Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Праz

  • 3 фев. 2005, 13:16 ч.
  • Преглеждания  11 688  Мнения  34  Онлайн  1
Отговори
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Иzчерпаха ми се идейте, а имам доста праz. Какво мога да направя с него? Вече правих баница с праz, така че ми трябва идея zа нещо друго...
Помагайте моля. Simple Smile

Реклама
# 1
  • Мнения: 488
Моят мъж много обича праз с яйца и кавърма. Знаеш ли как се приготвят?

# 2
  • София
  • Мнения: 3 302
Тъкмо това купих, за да готвя довечера Simple Smile
Но към него ще сложа и 300 ситно нарязани гъбки, и на око, пак наситнени, маслинки. Всичко това, объркано с 1 - 1 и 1/2 ч. ч. ориз. Олио, сол и подправки - на вкус /лично аз слагам една комбинирана, която си приготвяме през есента, в нея има пиперка, целина, магданоз и сол, така че друга сол не слагам; който обича по-люто, може да сложи и черен пипер/.
Слагам в по-голяма тава /ако нямам време или ме мързи - иначе първо задушавам лука и гъбите предварително в тенджера, добавям ориза и маслините, после доливам вода и оставям да поври малко, да поомекне оризът, след което прехвърлям в тава и запичам/, и наливам вода - толкова, че да покрие сместа с ориза. Пека на 180-200 градуса по Целзий, докато поизври водата /все пак не напълно, защото после оризът "дръпва" още от нея и би станала съвсем суха гозбата/. Поднасям с чаша айрян или 2-3 с. л. кисело мляко на порция отстрани в чинията. Тъй като ястието е постно, може да се консумира и поизстинало. Наздраве! Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 3 302
Цитат на: mimi flax
Моят мъж много обича праз с яйца и кавърма. Знаеш ли как се приготвят?

Кажи за кавърмата,моля. Simple Smile

# 4
  • sofia
  • Мнения: 1 606
любимия ми кекс:
 Солен кейк (хляб) с праз и синьо сирене:

2 стръка праз - бялата му част се задушават в малко масло, 100грама синьо сирене, 200мл. течна сметана, 3 яйца, 50г. масло, 200грама брашно, 40 грама стафиди, 2ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол
Брашното с бакпулвера се пресява, добавят се стафидите и задушения праз. В друга купа се смесват яйцата с течната сметана и сол и сирене на кубчета. Постепенно се сипва в брашното, смесва се добре и във форма за кекс (не от най-големите - имам предвид такава дълга), покрита с фолио (става доста гъста сместа и да не лепне) се пече около 30минути на 180.

Имаше преди време тема за праза:http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=9463&highlight=%F1%EE%EB%E5%ED+%EA%E5%EA%F1

# 5
  • Мнения: 488
Karimma,
Ще ти напиша моята рецепта, но знам, че в различните краища на страната има вариации. Могат да се включат и други майчета по темата.

Продукти за 2-3 порции
200 - 300 г свинско месо
3 стръка праз
250 - 300 мл доматен сок (лятото може с пресни домати)
сол на вкус

По оригиналната рецепта трябва да изпържиш нарязаното на кубчета месо, но аз съм по здравословното хранене и го задушавам. Когато мръвчиците са готови, вадиш, посоляваш и похлупваш, за да не изстинат. Можеш да смениш мазнината (за да е по-леко ястието), а може и в същата мазнина да задушиш праза до омекване. Посоляваш, слагаш доматите и готвиш докато се сгъсти (похапва се с виличка). А, забравих да кажа, че по някое време прибавяш вътре и месцето, да си поемат взаимно от ароматите. Да ви е вкусно.

# 6
  • Мнения: 488
Цитат на: bomboto
любимия ми кекс:
 Солен кейк (хляб) с праз и синьо сирене:

Bomboto,
Имаш ли други рецепти за солени кексове? Моля те да ми напишеш, ако ти се намират някакви. Благодаря предварително.

# 7
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Цитат на: mimi flax
Моят мъж много обича праз с яйца и кавърма. Знаеш ли как се приготвят?

Не. Моля те ми напиши. Simple Smile

# 8
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Ммм, момичета. Благодаря  zа идейте. Много вкусно zвичат, ще пробвам непременно. Simple Smile

# 9
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 597
Можеш в готвените ястия вместо лук да слагаш праз.

# 10
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Цитат на: mimi flax
Цитат на: bomboto
любимия ми кекс:
 Солен кейк (хляб) с праз и синьо сирене:

Bomboto,
Имаш ли други рецепти за солени кексове? Моля те да ми напишеш, ако ти се намират някакви. Благодаря предварително.


Ами сещам се за няколко, ама ще почакаш до утре Grinning

Сетих и за една гръцка салата с праз:  2 стъка бялата част на праза, черен пипер на зърна, бяло вино, зехтин, 100грама черни маслини, 2 супени лъжици лимонов сок , сол.
 Празът се наразва на парчета и се задушава във виното с черния пипер докато омекне. Отцежда се, маха се пипера и в салтна чиния се смесва с останалите продукти. Много върви с черно хлебче и сирене

# 11
  • София
  • Мнения: 3 302
Цитат на: mimi flax
Karimma,
Ще ти напиша моята рецепта

Благодаря ти, Мими! Simple Smile

# 12
  • Мнения: 488
Цитат на: rosa

Не. Моля те ми напиши. Simple Smile


rosa,
Karimma поиска рецептата за кавърма и вече съм я написала. Виж по-нагоре на същата страница.
Ако питаш за праз с яйца, съвсем лесно е. Нарязваш главите праз на тънки колелца, задушаваш, посоляваш и когато омекне и остане без вода, чукваш яйчицата и готвиш още малко, докато те се "хванат". Мъжът ми го обича с чубрица, пресен магданоз и резен сирене отстрани.

# 13
  • Хасково
  • Мнения: 828
Праз с ориз
3-4 глави праз, купичка ориз, червен пипер, доматено пюре /консерва/
Нарязваш праза на лентички 1-2- см.и го задушаваш в тенджера с мазнина /може олио може и мас/
като поомекне праза слагаш ориза, след малко прибавяш червен пипер, 1/2 бебешко бурканче /може и цяло/ дом.пюре, сол на вкус доливаш с 3 части вода и оставяш да ври на слаб котлон опитваш докато се свари ориза и почти да остане на мазнина.
В това съм слагала и гъби. Може и мръвка да му се сложи ако не ядете посно.
Да ви е сладко!

# 14
  • Мнения: 3 107
Салата с праз

1 стрък праз
ок. 100 гр. сирене
1 кутийка майонеза
2-3 лъжици кисело мляко

Празът се нарязва на ситно и се стрива с мъничко сол. Прибавя се натрошеното сирене, киселото мляко и майонезата. Обърква се и... е готово за папкане Mr. Green

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт