Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Bergisch Gladbach DE
 • Мнения: 592
Моля ви zа съвет. Моят доктор установи с видеоzон оШе към 34 г.с, 4е бебето отговаря  на 32. От тогава ме следи редовно на всяка седмица zа да види дали беб4о наддава и се оакаzа 4е наддава с около 200 гр. на седмица както си му е реда. Сега съм ве4е 38 г.с и ме иzпати в болниzа zа иzследване с доплер ( следи се краъвоснабдяването на бебето  и най_ве4е кръвотока в пъпната връв). Там оба4е покаzа минус 3 седмици, което било страШно много.
 Никой оба4е не ти каzва патология ли е това или по_малко бебе. Само каzват това е много голяма раzлика и трябва да се следи на4есто. От тогава съм като побъркана, иzнервена и притеснена.
Моля ви zа съвет. Някоий 4увал ли е zа подобно неЩо, среЩал ли е такъв слу4ай.
Моля ви споделете ваШите слу4ки и преживявания.

П.С. не е по - късно настапила бременност

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
по принцип е лошо - кака е кръвснабдяването?
но щом не са предприели мерки - значи просто ще те наблюдават
как ти е кръвното? а албумина?
уви предполагам, че ако няма нарушено кръвоснабдяване, плацентата не е остаряла преждевременно, и няма смущения в кръвоснабдяването и няма наличие на фетално страдание - може да е всичко - т.е.е от по-малко бебе до някаква патология

кое мерят? по кое изостава - по бедро, по глава или по двата показателя?
направи преглед при Томова, ДИмитрова, МАзнейкова или някой др известне гинеколог с фетална морфология

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 1 008
Според мен 2 седмици не е страшно много. Моето бебе до към 24 седмица вървеше като по учебник. След това към 26гс на прегледа излезе с около 10 дни по мъничко. аз веднага изпаднах в паника, но моята лекарка побърза да ме успокои че 1-2 седмици в този период не са фатални. Всяко бебе започва да си расте колкото му е заложено генетично - едни се раждат 2 кг, други 4 кг. В 28 г.с. излезе с няколко дни по-големичко... Малко е относително с тия видеозони...
Има значение дали изостава само по размерите на главичката или като цяло. Не се тревожи излишно. Бебетата не растат по някакъв еталон... Щом ще те следят по-често всичко ще бъде наред с бебето.

# 3
 • Bergisch Gladbach DE
 • Мнения: 592
До 22 седмица , когато се гладаха органите, а и по_късно вси4ко вървеШе по норма. Като 4е ли иzостана към 30_32 седмица.
Мерят BPD ( диаметъра на главата), корем и бедро. Не zнам по кое то4но иzостава, Ще питам следваЩия път, но си мисля, 4е е по бедро, zаЩото мм на главата са в норми ( поне от това дето иz4етох).
Бих отиШла на 4астно ( например Маzнейкова), но не мога, живея  тук в Германия и колко да са то4ни немците, не ти каzват ниЩо конкретно, само това , 4е трябва да се наблйудава.
Кръвоснабдяването било добре, каzват те, както на пъпната връв , така и на артериите на матката. Аz не исках да досаждам с въпроси по време на доплера. А после като попитах, вси4ко било в норми.

Кръвни  в норми, албумин уж нямам.

какво се прави при фетална морфология zнаете ли?????
За това не са ми споменали.

Ох дай боже вси4ко да бъде наред.  Praynig

# 4
 • Bergisch Gladbach DE
 • Мнения: 592
Знаете ли кои от покаzателите какво покаzват? Например глава, бедро?
 

# 5
 • Мнения: 1 994
моето бебче изоставаше така и лежах в болница за подхранване на бебето чрез системи.Родих в 37седмица 2700гр,което си е нормално

# 6
 • София/Варна
 • Мнения: 2 375
niko_leta, и при мен се наблюдават отклонения от нормата, но лекаря ме успокои, че до голяма степен нещата зависят от софтуера на видеозона. Има стандартни отклонения, бях попаднала на табличка с тях, според гестацонната седмица. За съжаление не мога да я изровя. Там се виждаше, че колкото повече напредва бременността, толкова по-голямо става оклонението.
Дано всичко е наред и не се поддавай на параноята.

# 7
 • Bergisch Gladbach DE
 • Мнения: 592
Много ви благодаря zа успокоителните отговори.
Аz май наистина много се ШаШкам като му гледам на доктора zагрижения иzраz на лицето, а и бременните имат склонност да се ШаШкат и претисняват.
След 2 ди сам пак на преглед, Ще ви информирам какво е станало. Дано да не са пове4е от 2 седмици диференция, 4е после няколко дни наред са ми потънали гимиите.
До скоро.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 1 008
Дано всичко е наред!

Ето още информация:
Какво означават съкращенията?
Когато плодът започне да се вижда, възрастта му се установява чрез измерване на CRL (CROWN-RUMP LENGTH). Това е дължината на бебчето от върха на главата до опашката.
След 12 г.с. се използва BPD (BIPARIETAL DIAMETER), за да се определи точната възраст. Теменните кости (parietal bones) се намират от двете страни на главата. Казано на човешки език, BPD е диаметърът на главичката.
Към 16 г.с. почти всички лекари измерват още две неща. Това са FL (FEMUR LENGTH) – дължината на бедрото от коляното до тазовата кост и AC (ABDOMINAL CIRCUMFERENCE) – обиколката на коремчето на бебето.

За да определи възрастта на бебчето, специалистът
1. измерва BPD, FL и AC,
2. определя възрастта според всеки отделен резултат
3. изчислява средната стойност, за да определи възрастта.

 Колко точно може да бъде ехографското измерване?
Много точно в ранните седмици…и по-неточно с напредването на бременността.

От 5 - 6 г.с. отклонението е +/ - 4 дни.
От 7 - 11 г.с. отклонението е +/ - 5 дни.
От 12 - 16 г.с. отклонението е +/ - 7 дни.
От 17 - 26 г.с. отклонението е +/ - 10 дни.
От 27 - 28 г.с. отклонението е +/ - 2 седмици.
От 29 - 40 г.с. отклонението е +/ - 3 седмици.

# 9
 • София/Варна
 • Мнения: 2 375
cher, точно за това инфо ставаше дума! Мерси, че го сподели тук. niko_leta може да види, че няма нищо обезпокоително в разликата, която й дава ехографа.

# 10
 • Bergisch Gladbach DE
 • Мнения: 592
То4но так е Cher, благодаря ти zа то4ната информация. За иzмерванията на теzи три параметъра zанех, но не zнаех, 4е с напрадеването на бременността може да има по_големи отклонеия. Докторите понеже търсят при4ината в кръвоснабдяването и на мен ми минават какви ли не мисли и ужасти  картинки преz главата. В 4етвъртък съм пак при него, Ще ви пиШа какво е каzал.
До скоро

# 11
 • Paris
 • Мнения: 664
А кръвното ти как е?
Моето бебе вървеше по-малко , кръвоснабдяването и изследванията бяха в норма, но колкото и да убеждавах гинелоложката ми, че и аз съм била малко бебе и явно е наследствено, тя не го приемаше за нормално и ме следеше по-често от нормалното. В девети месец ме пращаше на мерене на тоновете през три дни и тогава ми хванаха и високо кръвно, до този момент то беше напълно в норми! Предизвикаха ми раждането и гинеколожката ми обясни, че заради ниското тегло на бебето е била нащрек и се е опасявала от точно такъв проблем, още преди да възникне той. Щом те следят редовно, няма от какво да се притесняваш!

# 12
 • Bergisch Gladbach DE
 • Мнения: 592
Здравейте,
благодаря ви отново zа хубавите съвети. Много успокоително ми действаШе това, 4е споделих тук с вас и особено след иzкаzването на Cher.
Днес пак бях при док., видя сърде4ните тонове, опипа Шииката на матката и пак направи доплер, както на пъпната връв така и на церебралната артериа ( таzи на главата на беб4о). Каzа 4е вси4ко , е в рамките на нормалното. Беб4о е наддал, но пак си остава с минус 2 _3 седмици.
Ще ми следят след 4 дни тоновете, а след 8 дни пак тонове и доплер, а ко до тогава не съм родила, макар 4е zа сега Шииката е о6те zатворена.

Сега ми е ве4е доста по_спокоино. Кръвното ми е все 110/60 или 120/70, съвсем в норма.
Попитах го дали това е zнак zа патология,  атой каzа не, вси4ко си било наред. Имало големи бебета имало и по_малки бебета и никой не може да каже zаЩо.
Но все пак ме след едовно и това колкото и да ме успокоява , толкова ме и притеснява.

Но кактокаzах, опитвам се и мисла ве4е положително и гледам да не се ШаШкам.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 1 008
Много се радвам за вас  Laughing
Щом няма проблем с плацентата и захранването и бебчо си расте, значи наистина просто е по-мъничко. Кръвното ти е идеално  Wink
Желая ти леко раждане и здраво бебче!

# 14
 • Bergisch Gladbach DE
 • Мнения: 592
Здарвейте на вси4ки,
които бяхте с мен по време на моите притеснения относно беб4о .
И сега мога да ви споделя с радост, 4е вси4ко мина и отмина.
Беб4о Александер се роди на 11.01
3020 гр
50 см  Laughing
А големи страхове бяха. Дори и ден преди да родя, влиzайки в клиниката ме гладаха на видеоzон и др пак каzа, е бебо спрямо иzмерваниятя Щял да бъде 2700 гр. и това отговаряло на минус 3, дори 4 седмици.
Е майната им на иzмерванията. 4овек така може само да се побърка.Е слава богу вси4ко мина добре.
Спонтанно раждане. След 2 4аса си се раzхождах и си гуШках беб4о.
 Heart Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт