Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора
Рецептата е от дир-а, но в събота беше изпробвана у дома, в неделя питаха за още Razz

Сладкиша се прави изключително лесно, с малко продукти и е много вкусен!

Продукти:

1 ч.(дори и малко повече) фурми (биват черни и бели, черните са по сладки и  оцветяват в кафяво, докато белите са по-леки)
1 ч. вода
1 ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/2 ч. олио
1 ч. захар (може по-малко,който не обича прекалено сладко)
1 яйце
1 ч.л. ванилна есенция
1/2 ч. наситно нарязани, но не смлени орехи

Всичко,освен фурмите се размесва.

Фурмите се сваряват 2-3 минутки. Нарязват се с нож и се смесват с тестото. Тестото се получава доста течно. Излива се във форма и се пече при на 180 градуса 30-40 мин.

Получения сладкиш е много мек, влажен. Можете да го извадите от формата след изстиване, защото в противен случай се счупи (прекалено е мек). Аз лично го правих в тавичка от йенско стъкло и не се наложи да го вадя.

Залива с кокосовата глазура.
разтапя се 1/3 ч. масло,1/2 ч кафява захар
3-4 с.л.  мляко и 1-2 пакетчета кокосови стърготини
Разбира се може да направите и друга глазура, ако тази ви е прекалено кокосова.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
И аз го четох в дира. Страхотен става! Препоръчвам ви го горещо! Аз лично направих някои подобрения като му сложих и ром и настъргана портокалова кора. Но и така си много вкусен:)))
Цитирай

София

Мнения: 632
Да се присъединя и аз към похвалите.. Very Happy
От както Поли го побликува ,правих сладкиша 4-5 пъти.Страхотен е!Не ,не ..направо е божествен!! newsm74
Само да ви предупредя,че не се надига много и стои леко влажен, сочен.!(то си е написано .. .. Embarassed )
Който обича кокос,ще остане очарован! Very Happy
А ,и името му беше "Кекс "Кралица Елизабет"".("Queen Elizabeth Cake")
п.с.  в повечето рецепти сладкишът е с малко повече брашно, но на мен така ми хареса и не съм променяла пропорциите.
Цитирай

София

Мнения: 1 507
Абе аз отдавна му се каня, ама още не съм пробвала. Тая Поли си е голяма специалистка.  Wink Трябва тези дни да го пробвам и да пиша и аз за резултата (като ценител на сладките неща - то си ми и личи, де  Blush ).
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
И аз го правих веднъж този сладкиш - стана супер. Добре, че ми напомни за него и скоро пак ще го направя.
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 306
Момичета да питам за глазурата - как се прави.Всичките неща са разбиват ли?Или на котлона? Rolling Eyes А за пакетчетата кокос от малките ли  , защото аз имам от по големите и се чудих , 2 пакетчета от колко гр. , да не стане прекалено.Благодаря. Smile
Цитирай

София

Мнения: 632
В оригинал е 3/4 ч.ч. кокосови стърготини-това е приблизително 50 гр. Smile Всички съставки за глазурата се разбъркват на котлона,докато захарта се разтопи.Изчаква се леко да се охлади и се залива сладкиша.
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 306
Благодаря много.Непременно ще пробвам.Изглежда лесно и вкусно. Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 632
Сушени.Аз купувам от най- евтините.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Ако са пресни няма да ги вариш просто.
Цитирай
Благодаря за рецептата Razz Снощи направих този сладкиш и стана много вкусен.Само че аз малко го промених,защото нямах фурми,а и моите хора не обичат кокос.Вместо фурмите,сложих сушени смокини,кайсии и стафиди,след като ги поварих.Накрая върху сладкиша сложих лимонова глазура-1чаша пудра захар се бърка до гладка каша с 1/4 чаша лим.сок.Облизаха си пръстите Very Happy
Цитирай

The new Earth

Мнения: 1 935
Аз съм госта Wink
Цитирай

София

Мнения: 1 507
Да докладвам, че преди малко и аз го направих и пробвах - наистина става хубав, а и с малко продукти. И според мен не е задължително да е с фурми - може стафиди, или който каквото си иска. Но тестото така или иначе си е вкусно.  Wink
Аз лично малко се поизложих, защото го правих в тортена, а не кексова форма и стана доста плосък. А като се мъчехме да го режем на парчета и вадим, се разпадна на трохи.  Confused Мъжът ми и майка ми малко ми се посмяха Sad  , но иначе го харесаха, де.  Neutral
Цитирай


Мнения: 1 794
тази вечер го правих, стана върха. наистина това е много вкусен сладкиш Smile
Цитирай

В офиса

Мнения: 2 069
Ето и оригиналът на дир-ската рецепта. Има и снимка. Поли си е майсторка.
А сладкишът е един път, ама много кокосов ми дойде. Искрице, идеята ти за лимонова глазура е чудна.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора