Пожелавам на всички приятно пребиваване и успешно разделно хранене !
От лятна тема преминаваме към зимна, трябва да сме по-активни, за да не прескочим този прекрасен сезон- пролетта.
Това са нашите СНИМКИ http://www.snimka.bg/?album%3baid=233900%3bold=1
Юзър:razdelno
парола:razdelno
Основното при РХ:Нормална жизнена дейност клетките осъществяват в алкална среда,т.е. съотношението между киселинообразуващите и алкалообразуващите храни трябва да е 20:80 или казано на кратко: на 100 г месо се падат 400 г зеленчуци .
Има вредни храни, които изобщо не се препоръчват. Те са: бялата захар и захарните изделия,солта (колкото по-малко, толкова по-добре), кафето и всичко,което съдържа кофеин, газираните напитки (особено вредни при децата).
Храни,които да избягваме са:
Рафинирана захар, консерви (всички видове), свинско месо (и производните му), оцет и сол, мазнини за пържене и паниране (по-добре топено масло), газирани напитки, кондензирано мляко, черен чай.
Храни,които да употребяваме самостоятелно:
На първо място са плодовете, които трябва да се консумират минимум 20-30 мин преди белтъчна, скорбялна храна, или 2-4 часа след нея.!!!!!!!!!!
Може да се ядат след салати от пресни зеленчуци.
Не трябва да се приемат непосредствено след хранене, защото ферментират и затормозват смилането на приетата храна.
Плодовете могат да се комбинират помежду си, а киселите такива могат да се добавят в малки количества в прясно и кисело мляко, скорбялни храни.
Лошата комбинация е :сладки плодове със скорбяла, соя и фъстъци;месо, прясно и кисело мляко, гъби; кисели плодове със скорбялни и бобови храни.
Добри комбинации са: сладки и кисели плодове; кисели плодове с ядки, семена,сирене,маслини. Интересно е,че динята трябва да се приема самостоятелно, така че забравете вкусната комбинация "диня със сирене"
Киселото мляко също трябва да се приема самостоятелно, за усвояването му на организма са нужни 2-3 часа.
Добра комбинация с него са:
-зеленчуци без скорбяла или с ниско съдържание(моркови, краставици, зеле, домати, тиквички, коприва, праз,киселец,чушки, спанак,зелен фасул), маслини и гъби;
-прясно мляко
-плодове, богати на захари: банан, презрели плодове, сушени плодове
Проблематични комбинации с кисело мляко са: ядки,семена, зърнени храни, сирене;
Лоша комбинация с кисело мляко:
Месо и риба; картофи и бобови зеленчуци (съдържащи скорбяла);хляб и тестени изделия, сладкиши;
Прясно мляко:
Свареното такова трябва да се приема самостоятелно!!!!!!!!
Трудносмилаемо е и следващото хранене е добре да бъде поне след 4 часа.
Добра комбинация с прясно мляко:кисело мляко, гъби
Проблематично: зеленчуци, сладки плодове, сметана, яйца
Лошо: месо и риба; скорбялни зеленчуци; хляб и тестени изделия; захар и мед; маслини, ядки, семена и зърнени храни; сирене.
Бобови растения:трябва да се консумират самостоятелно и никога в комбинация с белтъчини и скорбялни храни!!!!!!!!!!!
Може да се комбинират със зеленчукови салати (без картофи, ориз,грах,т.е.скорбяла).
Не трябва да се консумират с месо (боб с наденица не върви)Важно също вечер да не ядете бобови храни,защото са трудносмилаеми.
Месо:
Добра комбинация е месо с:
-салата от сурови безскорбялни зеленчуци;
-готвено месо с лук, праз,морков, чушки, зелен боб, зеле и други безскорбялни зеленчуци;
Лошо се съчетава месото с:
-салата от боб,леща,грах,картофи
-готвено месо със стар боб,леща,грах, картофи, ориз,брашно,зърнени храни;
-сирене,кашкавал, яйца, кисело мляко
С две думи, забравете за пиле с ориз (картофи),риба с картофена салата, сърми, пълнени чушки с кайма и ориз и т.н .
Хляб и тестени изделия:
Употребяват се самостоятелно или с мазнини.
Добра комбинация е:
-хляб с намазано краве масло (забележете,че маргаринът никъде не се споменава; той е нещо изкуствено и се смила трудно)
-хляб с гъби, маслини, жълтък;
-хляб със сурови или варени безскорбялни зеленчуци
-хляб с ГОТВЕНО ястие от скорбялни зеленчуци
Добре е да се избягва хляб с боб; хляб с картофена салата, защото много се завишава нивото на въглехидратите.
Необходимите и препоръчителни интервали след хранене са както следва:
- след плодове- 30мин;
- след зеленчуци- 30мин до 1ч,
- зеле, моркови, ряпа- 2.5- 3ч;
- хляб, тестени изделия, ядки- 2-3ч;
- варива/ боб, леща, жито, царевица/- 3-4 ч;
- месо- 4-6ч;
- риба- 2-3 ч;
- млечни/ пр. мляко- 4ч;
- кис. мляко- 2-3ч;
- сирене, кашкавал-3ч/;
- мазна храна- 5ч;
течности- напускат веднага стомаха;
Примерни таблички
http://media.snimka.bg/1883/010022031-big.jpg
http://razdelnohranene.hit.bg/Klasifikaciq/Tablica.htm
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=997
Интересни материали за разделно хранене
http://razdelnohranene.com/
http://www.bb-team.org/articles/999_razdelno-hranene-kakvo-tryab … -da-znaem-za-nego
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/article_21
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/razdelno_hranene
http://razdelnohranene.hit.bg/
Готварска книга http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=168884.msg3313786
Полезни книги
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=4710
http://razdelnohranene.com/index.php?option=com_content&task … =24&Itemid=36
http://www.book-bg.com/details.php?id=3220
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=15800
Блогът на разделничките http://club-rh.blogspot.com/
Съветите за начинаещи: http://club-rh.blogspot.com/2009/01/blog-post_2439.html
Как да откажем сладкото: http://club-rh.blogspot.com/2009/02/blog-post_2707.html
Рецепти за суровоядци http://www.zemianazaem.com/category/recipe/
Химичен състав на някои продукти: http://muskulibg.com/razdeli/-mainmenu-103/39---/170-------
Какво е гликемичен индекс: http://www.bb-team.org/articles/1015_glikemichen-indeks#axzz1KFoWbuBE
Калкулатор за съчетаване на храни http://www.moetodete.bg/calculator/razdelno-hranene.html
За улеснение
Въглехидратни:
постни сърми с лозов лист
задушени картофи с копър /или с други подправки/
рататуй
постен гювеч
крем-супи без сметана
тиквички с ориз
патладжани с ориз
постна мусака без заливка
тиквички с картофи на фурна
картофи яхния
печени чушки с доматен сос
броколи с картофи, моркови и бял сос /на основа бульон плюс брашно/
спагети с доматен сос, босилек и зеленчуци
пълнени чушки с ориз
пълнени чушки с гъби
Протеини:
тиквички с яйца и извара
миш-маш
пържола със задушени зеленчуци /тиквички, моркови, броколи/
пълнени домати с извара
печена риба със зеленчуци
таратор
снежанка
запечени тиквички с чесън и кисело мляко или извара
гъби на фурна
салата с филе
омлет със зеленчуци /само от белтъци е по-диетично/
Тема 52 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=674260.0
Ако някой има въпроси, моля преди това да прочете информацията и да разгледа блога ни.
Идеи за разнообразие има в готварската книга .