Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 301 отговора

Czech Republic

Мнения: 2 509
Здравейте момичета bouquet

Тъй като вече много пъти стана въпрос за различни видове глазури, марципан, покрития за торти, фондан, предлагам отделна темичка, за по-голяма прегледност - така ще е и по-лесно търсенето след това. Ето няколко глазури и съвети от мен:

Жълтъчена глазура:

2 жълтъка, 100-120г пудра захар, 1 суп. лъжица ром(може вода + ромова есеннция)

Пресяваме пудрата захар и постепенно я разбиваме с жълтъците и рома, докато стане гладка и лъскава.


Бяла ледена глазура:

200г. пудра захар, 3-4 лъжици топла вода, а лъжица разтопено масло

Пудрата захар се пресява и се смесва с водата и маслото. Бърка се до гладкост и лъскавина.

Вариации:

Ако до сместа накапем малко ром или ромова,ананасова, кайсиева, пуншова или ванилена есенция, ще се получи съответният вкус.

Може, вместо есенция да ползвате карамел, или някакъв плодов сироп 2-3 лъжици - ягода, малина, боровинки.

С няколко капки лимон, мандарина или грейпфрут, ще получите цитрусов вариант.


Белтъчена глазура:

1 белтък, 100-120г пресята пудра захар и няколко капки лимон.

Всичко се бърка до гладка и лъскава глазура.

Шоколадова глазура :

100г твърд шоколад, 80г масло или твърд маргарин

Бъркаме на водна баня, докато не се получи еднородна маса.

Шоколадова глазура [II] от какао:

80г твърд маргарин или масло, 80г пудра захар, 1 с.л. какао, 1 с.л. нишесте (най-добре какаово), 1-2 с.л. прясно мляко

Всички суровини бъркаме на водна баня, докато се споят.


Полезни трикове и съвети при приготвяне на глазурите:

Винаги пресявайте пудрата захар, преди прибавянето и до глазурата, за да не се получават бучици.

Глазурата не трябва да е много гъста, за да не образува дебел слой и за да се разтича равномерно. Наопак, рядката глазура не покрива добре сладкишите или много бързо се разтича.

Ако глазурата е рядка, прибавете малко пудра захар, ако е гъста, прибавете според вида - белтък или течност.

Когато заливате торта с глазура, налейте я първо в средата и с тъпото на ножа,равномерно разпределете, до покриването на блата. Работете бързо, за да не засъхва или да се разтича.
« Последна редакция: вт, 24 яну 2006, 16:07 от natalyna »
Цитирай

на върха

Мнения: 6 454
Изключително полезно bouquet
Само малко ме притеснява жълтъчната глазура newsm78 Ако съм разбрала правилно, не се подлага на никаква термична обработка?
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 509
Да, за съжаление това е глазура, в която използваните жълтъци, са само от сигурен източник и във време без птичи грип - така че, не съветвам да се използва сега (и особенно в БГ). Другият вариант е да разбиваш жълтъците на водна баня, но и така не съм сигурна, дали, ако има нещо(разбирай вирус или бактерия), ще загинат. Същото се отнася за белтъчената глазура. не знам обаче дали няма да стане със сухите яйчени смеси .  Sad
Цитирай

София

Мнения: 313
А за фондана имате ли някаква идея, защото аз не знам как да го използвам за глазура на торта?  Embarassed
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 509
А за фондана имате ли някаква идея, защото аз не знам как да го използвам за глазура на торта?  Embarassed

Pupsi, фондана го разпущаш на водна баня и ако е много гъст, прибавяш малко топла вода. По принцип с тези глазури и фондани трябва да се работи много бързо и най-добре със широк нож или шпакла. Той обаче е най-подходящ за еклери или кексове.

Ето още рецепти:

Марципан:

100г пудра захар
100г ситно смляни бадеми
 белтък за спойка


Белтъка разбиваме на пяна с вилица, прибавяме захарта и бадемите(ако е рядко, прибавяме захар, ако е гъсто – белтък). Трябва да се получи гладка маса, удобна за моделиране.


Сварен марципан:

3 части пудра захар, 1 част вода, 4 части ситно смляни бадеми

Сварявате захарта с водата, докато се разтопи напълно, прибавяте бадемите и бъркайте, докато масата се отлепя от тенджерката – след това махаме от огъня. Продължаваме да месиме с дървена лъжица, докато достигне топлината на ръката, най-добре на мраморна подставка(мисля че и на стъклена ще стане). Месиме докато масата е гладка и напълно изстинала. Съхраняваме в найлонова торбичка в хладилника.



Фалшив марципан:

300г пудра захар, 100г. сухо мляко, 1 белтък ( може да се замени с 80г масло или твърд маргарин), няколко капки бадемова есенция.

Всичко се смесва добре, ако не е достатъчно, се прибавя още мазнина. На добре посипана с пудра захар дъска се разточва кора 3-5 милиметра дебела и се полага на тортата, или се изрязват фигурки.


Фондан

1 с.л. желатин
1 с.л. олио
2 с.л. твърд маргарин
1 килограм пудра захар
100 мл глюкоза

Желатина загрейте в 100мл вода. В купа разбъркайте с миксера всички останали продукти и добавете разтворения желатин и месете до получаването на гладка маса. Ако нямате глюкоза, може да прибавите още маргарин(или палмово масло). Съхранявайте в найлоново фолио в хладилника.

Цитирай

София

Мнения: 313
А за фигурки поне става ли?
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 509
А за фигурки поне става ли?

Pupsi, не знам дали стават фигурки, защото не знам какви продукти са използвани, но по принцип фондана не се използва за фигурки. Ти опита ли да моделираш с него? Предполагам, че се разтапя от топлината на ръцете. Може би, ако му сложиш малко нишесте, да се получи по-пластична маса. Но това не е изпробвано - просто сега ми хрумна.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 509
Продължавам разкриването на някои тайни в сладкарството. Smile

Ето една много ефектна украса за торта:

Захаросани градински цветя(не бих препоръчвала да се използват цветя, закупени от цветарски магазин, защото са пръскани за издръжливост):

Целите цветовете или отделни листчета от цвета се намазват с четчица с разбит белък. След това внимателно ги поръсваме със захар - можете да използвате и кристална захар(по-едра или по-ситна) или пудра захар - зависи от големината на цвета и от ефекта, който искате да получите. Излишната захар просто изтръскайте. Така приготвените цветове оставете добре да изсъхнат(но не на слънце, за да не увяхват). Така приготвени са не само красива, но и уханна украса за торти. Ядът се по желание!

Цветя, които стават за ядене:

Теменужка - горска и градинска, карамфил, роза, шипков цвят, пеларгония, лавандула, фрезия, маргаритка, невен, гладиола, иглика, латинка.

Важно:

Използвайте цветове, за които сте сигурни, че не са пръскани.

Най-добре е да се берат сутрин рано, да се изплакнат със студена вода и да се оставят да окапят. Ако смятате да ги използвате по-късно през деня, ги сложете в купичка със студена вода и в хладилника.

Не е нужно да берете само разцъфнали цветове - пъпки или само отделни лисчета са също много красиви.

Не слагайте цветята в найлонови торбички - по-добре при брането ползвайте кошничка или кутийка.


ПС. Много съжалявам че не мога да слагам снимки на тортите които съм правила, но дигитален фотоапарат имаме от скоро, а сега с бебока нямам много време за игрички в кухнята. но обещавам, при първа възможност да допълня темата и със снимки!
Цитирай

София

Мнения: 2 159
natalyna, страхотно   :bouquet:!

Pupsi, правила съм фигурки за торта с фондан (тук се виждат в някаква степен: http://community.webshots.com/photo/346506919/1346508161054165072uITUqV).
Правих го по рецептата тук: Pastillage - Fondant Recipe for Sculpting Както natalyna казва, се прибавя и царевично нишесте.

Лулу, в Метро съм виждала жълтъци на прах.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 509
Това е  една добра идея за лесно правене на розички. Бях я пуснала преди време, а след това Рая беше дала линк, където нагледно се показва изработката, така че ще се опитам да го намеря за по-добра прегледност! Надявам се, че няма да се сърди!

Значи, от вече оцветеното тесто на обилно посипана с пудра захар дъска, разточваш много тънка кора - 2-3 милиметра. След това с чаша или формичка (кръгла) изрязваш кръгчета(големината по желание) - за всяка розичка 5-6. Подреждаш ги в отвесна изравнена колонка, но така че да се застъпват.Т.е. кръгче, върху най-горната му част застъпено следващото и т.н. След това, внимателно отдолу-нагоре с пръст започваш да навиваш на руло, като внимаваш, да не натискаш много, за да не се слепят листенцата на розичката. Когато стигнеш до края, от едната страна притискаш(можеш да срежеш долната част след притискането, за да е по-лесно за поставяне), а от другата разделяш листенцата и оформяш розичка! Листата (зелените), можеш да направиш с крем или отново да изрежеш с формичка или нож!

1. Разточваме тестото и изрязваме с чаша или кръгла формичка



2.Редиме със застъпване 5-7 кръгчета и започваме да ги навиваме на тръбичка от последното назад



3.Когато завием тръбичката, притискаме в средата и разрязване с нож


4. По този начин получаваме 2 розички

Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 509
 Iva D, благодаря, за полезната информация!  bouquet

Тортичката е чудесна - поздравления! :newsm10:  :newsm51:
Цитирай

София

Мнения: 313
Благодаря ви , момичета  bouquet скоро ще пробвам и ще докладвам
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 509
Момичета, намерих много интересен сайт, в който има още 2 рецепти за моделираща смес за фигурки, а и други полезни съвети, както и много снимки! Надявам се, че руският няма да е проблем! Но ако нещо не е ясно, ще се опитам да помогна(макар че руският не е от най-силните ми езици  Wink )!

http://www.artcake.ru/kitchen.htm

ПС. Аз се надявах да се включат в тази тема и майсторките от този форум (няма да ги изброявам поименно - те си знаят  Very Happy ) и да споделят и те свои тайни и рецепти! Сигурна съм, че съм чела още рецепти за украси! А, ако напълним тази тема и с фотографии, ще стане една чудесна виртуална тортена галерия! Моля, моля - включете се!
Цитирай

Видин

Мнения: 4 720
Аз мога да се включа с линк, за изработка на различни фигурки от така наречената мастика, като рецептата за нея (взета от същата тема ) е :

160  гр. сухо мляко
160 гр. пудра захар
200 гр. кондензирано мляко
2 ч.л. сок от лимон

Ето и темата :

http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=102

Така също има и идеи за торти (повечето денски), начина им на оформление. Изобщо, разгледайте темата, много е интересна.
Аз ако изровя още нещо(а има много, само трябва да се сетя къде сам виждала) ще го пусна.
И да не се учудита, ако срещнете и "наши хора" из този форум, да си признаят кои са  Wink.
Цитирай

Видин

Мнения: 4 720
Ето тук има още малко фогурки и идеи за изработка на разни цветенца:

http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=1193

Ето и един английски сайт :

http://www.wilton.com/decorating/basic/index.cfm

Изработка на фигурки от марципан

http://odense.com/marzipanrecipes.cfm

розичка

http://www.ladycakes.com/fondant_rose.htm

« Последна редакция: пт, 27 яну 2006, 23:07 от 3ори »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 301 отговора