Как избрахте училище след 7-ми клас

• 85 006
  • 648
  •   1
Отговори
# 405
Не съм чела примера, който си дала. Написах го в случай, че някой се интересува, но е пропуснал промяната в избора на учебен план.

# 406
  • София
Ежко, какво финансира държавата... Немският отдел си е на немска издръжка - заплатите на германците се плащат от Германия, учебниците, кабинетите, оборудването, проектите, разменните гостувания, поканите на съветници за кандидатстване и на преподаватели от немски университети, шнуперщудиумите (пробно следване за по седмица в желанта специалност), кръжоците - също. Аз не съм фен на тези паралелки по съвсем други причини, но гледам да съм обективна. Не са ти бръкнали в джоба на данъкоплатец все пак, спокойно, не спонсорираш чуждо обучение с цел емиграция...  И никой от бг страна не го прави, включително и родителите за собствените си деца. Нататък и висшето им е така на германците, реално е безплатно за студента. Не говорим, разбира се, за прехрана и подслон, а за самото обучение.  И като положението е горното, защо за АК да може да имат И американска диплома, а за тези паралелки на НЕГ да не може, двоен аршин усещам..

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 13:34 от пенсионирана русалка

# 407
  • София
И пак: ако това че им даваш информация, опит и възможност да опитат те прави част от вземането на решения /избиране на цели/ - никой не взема сам такива, понеже и той е имал някой в твоята роля когато е решавал.
При това ме прави голяма част от вземането на решение, основен фактор дори. Когато децата са малки виждат тази част от света, която ти им показваш съобразно светогледа си. Или поне аз така правя. Сигурно има хора, които показват всичко, аз не съм такава и не го смятам за правилно. Съответно аз съм огромен фактор в опредлянето и изборът на цели. Просто истината е, че родителят има всички лостове за манипулация и го прави от деня на раждането на детето си. Всички го правят по един или друг начин, в един или друг момент и в това няма нищо лошо, защото ние сме опитните и знаещите. Няма да се отклонявам повече от темата, защото все пак е "Как избрахте училище след 7 клас". Въпреки, че то и заглавието не е "Как детето ви избра училище след 7 клас" Simple Smile Отговорите щяха да са доста по-различни

# 408
Ежко, какво финансира държавата... Немският отдел си е на немска издръжка - заплатите на германците се плащат от Германия, учебниците, кабинетите, оборудването, проектите, разменните гостувания, поканите на съветници за кандидатстване и на преподаватели от немски университети, шнуперщудиумите (пробно следване за по седмица в желанта специалност), кръжоците - също. Аз не съм фен на тези паралелки по съвсем други причини, но гледам да съм обективна. Не са ти бръкнали в джоба на данъкоплатец все пак, спокойно, не спонсорираш чуждо обучение с цел емиграция...  И никой от бг страна не го прави, включително и родителите за собствените си деца. Нататък и висшето им е така на германците, реално е безплатно за студента. Не говорим, разбира се, за прехрана и подслон, а за самото обучение.  И като положението е горното, защо за АК да може да имат И американска диплома, а за тези паралелки на НЕГ да не може, двоен аршин усещам..
А сградата, режийните и българските учители кой ги финансира?
В АК държавата не влага лев...

# 409
  • най-шареното място
Ваче, да, в твоя случай е вярно.
Но на въпроса ти "Вярвате ли....?" Май даже "наистина" имаше... Да. Не е невроятно както го представи.
И е по темата, защото на 14 не са малки.
Подсети ме за произхода на човека, света и материята. Ти си дала едната версия само? Колко чака за другата? За да не вземе да повярва на грешната ли? Интересно е, не че е наша работа да знаем.

Ежко, виж историятна на АК. Много е показателна защо някои хора не го харесват. Можеш да четеш и мислиш, ще видиш особеността. Или не? Изивини ме, но нашата държава плаща за нашата диплома на същите деца, нали? Това също е видно.

# 410
Ежко, виж историятна на АК. Много е показателна защо някои хора не го харесват. Можеш да четеш и мислиш, ще видиш особеността. Или не? Изивини ме, но нашата държава плаща за нашата диплома на същите деца, нали? Това също е видно.

Историята на АК я знам, но нямам идея, кое в нея не харесваш. Може ли уточнение? Кое плаща държавата в българската диплома, получавана от АК?

# 411
  • Русе
 Е нали сме в ЕС. Нормално е да имаш възможност да получаваш диплома за страна в същия съюз. Даже би следвало да има и френска такава спорде мен.

# 412
Е нали сме в ЕС. Нормално е да имаш възможност да получаваш диплома за страна в същия съюз. Даже би следвало да има и френска такава спорде мен.

На реципрочни начала. Ако има български гимназии в Германия и Франция.

# 413
  • най-шареното място
Питаш за плащане на нашата държава за добиването на немска диплома в ЕГ с немски. За там отговарям. Не съм споменавала колежа. Споделих съмнение, че щом това с плащането не виждаш и историята може да избяга от погледа лесно.

Прочети пак историята като за първи път ако можеш. Или дай на дете да я прочете.

# 414
Питаш за плащане на нашата държава за добиването на немска диплома в ЕГ с немски. За там отговарям. Не съм споменавала колежа. Споделих съмнение, че щом това с плащането не виждаш и историята може да избяга от погледа лесно.

Прочети пак историята като за първи път ако можеш. Или дай на дете да я прочете.
Обясни, ако обичаш, в прав текст?

# 415
  • най-шареното място
Няма как. Историята на сайта е пренаписана. Нямам предвид подменена. Но основното е, че вече е поднесена по приемлив начин. А не беше. Децата специално реагираха с неразбиране.

А хората могат да имат всякакви забележки. От най-различне характер - култура, среда, насоченост. Желаното за едни е избягваното за други.

# 416
Няма как. Историята на сайта е пренаписана. Нямам предвид подменена. Но основното е, че вече е поднесена по приемлив начин. А не беше. Децата специално реагираха с неразбиране.
С неразбиране на кое? Пренаписано какво? Хайде да не си играем на криеница.

# 417
  • най-шареното място
Историята на училището. Няма как да възпроизведа старата версия, нито мислите и чувствата, които буди в дете. Знам какви физиономии видях. Това категорично не е по темата. Ако можех въпреки това щях да обясня. Да го подминем както асемблера Simple Smile

# 418
Историята на училището. Няма как да възпроизведа старата версия, нито мислите и чувствата, които буди в дете. Знам какви физиономии видях. Това категорично не е по темата. Ако можех въпреки това щях да обясня. Да го подминем както асемблера Simple Smile
Разговора за асемблера не съдържаше инсинуации. В този случай следва или да се изясниш, или да придобиеш репутация на клеветник...

# 419
  • София
Ежко, ти по всичко си спец...
Скрит текст:
Как пък разбра, че и режийни не плащат от немския отдел, много си навътре, брей.. Имат си хората собствен нет, собствени апаратури по кабинетите по химия, физика, биология, отделна учителска стая, така че гарантирано плащат и за ток и вода, за почистване и поддръжка, особено за етажа, където са тези паралелки и където  и тоалетните са ремонтирани за тяхна сметка. Отделно какво те бъркат бг учителите, които предават там? Вероятно им се доплаща за целта от немска страна, а и да не им се, то си има танто за кукуригу, при това в огромен плюс за бг страната. След като германците плащат на немските учители, а последните предават И в нормалните  бг паралелки,  обучават 4 години за сертификат и деца извън отдела ( в 11-12 клас по много), изпит за който на финала се държи безплатно, значи си има двустранно сътрудничество. Така е още от мое време..  а и българите влизат по предмети, които се учат на бг и се покриват предимно за нашата диплома.От немска страна на немците им поемат не само заплатата, а и наема тук, транспортирането на мебели и покъщнина в двете посоки, обучението на децата им в Дойче шуле, където таксата е 6000 евро. Тази наша България щеше яко да изнемогва под натиска на подобен товар, ако на нея се крепеше това обучение, както ти се опитваш да внушиш... И не виждам управата на НЕГ да негодува от това  тяхно присъствие, само може да се възползва от него. Инспекторат (сори, стар навик) и МОН не се месят общо взето по въпроси от такова естество, казвам го от прясно споделен отзив на класната на моите девойки. Миналата година е имало оплакване в РУО за недопуснат до сертификатен изпит ученик, молбата не е била разгледана, препратката е била към немския отдел на училището... А немците финансират редица проекти и за децата в другите паралелки. Пак пресен пример  -  5 деца от лайстунг и две от нормалните  11 клас отиват през юни с един от германците на Шнуперщудиум. И понеже едното от тези две е мое, да ти кажа, че единственото което те (германците) НЕ поемат е самолетният билет, той е за сметка на родителите. Иначе 7 дни учене, спане, храна, транспорт на място, екскурзии, забавления са за тяхна сметка. Готовият да плаща ежегодно за доста  такива проекти, едва ли се стиска за ток, вода и чистене..

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 17:38 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт