Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 ноем. 2008, 12:47 ч.

На 5 месеца...

 • 401
 • 6
 •   1
Отговори
Мили мами здравейте.
 На 5 месеца сме и дотози момент сме били на кърма. Според Вас трябва ли да се захранваме с нещо или подобре да изчакаме до 6 месеца и тогава да включа зеленчуковото . Предварително Ви благодаря.

# 1
 • München
 • Мнения: 2 567
И двата пъти изчаках до 6я месец.
Не бързай, ако знаеш колко усилия си спестяваш, докато е изцяло на кърма...

# 2
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Всяко бебе е различно и ти най добре можеш да прецениш за твоето. Най лесно е да видиш дали твоето бебе има признаци на готовност за захранване. Ще копирам част от една от статиите в библиотеката http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557 :
Цитат
Така че, как да познаете кога бебето ви е готово да опита твърда храна за първи път? Помнете да гледате бебето си, а не календара. По някое време между шест и девет месеца бебето ви ще ви покаже някои признаци, че е готово.
-         Може ли да седи само? Седенето прав е необходимо, за да му позволи да преглъща субстанции по-гъсти от мляко.
-         Показва ли признаци на интерес към това, което ядете вие? Да наблюдава как храната изчезва в устата ви и да сграбчва храна от вашата чиния са определени знаци за готовност. Дъщеря ми Ашли (сега на 19) започна да яде твърди храни на осем месеца, кокато допълзя до масата, грабна парче препечен хляб от чинията на брат си, напъха го в устата си и го сдъвка. Брат й беше възмутен, но аз си помислих “Ами предполагам, че вече е готова за твърди храни”. Разбира се, тя беше третото ми дете и аз бях малко по-спокойна вече. С първото си дете покорно започнах да тъпча готови храни Гербер на четири месеца. Той не беше впечатлен.
-          Може ли да вдига малки предмети? Повечето бебета го правят на около шест месеца, и това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си.
-          Ако му предложите малко храна, може ли да я преглътне, или я избутва обратно с езика си? Рефлексът за изтикване с език е предпазно средство, което започва да изчезва към шестмесечна възраст. Когато бебетата са наистина готови за твърди храни, мускулите в устата им и езика им са достатъчно развити, за да препратят храна от езика им до задната част на устата им. Това действие трябва да е координирано с преглъщането, а повечето бебета под шест месеца просто не са готови. Опитвали ли сте някога да храните мъничко бебе с твърди храни? В поколението на майките ни (и нашето тук в България) на бебетата се е предлагала каша на шест седмична възраст.Майките слагали храна в устата на бебето, то я изплюва, те пак я набутват обратно, то пак я изплюва и тъй нататък. И между другото, не давайте на никой да ви разправя, че ако давате твърди храни на бебето си, то ще спи през нощта. Проучванията са показали, че нещата не стават така. Познавам кърмени бебета, които спяха през нощта на двуседмична възраст, и изкуствено хранени бебета, които все още се будеха на две години. Моделът за сън на всяко бебе е различен. Вярвайте ми, ако беше толкова просто да накараш едно бебе да спи осем часа, като го натъпчеш с каша преди сън, на пазара нямаше да има толкова много книги за това, как да накараш бебето да спи през нощта.
-        Никнат ли му зъби? Обикновено зъбите не се появяват, докато бебето не стане на шест или седем месеца, което е знак, че малкото бебе е създадено предимно да суче, а не да дъвче. Увеличеното киоличество слюнка, което придружава никненето на зъби също помага на храносмилането. На две от шестте ми деца им поникнаха зъби на четири месеца, така че появата на зъби е все пак само един индикатор за готовност за твърди храни.
Според мен тези признаци, които съм подчертала са най важни. Дали има още рефлекс да изтиква с език може да се провери и с лъжичка с вода или кърма. А и интереса към храната е важен фактор, слагайте го на масата докато се храните и така хем ще предизвикате интерес, хем ще се чувства част от семейството  Wink

# 3
 • София
 • Мнения: 166
Аз мога да споделя само собственият си опит.

Захраних няколко дни преди 5 месец. Хлапето го понесе много добре, въпреки че нямаше горепосочените признаци. Поради тази причина много се чудих дали да започна, защото съдейки по кака му седенето го отложихме до 8 месец, интерес към нашата храната не проявявяше, защото според мен изобщо не разбираше какво е това, което слагаме в устата си(играчка ли е или нещо друго, все пак като не е приемал храна по този начин откъде ще да знае?), зъбите също бяха в необозримо бъдеще (венците му бяха като на новородено - първият ни зъб се появи на 8,5 м), а пък и наистина в началото цокаше храната. Чуденката беше голяма. Но съдейки по доста майки, захранили след 6 месец, за себе си реших че "средната хубост" е най-добрата. Така повечето храни ги вкарах бавно, лека полека, без да лишавам детето от така интересното и вкусно (за него) нещо...

Мисля, че ти ще прецениш най-добре.

# 4
 • Мнения: 7 836
Аз захраних към 6,5мес.
А ако имам второ, колкото и налудничаво да звучи на някой, ще захраня към годинката Peace
Има разни научно популярни филмчета относно развитието на човешкия организъм...ако се загледате в тях ще си отговорите сами на мн въпроси Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 961
Според мен трябва да се вслушаш в бебето си! Аз самата захраних на 6м и половина, но може да се каже, че бебка започна да се храни след годинка и няколко месеца! Дотогава й се е събирало не повече от 100-120гр твърда храна за деня.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 2 616
Какви са принципите на въвеждане на твърди храни при естествено кърменото дете, ако майката иска да следва биологическата линия на поведението на детето? Ето ги:
Запознанството на детето с нива храна започва с въвеждането на микродози (микропроби) от продуктите, именно запознанство, без цел да бъде нахранено детето с някаква порция. Микродозата за меката храна е примерно толкова, колкото се събира между мамините възглавнички на показалеца и палеца, ако ги събере, или на връхчето на чаена лъжичка. За течни продукти – една глътка, която се налива на дъното на малка чашка.
1. Детето може на едно сядане да пробва това, което яде мама и към което то проявява интерес, в количество до три микродози.
2. В ръката на детето се дават само твърди парченца, от които то само не може да отхапе много (твърди ябълки, моркови, гевреци и т.н.)
3. Микропробите се дават в продължение на две-три седмици. За това време мъникът вече може да се запознае с много продукти, които се употребяват в семейството, и да се научи да пие от чашка.
4. Даването на твърда храна никога не замества слагането на гърдата! Детето може да се запознае с новата храна преди, след и по време на кърменето. Често децата пият кърма, докато ядат микропробите.
5. Постепенно количеството на храната се увеличава, което позволява на детето да изяде повече.
6. Необходимо е майката да съхрани интереса към храната у детето, да запази желанието да пробва. От половин година до година и половина малчуганът трябва да се запознае с всички продукти, които се ядат в неговото семейство. За да съхрани желанието му да пробва, майката е длъжна да ограничава хранителният интерес на детето до 8-11 месеца: ако е изяло 3-4 чаени лъжички от един продукт, и иска още, трябва да му се даде нещо друго.
7. От страни въвеждането на твърди храни трябва да изглежда примерно така: детето иска парченце, и мама му дава отвреме на време. В такава ситуация детето винаги с удоволствие се запознава с нови храни и не преяжда.
8. Детето трябва да се научи да си служи с приборите за хранене. До 8-11 месеца това са лъжичките (трябва да са много, понеже постоянно падат), собствена чиния детето получава, когато започне да се храни отделно, обикновено след 8-11 месеца. До тази възраст детето може да се храни седнало в скута на мама от нейната чиния.
9. Ако детето се е уморило да яде, и е изгубило интерес, трябва да се махне от масата.

за повече подробности виж:
1. тук
2. И ако любопитството ти надделее, можеш да хвърлиш един поглед и тук

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт