Гответе с мен !

  • 85 361
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 901
Пилешки крилца по грузински



1 кг пилешки крилца
1 червена чушка
1 глава кромид лук
връзка магданоз
2-3 скилидки чесън
сол
3 с л олио


• Пилешките крилца се почистват и измиват.
• По желание се отрязват краищата на крилцата и се разрязват на две части.
• Пилешките крилца се посоляват.
• В дълбок тиган се сгорещяват 3 с л олио.
• Крилцата се пържат 10 минути на среден огън, като постоянно се разбъркват.
• В това време чушката и лукът се почистват и се нарязват на едро.
• Изсипват се при крилцата.
• Готви се при постоянно разбъркване до готовност на месото.
• След като крилцата станат готови, се изсипват ситно нарязаният магданоз и чесън.
• За по-пикантен вкус се поръсва с лют червен пипер или размита във вода 1 ч л аджика.
• Ястието се разбърква добре и се сваля веднага от котлона.
• Поднася се горещо с хляб или ориз (картофено пюре).

* Краищата на крилцата могат да се замразят и да се използват при приготвяне на пилешки бульон.
** Важно е да се свали тиганът веднага след добавянето на чесъна, за да не горчи.


източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9F&id=1792

# 61
  • Мнения: 901
Зелени аспержи на фурна



700 г зелени аспержи
1 с л зехтин
сол
смлян черен пипер
лимон
Пармезан


• Аспержите се измиват и се почиства от грубите части.
• Подсушават се и се нареждат в огнеупорна тава, застлана с алуминиево фолио.
• Аспержите се намасляват и се разбъркват с ръце, така че да бъдат равномерно покрити със зехтин.
• Посоляват се и се подправят със смлян черен пипер.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 230 С за 12-14 минути или докато омекнат (аспержите трябва да останат леко хрупкави).
• Аспержите се прехвърлят в затоплена чиния, поръсват се с прясно изцеден лимонов сок и по желаниесе поръсват с настъргана лимонова кора и Пармезан.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Vegetables/asparagus/recipe_943.php

# 62
  • Мнения: 901
Свински наденици с лучен сос и картофено пюре



50 г краве масло
1 с л зехтин
2 големи глави кромид лук
щипка захар
1 с л ситно накълцана мащерка
1 с л брашно
100 мл вино Мадейра

200 мл зеленчуков бульон
8-12 сурови свински наденици



ПЮРЕ

900 г картофи
75 г краве масло
4 с л заквасена сметана
сол
смлян черен пипер


• Лукът се обелва и се нарязва на тънки филийки или полумесеци.
• В тиган се сгорещяват зехтинът с кравето масло.
• Добавя се лукът и се захлупва с капак.
• Готви се на тих огън 20 минути или докато омекне.
• Поръсва се със захар и се разбърква.
• Лукът леко се запържва без капак, като се разбърква често.
• Поръсва се с мащерка и брашно.
• Запържва се 1 минута при непрекъснато разбъркване.
• Без да се спира да се разбърква се сипват бульонът и виното.
• Сосът се кипва и се готви на тих огън 10 минути.

• В отделен тиган се изпържват надениците от всички страни.
• Най-добре е да се пържат на тих огън за 15-20 минути, иначе надениците могат да останат сурови отвътре.

• Картофите се измиват, обелват се и се измиват отново.
• Нарязват се на еднакви парчета и се варят в подсолена вода до готовност.
• Отцеждат се и се връщат на котлона, за да се изпари останалата вода.
• С помощта на преса се намачкват картофите.
• Периодично се добавят кравето масло и сметаната.
• Всичко се разбърква добре и се подправят със сол и черен пипер на вкус.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A1&id=1852

# 63
  • Мнения: 901
Малинов компот



500 г пресни малини
3 л вода
250 г захар
3 шушулки кардамон
1/2 ч л зърна анасон


• Водата със захарта се кипва.
• Прибавят се кардамонът и анасонът.
• Вари се 3 минути.
• Малините се почистват и се измиват.
• Изсипват се в тенджерата.
• Отново се кипва и се вари 5 минути.
• Компотът се пресипва в стерилизирани буркани.
• Затварят се и се оставят да изстинат.
• Съхраняват се на тъмно място.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9C&id=1930

# 64
  • Мнения: 901
Печени картофени резени



4-6 картофи
2 с л олио или зехтин
2 ч л сладък червен пипер
сол
смлян черен пипер


• Фурната се загрява на 235 С.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене или се намазва с тънък слой мазнина.
• Ако се използва тава с незалепващо покритие, тогава не се намазва с мазнина.
• Картофите се измиват и обелват.
• Нарязват се на половинки по дължина.
• Всяка половинка картоф се нарязва на още две половинки по дължина.
• Прехвърлят се в голяма купа.
• Поливат се с олио, подправят се със сол, черен и червен пипер.
• Всичко се разбърква добре.
• Картофените резени се нареждат в тавата на един ред.
• Пекат се 10-12 минути, след което се обръщат.
• Пекат се още 10-12 минути.
• Поднасят се горещи с кетчуп или друг любим сос за картофи.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9F&id=1953

# 65
  • Мнения: 901
Салата от печени чушки със сирене



2-3 червени чушки
1 домат
1/2 глава кромид лук
сирене
сол
смлян черен пипер


• Чушките и домата се изпичат, обелват се и се почистват от семките.
• Нарязват се на ивички или на дребни парченца.
• Лукът се нарязва на филийки.
• В чиния се редуват чушките, лукът и кубчетата сирене.
• Прибавят се олиото и оцетът.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.

** Ако не харесвате вкуса на суровия лук - бланширайте го в гореща вода и след това измийте под течаща студена вода.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Salads/salads_vege … es/recipe_837.php

# 66
  • Мнения: 901
Кренвирши на фурна



4 кренвирша
2 с л олио
2 глави кромид лук
2 с л доматено пюре
2 с л брашно
200 мл пилешки бульон

сол
смлян черен пипер


• Фурната се загрява на 200 С.
• В огнеупорен тиган се сгорещява мазнината.
• Прибавя се лукът, ситно нарязан и 2 щипки сол.
• Запържва се до златисто оцветяване.
• Тиганът се сваля от котлона.
• Отгоре се нареждат кренвиршите, които са обелени и нарязани по дължина на две.
• Отделно в малка купа в топлия бульон се размиват пюрето и брашното.
• Изсипват се върху кренвиршите.
• Подправят се със сол и черен пипер на вкус.
• Тиганът се поставя в загрята фурна.
• Кренвиршите се пекат 5-8 минути.
• Разпределят се по чинии, като се поливат с получения сос.
• Ястието се поднася с хляб и салата според сезона.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9A&id=1975

# 67
  • Мнения: 901
Супа с консервиран боб и макарони



1,2 л пилешки или зеленчуков бульон
1 глава кромид лук
80 г паста за супа (звездички, орзо, буквички и т.н)
2 с л доматено пюре
275 г консервиран червен боб
сол
смлян черен пипер
магданоз
копър


• Лукът се почиства и нарязва на дребно.
• Бульонът се довежда до кипване и се добавя лукът.
• Вари се на тих огън 10 минути.
• Добавят се пастата и доматеното пюре.
• Супата се вари 10 минути, след което се изсипва отцеденият и измит боб.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Оставя се да къкри на тих огън 5-7 минути.
• Супата се поднася топла и поръсена със ситно нарязан магданоз и/или копър.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/SOUP/vegetable_soup/recipe_107.php

# 68
  • Мнения: 901
Фузили с гъбен сос



250 г паста фузили
1 с л зехтин
4 резена бекон
150 г гъби (печурки)
125 мл готварска сметана
1 яйце
30-40 г настърган Пармезан


• Лукът и беконът се нарязват на дребно.
• Гъбите се почистват и се нарязват на филийки.
• Яйцето леко се разбива с вилица.
• Пастата се сварява според указанията на опаковката.
• Междувременно в тиган се сгорещява зехтинът.
• На среден огън се запържват лукът и беконът.
• След омекването на лука се прибавят гъбите.
• Готвят се при постоянно разбъркване до готовността на гъбите.
• Добавят се сметаната, яйцето, Пармезанът и магданозът.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Сосът се довежда до кипване и се сваля от котлона.
• Отцедената паста се разпределя по чинии.
• Отгоре се полива с получения сос.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A4&id=2028

# 69
  • Мнения: 901
Ориз с чесън и зеленчуци



1 (70 г) чесън
2 с л зехтин
1 (150 г) глава червен лук
1 (200 г) червена чушка
1 (200 г) зелена чушка
4 (600 г) домати
125 г зелен фасул

2 (120 г) малки патладжани
50 г тъмни стафиди
1 ч л сладък червен пипер
300 г дългозърнест ориз
750 г горещ пилешки бульон


• Главата чесън, без да се бели, се намаслява с малко зехтин.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
• Междувременно лукът се нарязва на полумесеци, чушките на ивички.
• Доматите се обелват и се нарязват на 6-8 резена, патладжанът на филийки, а фасулът се почиства и се начупва на две.
• Останалият зехтин се загрява в огнеупорна тенджера и се добавят зеленчуците.
• Готвят се, като се разбъркват 10 минути или докато омекнат.
• Прибавят се стафидите и се подправя с червения пипер.
• Отгоре се изсипва оризът и бульонът.
• Тенджерата се прехвърля във фурната, като по средата се поставя изпеченият чесън.
• Оризът се пече, без да се похлупва 30 минути, като се разбърква 2-3 пъти.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/RICE/Rice_and_vege … s/recipe_1380.php

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 09:34 от marabu

# 70
  • Мнения: 901
Крем Брюле от Норвегия



400 мл прясно мляко
200 мл течна готварска сметана
4 с л захар
1 ч л ванилова есенция
или 1 пръчка ванилия
5 яйца
кафява захар


• Фурната се загрява на 125 С.
• В тенджерата се кипват млякото, сметаната, захарта и ванилията.
• Яйцата леко се разбиват с вилица.
• Изсипват се при млякото.
• Сместа се разбърква и се прецежда през цедка.
• Разпределя се по шоли, след което те се нареждат в голяма тава.
• Сипва се внимателно гореща вода в тавата до половината на шолите.
• Кремът се пече 40 минути или до готовност.
• Охлажда се и след това повърхността се поръсва със захар.
• Поставя в гореща фурна на горно нагряване за 3 минути.
• При възможност се използва blow torch (горелка).

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9A&id=2049

# 71
  • Мнения: 901
Топли панирани сандвичи с шунка



500 г хляб
3 яйца
50 мл прясно мляко
1 с л брашно
200 г шунка
150 мл олио


• Хлябът се нарязва на филии.
• Между всеки две филии се поставя тънко нарязано парче от шунката.
• В по голяма купа брашното и млякото се размесват добре.
• Добавят се яйцата и всичко се разбива.
• Филиите с шунката се потапят в яйчената смес.
• Пържат се в сгорещеното олио.
• Поднасят се веднага.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/APPETIZES/hot_sand … h/recipe_1715.php

# 72
  • Мнения: 901
ФУГАС (FOUGASSE)



500 г брашно
280-300 мл вода
15 г прясна мая
или 5 г суха мая
30 г захар
1 ч л сол
2 с л зехтин


• Маята се разтваря в 50 мл топла вода заедно със захарта.
• Оставя се да шупне маята за 10 минути.
• Прибавя се останалата топла вода и се пресява брашното на етапи.
• Омесва се меко тесто, като накрая се прибавя и солта.
• Оформя се тесто, което се меси 10 минути.
• В купа се сипва 1 с л зехтин.
• Тестото се оформя на топка и се поставя в купата, като се обръща няколко пъти, за да се покрие изцяло със зехтин.
• Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя да втаса за 1 час.
• Втасалото тесто се размесва отново и се разделя на 2 части.
• Всяка част се разточва с размер 28х15см във форма, наподобяваща листо.
• С остър нож се нарязва на няколко места.
• Леко се разтяга тестото по разрезите.
• Оформените питки се поставят върху хартия за печене и се покриват.
• Оставят да втасват още 30-40 минути.
• Фурната се загрява на 230 С, като на дъното се поставя съд с вода.
• Питките се намасляват със 1 с л зехтин и се пекат около 12-15 минути до златист цвят.

** За 2 питки.
*** Фугас е френски плосък хляб, нарязан като дантела.


източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … %D0%A4&id=683

# 73
  • Мнения: 901
Салата с маслини, каперси и Фета



1 маруля или салата
1 глава червен лук
1 краставица
шепа маслини
2 с л каперси
100 г краве сирене или Фета

ЗАЛИВКА

1 с л червен винен оцет
3 с л зехтин



• Марулята се измива и подсушава.
• Нарязва се на тънки ивички или се накъсва.
• Лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци.
• Краставицата се обелва и нарязва на кръгчета.
• В купа за салата се поставят марулята, лукът и краставицата.
• Добавят се маслините и каперсите.
• Заливат се със заливката : оцетът се разбърква със зехтина до еднородна смес.
• Салатата се поръсва с натрошено сирене.
• Салатата с маслини, каперси и Фета се поднася заедно с Агнешко с орзо по гръцки.

източник: http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A1&id=2748

# 74
  • Мнения: 901
Пролетна агнешка супа



200 г агнешко месо от гърдите
800 -1000 мл вода
200 г пресен спанак
40 г краве масло
3 стръка пресен зелен лук
1 с. л. ориз
1 ч. л. доматено пюре

1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
1 яйце
100 мл лимонов сок
сол
джоджен


• Месото се почиства и нарязва на малки кубчета.
• Поставя се в тенджерата и се залива с водата.
• Вари се на тих огън, като редовно се отстранява пяната до омекване на месото.
• Междувременно спанакът се почиства и добре се измива.
• Нарязва се на дребно и се пуска в супата.
• Добавят се 1/2 ч. л. доматено пюре и оризът.
• Отделно в малък тиган се разтопява кравето масло.
• В него се задушава ситно нарязаният зелен лук заедно с щипка сол.
• След 5 минути лукът се поръсва с брашното и червеният пипер.
• Прибавя се 1/2 ч. л. доматено пюре и всичко се разбърква.
• Разрежда се с бульон от месото.
• Сместа се прибавя към супата.
• Подправя се със сол на вкус.
• Супата се вари 20 минути.
• Отделно се прави застройка : яйцата се разбиват с лимоновият сок.
• Долива постепенно при постоянно бъркане 3-5 с. л. горещ бульон от супата.
• Супата се застройва и поръсва със ситно нарязан джоджен.
• Пролетна агнешка супа се разпределя по чинии и се поднася.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9F&id=2851

Общи условия

Активация на акаунт