Живот без семейство и деца

• 76 582
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 750
Уиш, а какво правим, ако неработещата майка в уж неработните години е развила интересни способности, докато офис планктонът си е изпържил мозъка от бачкане? Никога не се знае кой ще е по-конкурентен...
Ако умее да продаде тези способности, толкова по-добре за нея.
+1

Много неудачно сравнение.
Не бих омаловажавала или иронизирала труда на някого. Особено ако от неговият труд се изхранваме, поддържаме стандарта си и имаме свободата да не се бърза по задачи, работа и логистика по 10-11 часа навън. Бих се замислила сериозно за дефицитите на неблагодарността и хроничното мрънкане за лични решения.

# 751
Ми не знам, аз съм казала на мъжа си, че това, което работи и начинът, по който го работи са до време и той се съгласява- наистина е тъпо да останеш на това ниво. Да, трудно е, но за трудно никой не дава тиквени медали, и затова идеята е ако може да избегнем от тая въртележка.

Освен това, Контеса, не си ме разбрала. Аз вече изясних кой точно аспект на "нормалността" визирам при имането на деца. Не, не е оня филибелийско-еснафски аспект. По-скоро "нормализирането" (по Монтесори:) се дължи на това, че с децата някак си се доближаваш до живота, надскачаш си границите и се трансформираш.

Много са ми чаровни младите и незаети, но също така на моменти ми се струват хвърчащи до дразнещи. Та затова ако си без деца и не си направил друг вид жертва, а си го ударил само на живот, може да се каже, че си изпуснал някои аспекти на битието и съзнанието, ерго не си точно "нормален".

# 752
И аз, като Тонка, съм се роботизирала. Излегнала съм се на канапето и карам в строг ред- една таблица, един пост в мамата, следваща таблица, нов пост в мамата. Не човек, машина съм.  Laughing
И аз така, но допреди малко събирах слънце по бански на верандата с лаптопа.
Тотално обезличаване и липса на секва уникалност. Ред работа, ред бг-мама.
Чувствам се крайно "нереализирана" и неразбрана от света.Smile

# 753
Сирен, напротив. Много добре те разбрах и те прочетох из темата и не само из нея.
Има начин да кажеш нещо за д не излезе грубо и това пак ми припомня мисълта, че не е важно какво казваш, а как го казваш.

Нормално е да има развитие и да няма застои. ММ няма нищо общо с момчето, за което се омъжих. Надскочи себе си в пъти и продължава. Неговите приятели, които в болшинството си са неженени и без деца не са се развили нещо повече, а имаха почти еднакви стартове преди 15 години.

И аз, като Тонка, съм се роботизирала. Излегнала съм се на канапето и карам в строг ред- една таблица, един пост в мамата, следваща таблица, нов пост в мамата. Не човек, машина съм.  Laughing
И аз така Simple Smile

# 754
И аз, като Тонка, съм се роботизирала. Излегнала съм се на канапето и карам в строг ред- една таблица, един пост в мамата, следваща таблица, нов пост в мамата. Не човек, машина съм.  Laughing
А аз и слоукукура съм заредила, че гладното домочадие да падне възнак от възторг каква пъргава домакиня съм. На пълен стомах може и да разберат моите въжделения.  Laughing

# 755
Контеса, пътищата на мъжете и жените след брака са много различни неща. Те имат голямо предимство- жена в къщи. Мъжете печелят повече от брака, не може да се сравнява. Например, никой няма да го обяви за лош татко, ако в събота работи, вместо да разнася скаутски курабийки. Но виж ако ти решиш да работиш, при това нещо егоистично, може и да те обявят за лоша майка...

Мъжът не бременее, не ражда, не изпада в депресия, не му се разстройват хормоните. Пак ще кажа, доста се подценява чисто физическият ефект- очаква се жената да скокне и пак със същия хъс да се хвърли във въртележката. Доста от работещите майки на малки деца не знам дали се виждат отстрани- че то още им личи, че са намачкани от раждането, като болни са, ама се хвърлила вече да бачка...все едно ще избяга работата...

# 756
При някои може и да избяга...

# 757
Може- при някои.

# 758
Но виж ако ти решиш да работиш, при това нещо егоистично, може и да те обявят за лоша майка...
Мине се, не мине и напишеш как някой щял да те обяви за нещо си. Толкова ли ти е важно? По въпроса дали си добра или лоша майка единствените хора, чието мнение има значение, са собсвените ти деца. Или не мислиш така?

# 759
Ами не знам, но може би имам отговор защо в БГ е едно такова смотанко и посредствено- явно се смята за ОК да не се опитваш да докараш нещата до високо ниво.

Виж в северноамериканската култура това го има- трябва да се вижда, че се раздаваш. А тук има една такава култура на скатаване, от която качеството на всичко страда. Обикновени в офиса, обикновени покрай децата...всичко обикновено. И после се чудим защо не се въртят повече пари и нещата са стагнирани.

Но виж ако живееш в свят на препоръки, в който има фрази като "морален облик" (не, не говоря за зрелия соц, а за системата в момента в някои развити страни, вкл. САЩ и Канада), то тогава ще ти пука много сериозно за общ. мнение, особено ако е свързано с Girl Scouts. Че то тая организация е построена върху идеята за моралния облик и мнението на другите дали сме добри или не (ако не сме- няма да има значки за продажба на курабийки)...

А мнението на децата ми не е единственото- те оценяват субективно, може да съм им много мила и драга, но аз да не съм доволна от свършеното. Та идеята ми е, че винаги е хубаво да се погледнеш отстрани как се справяш.

# 760
Да се вижда? Аха, силно тичане на място, с викове "Пази се". Щом някой го влече...

# 761
Уиш, и аз гледам около себе си, че наистина масово програмистите бутат там каквото бутат, после си гледат кефа и са малко тия, дето сядат и да четат. Може би наистина го смятат за смотано. И в други области е така. Ама без развитие...резултатът се вижда- една шепа хора, които се опитват и една голяма тълпа, която знае 3-4 хитринки и си е доволна от нивото.

# 762
  • София
"Времето прави всички равни."

Не е вярно, времето силно подчертава колко неравни са хората и как едни са стигнали високо- но ако гледаме съзнанието, не телата. Ако ще се успокояваме, че всички ги ядат червеите, няма да е коректно, защото важните разлики при хората са в мисълта и съзнанието.

Зависи от мащаба, Сирена. Ако мине достатъчно дълго време, всичко се изравнява. Това достатъчно дълго време дори не е много, към 3-4 хиляди години стигат, а повечето хора не знаят дори имената и занаята на пра-пра-дядовците си, макар и те може би са достигнали някакви висини и са оставили деца, вместо да ходят по екскурзии (анатема!). Whistling

Тъжно, нали?
Впрочем, чудя се... дали тези, които намират ходенето по екскурзии за единствена цел на живота, възнамеряват да остаряват някога? Или намират, че максимата "живей бързо, умри млад, остави красив труп" е и сега толкова привлекателна, колкото през '60-те?
Интересен въпрос... понеже, ако ще остаряват, кой ли точно ще обработва земята тогава, за да кльопат?..  newsm78 Има едно нещо - инфлация му викат. Та, когато липсва производителност - или, както би бил в случая със застаряващо население - липсва работна ръка - изяжда спестяванията / пенсионните фондове...

Не разбирам защо разговорът заби в посока кой кого докога ще помни, надали някой си е родил детето за това.

Явно някои точно затова са си родили дете. Иначе не разбирам връзката "без дете по свое желание" = пълна забрава, имащ дете = оставил следа подобна на Вапцаров.  Thinking

Е, то не можем всички да сме внимавали в час, все пак... Вапцаров не е оставил деца. Само стихове.

А за онези, които нямат чак такъв талант, единствения начин да оставят по някакъв начин частица от мисленето си - за да може да се развива, надгражда и обогатява с поколенията по някакъв начин - е чрез децата, които има / отглежда / възпитава. И не, "учител" не важи. Той не възпитава децата в своето мислене, а в онова, одобрено от МОН в дадения момент. Взаимозаменяема стока е (учителят, де) с всеки друг учител в голяма степен.

Разбира се, има и други, които нямат никакво особено мислене, че да го оставят в наследство някому... Wink

Контеса, пътищата на мъжете и жените след брака са много различни неща. Те имат голямо предимство- жена в къщи. Мъжете печелят повече от брака, не може да се сравнява. Например, никой няма да го обяви за лош татко, ако в събота работи, вместо да разнася скаутски курабийки. Но виж ако ти решиш да работиш, при това нещо егоистично, може и да те обявят за лоша майка...

Мъжът не бременее, не ражда, не изпада в депресия, не му се разстройват хормоните. Пак ще кажа, доста се подценява чисто физическият ефект- очаква се жената да скокне и пак със същия хъс да се хвърли във въртележката. Доста от работещите майки на малки деца не знам дали се виждат отстрани- че то още им личи, че са намачкани от раждането, като болни са, ама се хвърлила вече да бачка...все едно ще избяга работата...

Абсолютно сигурна съм, че съм спелила от брака повече от съкровището (при това не говоря за материални неща - за възможности, за свободно време, за хоризонти).
Голяма част от мъжете, които познавам, искрено смятат, че са ощетени, а не облагодетелствани от природата с факта, че не могат да имат 'свои" свои деца - да забременяват, да си седят у дома с тях...

Посмъртно не бих се превърнала в неплатен амбулантен търговец на сладки - с работа или без.

Последна редакция: ср, 18 окт 2017, 17:34 от katiABV

# 763
Ми парадоксалното е, че една част от тях са лапнали по тренда за екстремно удължаване на живота, така че май смятат да живеят 120 години със същото темпо. Или даже вечно.

Наскоро ми попадна такава научна фантастика- неостаряващи, вечен купон, но ако искаш да имаш дете, те осъждат на биологична смърт и ти включват програма за скоростно остаряване.

# 764
Да се вижда? Аха, силно тичане на място, с викове "Пази се". Щом някой го влече...
Grin
Сирен, като е ниско тук нивото и нищо не те дърпа напред и нагоре, вземаш мъжа и домочадието под мишница и айде, в Америка. Там ще ти превъртят лагерите точно за 1 месец, ще станеш най-усмихнатата, с най-белите зъби и фалшива усмивка, криеща крайна изнемога и неудовлетвореност. Обаче ще си хай. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт