Как избрахте училище след 7-ми клас

• 84 994
  • 648
  •   1
Отговори
# 435
  • София
така си е. Тактики и стратегии за всеки тип изпит се учат или ако специално родителите се сетят да проучат самия формат и разгледат задачите, или ако го кажат учителите извън училище. Не казвам, че никой учител в основното училище не учи децата на тези техники и тактики, но то е допълнително, ако самият учител е сърцат и иска децата му да се справят. Учителките на моите бяха такива - те направиха за децата каквото можаха, но пак си трябваше автоматизиране на тези тактики и спратегии на курса. Горе-долу и при мен в работата е същото - уча децата (или възрастните) на определени неща, но трябват много упражнения след нашия час, за да се автоматизира това мислене и действие.

# 436
  • София
Eжко, изкоментира поста ми за НВО по мат , с който явно си съгласен. Давай по другия обаче, а не така селективно. Не го избягвай, а обясни, моля те, кое в схемата на лайстунг паралелките е свързано с финансиране от бг страна, та да ти е трън в очите и да очакваш наличие на бг гимназия там, за да са нещата ОК според твоите виждания. Такива паралелки има и в други европейски страни - политика са си на Германия, разходите също са за  Германия и не е нужно в ответ на немска територия да има  примерно чешки, полски, унгарски, румънски, български и  прочие гимназии. Кое му е нередното?  Колкото лайстунг са свързани с МОН, толкова и АК -  и на двете места се взима бг диплома с произтичащите от това задължения за ДЗИ, и на двете места другата диплома като обучение, преподаватели, учебници, база, кръжоци, участие в проекти и сие НЕ е субсидирана от страна на нашата държава. А това дали плащат или не родителите за целта е друга тема, в единия случай го правят, в другия не. Дори и ДСД училищата по света, буквално по целия, които подготвят за безплатния изпит в 12 клас за сертификат, също биват финансирани от Германия в частта с  немски преподаватели за периода 9-12 клас, макар да не дават несмк диплома за средно.  И какво сега Германия да изисква  анголски, перуански, йордански, гватемалски, новозеландски, китайски, израелски, венецуелски,  и прочие училища на територията си ли... Или да могат германчетата да държат сертификатни изпити по тези езици? На случаен принцип изброих горните, не съм се ровила на картата им на сйата на посолството да видя колко са, но са стотици по света.

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 17:20 от пенсионирана русалка

# 437
Eжко, изкоментира поста ми , с който си съгласен, давай по другия обаче, не го избягвай, обясни ми, моля те, кое в схемата на лайстунг паралелките е свързано с финансиране от бг страна, та да ти е трън в очите и да очкващ наличие на бг гимназия там. Такива пралелки има и в други страни - политика са си на Германия, разходите също са си на Германия, без в ответ там да има  примерно чешки, полски, унгарски, румънски и  прочие гимназии. Кое му е нередното?
Веднага отговарям. За да се избегнат всякакви недоразумения, да бяха открили отделно училище (примерно към посолството). Паралелки към българско училище би следвало да се правят срещу български паралелки в немско. Има принцип на равнопоставеност в подобни отношения. Съвсем не случайно.
Има си причини за това.

# 438
  • София
Стига де, ти какво искаш, всичко да е като АК ли? Лайстунгс ги има още от времето на соца, защо да немското правителство да открива цяло училище? За да ти угоди на теб ли? Страх те е, че децата от лайстунс ти ядят данъците ли? Това са две паралелки по 30 деца (за по-лесна сметка), за кое ти свиди точно? А сега от Русалката разбирам, че немците плащат масрафа за тези паралелки, но дори да не го плащаха, голяма работа, че общината ще се охарчи за 60 деца. Ако ти е толкова за парите, кажи колко струва, та да съберем волни пожертвования и да ти дадем този данък, дето толкова са ти го взели незаслужено!

# 439
  • София
Училище към посолството си имат, ако беше чел нагоре внимателно, щеше да видиш, че децата на немските учители учат там по време на договора на родителите си тук, пак за сметка на страната им, не за българска, в частност за твоя. И българчета учат там срещу заплащане и си излизат само с немска диплома. А тази схема, макар и ненаречена лайстунг някога, макар и без матури и диплома чужда, но перманентно подпряна  с немски учители по физика, биология, химия, история я има от време оно, предхождащо с доста моето влизане в  НЕГ преди  28-29 години.  Само дето тогава немските учители бяха от ГДР. Та толкова години работи успешно моделът с двуезиково обучение в една или друга форма, сега да го разбият, защото Ежко го намирал за незаконен..

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 17:35 от пенсионирана русалка

# 440
Аз па искам и ФЕГ малко да се размърдат и да направят нещо такова. Има достатъчно програми и желаещи, ама мързи ли ги или е друга играта, не знам.
Аз съм ЗА всякакви подобрения и варианти в образованието. За срам е, че само в НЕГ има такова нещо.
Всъщност знам за единични проекти на някои хора и в други училища, но всичко става ВЪПРЕКИ системата. Като данъкоплатец предпочитам данъците ми да отиват за лайстунг паралелки, вместо за простотии.

# 441
Имаш френски лицей, Хепи?

# 442
  • Русе
 Подозирам, че авторът на темата е имал предвид - Защо не избраx АК. Smiley   Ако живеех в София, сигурно и аз щях да се поддам. Щот много се давам на влияния. Само че детето ми е уникално устойчиво на майчините пориви и надали щеше да се получи, ама кой знае.
     Смятам за нормално в рамките на ЕС, да има възможност за немска или френска диплома, заедно с българската. Обратният вариант го няма, Ежко, щото е според търсенето навярно. Пазарът много свит сякаш за обратния вариант, който предлагаш.
    На този етап ще се радвам да завърши училището, което сме избрали. На този етап сме доволни. Изискванията не са никак ниски, учителите гадни, като цяло децата се реализират добре, тези които искат да поработват върху това де. Предпочитам ако продължи да учи да го направи в добър университет тук. Имам едни мисли за Букурещ, който ни е само на 60 км и има доста добър образователен рейтинг и ще научи много полезен за региона език. Другото, за което той мечтае, но аз се тревожа, главно заради разстоянията е Русия.

# 443
Автора на темата имаше някога предвид "Как беше избрано, това което беше избрано". Но защо да разваляме традицията​ да се омазва всяка тема? Simple Smile

# 444
Само че детето ми е уникално устойчиво на майчините пориви и надали щеше да се получи, ама кой знае.

И моето е такова и затова дори и не се опитах да го манипулирам. Не го смятам и за правилно още повече, че не знам кое училище би било най-добрия избор точно за моето дете. Имахме само едно условие за тази демократичност - да има бал, даващ му право да избира т.е. стигащ за навсякъде. След като това беше факт, с баща му си спазихме обещанието и го оставихме той да избере първото си желание. Вярно е и че изборът му беше една от така наречените топ гимназии, но все пак не НЕГ и СМГ.
Сега като студент си изкарва доста добри пари с перфектния си английски, който е учил на курсове.
Истерията след седми клас е леко нездравословна, животът на децата нито свършва, нито започва с това. Важното е да са здрави и щастливи. За всеки има място под слънцето.

Андариел, твоите не завършиха ли вече, та толкова се пенявиш в тези теми? И дори едното ти дете да има пълна шестица на някой изпит, тя си е негова, не твоя. Преди време в темите за наборите имаше една такава напориста майка, която ме убеждаваше, че едно момче от випуска на сина й ходило по състезания...  Какво да й отговоря, че съм  станала в пет сутринта,  за да изпратя не едно момче от випуска на сина ми, а сина ми на същото състезание.... дори няма смисъл, няма да ме разбере.. Така че споко  - и ние ядем бонбонкин Тик-так и пушим цигарки Кент.

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 23:58 от Dincho

# 445
  • sofia
Аз па искам и ФЕГ малко да се размърдат и да направят нещо такова. Има достатъчно програми и желаещи, ама мързи ли ги или е друга играта, не знам.
С франсетата се работи трудно. Достатъчно е да не могат да се разберат по финансовия въпрос и нищо не става.
Имаме договори с два френски университета и до преди няколко години всичко минаваше през Френския институт. Обаче на френските университети нещо не им изнасяше посредничеството (естествено ставаше дума за пари) и бая зор видяхме да не се разтури всичко. Сега всичко е между университетите без посредничеството на Института и неговата роля е минимизирана.

# 446
  • София
Здравейте.Искам да попитам, имате ли впечатления от т.н.иновативни училища.На сайта на МОН има някакъв списък от миналата година.Разбира се повечето от София са частни и за съжаление не са по джоба ни.Дъщеря ми и сега учи в една от желаните гимназии на София, но не съм доволна.Иска ми се в 8 клас да попадне в училище, където учителите да са по-млади, мотивирани, преподаващи по различен начин.Да имат повече извънкласни занимания, да правят повече неща, които ще им трябват реално в живота.Как е възможно в днешно време, децата ни да учат по същия начин,както и ние преди 30 години?

# 447
Иновативно се етикетира училище предложило някакъв проект. А доколкото разбрах, новостите могат да бъдат и чисто административни. Другият вариант е иновативността да е за проект, който касае конкретна паралелка. Може някъде зад това да се крият по-мащабни промени, но помпозното лепване на етикет "иновативно" на училища е по-скоро, да имаме усещането, че се прави нещо в образованието.

# 448
  • София
От какво не си доволна и как си го представяш това за младите, мотивирани...? Аз ли нещо не разбрах, но хем е в гимназия, хем искаш в осми клас да е в друго училище? Последно - детето кой клас е в момента?

# 449
  • Русе
  Училището на сина ми се води иновативно. Изразява се разни проекти разработени от ученици под ръковоството на преподаватели. Не е нещо засягащо из основи образователните практики и даващо качествено нови перспективи.

Общи условия

Активация на акаунт