Живот без семейство и деца

• 76 828
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 285
  • SF
Есме, предполагам, че нямаш дете. Затова те вълнува идеята да си с конкретен мъж.
Разбирам те, води те инстинкта за дете.
Мен вече това не ме вълнува и ми е супер, ако съм сама на празници.
Ама не ми се получава, защото освен дете вкъщи, имам и майка.

Не разбрах първите изречения. По какъв повод ми го казваш? Напомни ми, моля те.

И към всички - ако искате да сте сами на празници, ми се струва, че е лесно осъществимо. Но внимавайте какво си пожелавате.
Никой не се съмнява, че 2-3 часа почивка насаме, са полезни и необходими.
Аз съм била в чужбина сама и не ми беше най-щастливото време. Имала съм моменти, в които съм се наслаждавала на самотата и съм се възползвала от свободното си време, но е хубаво, когато това са изолирани моменти, а не перманентно състояние на духа.

# 286
  • София
Пу, ще речеш, че 20 години те будят в ранни зори.

Да де, аз общо взето това имах предвид, и буденето в ранни зори, и бърсането на сополи е много малка част от целия живот погледнато глобално, така че няма какво толкова да му се вторачваме. Да, трудно, тежко, изтощително е - но 3 години на фона на 80-90 са пренебрежимо малко. А както казва Янечек, готиното после е неимоверно повече.

# 287
  • София
В момента гледам филм за Стив Джобс и се чудя - дали този човек би постигнал толкова много в работата си, ако трябваше да се грижи да 2 - 3 деца. Наистина да се грижи за тях - да ги води на градина и на училище, да ги прибира, да проверява домашни и да учи уроци, да пере, глади, чисти, да ги води по площадки и детски рождени дни, да остава вкъщи, защото детето/децата са болни и да не спи по цяла нощ, защото имат температура и т.н. и т.н. Най-вероятно не. Затова и повечето велики открития са направени именно от мъже - защото те имат свободното време да се посветят на кариерата си, на това, което ги вълнува, на нещата, които искат да постигнат. Истината е, че една от най-важните и най-неоценените професии в света е професията "майка". Защото реално се работи 24/7, няма отпуски, няма почивни дни, няма свобода. И точно тази работа ни отнема възможността да развиваме толкова успешно и себеотдадено други професии. Винаги в този живот едно нещо е за сметка на друго!

# 288
  • София
В момента гледам филм за Стив Джобс и се чудя - дали този човек би постигнал толкова много в работата си, ако трябваше да се грижи да 2 - 3 деца.

Аз друго си мисля- колко едноцветен би бил живота, ако го посветиш на едната работа newsm78

# 289
Стив Джобс е баща на дъщеря - и при това патологично лош и негрижовен баща, историята е публично известна. Но при него все пак има намесени травми от детството, не е отгледан от биологичните си родители.

В темата има значимо омаловажаване на всяко човешко занимание, което не е чиста животинска прокреация. Мисля, че е очевидно дори за най-посредствената потребителка, че за хора като Джобс заниманията им са далеч повече от работа, те са страст, мисия, себеотдаване - нещо доста различно от бюро от 9 до 5 и заплата на 10-о число.  

Може да се помисли и върху следната зависимост: колкото е по-необразовано и бедно едно население, и колкото по-репресирани и безправни са жените в него, толкова повече деца се раждат и биват отглеждани "класически", с посвещаване на майката на майчинската роля.
Раждаемостта намалява правопропорционално (и стръмно) на образованието и овластяването на жената и намаляването на влиянието на религиите. Но по-образовани мъже също намаляват прираста, макар и не с ефективността, с която действа върху него ограмотяването на жените.

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 14:09 от Параход

# 290
Дам, аз също мисля, че не е задължително живот без деца да е едноцветен. Напротив - има толкова много неща, които могат да се правят....  Peace

Така че, без да подценявам децата, все пак да не казваме, че това е единственият смисъл на живота едва ли не...

# 291
  • София
В момента гледам филм за Стив Джобс и се чудя - дали този човек би постигнал толкова много в работата си, ако трябваше да се грижи да 2 - 3 деца. Наистина да се грижи за тях - да ги води на градина и на училище, да ги прибира, да проверява домашни и да учи уроци, да пере, глади, чисти, да ги води по площадки и детски рождени дни, да остава вкъщи, защото детето/децата са болни и да не спи по цяла нощ, защото имат температура и т.н. и т.н. Най-вероятно не. Затова и повечето велики открития са направени именно от мъже - защото те имат свободното време да се посветят на кариерата си, на това, което ги вълнува, на нещата, които искат да постигнат. Истината е, че една от най-важните и най-неоценените професии в света е професията "майка". Защото реално се работи 24/7, няма отпуски, няма почивни дни, няма свобода. И точно тази работа ни отнема възможността да развиваме толкова успешно и себеотдадено други професии. Винаги в този живот едно нещо е за сметка на друго!
Виж живота на Sheryl Sandberg, COO на  Facebook. Две деца, достатъчно внимание на децата. Мъжът ѝ почина рано, сега се справя сама.

# 292
А, защо е нужно да се прави оценка на чуждите избори и животи. В крайна сметка е важно ние да се чувстваме удовлетворени от решенията си.

Аз никога не съм си падала по деца, не съм мечтала за семейство, но когато синът ми се появи, поисках и още деца, защото всъщност много се забавлявах с типично детските неща. Четене на книги, ходене на куклен театър, рисуване с какво ли не, скачане в локви и подобни "инфантилни" занимания.

Трябва да призная, че той беше много спокойно и сговорчиво дете, което помага, нека не се заблуждаваме.

# 293
А, чудесно включване. Шерил Сандбърг е обратния пример. "The Yahoo Bitch" (както е известна сред програмистите в Силициевата долина) Мариса Майер, също. Те олицетворяват нагърбването на жената с твърде много очаквания и прекалено много роли - нещо непосилно за един човешки живот.

И за двете е очевидно, че са блестящи професионалистки. Дали децата им са отгледани точно от тях, или от армия гледачки и възпитателки, е нещо, върху което едва ли можем да се закълнем. Разбира се, във фейсбук ще си се снима в парка с децата в неделя, защото тези хора са длъжни да поддържат определен медиен образ.

# 294
  • София
В момента гледам филм за Стив Джобс и се чудя - дали този човек би постигнал толкова много в работата си, ако трябваше да се грижи да 2 - 3 деца.

Аз друго си мисля- колко едноцветен би бил живота, ако го посветиш на едната работа newsm78

Идеята на поста ми е, че човек не може да жонглира с много отговорности, ако иска да постигне много. Защото винаги едното е за сметка на другото. Ако се гони кариера, то тя ще е за сметка на времето прекарано със семейството. Ако ще се отдава време на семейството, то ще е за сметка на кариерата и т.н. Или пък може да вървят двете неща едновременно, но ще са на средно ниво, т.е. няма да изпъкне нито едно от двете неща

В темата има значимо омаловажаване на всяко човешко занимание, което не е чиста животинска прокреация. Мисля, че е очевидно дори за най-посредствената потребителка, че за хора като Джобс заниманията им са далеч повече от работа, те са страст, мисия, себеотдаване - нещо доста различно от бюро от 9 до 5 и заплата на 10-о число. 

А не е ли именно това идеята за "градене на кариера"? Кариера не се гради по гореописания от теб начин. Кариера се гради именно така - с пълно себеотдаване. А това себеотдаване няма как да се случи, ако трябва да се грижиш за деца вкъщи. Затова най-вероятно Джобс е бил паталогично лош и негрижовен родител - защото времето, мислите, страстта и отдадеността му са били насочени към нещо делече от семейството и дъщеря му. И го казвам с ясното съзнание, че съм дъщеря именно на подобен тип баща, който въпреки, че е далече от Стив Джобс прекара живота си в професионално развитие и цялото това развитие беше именно за сметка на прекараното време с мен и сестра ми

# 295
Аз имах предвид дали е достоен избор да избереш да нямаш деца заради сериозното планинарство. Wink
Щото нали или деца, или креативна дейност.

Поправям се, моя грешка: или деца, или нещо смислено. Тоест въпросът да се чете: "сериозното планинарство смислено ли е?".

Ми не знам, според теб Ванда Руткевич сериозна личност ли е или шматка? И отговорно ли е да имаш деца, ако си сериозен планинар и излагаш живота си на риск?

# 296
Лейди Касиопея Дювал, не знам защо ми задаваш риторични въпроси Simple Smile Аз нямам принципни разминавания с тази позиция - напротив, виж следващия ми пост за Сандбърг и Майер.

Тоест в контекста на твоя опит, кое е по-честно - един мъж да бъде лош и отсъстващ баща, или да няма деца изобщо?
А ако екстраполираме към жената, чиято роля като родител е още по-важна?

П.П. Не съм Стив Джобс, но не мога да си представя половинчато вършене на нещата. Не мога да си представя да бъда какъв да е родител, неглижиращ неща, които ми се струват важни. Детето ми е важно.
Не мога и какъв да е професионалист. Зле свършената и претупана работа противоречи на всичките ми житейски принципи; предпочитам да не я захващам в този случай.

Е, всичко това си е сериозен вътрешен и външен конфликт и прекрасно разбирам хората, които избират едното.

# 297
Пу, ще речеш, че 20 години те будят в ранни зори.

Да де, аз общо взето това имах предвид, и буденето в ранни зори, и бърсането на сополи е много малка част от целия живот погледнато глобално, така че няма какво толкова да му се вторачваме. Да, трудно, тежко, изтощително е - но 3 години на фона на 80-90 са пренебрежимо малко. А както казва Янечек, готиното после е неимоверно повече.

То е малка част, но се случва в ключов момент, когато дори малките неща накланят везните насам или натам. Имайки предвид, че някои възможности съм ги грабнала буквално в прозорец от няколко минути, ами ако бях заета точно в тоя момент с бърсане на дупета? Понякога и едно дете може да насочи коловоза на живота така, че да промени нещата с много. Щото докато ти си бърсала дупета, други са получавали интересни задачи, градили са контакти...точно в най-продуктивните и ключови години. След това наваксването е по-трудно.

# 298
Стига с тези дупета, че вече ми омръзна да чета как майчинството се изчерпва с лайната, сополите и кряскането на отрока!
Като толкова много мразиш да бършеш дупета, наеми жена да им ги бърше, а ти, вместо в детски лайна, се зарови в нещо, което намираш за по-приятно и полезно. Ама не, бършеш си ги ти, само за да мрънкаш как заради тази дейност са ти се изплъзнали възможностите. Истината е, че който си седи у дома да бърше дупета, просто няма по-смислено нещо за вършене. По-смислено според него самия в този момент, не по принцип.

# 299
  • София
И отговорно ли е да имаш деца, ако си сериозен планинар и излагаш живота си на риск?

Ей това- излагането на живота си на риск, за да изпъплиш до връх, който е там от векове и ще остане за векове, за да заявиш, че си го покорил, не ми е ясно на какъв дефицит се дължи? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт