Рецептата съм заимствал оттук:
http://ivaalex.blogspot.com/2013/05/blog-post.html
като съм направил някои малки промени.
Ето и моята рецепта:
3 яйца+1 белтък, жълтъка за намазване
1 ч.ч. захар (може и малко повече, но не трябва да се прекалява)
1 ч.ч. мляко
половин чаша престояла 2 дни чешмяна вода, или изворна
кората на 1 лимон
1 ванилия
1 супена лъжица мед
квас от хладилника - 1/4 - 1/3 буркан, който предварително се събужда, захранва и оставя да се вдигне
1 малко пакетче масло разтопено (може и повече)
стафиди (колкото решим)
захар за поръсване
Прави се опара - разбърква се водата и около 250 гр. от брашното и към получената каша се изсипва разбърканият, активен квас. Трябва да се получи отново гъстота като при кваса. Процедира се като при опарата за хляб - оставя се да втасва докато увеличи обема си 2-3 пъти. След като започне да спада, се продължава нататък.
Разбива се захарта с яйцата, докато се разтвори захарта. Разтваря се меда в 20-30 ml вода и се сипва при яйцата. Разбърква се опарата и се добавя млякото и разбитите яйца. Добавя се брашно до гъстота като при опарата. Оставя се да преседи за час-два. Добавя се1/3 от разтопеното масло, ванилията, щипка сол, кората от лимона. Бърка се и постепенно се сипва брашното. Замесва се меко и еластично тесто. Остава се да преседи около 1/2 час.
Отново леко се замесва с малко брашно и пак се оставя за 1/2 час. Замесва се пак леко, като се добавят стафидите. Добавя се маслото, като се топят ръцете в него и се засуква тестото докато цялото масло се поеме. Оформят се козунаците и се оставят да втасват. Намазват се с разбития жълтък и се поръсват със захар. Тогава се слагат да се печат в предварително загрята фурна до към 200 градуса за 10-15 мин. Покриват се с фолио да не загори отгоре и се намалява до към 160 градуса. Така се пече още около час.