Как избрахте училище след 7-ми клас

• 84 990
  • 648
  •   1
Отговори
# 420
  • най-шареното място
Може. Историята на най-старото американско училище извън територията на държавата, което се намира в София, е интересна и хората, които са запознати с нея я приемат различно. За мен факт, за теб клевета /и съответния статут за мен/. 

# 421
От миналата година- дете с бал 454-стига му за всяка една ЕГ, всеки един език.Вероятно и за МГ, не мога да  сметна поради друг начин на балообразуване в МГ. Детето е избрало ПГ по ловно и горско стопанство и дървообработване. Последният бал в паралелката е 70

Чудя се, колко ли родители, дори и най-демократичните в темата са узрели за точно такъв избор. Очевидно е следване на желанията на детето.Признавам си, чак такава демокрация и на мен ми идва в повече, но се възхищавам на деца, които си следват искрените желания. И на родителите им, които позволяват това, а не манипулират децата да припознаят родителските амбиции като свои.

# 422
  • София
Има немалко такива хора, Светкавица. От набора на голямата ми дъщеря в ОУ, в класа й даже, имаше момче с две почти максимални оценки по БЕЛ и мат, майката даже пише във форума Simple Smile.  Можеше всяка гимназия да си избере. Избра си НПМГ с физика, сега не зная как е балът там, но тогава разликата между максимален и мининален бал за тази паралелка възлизаше на сигурно 10-ина единици, ако не и повече, тъй като имаше и отделен изпит, на който е ясно, че единици се справят наистина отлично. Ама въпросният младеж си е бил баш за там, олимпиадите после го показваха, изборът на специалност за следване след 12 клас  - също.

# 423
За мен генералния извод е един - на който му се учи - учи. Без значение в коя гимназия и с каква специалност. Щом му е на сърце това, с което се и ще се занимава. И колкото и да се напъваме ние родителите, можем само да определим общата рамка. Останалото е в ръцете на децата ни.

А след 10 клас ще може да размислят и да се преместят в друго училище. Нищо не се знае. А пък дали има и опция да запишеш паралелно две гимназии - примерно икономика с ЕГ?

# 424
  • София
[
Скрит текст:
quote author=Andariel link=topic=1000118.msg36566556#msg36566556 date=1523526482]
Ежко, шестиците по математика са доста повече от шестиците по БЕЛ. Кандидатстващите в НЕГ дори са в по-кофти положение, защото там двата предмета са с равна тежест, и дете, което е изкарало дори мъъъъничко повече по мат, има повече шансове за СМГ, отколкото за НЕГ. Но като цяло децата, които се чудят за НЕГ и СМГ са с почти пълни шестици и по двата предмета, а доста са и с пълни шестици по математика (тук сега да те подразня ли с едното си дете, че беше с пълна шестица по мат и не отиде в СМГ;))
Многото шестици по математика (напоследък) се дължат на факта, че НВО по МАТ е смешно. Което позволява на ученици, не можещи и да мечтаят за  СМГ/НПМГ по времето, когато същите имаха собствена селекция, да се натискат там. В резултат получаваме ерзац езикова след 8-ми клас. Така че едното ти дете е решило правилно. Защото е нямало по-добър избор. За съжаление.

ПС Дали може някой да ми обясни разумно, защо държавата следва да финансира удобното емигриране на най-добре подготвените си деца в Германия? Ученето на немски е едно, а получаването на немска диплома за средно образование - съвсем друго...
[/quote][/spoiler]

Ми, като е толкова смешен изпитът, иди и ти изкарай пълна шестица да те видим! Пишеш глупости на квадрат.  Навремето си е било навремето - навремето и ти си бил/а на 20, ама сега си на 40.

# 425
За мене много по-голям проблем е ножицата в образованието. Не би трябвало да е чак такава драма ако не си в НЕГ или СМГ или топ 10. От гледна точка на общото образование. А в момента ако си извън, да кажем, за София- топ 20-30 на училищата, то шанса да си изключително, ама потресаващо неграмотен, е много голям. Не съм съгласна и не смятам, че там учат само посредствени деца, но някак си те стават посредствено образовани.
Това е една от причините да се бием за топ училищата, няма какво да се лъжем. И математика, и език можеш да си учиш и извън училище, щом толкова те влече.
Но ако си извън топ училищата, нещата много много куцат. И да, познавам много деца извън топ училищата, които са си съвсем нормални деца, но...

# 426
  • София
От миналата година- дете с бал 454-стига му за всяка една ЕГ, всеки един език.Вероятно и за МГ, не мога да  сметна поради друг начин на балообразуване в МГ. Детето е избрало ПГ по ловно и горско стопанство и дървообработване. Последният бал в паралелката е 70

Чудя се, колко ли родители, дори и най-демократичните в темата са узрели за точно такъв избор. Очевидно е следване на желанията на детето.Признавам си, чак такава демокрация и на мен ми идва в повече, но се възхищавам на деца, които си следват искрените желания. И на родителите им, които позволяват това, а не манипулират децата да припознаят родителските амбиции като свои.

Е, ако съм горски или имам дървопреработвателна фирма, изнасям дървен материал или правя мебели, може и да съм ок с това образование. Отрокът ще ходи на училище колкото да покрива оценките и да учи специални предмети, а през останалото време ще помага в семейния бизнес.

Не би трябвало да е такава ножицата, ама тя се увеличава с всяка изминала година и затова и конкуренцията за топ10 и топ30 ще се изостря.  Никой не го прави, защото иска да тормози детето си и да дава пари и време за подготовка.

# 427
  • София
Не е съвсем така, Андариел. Доживах да се съглася за нещо с  всезнайния таралеж. Не знам доколко си следила изпита по мат като сложност след като децата ти са го минали, но е факт, че този от миналата година например е смехотворен на фона не на тези, които Ежко визира  от преди 20+ години, а на фона на тези от 2010 насам, откакто има НВО с двумодулен формат. Нямаше по-сложничка задача в него, някаква врътчица, която да изисква съобразяване.  Дори и минималния елемент с чертежа, който можеше да мине в тази графа съобразяване,  не бива да  го смятаме за такъв, тъй като дадоха  пълните  точки и на начерталите го неправилно като разположение на точката. Да не говорим, че имаше и неточност във формулировката, която седмокласник трудно ще докаже, но е редно да я няма. И в този ред на мисли дори изкаралите 6,00 не са  гарантирано хора с математическо мислене и афинитет към предмета, които биха се чувствали добре и лежерно биха се движили напред в МГ. И случващото се в ЕГ от години го доказва - отличници, влезли с 6 или малко по-надолу по мат още в 8 клас закъсват и ако не вземат мерки навреме, тотално затъват нагоре, дори без да са в профил. Такива деца не са за СМГ и е супер, че не са се подвели от отличната оценка.

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 15:46 от пенсионирана русалка

# 428
За мене много по-голям проблем е ножицата в образованието. Не би трябвало да е чак такава драма ако не си в НЕГ или СМГ или топ 10. От гледна точка на общото образование. А в момента ако си извън, да кажем, за София- топ 20-30 на училищата, то шанса да си изключително, ама потресаващо неграмотен, е много голям. Не съм съгласна и не смятам, че там учат само посредствени деца, но някак си те стават посредствено образовани.
Това е една от причините да се бием за топ училищата, няма какво да се лъжем. И математика, и език можеш да си учиш и извън училище, щом толкова те влече.
Но ако си извън топ училищата, нещата много много куцат. И да, познавам много деца извън топ училищата, които са си съвсем нормални деца, но...

Заради ето такива мнения.
И това не е съвсем така, просто така се извъртат нещата.
Потресаващо неграмотни има и достатъчно от топ-училищата. Не говоря празни приказки, първо, защото аз самата учих висше на късни години наравно с деца от такива, прясно завършили и второ, защото децата ми също са в такава гимназия и имам достатъчно вътрешен поглед.

# 429
  • София
Смехотворен, смехотворен, ама си е напрежение и всеки може да допусне грешка дори на най-смехотворната част. Тук вече не е на показване на знания, а игра на нервички.  Въпросът е в това, че всяка година е сама за себе си и дори да дадат задачи за първи клас, пак ще има грешки, защото човек се отпуска, когато смята, че е лесно, вниманието се влошава и това се отразява на крайния резултат. Аз за това говоря.

# 430
Аз пък работя с много млади, току що завършили хора Sad И направо е ужас. Когато няма вече измислени изпити и оценки. Да, и то топ гимназиите някои са зле, но от други училища са пък съвсем зле. Sad

# 431
  • София
Съгласна съм с горния пост на Сметанапалата...за жалост. Много неграмотни деца има И в сочените за елитни гимназии.

# 432
Не е съвсем така, Андариел. Доживах да се съглася за нещо с  всезнайния таралеж. Не знам доколко си следила изпита по мат като сложност след като децата ти са го минали, но е факт, че този от миналата година например е смехотворен на фона не на тези, които Ежко визира  от преди 20+ години, а на фона на тези от 2010 насам, откакто има НВО с двумодулен формат. Нямаше по-сложничка задача в него, някаква врътчица, която да изисква съобразяване.  Дори и минималния елемент с чертежа, който можеше да мине в тази графа съобразяване,  не бива да  го смятаме за такъв, тъй като дадоха  пълните  точки и на начерталите го неправилно като разположение на точката. Да не говорим, че имаше и неточност във формулировката, която седмокласник трудно ще докаже, но е редно да я няма. И в този ред на мисли дори изкаралите 6,00 не са  гарантирано хора с математическо мислене и афинитет към предмета, които биха се чувствали добре и лежерно биха се движили напред в МГ. И случващото се в ЕГ от години го доказва - отличници, влезли с 6 или малко по-надолу по мат още в 8 клас закъсват и ако не вземат мерки навреме, тотално затъват нагоре, дори без да са в профил. Такива деца не са за СМГ и е супер, че не са се подвели от отличната оценка.
Едно към едно което имах предвид. Плюс на моичкия бяха ВЗЕЛИ точки за правилния чертеж. Няма проблем с ножицата - скоро ще се затвори. Надолу.
ПС Високата му оценка по БЕЛ не струваше хартията​, на която беше написана.

# 433
  • София
Именно, могат да вземат точки за какво ли не, стига да получат такива инструкции. После доказвай, че не си камила.

# 434
  • най-шареното място
Да, надолу ще се затвори ножицата. Няма как - такава е политиката.
Учителите са писари и гледачи. И да имат право да гонят, не го ползват. Децата носят пари на школото, и то си ги пази.... Само наистина наложили си училища могат да си позволят да се лишават от част от златните си овчици понеже знаят, че ще дойдат други на тяхно място. Иначе не се връзва бюджета, не се пълни хорариума, остават без учители.. и без това нецветущото положение страда.

Андариел, децата не се готвят за изпитите /НВО/ в повечето училища. И там където се покрива материала, те пак нямат подготовка на психологическо ниво, нито тактика за изпита. За това много родители търсят максимално добро начално училище, максимално добра прогимназиална част... само и само да имат добра позиция децата в старта на подготовката за НВО. Изобщо като в Китай, забавачката е залог за университета...

Работата е там, че ако са се получили част от тези неща, или за късмет математиката и българския са на ниво, непокритата част от подготвката са евентуално формата и нагласата. А те не изискват непременно уроци. Въпросът е дали се оценява положението по двата предмета още от пети клас и да се работи за психика достатъчно по-рано. Така остават двата формата за 7-ми клас. А учителят се грижи за материала.

Наскоро говорих с учител по БЕЛ в добра гимназия... Огромна разлика в знанията и културата /езикова/ на децата на входа на гимназията. И не сатава дума за разлики предодолими за срок-два. Всички с достатъчен бал за топ училище както се казва в темата. Но знанията... съвсем не топ. Толкова за качеството и нивото на изпитите. Има нещо... да не казват думата в това НВО да е изпит. Нали всички сме виждали резултатите от селата когато се обръщаха на оценки НВО-тата... Някоя тройка за цвят, 4 да извикаш от радост... Тестът цели малко двойки, нивото пада, двойките пак са факт /въпреки ежегодното определяне на летвата за среден/, маха се оценката, а ни е коментираме нивото на теста.

Общи условия

Активация на акаунт