Как избрахте училище след 7-ми клас

• 85 019
  • 648
  •   1
Отговори
# 270
  • най-шареното място
Многo e права Judy - децата си избират целите.
Затова да им се налага отвън цел или план за подоготвка често е грешка.
Стига бе! Наистина ли вярвате, че децата сами си избират целите? Излиза, че вашата роля в живота на децата ви е никаква. Нашите деца (имам предвид моите и на мъжа ми) са създадени от нас. Ние сме ги възпитали в определени норми, ние ги моделираме, така че най-нормалното нещо е те да следват нас. Т.е. изобщо не допускам, че целите, които си поставят им падат от небето или сами си съставят план за подготовка. Не и в тази възраст. Всички тия приказки за самостоятелно взети решения и никакво участие на родителите за мен са си просто приказки.

По тази логика никой никога не е решил нещо сам. Винаги стъпваш на основа.
Въпросът е как избираш училище, как избираш какво да работиш.Най-общо интересното екак се случва изборът и твоето участие какво е. "Дай сега да изберем..." "Ще учиш в... " или "Къде искаш да учиш?" е началото и духът?

Давайки светоглед или ценностана система не вземаш техните решения. Нито стават като теб, нито искат да постигнат каквото си целял или постигнал ти. Странно е да го вярваш. Освен ако не си изключението дето прилича на майка си и е като нея. Но това не прави децата ти като теб по подразбиране.

# 271
  • София
О, има, примерно защото иска да учи нещо конкретно, обаче хабер си няма, че точно това училище е от изпадналите.  Не е да няма вътък, но не може да разбере, че в това училище няма да научи нищо, че специалността е едно име, и съучениците му няма да са от най-ученолюбивите и дисциплинираните. Всяко училище си слага някакви гръмки заглавия, на всичко отгоре започват кампания обикаляне по основните училище да обясняват на седмокласниците колко ще е супер да отидат точно в това училище, какви перспективи имат... Моите нали са ми разказвали, и ако вече не знаеха, че в това училище се влиза с тройка, щяха да възприемат нещата откъм рекламната им страна. не знам при вас дали са идвали емисари, но при нас се бяха изредили поне пет-шест рекламиращи, и то са се светнали да изпратят ученици да рекламират училището, за да може децата да ги приемат с повече доверие. Маркетинг и реклама като по учебник.

# 272
Да споделя моя опит. Живеем в областен град, където има няколко "елитни" училища. Синът ми изкара приличен резултат на НВО, който му беше достатъчен за прием нявсякъде, без СМГ. Мога да кажа, че и случи на читави учители - и по БЕЛ и по математика. Не е ходил на нито един частен урок. Математиката му се отдава. Казва, че не му е любима, но му се отдава. Поради това, моето виждане беше за МГ. Но ... човекът беше решил друго - ЕГ и то с немски. Все още твърдя, че беше грешка. Според мен поне английски трябваше да е, но в крайна сметка го оставих той сам да направи избора си. А времето ще покаже кой от двама ни е бил прав.
А относно това какво ще се случи по-нататък е пълна мъгла. Скоро ми заяви, че учител по немски щял да става, преди това се оглеждаше за право в немските университети. Снощи пък ми каза, че на музикална кариера щял да се отдава ... въобще ще има драми.

не знам при вас дали са идвали емисари, но при нас се бяха изредили поне пет-шест рекламиращи, и то са се светнали да изпратят ученици да рекламират училището, за да може децата да ги приемат с повече доверие. Маркетинг и реклама като по учебник.

Идваха, идваха и успяха да прокарат в главата му идея за някаква роботроника Laughing. Много професионално се бяха справили с презентацията и рекламите.

# 273
  • най-шареното място
ти за кого в момента ще поемеш отговорност, да му кажеш, че детето му може без стрес и без уроци да изкара високи оценки?

Казвала съм го два пъти. На бащата на моето дете  /аз оценявах ситуацията/ и на много добра приятелка за нейното. Никой друг не ме е питал за детето си.
И двата пъти първо желание, първо класиране, без уроци. Точно това, което казах, че ще достигнат.
И двете деца имаха цели и "контролни мерения" с идеята ако има нужда да променяме плана. Не се наложи.

ПП Не сме в София. Училищата са малко, не че в София търсените не са малко де. Всеки знае къде какво се учи. Никакви емисари нямат шанс Simple Smile Нали все пак познават по-големи деца, знаят какво учат, къдео го правят колко "струват" и дали искат да са като тях. Децата на 13-14 знаят доста, освен това вече са надживели меренето при "продажбата" на папарелелките в началното училище и много добре знаят, че има цели класи разлика за съжаление.

# 274
  • Русе
 Доста прилични резултати виждам при детето на близки - от професионалната гимназия по електротехника в града. Не беше силен ученик и доста изнерви родителите си. Смени 3 училища преди 7 клас , а баща му се беше поболял да говори и да обяснява колко е важно туй и онуй.Като се запъне това дете и каже - не, нито обяснения, нито наказания  и приказки действаха.Сега е в 11 клас , запали се в училище с програмиране и пише и разсъждава доста добре. В същото училище, на другите ни приятели синчето не можа да изкара до 11 клас. Вече трета година бори 11 и 12 клас с индивидуални изпити, докато работи.

# 275
  • София
сори, Ом, ама залогът в София е много по-висок. Най-желаните училища са все същите от времето на соца, когато София е била под милион, а сега е два милиона с приходящите. Оценка, с която извън София може да се влезе в МГ или ЕГ, тук е доникъде. Виж баловете на СМГ, НЕГ и подобните - минималният за СМГ и НЕГ е често максимален за училища от други градове. Е, как се изкарват космически балове? НЕГ приема 180 човека от набор, а наморът на моите деца навремето беше 7 хиляди седмокласници. Влезлите в НЕГ или СМГ са по-малко от процент от общата популация. Смятах ги навремето, по-малко от 10 процента от децата влизат в най-желаните гимназии в София.

# 276
  • най-шареното място
Бъркаш с баловете. Има високи балове /минимални/ и извън София.
А и темата е за училище, не за софийско такова само.
Отделно върхът на пирамидата обикновено е доста тънък и висок.
Не съм гледала данни от миналата година за София, но предполагам е подобно.

# 277
  • София
не е само за София, но кандидатстването в топ-гимназия без уроци си е хазарт - може да стане, ама може и е по-вероятно да не стане.  Основно хората, които защитават идеята, че няма нужда от напън, от стрес, от уроци... са или с деца от СМГ, които по математика са с двоен хорариум и са ходили само на БЕЛ, или хора извън София.  Аз разбирам защо, сигурно и аз щях така да твърдя, защото като гледах навремето баловете в родните ни градове, моите щяха да влязат в местното МГ без особено напъване и вероятно с малко допълнителна подготовка, защото минималните балове за МГ бяха доста под оценките, които са изкарвали на първия пробен изпит първия срок.

# 278
  • Русе
 Да погледнем малко цифри. Колко бяха седмокласниците в София примерно миналата година - предполагам под 15000. Училищата, които са в първата десятка са 6, но бих прибавила поне ощеНПМГ ,Втора Аг и Френската. Паралелките обаче са повече от колкото в един провициален град. Та в крайна сметка не е чак толкова голяма разликата и в София. Повече деца, но и повече възможности. Но ако някой вижда само НЕГ и СМГ или АК. Мисля, че просто не вижда.

# 279
  • София
петстотин места за всеки пол бяха тези училища, които изброяваш, навремето съм ги смятала, дори за чиста съвест бях прибавила и 18-то, защото и то е от много желаните, но без АК, защото той е частен. Хиляда за набор. На моите наборът беше 7 хиляди и както писах бяха най-малките набори. Следващите са по-големи. И ко прайм ся? Ами, не не е като да не е толкова голяма разликата, а си е голяма разлика. Хиляда места за, да речем 8  хиляди седмокласници в най-желаните гимназии. Ако разширим малко, май ги бях докарала до 1200-1300 места, заедно с икономическите, 32-ро и не помня още кои бяха.
най-желаните в София са СМГ, НЕГ, 1АЕГ, 2Аег, Испанската, Френската, 73-то, 18-то, НПМГ (но то беше с отделно класиране и не го броих в общата бройка, също и НГДЕК е с отделно класиране). Също желани са и двете икономически.

# 280
  • Русе
 Мисля, че бяха някъде около 10000 седмокласниците миналата година. С 1000 желани места, излиза около 10%.
За Русе 1500 седмокласника, 2 училища от ранга на въпросните Софийски ,където всички места се запълват с 208 деца прием - 13 % Не е чак такава разликата.
Но всъщност в София има и ТУЕС, в Русе има и други интересни училища и е просто ограничено да не се виждат възможности.

# 281
НПМГ е в общото класиране от доста години насам. Просто преди имаше и вътрешен изпит. А от миналата година и ТУЕС е в общото класиране.
Амбърче, правилно мислиш. Статистиката показва 9222 явили се на НВО миналата година в София.

# 282
  • София
да, това имах предвид, че имаше вътрешни изпити, на които се явяваха сравнително малко деца. ТУЕС беше с отделно класиране, също и НГДЕК. Съжалявам, неволна грешка. Не съм сигурна, ама и тези с изпит по рисуване, плюс художественото и музикалното са си отделни. И то пак имат късмет софиянци, че АК поема доста отличници. Но така или иначе тук говорим за основното класиране, "чисто", така да го кажа - само с БЕЛ и МАТ. Три процента са си три процента - това може да те остави извън основната десятка, въпреки космическия бал. А истината е, че най-трудно се изкарват най-високите балове, защото проверяващите в София режат като за световно, иначе ще се струпат много пълни шестици. То вече са точки, ама е ясно за какво говоря.

# 283
Училищата по културата са с отделно класиране, но в момента НПМГ и ТУЕС са в общото класиране. А наличието на училища с отделно класиране даваше повече възможности. Може би не идеални, но все пак повече.
И не виждам защо някои училища трябва да се изключват от списъка, който обсъждаме, само защото не приемат единствено с НВО по математика и БЕЛ. Балообразуващите от удостоверението също могат да са различни от тези два предмета.

# 284
  • София
Уточних, че е за по-чист резултат, така да го кажа, защото основната подготовка е по БЕЛ и МАТ, цялата тема за подготовката е свързана с това, нали заради тези оценки е историята с уроците или без уроците.

Общи условия

Активация на акаунт