Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 ян. 2018, 12:21 ч.

ИТАЛИАНСКА кухня

  • 40 770
  • 525
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 8 828
Здравейте. Тъй като напоследък много съм се запалила по италианската кухня (и не само кухня), предлагам в тази тема даобсъждаме всякакви успешни италиански рецепти, продукти и техники за готвене.

Аз ще започна с една любима рецепти за паста:

ПАСТИЦИО

1 пакет (500гр) паста (пене или фузили)
500 гр кайма смес
2 буркана домати
1 гл. лук
3-4 ск. чесън
1 морков
олио
2 яйца
бучка масло
3-4 с.л. брашно
1л прясно мляко
сол, черен пипер, инд. орехче, босилек, риган
100 гр кашкавал или пармезан

Пастата се сварява по описанието на опаковката. Не преварявайте. В дълбок тиган се запържват в олио нарязаните на ситно лук, чесън, морков и кайма. Добавят се пасираните домати (трябва да са обилно количество, за да не стане сухо). Добавят се подправките (без инд. орехче) и се вари. Оставете соса редичък, защото пастата поема доста. В намаслена тава се изсипват пастата и доматения сос и се разбъркват. Приготвя се бешамел като брашното се запържва в маслото и се добавя млякото и инд. орехче. Аз минавам с пасатор, защото винаги ми стават бучки. Бърка се докато се сгъсти като боза. Сваля се от котлона, добавят се разбитите яйца и се излива върху пастата. Пече се 20-30 мин на 220 градуса. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича още 5 мин.  chef

Вие сте!  Hug

# 1
  • MI
  • Мнения: 8 879
Това е гръцка, а не италианска рецепта.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pastitsio

# 2
  • София
  • Мнения: 2 593
Е, нали е паста, значи Италия Grinning

# 3
  • MI
  • Мнения: 8 879
Аз не претендирам да познавам всички италиански рецепти, просто тук съчетанието на вкусовете не е типично италианско, та се разтърсих какъв е произхода на рецептата. Simple Smile Иначе има много варианти за паста на фурна, например с миниатюрни кюфтенца, доматен сос и провола (която може да се замени с нашия кашкавал), някои слагат и варени яйца нарязани на парченца. Важното е да не се превари, трябва да е сварена до полуготовност като се сложи да се пече.

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 8 828
Възможно е, аз съм я взела от книга за италианска кухня. Но Гърция и Италия със сигурност имат много общи рецепти.

# 5
  • MI
  • Мнения: 8 879
Коя е книгата? Наистина ми е странно, имат сходни рецепти, все пак южна Италия дълго време е била гръцка колония. Но съчетаването на вкусовете е доста различно - гърците обичат и подправки, и някои малко по-тежки съчетания на продукти, като и двете неща са много нехарактерни за традиционната италианската кухня. Всъщност ако погледнеш уики, дори няма статия на италиански по въпроса. Simple Smile

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 8 828
Охх... не помня. Трябва ли да спорим за това?  ooooh!

Още две любими рецепти с паста:
Талиатели с песто
500 гр зелени талиатели
200 гр чери доматки
сос песто (който може и иска може да си направи домашен, но и с купешки става)

Изключително лесна и бърза рецепта - сварявате талиателите, като поизстинат леко нарязвате пресните доматки отгоре и добавяте соса и малко зехтин, ако е много гъст. Стават чудесни и подходящи за носене на работа, защото и студени са много вкусни.

Спагети с гъби и сметана
500 гр спагети или друга паста
500 гр гъби печурки
1 гл лук
3-4 скилидки чесън
500 мл сметана
зехтин
Спагетите се сваряват. Гъбите нарязани на филийки, заедно с лука се запържват в зехтина докато се изпари водата. Добавя се чесъна, сол, черен пипер. Добавя се сметаната и при непрекъснато бъркане се вари още няколко минути докато се посгъсти. Добавят се спагетите и се разбърква. При сервиране може да се поръси със ситно нарязан магданоз или подходящо сирене.

# 7
  • MI
  • Мнения: 8 879

Не, няма нужда да спорим. Просто нито една от тези рецепта не е типично италианска, съжалявам. Спагети никога не се правят със сметана, манатарките обичайно се слагат в по-прости съчетания заради силния си вкус, а всеки генуезец би получил гърч при прочитане на рецепта за талиатели с песто. Подведе ме заглавието, мислех че може да е интересно и да съм полезна, но явно съм объркала темата и се отписвам. Simple Smile

# 8
  • Мнения: 15 845
Добре де, освен критика към дадените рецепти, нещо ти самата няма ли да предложиш?
Всички знаем, че живееш в Италия – дай тогава оригинални италиански рецепти.
Също така ми е интересно има ли кулинарни канони, според които се готвят традиционните ястия – т.е. една и съща технология, с едни и същи продукти, в един и същ грамаж във всяко италианско семейство и даже крачка встрани се наказва с пребиване с камъни публично на площада?
Съвсем сериозно го задавам този въпрос, защото както всички знаем, дори съвсем прости манджи като боб яхния или миш-маш у нас всяко семейство готви различно. Да не говорим пък за "по-сложни" ястия като баница със сирене – колкото къщи, толкова и рецепти.  Laughing
Какво е допустимо да се промени в една традиционна италианска рецепта и кое – не?

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 8 828
но явно съм объркала темата и се отписвам. Simple Smile
Laughing Чудесна идея, ако само ще се заяждаш.

# 10
  • MI
  • Мнения: 8 879
Добре, како Сийке, аз мога да кажа една рецепта как я правят - горе писах паста на фурна коя е най-популярната, но има още 100 варианта. Но не мога след всяка рецепта да обяснявам защо не е ОК, предпочитам да се предам без бой.

На въпроса - да, има канони и да, много се нервят като направиш нещо странно, особено ако се касае за традиционна рецепта. Не съществуват рецепти, които в цяла Италия да правят по един начин (дори лазаня), защото няма такова чудо като италианска кухня - има много регионални кухни. Неаполитанската например няма нищо общо с тази на Болоня или на Милано, съответно всеки си готви основно неговите рецепти. И да, карат се на тема рецепти и периодично се смеят на американци, англичани и т.н. как си мислят че знаят какво е италианска кухня. Дали ще те убият с камъни - надали, но със сигурност ще ти се смеят, а помежду си могат и да се скарат хубаво на тази тема. В кой филм със София Лорен се хванаха за косите за рецептата на рагу, че не се сещам? Култова е сцената, но има много истина в нея. Аз съответно познавам основно рецептите от областта на ММ, не претендирам да знам всички. Но има прости правила, които като цяло всички спазват, ако се касае за италианска кухня, а не чужда рецепта (азиатска например) - почти никакви подправки, прости вкусове и съчетания, добри продукти, определени правила при самото готвене.

Но в тази връзка ти на боб би ли сложила сметана или риба? Колко да са различни нашите рецепти за боб? На доста места съм яла, най-много да е малко по-мазно или малко по-люто, не съм видяла някой да слага странни неща вътре, дори подправките едни и същи слагаме.

# 11
  • Мнения: 15 845
За боба не съм съгласна, много странни рецепти съм срещала и чувала, а и подправките са въпрос на вкус (и регион).

Но останалото, което си написала, е много интересно и наистина би било полезно, ако дадеш някои по-класически рецепти или специфични комбинации на продукти.  Simple Smile

# 12
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 901
преди имаше тема за италианските рецепти и там имаше много хубави рецепти.

# 13
  • MI
  • Мнения: 8 879
Как' Сийка, аз и в България съм виждала спорове за мусака и боб. Joy Поне в нашия край всички го правят сходен, но си права че и ние имаме регионални кухни, които доста се различават.

Аз познавам повече южната кухня, едно че мм е от там, друго че аз самата не обичам тежки храни и съответно ми допада много повече по-средиземноморската кухня. Една лазаня да вземем, има поне 10 различни рецепти - тази с рагу болонезе и бешамел е най-известната, но всъщност тя е вариантът от Болоня. Всъщност за този вариант има дори официална рецепта, не се шегувам. На юг не се слага бешамел, а сирене - неаполитанския вариант е с рикотта, рагу наполетано (с късове месо, не с кайма) и провола. Някои слагат и кюфтенца и варени яйца, но това всъщност е по-скоро версията на Пилия. Има вариант с песто вместо рагу, казват че е от Генуа, от където е и пестото всъщност.

Ако ви интересува някоя конкретна рецепта, ще напиша, така не се сещам честно казано и се чувствам малко като дете което трябва да рецитира стихове пред гостите. Stuck Out Tongue

# 14
  • Мнения: 15 845
Честно казано, на мен повече ми харесва това, което пишеш. Особено за разликите в рецептите на различните региони. С удоволствие бих прочела повече.  Simple Smile
Но със сигурност има хора, които биха били много благодарни да видят в темата и автентични рецепти, които не са побългарени. (Последното можем и сами да си го свършим напълно успешно.  Laughing)

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт