Това, което не одобрявам в българското училище...

• 41 105
  • 426
  •   1
Отговори
# 180
  • София
още по-добре, че има абонамент, значи съответните фактори не могат да отрекат наличието на проблем. Нищо чудно да ти бъдат благодарни, ако опишеш случките, защото така ще имат черно на бяло някакъв сигнал.

# 181
  • София
още по-добре, че има абонамент, значи съответните фактори не могат да отрекат наличието на проблем. Нищо чудно да ти бъдат благодарни, ако опишеш случките, защото така ще имат черно на бяло някакъв сигнал.

Благодаря за съвета. Искрено се надявам да не ми се наложи, че в последните няколко дни има затишие, но ако пак се започне с глупостите със сигурност ще те послушам Hands V

# 182
  • София
говори първо с директорката, защото ако искат, темогат много да ти помогнат. А и едва ли вие сте единствените.

# 183
  • Русе

И за да не пускам отделен пост ще питам тук - тази година 5-ти и 6-ти клас ще имат ли срочни и годишни оценки? Помня, че миналата година се говореше, че се пишели оценки чак в края на 7-ми клас като общи от трите години  Rolling Eyes
Не съм чувала такива неща да се говорят. Но погледнах отново последната наредба и там си пише
"3. от IV до ХII клас по всеки учебен предмет или модул се формира годишна оценка с качествен и количествен показател.  "
От НАРЕДБА № 11 от 01.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците ,Чл 23.

А аз все още си чакам отговора от МОН, който не може да отговори още по новите наредби, какво ще включва Дипломата за Средно образование.
Има вече два етапа на средното образование. До 10 клас, получават диплома за завършен Първи етап и до 12 клас, получават Диплома за завършен Втори етап от средно образование, включващ осреднените оценки от 11 и 12 клас. Обаче се споменава в същата наредба и за Диплома за средно образование, само че никой не може да каже ,кои оценки ще включва тя. Щот наредбата са я писали предишното Министерство, а тези не знам дали са я прочели, въпреки че преди седмица са обещали от МОН да ми отговорят. Отделно , че в 11 и 12 клас основно училищата ще решават какви предмети да се изучават. Рамковия план включва само математика, български и чуждите езици.

# 184
  • София
Много благодаря.
Помня, че по времето на Кунева имаше идея за 5-ти и 6-ти клас да няма годишни оценки, а да се пише обща оценка по всеки предмет в края на 7-ми клас. Но така и не разбрах това дали е било прието и дали е влязло в сила, затови и исках да попитам

А оценките в дипломата /удостоверението/ за завършено основно образование кои оценки включва - тези от 7-ми клас или осреднени оценки от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас?

# 185
  • Русе

А оценките в дипломата /удостоверението/ за завършено основно образование кои оценки включва - тези от 7-ми клас или осреднени оценки от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас?
" Чл. 28.
(1) Оценките по всеки учебен предмет при завършване на прогимназиалния етап на основното образование са годишните оценки по учебния предмет, изучаван във всеки от класовете - V, VI и VII, от прогимназиалния етап в задължителните и в избираемите учебни часове, а в спортните училища - и във факултативните учебни часове по учебен предмет от специализираната подготовка."

Значи всички оценки .

# 186
  • София

" Чл. 28.
(1) Оценките по всеки учебен предмет при завършване на прогимназиалния етап на основното образование са годишните оценки по учебния предмет, изучаван във всеки от класовете - V, VI и VII, от прогимназиалния етап в задължителните и в избираемите учебни часове, а в спортните училища - и във факултативните учебни часове по учебен предмет от специализираната подготовка."

Значи всички оценки .

Ясно.
Много благодаря  bouquet

Надявах се, че не съм разбрала правилно, но......  Tired

# 187

И тъй като разбрах, че тя си има седмичен абонамент при зам. директорката и психоложката на училището се чудя дали има смисъл да се оплаквам и аз от нея. Явно всички са наясно, че сина й е проблемен

Има смисъл повече хора да се оплакват и да настояват за взимане на мерки.

# 188
Не получават дипломи, получават удостоверения за завършен гимназиален етап. Дипломата е една - диплома за средно образование. Наредбата наистина не дава особена яснота за нейното съдържание, но колкото повече мисля, толкова повече ми се струва, че става дума за резултатите от двата гимназиални етапа плюс ДЗИ, съответно изпита за професионална квалификация.

Помня, че по времето на Кунева имаше идея за 5-ти и 6-ти клас да няма годишни оценки, а да се пише обща оценка по всеки предмет в края на 7-ми клас. Но така и не разбрах това дали е било прието и дали е влязло в сила, затови и исках да попитам
Никога не е имало подобно предложение. Идеята беше в свидетелството за основно образование да има окончателни оценки, изчислени като средноаритметични от годишните оценки с точност до една стотна. Идеята отпадна, но свидетелството ще се вписват годишните оценки от всеки клас по всеки изучаван предмет в този период.

# 189
  • Русе
Дидева, верно че не пише никъде диплома, а само окончателни оценки, добре че си го догледала.Тогава дипломата си остава съвсем висяща и с възможности за изненади,как точно ще се компилират резултатите от двата етапа , при положение че тежеста на много от предметите във втория етап ще е доста различна в различчните училища.
Разговарям и с учители , никой няма идея.
   Межу другото е изтекла информация все още неофициално, че при 50% процента неприсъствени ще има възможност а се оформя оценка.
Скрит текст:
Това от един директор на училище, но все още мисля го няма никъде официално. Ще се следи.

# 190
   Межу другото е изтекла информация все още неофициално, че при 50% процента неприсъствени ще има възможност а се оформя оценка.
Скрит текст:
Това от един директор на училище, но все още мисля го няма никъде официално. Ще се следи.
Не си спомням точно процентите на отсъствията, но съвсем скоро имаше изменение, че при достатъчен брой оценки, независимо от броя на отсъствията, може да се оформи срочна и/или годишна оценка. Даже сме го коментирали в темата за МОН.

# 191
  • София
А каква е идеята на това разделяне на гимназиалния етап на два етапа - 8-ми - 10-ти клас и 11 и 12 клас?

# 192
  • София
Защото ЕК така каза - да се изравняваме с Европата и света. А вторичният ефект за отговорните фактори ще бъде, че вече няма да отпадат младежи с основно образование, а с първи гимназиален етап, защото училищното образование е задължително до 16-годишна възраст, та тамън им се връзват нещата. За мен това е кофти, защото ще се увеличи броят на младежите, които ще отпадат на средата на пътя и така ще си останат без средно, защото ще им размътят главите с това, че имат удостоверение за първи гимназиален етап.

# 193
  • Русе

За мен това е кофти, защото ще се увеличи броят на младежите, които ще отпадат на средата на пътя и така ще си останат без средно, защото ще им размътят главите с това, че имат удостоверение за първи гимназиален етап.
  Съвсем реално. Излизат без да са пълнолетни, точно в хормоналния си връх без да има  някакъв подреден пазар на труда, който да ги поеме. Готови аутсайдери.

# 194
  • София
А това означава ли, че във ВУЗ ще може да се кандидатства след завършване на 10-ти клас?

п.п. В САЩ не се ли учи също до 10-ти клас, след това да се влиза в колеж, а после във ВУЗ? Нещо такова ли са се опитали да направят и тук - демек 11 и 12 клас да са нещо, като колежите? Не им схващам изобщо идеята на това разделяне на гимназията Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт