Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 506
Гледахте ли това хубаво филмче? А какво ще кажете за прословутото ястие, чието име носи филма? Ето моя вариант:

А рецептата е от тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234910.msg5434446#msg5434446
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Вкусно .....само това мога да кажа...  bouquet
Цитирай


Мнения: 8 577
Изглежда много вкусно!

И още един вариант на рататуй, също доста вкусен. Love
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Валя изглежда много вкусно  Very Happy
Цитирай
Филмчето много ми хареса, въпреки че съм извън детската аудитория.. според мен е много успешен опит за филм, който ще се хареса на малки и големи - наистина свежо и приятно за гледане.

За ястието научих от тук - Рататуй - обикновеният вариант си наподобява гювеч според мен, но рецептата от филма ( Рататуй - Конфит Баялдъ ) е нещо с което могат да бъдат впечатлени гости например... не бих си го приготвил само за собствено удоволствие Smile
Цитирай

на брега на реката

Мнения: 145
 Рататуй - Конфит Баялдъ - тази рецепта е недостъпна.
Цитирай
пробвай пак - при мен се отваря ок?
Цитирай

Варна

Мнения: 274
И при мен не се отваря.
Цитирай


Мнения: 8 577
И при мен не се отваря.

Ето го: Very Happy

За основата:
1/2 бр. червена чушка
1/2 бр. жълта чушка
1/2 бр. оранжева чушка
2 с.л. зехтин
1 ч.л. счукан чесън
1/2 ч.ч. ситно нарязан лук
3 бр. домати
1 стрък мащерка
1 стрък магданоз
1/2 дафинов лист
сол
За зеленчуците:
2 бр. тиквички (120-150 г всяка)
1 бр. патладжан (120-150 г)
4 бр. домати
1/2 ч.л. счукан чесън
2 ч.л. зехтин
щипка мащерка
сол
черен пипер
За соса Винегрет:
1 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамиков оцет
мащерка
сол
черен пипер



За основата: Зеленчуците се почистват от семената, а доматите се обелват, нарязват на ситно и им се запазва сокът. Половинките чушки се слагат в предварително загрята до 230 С фурна, с разреза надолу и се запичат за 15 минути докато кожичката им почне да омеква. Изваждат се от фурната и когато са достатъчно изстинали се обелват внимателно и се нарязват на ситно. Смесват се зехтинът, чесънът и лукът малка тенджерка на умерен огън за около 8 минути - докато омекнат, преди да започнат да покафеняват. Добавят се доматите, заедно със сока им, мащерката, магданозът и дафиновият лист. Задушават се на слаб огън докато остане съвсем малко течност за около 10 минути, отново без да се оставят зеленчуците да покафеняват. Добавят се чушките и се задушават докато омекнат. Подправя се със сол на вкус и стръковете подправки и дафиновият лист се изхвърлят. Запазва се 1 с.л. от сместа, а останалата се разпределя равномерно на тънък слой по дъното на тавичка.

За зеленчуците: Зеленчуците се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се в тавата с основата, като се започва от центъра и се оформя спирала. Редуват се застъпващи се кръгчета зеленчуци, като всяко кръгче се слага така, че да покрива 3/4 от това под него. По този начин се запълва цялата тава. Смесват се чесъна, зехтина и мащерката в купа, подправят се със сол и черен пипер на вкус. С тази смес се напръскват зеленчуците. Тавичката се покрива с фолио, като краищата се подгъват за да се запечатат добре и се пече в предварително загрята до 135 С фурна за около 2 часа или докато зеленчуците омекнат. Фолиото се маха и се пекат за още 30 минути. Ако започнат да се запичат, се покриват отново. Ако в тавата има твърде много течност, се слага на котлон на умерен огън, докато течността намалее.

За соса: В купа се смесват запазената 1 с.л. от основата, всичките продукти за соса и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Преди сервиране зеленчуците се слагат за малко под грил да се запекат. Реже се внимателно и се слага в чиния с помощта на шпатула, като шпатулата се завърта за да се получи ветрилообразна форма на зеленчуците. В кръг около зеленчуците се залива със сос и ястието се сервира топло.

http://www.receptite.com/photos.php?r=3369&n=140

От тук - Веселият готвач
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.