Това, което не одобрявам в българското училище...

• 41 065
  • 426
  •   1
Отговори
# 255
  • София

Бих премахнала гланцът, шарените картинки и картонът (в кориците) от учебниците.
Това веднага ще намали теглото на обречените носачи с поне 10кг.

# 256
Особено картинките. Тотална идиотия е в учебник по математика за пети клас до задача, в която се споменава думата ”училище”, да намират за нужно да сложат снимка на училище с площ по-голяма от площта, на която е разположено условието на задачата.

# 257

Бих премахнала гланцът, шарените картинки и картонът (в кориците) от учебниците.

Заедно с това и учебните тетрадки.Би могло да има упражнения в самия учебник, упражнения, които учителката задава.Тези тетрадки за " попълване" са една от малоумщините в образованието.Особено като не стига мястото,  да не говорим, че в една тетрадка вече намерих три грешки

# 258
  • Майничка
Относно учебните тетрадки съм на съвсем различно мнение - мисля, че е хубаво да има такъв тип работни тетрадки, в които да се работи само в училище и да си стоят там. В клас да се ползва електронен учебник, а вкъщи - по избор, електронен или хартиен, като след урока има няколко задачи за самостоятелна работа/домашна. Опитът ми с допълнителните задачи за упражнение, раздавани на отделни листове, не е особено положителен - половината заминават в коша и изобщо не могат да послужат за преговор така, както едно подвързано книжно тяло.

# 259
      Ако са направени по различен начин от досегашния и ако само стоят в училище- да. Обаче да се чуди детето как да си събере думичките/ изречението в графичката вместо да мисли върху задачата, да се допускат тетрадки с объркани задачи /Като напр. да се намери променливо Я в резерват/и да се получава една камара папки, която не може да се обхване от съзнанието, а като ли да се мъкне на гръб, особено като добавим миналогодишните "притурки"- от такъв тип помагала ползата е мноого съмнителна. Мисля, че някои от задачите могат да се правят в тетрадка за работа в клас, ако са зададени в учебник или от учител.   И е пълна йезуитщина да има безплатни учебници, а да се дават трицифрени числа за "работни тетрадки", помагала, "помощни материали и др.

# 260
  • София
А аз все повече се учудвам защо някои учители толкова много държат децата да се побират в определените редове. Включително се дразня и от това, че в първи клас много държат децата да се побират в тесните редове и става трагедия, ако детето има по-едър или по-разкрачен почерк, или оставя повече място между думите. И на мен тесните редове са ми тесни, а пиша доста дребно, а да не говорим за глупостта мисълта да се ограничава от два миниатюрни реда в учебната тетрадка.  Обаче дори служебно ми е трудно понякога да обясня, че е по-важно детето да пише четливо, да не пропуска букви и срички, препинателни знаци и т.н., отколкото да е красиво или да мисли само как да се събере в тесния ред.

# 261
За недостига на място в УТ с дъщеря ми отдавна сме намерили решение. Къса лист от тетрадка и пише там, после закача с телбод. Не е имала проблеми до сега.

# 262
  • София
е, да, ама някои учители недоволстват - трябвало да се съберат в редовете.

# 263
Да недоволстват. И аз недоволствам, че големи магарици, които вече имат цикъл, оцветяват оцветявки като гламави, все едно са в детската градина, ама никой не ме пита.

# 264
  • София
Един от големите проблеми на българското училище е, че твърде много държи на формата и по-малко на съдържанието.

# 265
Да недоволстват. По-добре четливо, отколкото сбито и неразбиращо се домашно. Аз пиша много ситно и пак не бих се побрала 60 думи в 4 редчета, които са по-къси от четвърт страница.

# 266
Проблемите на Българското образование в четири редчета, на половин страничка...

# 267
Това, което не ми харесва в Българското образование, е че е базирано на точно обратните възгледи на тези на Алберт Айнщайн (които подкрепям с две ръце).... Копирам от Фейсбук групата на СМГ, заедно с коментара на Константино Димитров:
ЕДНА велика позабравена истина, припомнена ни от един велик човек:
„Неотменната цел на училището следва да бъде възпитаване на хармонична личност, а не производство на специалисти.“
Алберт Айнщайн
Тази мисъл би следвало да се изпише на вратата на всяка учителска стая, тъй като от криворазбрано преклонение към рационалното знание има опасност да забравим за душата на ученика, за това, че е човек, и да превърнем училищата в центрове за специализирано обучение. В гонитбата за шестици, награди, показатели, покриване на графици и трупане на фактологически знания има опасност да се забрави за добротата, за задружния живот, за взаимопомощта, за любовта към род и Родина, и за любовта към човека изобщо; за възпитанието във високи ценности и нравственост, за личностната свобода и свободното себеизразяване. Училището просто не може, няма право да абдикира от тази своя първостепенна, високохуманна задача.

# 268
  • Русе
 Ами, училището по принцип няма амбицията да изгражда нещо велико, а да преподава стандартизирани знания.Въпросът е да не хлопва врати. Дарвин е напуснал училище, за да учи в колеж, защото не се е справял особено добре с английската литература, но пък е имал систематизирани наблюдения и знания по биология и минералогия от съвсем ранна възраст.
Но както казва Марк Твен - "Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми."

# 269
  • София

Заедно с това и учебните тетрадки.Би могло да има упражнения в самия учебник, упражнения, които учителката задава.Тези тетрадки за " попълване" са една от малоумщините в образованието.Особено като не стига мястото,  да не говорим, че в една тетрадка вече намерих три грешки

От този тип тетрадки виждам смисъл само в 1ви клас - тогава, когато се учат буквите и цифрите...после да се научиш да си записваш условието - по начин, достатъчно смислен, достатъчно подробен и същевременно достатъчно кратък - и, най-вече, достатъчно подреден - е умение едва ли не по-важно от това да се научи как да се разреши (сметне, в повечето случаи), конкретна задача.

Общи условия

Активация на акаунт