Това, което не одобрявам в българското училище...

• 41 107
  • 426
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Кое е това очевидното, което не го разбрах? И защо да съм против или пък образователната система да ми е омразна? Май съвсем умишлено пропускаш това, което написах в последния си пост - моите деца също са участвали в училищни кръжоци, и в гимназията също, и няма как да са кръжоци и да не са извън часовете. Никой не ги е карал насила, но и аз няма как да се оплача, че оставали до късно - записали са се, значи имат ангажимент, а ако им е нанагорно, се отписват и толкова.

# 166
 Писах тук, защото темата е такава- за това какво не одобрявам в училището.Т е за негативните страни в училището.Просто моята гледна точка по този въпрос.А какво бихте казали за това-"Как училището възпитава децата ни?" / моля не казвайте -това се учи в къщи- в училище детето сигурно прекарва повече време, отколкото в къщи или поне толкова а това  оказва въздействие върху него//

# 167
  • Русе
 Определено не ги възпитава да са арогантни и агресивни. Но е факт, че има доста агресия в училищата. До колкото знам нямат ефективни лостове за реакция в такива слуаи. Няма някаква система от действия в случай на агресия. Единственото, което могат да направят е да потърсят съдействие от родители. Има родители, които оценяват проблема и се справят, децата го преодоляват. Но има и доста случаи, когато родителите не предприемат нищо и проблемите ескалират.

# 168
  • София
Не е нужно специално да ги възпитават в агресия. Бездействието също поощрява и възпитава в агресия. Иван ударил Петър. Петър отива при учителката и й казва. Тя му отвръща "Петре, стига си се оплаквал, щом те е ударил, значи с нещо си го предизвикал." И после се чудим защо по чужбините на някой пубер му кипне, изтрещи и изпозастреля половината училище.

# 169
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Тази статия е много полезна:
Агресивността не е насилие

# 170
  • Русе
 Наблюденията ми са, че при конфликт се праща детето при училищен психолог. Не знам какво вършат, но на практика в слуачаите, които съм наблюдавала, не са я свършили никаква, хем точно за това са в училищата.Само ходят с едни тестове, дет не знам от кои книги ги вземат и отчитат някаква активност. Учителката има да подготвя урок, да попълни купища формуляри и да гледа, докат Петъро и се оплаква, да не би Иванчо вече да е подгонил някой друг, пък и не е само Иванчо обикновено.Не че няма абсолютно безхаберни учители. Имахме такава класна до  8 клас. Уникална. Даже и в час не влизаше. Водеше физическо.

# 171
  • София
И в крайна сметка какъв е реда за справяне с агресивни деца?
Всеки казва, че не трябва да се учи детето да отвръща, когато някой съученик го удари. Обаче така, като ви чета явно няма установен ред детето да получи адекватна помощ от някой в училището. Всеки гледа да отчете някаква дейност, да си измие ръцете, че е направил това, което се изисква от него и до там. Агресивното дете си остава агресивно, а тормозеното дете продължава да бъде тормозено.

# 172
  • София
"Луд" родител, който да е по-упорит, по-досаждащ, по-дебелоок от възрастните в училището. Със сигурност никакви саморазправи с тормозителя и неговите родители.

# 173
  • София
Аз имах един случай с едно дете преди две години. Говорих с родителите, но въпреки, че бяха доста разбрани хора така и не успяха да се справят с дивото си дете. В крайна сметка аз поговорих с него /съвсем културно, без да го заплашвам или да съм агресивна/ и нещата се оправиха. Проведохме нещо, като приятелски разговор, след който и до ден днешен, като ме види тича да ме поздрави и да ме попита как съм Simple Smile Със сина ми така и не станаха приятели разбира се, но поне спряха да имат разправии.
Но в момента имаме проблем с друго дете, което е доста агресивно, краде и иска пари, за да върне откраднатото и т.н., а майка му постоянно го защитава. И се чудя с това как да се справя, защото вече говорим за доста по-големи деца Rolling Eyes

# 174
  • София
Детска педагогическа стая.

# 175
  • София
Детска педагогическа стая.

Пускам жалба при тях, а след това реда как продължава?

# 176
  • София
Не зная, но щом става въпрос за кражби, вече е противообществена проява или както там се води. Жалби до  училището и ДПС, а нататък те да се оправят. Длъжни са да се срещнат с родителите и детето. Сигурна съм, че родителите ще се стреснат дори само при споменаването на написване на жалба и уведомяване на всички институции. Може и ЗД да бъде уведомена, че дете е в риск и краде от съучениците си. Тогава и оттам могат да ги нагазят. Просто трябва да го изиграеш умно.

# 177
  • Русе
  какви точно мерки може да вземе ЗД.

# 178
  • София
Да направят проверка, да викнат родителите. Едва ли на тези хора им се иска да се занимават със ЗД. Понякога родителите на тормозителите просто не осъзнават, че някой друг, по-упорит родител, може да вдигне алармата точно в тези институции и да им докара доста главоболия да се оправдават. Затова е добре някой да им го напомни като приятелски съвет.

# 179
  • София
Тези хора всъщност е само майката. На тази жена звънях миналата година, за да й кажа, че сина й е взел футболната топка на моя син и му е поискал 90 лв, за да му я върне, като я помолих да я донесе след часовете. А тя в отговор ми вдигна скандал за това, че нарочно съм петняла името на сина й, който е бил прибрал топката след училище, за да я напомпа и да му я върне на следващия ден  ooooh!
И тъй като разбрах, че тя си има седмичен абонамент при зам. директорката и психоложката на училището се чудя дали има смисъл да се оплаквам и аз от нея. Явно всички са наясно, че сина й е проблемен

И за да не пускам отделен пост ще питам тук - тази година 5-ти и 6-ти клас ще имат ли срочни и годишни оценки? Помня, че миналата година се говореше, че се пишели оценки чак в края на 7-ми клас като общи от трите години  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт