ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 083
  • 728
  •   1
Отговори
# 390
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПОЛЕЗНО ИНФО: МОРСКИЯТ РАК

Морският рак – летният деликатес на европейците



Обикновеният европейски рак е най-вкусен през лятото. Женският обикновено има по-малки предни щипки, но по-широка опашка, чиито кулинарни предимства се състоят не само в по-богатото на вкус месо, но и в наличието на качествен хайвер в нея. Мъжките екземпляри обаче се продават на по-висока цена заради голямото количество чисто бяло месо в предните щипки. Месото в телата както на мъжкия, така и на женския рак е меко и бежаво, със силен аромат и вкус и е подходящо за студено поднасяне с майонеза*.

• Как се избира?

Раците могат да се купят сварени, когато само изваждате месото, или сурови и живи, като в този случай трябва да ги сварите. При избора от съществено значение е количеството – един рак от 700-900 г има около 250-300 г месо.


• Как се приготвя?

Живият рак се пуска във вряща подсолена вода. Щом черупките им станат оранжевочервени, огънят се намалява и варенето продължава около 8 минути за всеки 500 грама. След това се изважда и се оставя за 2 часа.


• Как се изважда месото?

1. Свареният рак се обръща по гръб. Издърпват се краката и щипките. Те се покриват с найлон и с помощта на чук се разтрошават. Месото се изважда с помощта на шишче и се събира, като се почиства от ципата и хрущялите.
2. «Престилката» в долната част на тялото се избутва с палци, за да се отдели от черупката. Издърпва се вътрешността, гъбестите хриле и белият дроб се отделят. С помощта на шишче се измъква бялото месо.
3. Останалият в черупката стомах се изхвърля. Същото се прави и с хрущялестата мембрана. Мекото кафяво месо в черупката се изважда и се прибавя към заделеното бяло месо.

Източник

-----------------------------------------------------------------------------------
*Може да си приготвите дюканска майонеза.

# 391
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПОЛЕЗНО ИНФО: ОМАРЪТ /ЛОБСТЕР/

Преди омар, сега лобстер



 Най-голямото ракообразно е известно у нас като «омар», но напоследък популярност получи и английското му название «лобстер». Познати са около 163 вида омари/лобстери в целия свят. Обитава студените води, като най-големият е бил уловен в Канада. Дължината му е била 61,2 см, а теглото – 20,14 кг и се смята, че е бил на повече от 100 години. На пазара най-често се срещат омари на възраст около 10 години с тегло 500-800 грама. Месото на омара съдържа цинк, фосфор, витамин В12, мед. В 100 грама има 21 г протеини и едва 0,6% мазнини.

• Как се избира?

Омарите се продават сварени или живи. Никога не купувайте мъртъв и суров омар, защото съдържанието на червата бързо ферментира и разваля месото.


• Как се приготвя?

Най-добрият начин за готвенето му е да се пусне жив в подсолена вряща вода. Така се запазват максимално вкусовите му качества.

 
• Как се почистват?

1. Омарът се срязва по средата. Изваждат се стомахът, който е близо до главата, червото, което се простира от главата до опашката, и зеленикавият дроб. Останалото месо се отделя за консумация.
2. Краката и щипките се отделят и се счупват с чук или със специални клещи за омари. Месото се изважда с шишче.
3. Месото от опашката се изважда с лъжица, като целта е да се запази цяло.

Източник

# 392
  • Испания
  • Мнения: 37 503
БИСКВИТКИ С ОБЕЗМАСЛЕНО СИРЕНЕ ЗА МАЗАНЕ



60 г обезмаслено сирене за мазане
1 яйце
4 супени лъжици Маисена
2 супени лъжици подсладител на прах /подходящ за топлинна обработка/
есенция
1 чаена лъжичка бакпулвер

Разбийте яйцето и сиренето. Добавете Маисената, подсладителя, бакпулвера и есенцията.

Разпределете в силиконови форми за мъфини, но ги пълнете малко повече от ½ см височина, за да станат бисквитките хрупкави.

Печете 12-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Наблюдавайте ги, всяка фурна пече различно. Преди време моята престана да пече на програма грил, та ги пекох 8 минути и след това ги обърнах, за да се запекат и от двете страни.

Източник

----------------------------------------------------------------------------------
Вероятно, авторката има предвид, че преди фурната й е пекла с вентилатор, а сега - не.

# 393
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЧИПС ОТ СУРИМИ



8 рулца от раци

Развийте рулцата и ги наредете върху хартия за печене, с която сте покрили тавата на фурната. Печете 10 минути в гореща фурна, за да се препекат. Аз ги оставих вътре и докато фурната изстиваше, така че станаха още по-хрупкави.

Източник

# 394
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КОЛЕДНО ДЮКАНСКО ПЪНЧЕ “ДВА ШОКОЛАДА”



Блат

3 яйца
2 супени лъжици Маисена
3 супени лъжици подсладител на прах
2 чаени лъжички бакпулвер

Пълнеж /какаов крем/

150 мл обезмаслено прясно мляко
1 жълтък
2 супени лъжици обезмаслено какао
1 супена лъжица течен подсладител
есенция бадем /по желание/

Бял шоколад /за покритието/

¼ кутийка обезмаслено сирене за мазане*
2 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
2 супени лъжици подсладител на прах
есенция бял шоколад

За блата разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг. Разбъркайте два жълтъка /третия оставете за какаовия крем/ с Маисената, подсладителя и бакпулвера. Добавете внимателно белтъците към сместа с жълтъците.

Разпределете върху хартия за печене, с която сте покрили тавата. Дебелината трябва да е 1 см. Печете 15 минути на 200 градуса.

За какаовия крем смесете всички съставки в тенджера. Сложете на котлона. Когато започне да се загрява, намалете огъня и бъркайте, докато се сгъсти. Дръпнете от огъня.

Когато извадите блата от фурната, го завийте на руло заедно с хартията**. Оставете да изстине.

Отделете внимателно хартията и намажете блата с крема. Завийте на руло и отрежете двата края, за да се оформи добре.

За белия шоколад просто смесете всички продукти и с шпатула намажете рулото. След като е покрито добре с белия шоколад, минете по дължината му с вилица, за да оформите ивици.

Накрая със сладкарски шприц украсете с Нутела Дюкан и поръсете с какао. На мен ми остана от белия шоколад, така че само му добавих какао и го използвах за украсата.


Източник

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Тук са по 200-300 грама.

**В рецептата пише да се отлепи веднага и да се сложи върху влажна кърпа. Да се завие с нея. Но от опит знам, че най-лесно става и не се чупи, като се навие горещ с хартията и се остави да изстине. Чак тогава трябва внимателно да се отдели хартията.

Можете да замените есенциите с такива, каквито имате.

# 395
  • Испания
  • Мнения: 37 503
НОВА ДРЕХА (ПИЛЕШКИ БУРГЕРИ С ШУНКА)



Тази рецепта се получи случайно, но е много вкусно. Вместо да използвам месо, което ми остава от готвенето, “стара дреха”, използвах прясно пилешко, затова кръстих рецептата “нова дреха”.

500 г кайма от пилешки гърди
200 г пуешка шунка
½ смляна глава лук
сол
черен пипер
магданоз
скилидка чесън
1 яйце
тънка струйка обезмаслено прясно мляко
къри

В купа разбийте яйцето с малко прясно мляко, добавете сол, черен пипер, смляната скилидка чесън и смления магданоз.

Прибавете пилешката кайма, лука и смляната пуешка шунка. Поръсете с къри. Омесете добре.

В тефлонов тиган слагайте от сместа, оформяйки бургери. Изпечете от двете страни.
 
Източник

# 396
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КАРФИОЛ ВЪВ ФУРНА



1 средно-голяма глава карфиол
½ чаена чаша обезмаслено прясно мляко
2 яйца
черен пипер
сол
1 зрял домат

Сварете карфиола в солена вода. Необходими са около 10-15 минути.

Разбийте с миксера млякото, яйцата и обеления домат, малко сол и черен пипер.

Накъсайте сварения и изцеден карфиол в тавичка и залейте с разбитата смес.

Печете около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Накрая сложих парче кашкавал лайт 0%*.

Източник

----------------------------------------------------------------------------------------
*В България няма такъв. Пиша го за нашите дюканки, които са извън родината, а и заради публикуваната снимка.

# 397
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СОЛЕНА ТОРТА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПИЛЕ



1 тиквичка
1 глава лук
1 чушка
сол
3 яйца
1 чаена чаша обезмаслено прясно мляко
3 парчета топено сирене лайт*
2 печени пилешки пържоли /на мен ми останаха от обяд/

В тефлонов тиган запечете чушката и лука, нарязани на парченца.

Нарежете тиквичката и я добавете в тигана. Запечете.

В купа разбийте яйцата с млякото, солта /може да добавите подправка/и, които обичате/. Накъсайте парчетата топено сирене и печените пилешки пържоли, добавете ги в купата. След това прибавете и запечените зеленчуци.

Разбъркайте всичко добре и печете 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Източник

---------------------------------------------------------------------------------------------------
*За БГ извара или обезмаслено сирене за мазане

# 398
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДРУГА ПАЛАЧИНКА С ТОФУ



/за 5 малки палачинки/

3 препълнени супени лъжици тофу
1 супена лъжица обезмаслено мляко на прах
2 белтъка
1 чаена лъжичка Маисена
подсладител
есенция

Тиганът, който използвам е малък, с размер на длан.

Разбийте всички продукти с миксера. Получава се гъста смес.

Загрейте тигана на максималната мощност на котлона. Сипете лъжица от сместа. Възможно е, тъй като е доста гъста, да се наложи да я изравните с шпатула. Няма нищо страшно. Нормално е!

Също е нормално, първата палачинка да не ви се получи много добре. Не знам защо, но въпреки че първата не е много сполучлива, останалите стават.

За да я обърнете, внимателно отлепяйте краищата с шпатулата. Постепенно ще отлепите цялата. Запечете леко от другата страна.



Обобщение на приложените трикове:

- Тиганът трябва да е горещ през цялото време. Особено в началото.
- Нормално е първата палачинка да не се получи добре.
- Сместа трябва да е гъста, не рядка.


Източник

# 399
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПИЛЕ В ПЛИК



1 цяло пиле
2 шайби лимон
1 супена лъжица чимичури /суха подправка/*
4 скилидки чесън /необелени/
¼ чаша бяло вино
сол

Сложете в пилето шайбите лимон, 2 скилидки чесън и половината от подправката.

Сложете в плика пилето, другите 2 скилидки чесън, остатъка от подправката и виното. Затворете плика, печете 25 минути от едната страна и още толкова от другата**.

Източник

----------------------------------------------------------------------------------
*Може да я замените с друга, предпочитана от вас.

**Опитът ми с печене в плик показва, че не е необходимо да се обръща.

# 400
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СОС “АЛИОЛИ” /за всички фази/

1 скилидка чесън
1 жълтък
1 г горчица
80 г обезмаслено сирене /в БГ извара/
сол

Обелете и нарежете на много ситно чесъна, прибавете жълтъка, горчицата и сиренето /изварата/, посолете. Разбъркайте много добре. Гответе на водна баня, като разбърквате от време на време, докато жълтъкът не се желира.

Източник

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 23:06 от smileys

# 401
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С КЪРИ НА ПРАХ /П/

4 пилешки пържоли
1 кисело мляко /тук са по 125 г/
3 ч. л. къри на прах
сол и черен пипер

Смесете киселото мляко, солта, черния пипер и кърито на прах. Намажете пържолите със сместа и оставете да се мариноват 2 часа в хладилника. След това изпечете на тефлонова скара или оребрен тиган.

Източник

# 402
  • Испания
  • Мнения: 37 503
БЪРКАНИ ЯЙЦА С РИБА ТОН /П/

1 консерва риба тон /200 г/ в собствен сос /оставете малко от соса, за да не стане ястието сухо/
3 яйца
Подправки /канела, кимион, чесън на прах, босилек, други сухи подправки, които обичате/

В купа разбъркайте рибата с подправките. Изсипете в тефлонов тиган. Прибавете трите разбити яйца.

Източник

# 403
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЗАЕК ВЪВ ФОЛИО /П/

Половин заек
Дижонска горчица
Естрагон
Магданоз
Сол, черен пипер
Сухи подправки

Половин или един ден преди печенето смесете горчицата и подправките в купа. Сложете в хладилника. Разпределете на следващия ден сместа по заека. Завийте в алуминиево фолио и печете във фурната половин час.

Източник

-----------------------------------------------------------------------------------------

Пекох цял заек по тази рецепта. Стана божествен. Но пекох на 180 градуса час и 20 минути, след което внимателно махнах фолиото върху заека /отдолу остана/ и запекох още половин час. Под заека, увит във фолио, сложих хартия за печене.

      

# 404
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТОРТА ОТ СьОМГА И РИБА ТОН /П/

200 г пушена сьомга или 1 консерва риба тон в собствен сос /200 г/
100 г сварени обелени скариди
3 яйца
1 с. л. кисело мляко 0,1%
бакпулвер
2 с. л. обезмаслено сирене за мазане /За БГ Ескуиза или извара/
¼ чаша прясно мляко 0,1%
черен пипер, сухи подправки

Смесете всички продукти. Изсипете ги във форма за торта върху хартия за печене. Печете във фурна 30 минути при температура 180 градуса.

Източник

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Здравей! HugИспанската фиерия продължава.Направих ТОРТА ОТ СьОМГА И РИБА ТОН /П от 1 страница.Малко допълнение-понеже нямах скариди ,сложих 100гр сурими.Тортата пекох в тефлонова правоъгълна форма постлана с хартия за печене.
Получи се много сочно и вкусно ястие!

   в суров вид    готов вид    сервирана

Общи условия

Активация на акаунт