Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • На седмото небе
 • Мнения: 469
Вижте какво открих една страхотна темичка:
"Няма да забравя как моя позната ми разказа за края на кърменето на нейния син, едва на 20 дни. При посещение при педиатъра, тя споделила, че когато изтиска кърма, цветът наподобява фанта лимон. Той й казал веднага да спре да дава на детето “това нещо”. “Това нещо” е именно майчината кърма в началото на храненето, нарича се предно мляко и има такъв цвят, тъй като началното мляко е бедно на мазнини, за разлика от кърмата в края на храненето, която е жълтеникава. Именно незнанието на лекаря и неговия некомпетентен съвет е накарал тази майка да отбие детето и да го лиши от най-добрия старт в неговия живот.
Това съвсем не е единствен пример как педиатрите са причина бебето да яде изкуствено мляко, което кърмата превъзхожда стотици пъти. Всички казват колко е полезна кърмата, но щом се стигне до практическата част на кърменето, веднага се приключва с полезността и за по-лесно се преминава на изкуствено мляко.
Съветите, които противоречат на всякаква логика и пречат на успешното кърмене, започват още от родилните домове. Там акушерките не дават бебетата веднага да бъдат сложени на майчината гърда минути след като са родени и когато рефлексът на сучене е най-силен. Бебетата се държат най-често отделно от майките и се носят нахранени с големи биберони и с изкуствено мляко, спящи и не е възможно родилката да нахрани бебето. Това е причина за недостатъчно стимулиране на гърдите, съответно възпрепятства слизането на коластрата и млякото. По-късна грешка, но дори още-по значителна е храненето под час. На новородените им се дава да сучат в точно определени часове. Едно новородено има твърде малко стомахче, за да погълне достатъчно храна, която да го засити за 3 часа - колкото е паузата между храненията. Освен това, кърмата е много лесно усвоима (но в никакъв случай нехранителна!), и бебето може да огладнее половин час след като е сукало. След като лекарите и акушерките казват да се чака 3 часа след последното хранене, неопитната майка оставя детето да реве от глад и омаломощено и гладно, то най-накрая заспива. Резултатът е недобро наддаване и съответно съвет за добавка на мляко. Всичко това би могло да се избегне ако съветите към родилките са да хранят бебетата си колкото често желаят. В такъв случай гърдите ще бъдат стимулирани, за да произвеждат напълно достатъчно мляко за бебето. То няма да бъде оставяно да реве гладно и ще поема на често малки порции мляко, което ще съдържа повече мазнини от това, което би произвеждал организмът ако интервалите между храненията са по-големи.
Следващ погрешен съвет, който майките получават първо в родилния дом, а и после, е изцеждането след всяко кърмене. Това досадно и трудно за кърмачките занимание отнема от силите на майката, която трябва да си почива и възстановява след раждането. Изцеждането е напълно излишен процес при условие че детето е при майката и е способно да суче активно. Ако гърдите са болезнени и препълнени, тогава се налага изцеждане, но не след всяко кърмене, а само малко за облекчение. Бебето изсуква необходимото му количество мляко и по този начин то само регулира кърмата, която майчиният организъм трябва да произвежда.
В родилния дом казват гърдите да се мият преди всяко кърмене с вода и сапун. Абсолютно погрешно! Сапунът отмива естествената защита на зърната, той ги изсушава. В последствие зърната се напукват, стават болезнени и нерядко голямата болка е причина майката да се откаже от кърменето като нещо безкрайно болезнено и неприятно.
Педиатрите много често неправилно отсъждат, че кърмата не стига и предписват добавка от адаптирано мляко. Те намират странни знаци, според които кърмата недостига. Моя позната сподели, че педиатърът на бебето й казал, че ако не изцежда 40-50 мл след кърмене, то кърмата не достига. Това твърдение оставям без коментар, в него няма никаква логика. Ако бебето плаче, то непременно е гладно и кърмата не достига. Интересното е, че дори бебетата изцяло на изкуствено хранене плачат! Има много причини, поради които бебето може да плаче. Един добър съвет от педиатъра би бил при всеки плач на новороденото, майката да проверява дали то не е гладно чрез предлагане на гърдата. Това е наистина съвет, който би спомогнал за едно успешно кърмене.
“Кърмата е рядка и бебето е гладно.” Колкото и да е странно, това не са думи на някоя баба, а на педиатър. Самото понятие “рядка кърма” е абсурдно, кърмата е кърма и тя е най-доброто за бебето.
Препоръчването да се дава подсладена вода, чай, сокове и други течности през първите седмици от живота на бебето е причина то да запълва стомахчето си с ненужни нему течности, следователно при кърмене то поема по-малко мляко. Резултатът е отново същият: недостатъчно наддаване, дохранване и в последствие отбиване. Препоръките на Световната Здравна Организация, както и на Американската Педиатрична Асоциация,  а и на редица световноизвестни лекари, са бебето да е изключително кърмено през първите 6 месеца от живота си. Това означава, че то не се нуждае от вода, чай, сок, пюре, или каша през първите 6 месеца от живота си. Бебето набавя всички хранителни вещества, вода, витамини и минерали от кърмата и тя е напълно достатъчна докато бебето не започне да проявява саму интерес към храната на възрастните.
Пробното кърмене. Това е любим метод, чрез който българските педиатри доказват на младата и съмняваща се в себе си майка, че гърдите й не могат да изхранват детето й. Процедурата е известна с това, че бебето и майката са поставени в непозната и неспокойна среда: докато се правят имунизации на други пищящи деца, бебето трябва да изяде определено количество мляко за определено време. Бебето не знае, че от него се изискват милилитри. То яде толкова, колкото иска. Ако изкуствено-хранените бебета имат определено количество за изяждане, то това е поради естеството на тяхната храна: адаптираното мляко е трудно смилаемо и стомахът има тежката работа няколко часа. Поради това се препоръчва 3 часов интервал между храненията с биберон. При кърменето това съвсем не е така: бебето няма определено количество мляко за изяждане, а на гърдите на майката не са разграфени милилитри. Ако на едно хранене бебето е изяло по-малко, то непременно ще си навакса на останалите. Ако вместо 110 мл, кърменото бебе изяжда 80 мл на контролното кърмене, то това е причина веднага да се предпише добавка. Даването на шише е причина за ранното отбиване на кърмачето, начинът на сукане от шише и гърда значително се различава и кърмачето бива объркано.
Педиатрите поставят срокове, както при захранването, така и при отбиването на кърмачетата. При захранването те препоръчват твърдата храна да се предлага преди кърменето като всъщност правилния подход е около час след него. До първата година на детето кърмата е основната храна и твърдата храна само я допълва. Кърменията не се заместват, както се препоръчва у нас.
Някои педиатри твърдят, че кърмата не съдържа нищо полезно след дадена възраст на бебето. Например 6 месеца. Или след 1 година. Това съвсем не е така. Кърмата продължава да бъде хранителна, тя продължава да съдържа витамини и антитела, тя дори “запълва  дупките” в храненето на по-голямото дете. Кърмата е винаги съобразена според възрастта на детето. Например кърмата съдържа по-голямо количества антитела в периода преди отбиване, за да се запаси организма и да се предпази от боледуване. Световната здравна организация препоръчва детето да бъде кърмено най-малко 1 година. И кърменето да продължи дотогава, докато то е нужно на детето или е приятно на майката.
Тъй като в България няма консултанти по кърмене, първата инстанция, на която младите майки имат доверие, това са лекарите. Оправдават ли те това доверие като се визира храненето на детето? Имайки предвид горните примери: не.
Именно педиатрите са причина за ниския процент на кърмени бебета в България. Те са хората, които веднага препоръчват смесено или изцяло изкуствено хранене.
Чрез изключително кърменето може да се поведе профилактика на много отрицателни явления и болести в по-късен етап от развитието на детето: наднормено тегло, детски диабет, внезапната детска смърт, запек, алергии, диария, ушни инфекции, астма, полиомиелит, дифтерия, респираторни вирусни инфекции.
Нашите деца заслужават най-добрата храна за тях!"                                                                     

Такъв ли е и вашият педиатър? Ако е такъв, какво правим - сменяме ли го или премълчаваме истината /както се казва благородно лъжем/?

# 1
 • София
 • Мнения: 1 056
Абсолютно съм съгласна с написаното!

Промяната трябва да започне от болниците, да мине през педиатрите и да стигне чак до лелите в яслата. (споменавам ги, защото ми приложиха огромен натиск да спирам да кърмя Мъри на 1,8 год когато тръгна на яслата. Аз не ги послушах, естествено и си го кърмих до 2,6 год, но ако не беше бг-мама, едва ли щях да кърмя и две седмици)

Пременах точно през тези процедури и съвети първите две седмици от раждането, чак тогава открих форумите тук и това спаси моето Мърчи от АМ-то.

Имам племенничка на 40 дена. В момента я дохранва зълва ми. Поради някаква причина наистина и намаля кърмата, въпреки, че кърмеше на поискване отначало. Може би от стрес, може и просто поради неефективно сучене от бебето, има и рани, и я болят гърдите, но тя не се отказва. Сега се опитва да увеличи кърменията и да намали добавката.
Най-гадно от всичко е, че когато отишли при педиатърката защото бебето много плаче втори ден и се съмняваха дали не я болят ушите, тя и се накарала, че държала бебето гладно. Зълва ми каза, че и викала, спорила с нея, изобщо...държала се много, много гадно и съвсем я е объркала, защото и казва точно обратното, каквото съм и казвала аз. Внушила и чувство на вина, че с това упорство да кърми го държи гладно...
Оттам тя в още по-голям стрес - не следва някакъв твърд план, а се лута, двоуми се, притеснява се...
Много ме е яд на такива педиатри - нито се е опитала да разбере защо е намаляла кърмата, нито изобщо е попитала даже как кърми, да погледне как захапва малката, абеееееееееееееееееееееееееееее изобщо не се опитала да разбере причината за всичко това и има ли начин как да се оправи.
Да, имаше наистина нужда от добавка при тяхния случай, но този ли е начина? А някакви съвети как да се запази все пак кърменето? - Не!
На пробното кърмене малката изсукала 30 млл и тя доволна - "доказала" че няма достатъчно кърма.
Дано всичко се оправи, Мартинка(племенницата ми) вече е наддала и зълва ми се е поуспокоила, та дано двете намерят техния път заедно към кърменето Praynig Praynig Praynig

Така, че, истина е това което си написала Peace!

Ето една подобна тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254389.msg6076228#msg6076228

И ми се струва, че с петиции и походи има положителна промяна, но е много, много, много бавна!
За съжаление не знам какво друго може да се направи...

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
На мен ме интересува какво може да се направи, че към всяка болница да има консултант по кърмене?

# 3
 • Стая № 6
 • Мнения: 502
    Не са само педиатрите отговорни за това,че много майки не кърмят бебетата си. Това е тенденция през последните десетилетия-да се дохранват бебетата и да се хранят с адаптирано мляко. Животът на човечеството се промени. Майките работят,градят кариера,пазят фигурите си. Сега има опит за връщане към естествените неща,към природосъбразния начин на живот и кърменето става малко по-популярно. Педиатрите са само една част от проблема. Преди тях са самите майки-тяхното желание и готовност за кърмене. Активистите от Ла Лече Лига ще имат доста работа и занапред именно в тази насока. Може би тактиката,която са възприели на този етап е най-правилна-да се апелира към кърмене не само защото е полезно,но и защото е естествено,красиво,модерно ако щете.  Laughing

Последна редакция: ср, 27 авг 2008, 14:44 от maraidara

# 4
 • Елин Пелин
 • Мнения: 2 401
И аз си мисля, че и България трябва да има консултанти по кърмене, защото едва ли в близко бъдеще може да се очаква някаква радикална промяна в подхода на педиатрите, а и не става дума за изолирани случаи,  майките с които контактувам всички получават стандартните препоръки за хранене на три часа, отказ от нощното кърмене след края на първия месец...

# 5
 • Благоевград
 • Мнения: 2 505
Кариерата и фигурата нямат много общо с кърменето - факт. Почти всички майки в този подфорум са с добро образование, престижна работа и не са безразлични към фигурата си, както и  към кърменето. Факт е, че се получава, когато има информация. От опита на майки около мен знам, че дори педиатърът  да дава добри съвети, натискът на майки, баби, съседи, заедно със стресът от новото положение са определящи. Като се добави обаче масовото  неприемане на кърменето и от педиатрите, картинката е пълна. Обсъждаме в този форум безбройните глупости на лекарите и познатите си, но те ще си останат по-големите авторитети. За да може да се промени положението, ние, кърмачките, трябва да бъдем доста повече, за да има всеки досег до нас и до различната развръзка...Тъжно, но факт. Нещата не са цветущи.

# 6
 • Мнения: 2 108
За съжаление доста по-късно разбрах къде ми е грешката в първите месеци,а именно-цеденето и миенето на зърната преди кърмене.Естествено препоръчано ми от педиатъра.
Първите 1,5 месеца след раждането правех 2 неща-кърмене около 1 час и после цедене 1 час и дошло време пак за кърмене и пак цедене и така в този омагьосан кръг аз не можех да се порадвам на бебето си.Но така каза педиатъра,че до 1-1,5 месеца трябва да се цедя защото бебето не изяжда всичко,а след това вече няма нужда от цедене.И аз слушам и кърмата се увеличава все повече,когато отивах да си измия гърдите преди кърмене,държах 2 големи хавлиени кърпи под всяка гърда,защото иначе в коридора можеше да се подхлъзнеш на теракота,така капеше мляко-като дъжд.
3 месеца имах ужасни рагади,1 месец съм кърмила с разкървавени зърна,умирах от болка,стисках зъби,бях готова на всичко за да кърмя детето си.Кой да ми каже,че гърдите не е нужно да се мият преди всяко кърмене,че това влошава нещата.Педиатърът каза да ги измивам.
Започнах да чета форума едва когато детето беше на 4-5 месеца и така поне научих за кърмаческите стачки,за лактационните кризи и успях да удържа фронта ,вече подлагайки на съмнение казаното от педиатъра.Вземах си сама решенията като не винаги се съгласявах с педиатъра.Може би отдавна вече нямаше да се кърмим ако слушах лекарите.Но бях упорита и все още кърмя въпреки трудностите, които съм срещала.
Но не всеки е информиран или пък се осмелява да противоречи на педиатъра и затова все по-често се срещат майки ,които започват да дават АМ при първата трудност.А те вярват повече на педиатрите отколкото на някаква приятелка,която им казва да кърми и оспорва казаното от педиатъра.За съжаление не знам дали скоро ще се променят нещата.

Последна редакция: ср, 27 авг 2008, 15:53 от erota

# 7
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Това тема да наплюем педиатрите ли е? Rolling Eyes

Това ли е начинът? Да кажете, те лекарите са такива-онакива, и да няма никакво доверие между двете страни? Майката да не вярва на лекаря на детето си и да проверява и препроверява всяка негова дума, защото веднъж вече е възникнало съмнение в нея, а лекарят да се дразни от липсата на доверие и майка, която постоянно рови в интернет и по тоя начин вероятно заедно с полезните неща прихваща и не дотам добри идеи?

Ето какво мисля аз по въпроса:

Да, безспорно има педиатри и други медицински лица, които не са съвсем в крак с актуалните неща по детското здраве и особено частта с храненето. Но - този процент намалява. И намалява в голяма степен именно благодарение на това, че все повече здравни работници започват да актуализират знанията си.

Също така, редно е да се приеме, че колкото и добър опит да има една майка със своите деца, напълно възможно е зад препоръката на педиатъра да се дохранва, да стои нещо друго, което не е непременно в компетенцията на майката (но подкрепям, че е редно да се дават повече и по-обосновани обяснения).

И не на последно място: за мен лично един добър диалог между майката и лекаря на детето е много важен. Далеч по-добре ми се вижда майката, която се е информирала по интернет или от роднини и приятели, да каже на педиатъра си какво прави и защо е решила да прави така. Дори той да не е 100% съгласен с нея - важно е да знае какво се случва с пациента му. Така при евентуален проблем лекуващият лекар ще има представа за общото състояние на детето - нещо, което не може да се случи, ако майката кима и мълчи на всяка консултация на това, което лекарят й казва, а после тайно прави каквото е решила.

# 8
 • В Балкана :)
 • Мнения: 422
аз съм съгласна с Бу,определено трябва да има комуникация между педиатъра и майката,и мойта ми да дава съветите познати на всички,в началото да кърмя на 3 часа да давам вода нощем и т.н и за захранването със сокчета от 2ри месец,но като отидох и казах не иска да пие вода,яде когато иска тя няма какво да направи ние си решаваме Peace

# 9
 • На седмото небе
 • Мнения: 469
Бу, аз също съм съгласна, че това е правилният начин и ми се искаше да е така. Но все пак трябва да попаднеш и на човек, който ще се съгласи с теб, макар и да препоръчва друго. Още от родилния дом целия персонал каза, че на мен трябва да ми се забрани интернета със закон. за 20 год. не били виждали такъв пациент, който не иска да ражда с окситоцин, който не иска да му се дохранва детето /според тях да гладува, докато имах само коластра/, да държа бебето по 30 -40 мин. на гърдата и т.н всякакви др. неща. И част от същия този персонал след 3 мес. ме попита учудено: "ама ти още ли го кърмиш?". Даже те самите не вярват, че ще стане. След това отиваме при педиатъра, който уж е за кърменето, но ми се скара няколко пъти защо когато отивам на пробно кърмене не са минали 3ч, а детето е яло преди 1ч; и се опитваше да ме убеди, че след като един месец не е качило по таблицата, а с 200гр. по-малко трябва да се дохранва и че не може да не пие сок или да не яде пюре. И при опит да обясня какво съм чела и искам се казва едно и също: "Колко пъти съм ви казвала да не четете в този интернет неща написани от незнайни хора, които не са медицински лица и нищо не разбират и Защо вместо да обсъждате с майките такива неща не си говорите за мъже?"  При следващия вече втори нахален опит от моя страна започва да вика, че има 38г. стаж и аз ли ще я уча как се гледат деца? Точно за тези педиатри говорим, сигурна съм че има и такива с по-малък стаж и желание да обогатяват знанията си. Бу, мога да използвам темата да ти благодаря още веднъж, защото ако не беше ти и ако не правех тайно каквото съм решила, можеше и вече да не кърмя.
Съгласна съм обаче и с maraidara, че педиатрите са само една част от проблема. Аз не познавам една майка /с изключение на форумите/, която да кърми и то не заради друго, ами защото не й се "занимава". За 5мин. била готова с разбиркването на АМ и с изпиването от бебето. В такъв случай защо ще го чака да й виси на гърдата. Другите пък имали желание, ама им намаляла кърмата. И като им обясня какво могат да направят, те започват да шикалкавят и даже 2 си признаха, че "май май не ни се занимава". Така че понякога да, не са ни виновни докторите. Все пак насила хубост не става.

# 10
 • София
 • Мнения: 398
Абсолютно съм съгласна с написаното-голяма част от педиатрите не са мръднали и на сантиметър от това,което са учили в университета.Най-съм се вбесявала от изрази ката"Хе,че аз от години прилагам тази схема ,правя това или онова и никой ...не е умрял"!Май са забравили,че основния принцип в медицината е "НЕ ВРЕДИ!"Нашата педиатърка дори отначало ми говореше ,че бебето трябвада изсуква по 70,не повече нито по-малко от 70мл. на хранене!Съгласете се,че това звучи ...глупаво!За в родилния дом-там нямам думи-родих във ІІ Аг със секцио.На втория ден се появи някаква персона в бяла престилка,бутна ми бебето в ръцете и изчезна.Ако нямах опит от първото си дете сигурно и аз нямаше да кърмя.Да не говорим как непрекъснато ти навират някакво шишенце с добавка.Когато на четвъртия ден забелязаха,че не давам добавка,бяха много учудени,че кърмя и представете си,че имам кърма!  Да не говорим ,че и сега като кажа че кърмя:"Ама как ОЩЕ ли имаш кърма"Уф,хайде че стана много дълго,с две думи глупоста има извинение,но невежеството -не,поне според мен.                                                                                                               

# 11
 • Стая № 6
 • Мнения: 502
   Но за да сме справедливи,трябва да кажем,че има и много добри педиатри,отлично информирани и напълно в крак с новите изследвания и тенденции. Ето нашият педиатър е един от тях. Тук дори имаше тема,за педиатрите,подкрепящи изключителното кърмене. И доста имена видях в тази тема.
  От самото начало педиатърката,на която съм се доверила,ме подкрепя за кърменето. И то за изключителното кърмене. Малкият скоро ще стане на година и два месеца,бабите и лелите с половин уста ми казват,да го отбивам вече. Но докторката твърди,че е нормално да го кърмя още и да не се притеснявам. Значи в случая само тя ме подкрепя,а това е важно за мен. Така че,нека не слагаме всички детски лекари под един знаменател.  Peace

# 12
 • На седмото небе
 • Мнения: 469
Браво, дай го насам! Напиши го кой е, за да го знаят хората или вече си го отразила в другата тема.

# 13
 • Мнения: 8 242
То да беше само за храненето, с мед да ги намажеш  Rolling Eyes
За съжаление некомпетентни хора има във всяка професия, но най-лошо е когато се правят експерименти със здравето на децата ни .. И най-вече когато гледаш лекаря като бог, едва ли не, и му вярваш безрезервно, а той дрънка глупост след глупост.. Не всеки може да прецени кое е правилно и кое изглежда съмнително, и да потърси 2, 3 и т.н. мнение..
За съжаление не всеки има достъп и култура за боравене с интернет и цялото море информация.. А и не всеки вярва на интернет..
Друго е да ти го каже някой в бяла манта  Sunglasses
Но аз съм с особено мнение към лекарите като цяло..
И мен майка ми ме е отбила на 1г.3м., защото лекарят така е казал.. А тя си ме е кърмила (вкл. на поискване) без да има и намерение да ме отбива.. НО как не я е било срам да кърми толкова дълго! Сакън!

# 14
 • На седмото небе
 • Мнения: 469
Вярно е духи пухи, има хора които безрезервно вярват на лекарите, а повечето лекари не могат на себе си да помогнат, а що остава да лекуват. Разплула се в бяла манта  100кг лелка с цигара в уста и една камара болести ще ми казва кое хапче да изпия. Човек преди всичко трябва да е лекар на себе си, но това е за друга тема. Отклоних се малко.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт