя, кара само на кашкавал, пастет, иска си малки парченца краве масло, но не на филия. Абе шантава история.
Цитирай

Вече в Ал Айн

Мнения: 535
Basilisk, мисля,че е период и ще мине  Peace
Ели, аз киноа съм правила, успях да купя единсвеният пакет, но това беше мнооого много отдавна. Много ми хареса, но уви сега никъде не мога да го намеря. За амаранта- ами намерих, ама на такава цена, че направо падах... Продават го в пакетче от 100грама и е 2 лева Shocked На фона на другите зърнени продукти, просто цената е ужасно висока.
Иначе много ви благодаря за идеите, не се бях сетила за ечемичните ядки както и за пшеничения грис Wink
Аз също не съм давала соя досега и не мисля да давам именно заради опасността тя да е генномодифицирана. За лененото сее питам, защото по принцип си бях купила, но като го изсуших на фурна стана просто ужасно на мирис и вкус(аз го опитвах). Сусам... полезен е, да, но ще изчакам и с него. Ако имате и други идеи, ще се радвам да ги споделите.
Цитирай

Вече в Ал Айн

Мнения: 535
Вече на няколко пъти от кухнята на Влади дават ашуре, та се чудех... ашурето само с жито ли се прави? И как точно става, защото ми се иска да разнообразя закуските с ядки... а ако са като ашурето, определено ще имам успех Love
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.