Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 31
Здравейте мамчета,

моето бебе е на 6 месеца и все още го кърмя на поискване. Преди 1 месец започнах захранване с картоф и тиква , а от скоро давам и по 1/4 жълтък през ден. Пюрето го правя с изцедена кърма и го давам 1 час след обедното кърмене. На последната консултация педиатърката ми каза да заместя обедното хранене с бурканче купено пюре, следобед да започна да давам плодова каша на Нестле, а през ноща да давам само вода. Аз искам да кърмя поне до 1 година, а тези препоръки на педито ми звучат по скоро като схема за отбиване.
И затова моля да споделите вашия опит с кърменето и храненето.
- Как процедирахте с даването на пюрето и кашата -кога заместихте напълно обедно и следобедно хранене ?
- Каква каша давате на бебето? На повечето плодови каши пише че съдържат обезмаслено сухо мляко, а във форума чета, че не трябва да се дава краве мляко на бебетата до 1 година.
- Продължавате ли да кърмите на поискване или намаляте броя на храненията ?

Благодаря предварително на всички мамчета, които ще се включат в моята тема.

 

# 1
 • София
 • Мнения: 1 323
Има едно "правило" - до една година първо кърмене, после твърда храна. След годинка - обратното.
Аз захранвах по тази схема, а заместено хранене постигнахме доста по-късно от вашата възраст..
Безмлечна каша до 8-9 месец, след това съм давала и млечна.
Продължавам да кърмя на поискване, опитвам се да намалявам броя на храненията, но за сега успяха не е особено голям Simple Smile

# 2
 • гр. София
 • Мнения: 147
Ще ти кажа как процедирах с каката, която кърмих до годинка. А сега с бебка нещата стават с 1 месец отгоре и разбира се смятам нея също да кърмя поне до годинка Simple Smile.
 на 2м 1/2  - сокче между кърменето
 на 3 мес. - плодово пюре между кърменето
 на 4 мес. 1/2 заместих обедното кърмене със зеленчуково пюре/после месно/
 на 5 мес. - отпадна следобедното кърмене с каша.
до 10 мес. се кърмихме сутрин и вечер и накрая остана само вечерно кърмене преди да си легне.

Аз имах и голями количества замразена кърма, която добавях към пюретата и кашите понякога. Сега също съм замразила вече доста.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 369
Има едно "правило" - до една година първо кърмене, после твърда храна. След годинка - обратното.

Ето това е много вярно и само него да спазваш, екстра си със захранването.

Аз кърмих сина ми три години успешно, винаги на поискване - така че, на поискване докато иска Simple Smile

Заместих изцяло хранене чак на годинката.

Купувах каши основно на Хумана, сега мисля и с малкия като дойде до там, живот и здраве, пак с тях да карам. Хумана имат и безмлечни каши, както и останалите производители, разбира се.

Между другото тези съвети предполагат да кърмиш и след годинката. Ако си решила да отбиваш на годинка, ще е добре д азаместиш по-рано хранения.
 

# 4
 • София
 • Мнения: 1 056
Има едно "правило" - до една година първо кърмене, после твърда храна. След годинка - обратното.

 Peace
И аз така.
6,5 мес само кърма.
Захраних с пюре, после каша много бавно и по съвсем малко искаше.
После до към 10-тия месец основно кърма + няколко лъжички нещо си през деня. Въведох всичко за въвеждане. Храната беше за опитване, а не за наяждане
От 10-тия до 1 год - основно кърма + предиобед пюре/или каша или попарка/ и следобед супичка или нищо такова(но по съвсем малко, нямах заместено кърмене). Всичко това по желание на Мъри.
След годинката го записах на детска кухня и яденето стана основно кърма + яденето от детската кухня(нямах заместено кърмене чак докато тръгна на ясла). Пак по негово желание.
На 1,8 г. тръгна на ясла и оттогава до 2,6 г. денем ядене в яслата и вечер и нощем кърма (през 2 часа).
Никога не е имал проблеми с яденето.

# 5
 • Мнения: 6 338
И затова моля да споделите вашия опит с кърменето и храненето.
- Как процедирахте с даването на пюрето и кашата -кога заместихте напълно обедно и следобедно хранене ?
- Каква каша давате на бебето? На повечето плодови каши пише че съдържат обезмаслено сухо мляко, а във форума чета, че не трябва да се дава краве мляко на бебетата до 1 година.
- Продължавате ли да кърмите на поискване или намаляте броя на храненията ?
Напълно заместемо хранене-след около годинка.Дотогава спазвах правилото на jenny_b Peace
Давах безмлечна каша до 8 месец.
Ако си дългокърмеща искаш,не искаш става на поискване. Laughing Да,продължаваш си.
Да се намаля броят на храненията-не мисля,че е необходимо.

# 6
 • слънчева Тракия
 • Мнения: 15
Без да имам претенции, че съм процедирала по най- правилния начин, споделям опита си:
Дъщеря ми е родена през 1996г., когато лекарите/ поне  в моя град / агитираха за ранното захранване. Започнах захранване от 3-я месец с плодови сокчета, зеленчукови пюрета, каши, месни пюрета, попари и т.н. - по една нова храна на месец, която заместваше едно пълно хранене. В резултат на това в 9-я месец бебката отказа категорично, както да суче, така и да пие изцедена кърма, а имах толкова много...Когато се роди сина ми през 2007г. бях силно мотивирана да кърмя поне до 10 м. Така го хранех с кърма до 1г. и 4 м. Започнах захранването след 6-я месец с безмлечна оризова каша - на едно ядене  1/2 каша + 1/2 кърма. В 8-я месец по същия начин включих в едно от храненията 1/2 зеленчуково пюре, като през месеца давах различни видове зеленчукови пюрета, за да свикне стомахчето с различните зеленчуци и вкусове. В 9-я месец започнах да редувам през ден 1/2 дозата зеленчуково пюре с месно. В 10-я месец включих попара. В 11-я започнах да изключвам поетапно от посочените хранения кърмата. Давах безмлечни каши, като редувах оризова с пшенична. Първоначално сама си правих пюретата, като ги разреждах с кърма. Кашите по същия начин. В 12 - я месец започнах да давам млечни каши, както и някои плодови десерти. След 1 година - кисело мляко и десерти с кисело мляко. Жълтък така и не дадох до 1г. и 2 м. , защото бях чела, че е алергенна храна. Имах желание да кърмя още по - дълго, но ми се наложи да преустановя.
Сега с малката ми дъщеричка смятам да процедирам горе-долу по същия начин. Няма да намалям кърменията, ще я храня на поискване и ще въвеждам постепенно храните една по една, като първо е кърмата-после храната.   

# 7
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Подкрепям правилото, че до годинката първо се кърми, после твърда храна, но с една малка уговорка. Трябва да процедираш според темперамента на твоето дете. Пример, моето момче е захранено на 6 месеца, но никога не е бил особено лаком, чак злояд е бил на моменти. За мен никога не е било проблем да дам храната преди кърмене, защото знам, че след това ще си досуче, независимо колко е ял. И до сега е така, може да е изял порция за възрастен, но не отказва гърдата.
Други деца обаче, харесват новата храна, хапват си охотно и понякога се отбиват не на време. Така има опасност бебето да получава повече от другата храна и не достатъчно мляко, а знаеш, че млякото е основната храна на детето до годинка. Тогава правилото за първо кърмене, после хранене с друго, важи с пълна сила. Ти сама можеш да усетиш твоето дете и да прецениш посоката. Начина по който процедираш в момента е много добър.
Аз процедирах така, захраних с оризова каша безмлечна. Ползвах една схема от библиотеката, въвеждах всяка нова храна за около 3-5 дни. Ако храната беше по специфична или ме съмняваше за алерг. реакция, правех по големи паузи преди следващата нова храна. Към 7 месец давах твърда храна два пъти на ден, но не съм замествала кърмене. Към 11 давах зеленчук нов или нов плод, а след обяд към 5 давах кашата с малко плод. Винаги съм предпочитала безмлечните каши, а и тези без добавени плодови аромати. Първото, защото в кашите слагат най често сухо, а не адаптирано мляко и ме беше страх да не алергизира. Второто, защото плодовите каши съдържат предимно есенции и никакви плодове и предпочитах да дам пресен плод.
Почти не съм слагала кърма в пюретата и кашите защото е много по лесно да си го докърмя след това, отколкото да цедя, бъркам, мия... Мързел съм, спестявам си усилия  Mr. Green
Реално никога не съм заместила кърмене. Просто не се е наложило. При кърменето на поискване нямам никаква идея как се замества кърмене, то става плавно и естествено и не усещаш кога точно детето ти е започнало да се храни повече отколкото да суче. Истината е, че и не ми се е налагало да замествам хранене, защото не се налагаше да се връщам на работа или да отсъствам за дълго. Бяхме заедно със сина ми по 24 часа и не виждах смисъл да се мъча да му замествам кърмене.
Кърмех на поискване до съвсем скоро. Първо спрях да му давам да суче на вън, след годинката някъде беше това. Но пък и той не си искаше. Е, ако много си поискаше, давах естествено.
Сега той ходи на ясла и по цял ден сме разделени. Гледам да ограничавам набезите, защото вече се насочваме към отбиване.
Никога не съм ограничавала нощните му кърмения, защото имаше моменти на ужасно зъбоникнене и само това го успокояваше. Вода през нощта пропи чак сега.
Съгласна съм с теб, че педиатърката ти е препоръчала по скоро схема за отбиване. Ти най добре знаеш как да постъпиш със собственото си дете. Още нещо, никак не е задължително пюретата, които даваш да са купени, а кашата да е Нестле  Wink
От сегашната си гледна точка, смятам, че съм избрала най лесния за мен и детето ми начин на хранене. Може би при второ бебе ще пробвам да захраня педагогически и ще съм по смела, но ще видим когато му дойде времето.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
Здравейте мамчета,

моето бебе е на 6 месеца и все още го кърмя на поискване. Преди 1 месец започнах захранване с картоф и тиква , а от скоро давам и по 1/4 жълтък през ден. Пюрето го правя с изцедена кърма и го давам 1 час след обедното кърмене. На последната консултация педиатърката ми каза да заместя обедното хранене с бурканче купено пюре, следобед да започна да давам плодова каша на Нестле, а през ноща да давам само вода. Аз искам да кърмя поне до 1 година, а тези препоръки на педито ми звучат по скоро като схема за отбиване.
И затова моля да споделите вашия опит с кърменето и храненето.
- Как процедирахте с даването на пюрето и кашата -кога заместихте напълно обедно и следобедно хранене ?
- Каква каша давате на бебето? На повечето плодови каши пише че съдържат обезмаслено сухо мляко, а във форума чета, че не трябва да се дава краве мляко на бебетата до 1 година.
- Продължавате ли да кърмите на поискване или намаляте броя на храненията ?

Благодаря предварително на всички мамчета, които ще се включат в моята тема.

 
Хаха, че що пък точно на Нестле да е кашата? Педито ти май им е рекламно лице ooooh! И сигурно и готовото пак на тях.. Може и домашно да си правиш Wink Освен това ти не си въвела нито един плод и давайки плодова каша ще въведеш няколко продукта на един път - зърното и плодовете.
 -Още не съм заместила хранене. Ще го направя около 1 годинка.
 -Давам само чисти каши, а не плодови защото повечето имат я мляко, я захар. Правя или домашна, или използвам следните - каши просо на БиоБамбини, Елда на Хип, Оризова на Милупа, Пълнозърнест ориз на Тофер, Овес на Хип, Пшеница на Биобамбини. Кашата я правя плодова аз като добавям към нея или плодово пюре или настърган/намачкан плод. Всички тези каши съдържат само зърното и по някой допълнителен витамин.
- Продължавам на поискване да си кърмя. Вечер също се кърмиме. Не съм намалявала броя. Обикновено давам на детето да суче преди храненето - около 30-40 преди твърдото. Ако е сукала примерно преди 1 час и давам първо храната. Тя суче и по-малко след хранене. Изобщо не я ограничавам Simple Smile Второ хранене включих втория месец от захранването ни. Иначе започнахме да се захранване с оризова каша, после няколко зеленчука, после плодове, безглутенови каши, сега сме на глутеновите и предстои жълтък и млечни.

И правилно си решила, че съветите на педиатърката ти са по-скоро за отбиване. Няма и нужда щом кърмиш около храненето да се цедиш и да слагаш в пюрето Wink

# 9
 • Мнения: 31
Сърдечно благодаря на всички мамчета , които ми писаха !!!
Сега вече съм спокойна че постъпвам правилно, защото моите познати започнаха рано да отбиват бебетата си и желанието ми да кърмя дълго им се струва странно и неприложимо.
Още веднъж благодаря на всички които ми писаха !

# 10
 • София
 • Мнения: 762
Аз все още не съм замествала хранене,тоест винаги има и кърмене независимо кога.Просто за мен кърменето си е като алтернатива-ако не ми хареса манджата или ако сме навън и има само бисквити и солети-не я оставям да се тъпче смао за спорта-яде колкото иска,суче когато иска.

# 11
 • Габрово
 • Мнения: 559
Има едно "правило" - до една година първо кърмене, после твърда храна. След годинка - обратното.

Ето това е много вярно и само него да спазваш, екстра си със захранването.

Аз кърмих сина ми три години успешно, винаги на поискване - така че, на поискване докато иска Simple Smile

Между другото тези съвети предполагат да кърмиш и след годинката. Ако си решила да отбиваш на годинка, ще е добре д азаместиш по-рано хранения.
 
И аз мисля така, кърмих малката до 2г и 9м, винаги на поискване  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт