Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юни 2007, 18:59 ч.

Въпрос за желязото в кърмата

 • 491
 • 5
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Здравейте!

Вчера правих изследвания на детето си, излезе много нисък хемоглобин-95. На почти 11 месеца е. Много трудно яде месо-през ден-два, ако успея да му пробутам половин купешко пюре. Спанак не хресва. Питането ми е по какъв начин мога да повлияя за осигуряване на необходимото количество желязо? Ако ям повече месо, това желязо ще "отива" ли при него? И въобще какво да правя? Притеснена съм доста, хич не ми се дават изкуствени добавки...

Благодаря!

# 1
 • София
 • Мнения: 9
Един от начините за вдигане на хемоглобина е да се пие пресен сок от морков и ябълка.  Ако можеш му прави всеки ден по равни части от двете, като през определен период от време правете почивки. Ако мислиш, че е малък още за такива сокчета си прави за теб, поне нещо ще отива и при него.  Друго нещо което съм чувала, че помага, но за разлика от сокчетата не съм опитвала е да се пие много чай от шипки. Също така можеш да опиташ с червено цвекло, което е много полезно за кръвта или по-точно за образуването на червените кръвни телца, а оттам и да имаш хубави стойности на хемоглобина. Надявам се следващите резултатите да са по-високи и да се успокоиш.

# 2
Ние имахме същия проблем. Детето ми почти не ядеше, камо ли месо и на 1 год. имаше хемоглобин 86( на 7м. беше 105) . Затова почетох малко и оправихме нещата. От година и 3 месеца хемоглобина не епадал под 115. Сега на 1г. и 11м е 120.
След 5-6 месечна възраст желязото в кърмата вече не е достатъчно на детето и трябва да започне захранване. Така че само с кърма няма да стане.
Източниците на желязо са предимно 2- растителни и животински. От растителните се усвоява много малко желязо, затова трябва да се набляга на животинските и то най вече червните меса и дроба, макар че съм чувала, че и пилешкото месце помага. Българските педиатри традиционно предлагат и желтъка като добър източник на желязо.
Имай предвид, че млечните продукти резорбират желязото и не трябва да се прекалява с тях. След година препоръчителното количество е не повече от 450 гр. Чела съм, че и с чайовете не трябва да се прекалява. Ние пихме първо железен препарат, въпреки многото негативни мнения. Нямаше негативни странични ефекти и след месец хемоглобина се качи до 104. Пихме го 3 месеца. Когато не яде месо, яде яйце. Пробвай да смилаш или пасираш месото(само него без зеленчуците).
Успех

# 3
 • Гр. Варна
 • Мнения: 728
Ох, ние вчера взехме нашите резултати и на година и четири месеца сме със 102 хемоглобин. И аз тъкмо се чудя какво да правя, лекарката каза да засиля месото, и след месец да повторим изследванията, да видим. Момчил доста суче и не знам дали това не е причината за неусвояването на желязото, което приема  newsm78

# 4
 • Мнения: 7 836
Ще ви цитирам статията направо Wink:

Проблемът с ниския хемоглобин (анемия) се среща основно при недоносените деца, както и в някои от случаите, когато майката е имала нисък хемоголобин по време не бременността. Организмът на бебетата не може да произвежда червени кръвни телца, поради което при тежките случаи на анемия понякога се налага кръвопреливане, както и последващо лечение с желязонабавящи препарати. При леките случаи лечението с желязонабавящи препарати обикновено е достатъчно.
Здравите, доносени деца се раждат с достатъчно запаси от желязо за първите 6 до 9 месеца от своя живот. След този период е необходимо те да си набавят желязо от храната, затова се препоръчва захранването да започне след 6-ия месец.
Важно е да се отбележи, че кърмата съдържа желязо (0.3 мг/л), което, макар и да не е много, се усвоява много добре от организма – около 50%. Желязото в адаптираните млека се усвоява минимално – по-малко от 12%. Затова на изкуствено хранените бебета трябва да се дава обогатено с желязо адаптирано мляко.
При по-големите деца трябва да се избягва даването на прекалено големи количества прясно мляко, тъй като това може да доведе до железен дефицит (анемия). За деца над 9-месечна възраст, максималното количество мляко трябва да бъде около 550-650 мл на ден.

Извадки от становището на Канадското педиатрично общество относно
Нуждите на бебетата и малките деца от желязо

Какви са симптомите на бебето с железен дефицит?
Бебетата с железен дефицит са бледи, нямат апетит, раздразнителни са и често са с наднормено тегло. Те могат обаче също да наддават бавно и да изглеждат ненормално слаби. Бебетата могат да имат кръв в изпражненията, заради която те изглеждат черни. Бебетата с железен дефицит могат да имат понижено внимание и да са физически неактивни.

Как могат родителите да избегнат железния дефицит при своето бебе?
С оглед намаляване случаите на железен дефицит при бебетата, ние препоръчваме:

Изключително кърмене (без даване на други храни и напитки, включително вода) през първите 4-6 месеца от живота на бебето.


Използване на адаптирано мляко, обогатено с желязо, при всички бебета, които не са кърмени, до 4-6 месечна възраст. Вашето бебе трябва да започне да приема каши, обогатени с желязо и други храни, богати на желязо.


Трябва да забавите въвеждането в диетата на Вашето бебе на краве мляко до 9-12 месечна възраст. Стомахът на бебето е все още недостатъчно развит, за да смила правилно кравето мляко и ранното му въвеждане може да доведе до малки чревни кръвоизливи, виждащи се в изпражненията.
Какво повишава абсорбирането на желязото?
Някои съставки на храните и напитките подпомагат усвояването на желязото от организма. Витамин С отлично подпомага усвояването на желязото и се съдържа в много плодове и плодови сокове. По принцип, желязото в месото се усвоява много по-добре от желязото в растенията.

Кои са най-добрите източници на желязо?

От раждането до 6 месеца

Само кърмата

Адаптирано мляко, обогатено с желязо (ако замествате кърменето с адаптирано мляко или не кърмите)
6 месеца до 1 година

Кърма

Адаптирано мляко, обогатено с желязо (ако замествате кърменето с адаптирано мляко или не кърмите)

Бебешки каши, обогатени с желязо

Хляб и зърнени закуски, обогатени с желязо

Месо (нетлъсто телешко и агнешко. Свинско се избягва до 3 г)

Риба (но не давайте на бебето си ракообразни, омари, скариди и миди)

Пилешко
Какво не трябва родителите да дават на бебето си?
Рискът от поява на железен дефицит често се увеличава, ако бебето приема прекалено много краве мляко. За бебета над 9 месеца, максималното количество мляко трябва да бъде около 550-650 мл на ден.

Извадки от становището на Американската академия по педиатрия относно
Обогатяването с желязо на адаптираните бебешки млека (RE9865)

Нужди от желязо през първата година:прием, усвояване и загуби
При раждането си, повечето доносени бебета имат 75 мг желязо на кг тегло, намиращо се предимно под формата на хемоглобин (75%), но и като запаси (15%) и желязо в тъканните протеини (10%). Фактори като млякото, от което се поема желязото (кърма или краве мляко), типът приемано желязо, приеманата храна и състоянието на бебето съществено влияят на абсорбирането на желязото. Например, повече от 50% от желязото в кърмата се усвоява, сравнено с обикновено по-малко от 12% от желязото в адаптираните млека, произвеждани от краве мляко.

Кърмата не съдържа много желязо
Някои лекари оправдават препоръчването на адаптирани млека с ниско съдържание на желязо с факта, че концентрацията на желязо в кърмата представлява около 20% от тази в адаптираните млека (0.3 мг/л към 1.5 мг/л). Желязото, намиращо с в кърмата, обаче е много по-биоусвоимо, което води до много по-редки случаи на железен дефицит при кърмените бебета в сравнение с хранените с адаптирано мляко. Въпреки това, 6% до 20% от изключително кърмените бебета са застрашени от намалени запаси от желязо. По-висок процент (20%-30%) са застрашени от железен дефицит в случаите, когато бебетата не са изключително кърмени (т.е., освен кърмата им се дават и други храни и напитки).

Препоръки:
1. Ако няма медицински противопоказания срещу кърменето (които са рядко срещани), кърмата е предпочитаната храна за бебетата.
2. Бебета, които не са кърмени или са частично кърмени, трябва да приемат адаптирано мляко, обогатено с желязо (съдържащо около 4-12 мг/л желязо) от раждането до 12 месеца.


Подбрано от Петя Личкова и boo от чуждестранни сайтове

# 5
 • София
 • Мнения: 2 807
След 5-6 месечна възраст желязото в кърмата вече не е достатъчно на детето и трябва да започне захранване. Така че само с кърма няма да стане.


Ynad, не мисля, че ако детенце се захрани хемоглобинът ще е по-висок.

Според мен имат значение предимно стойностите на хемоглобина на бременната жена, както и храненето на майката по време на бременността и кърменето.
По времето, когато съм бременна, хемоглобинът ми никога не е бил под 135, при все че и трите ми дечица са породени...

Сина ми беше само на кърма първите 7 месеца - нито вода, нито сокчета.
След това по една лъжичка от това и онова, но с почти никакво желание.
Някъде около 10-я месец започна да хапва по около 150 гр твърда храна и то само на обяд - всичко друго - само кърма.
Сега също е предимно на кърма.

На годинка хемоглобина му беше 120.
На Ива и Дани беше над 130 дори.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт