Живот без семейство и деца

• 76 653
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 405
Е то да беше само смелост и твърдост- ама когато изискването е да се докараш до ръба (и отвъд) на избръмчаването, само и само да работиш- тогава вече нещата са различни.

Но си е факт, че има пропуснати ползи. И директни, и индиректни.

# 406
  • София
Всяка жена е различна и все тая какво ще ми казва една камара народ. След година и малко, прекарани в майчинство, наистина се чувствах затъпяла и цялото ми същество крещеше, че иска промяна. И се върнах на работа. Не смятам, че имам пропуснати ползи. Но и не ме тресат амбиции да върша чудеса и да изкарвам купища пари. Не залитам в крайности. Важно ми е, че се чувствам комфортно и съм удовлетворена от начина си на живот.

# 407
Най-лесният начин да си в хармония е да имаш ниски изисквания:)

Факт е, че съм срасната с децата- до 3-5 години няма как да е иначе, следиш всяко движение и дейност. И доколкото битието определя съзнанието, то съзнанието ми на майка е качествено различно от това, което се изисква за работна концентрация. Също факт, с научни свидетелства, за който се интересува.

Да, има майки, които по-лесно се дистанцират от детето, или не им пука, или са несъзнателни и лесно включват на "работа"- доколкото работата е някакво там полуавтоматично ходене в офис.

Но няма как да се съвмести дълбока, креативна концентрация с вниманието, което се изисква от добра, ангажирана майка. Или едното ще страда, или другото.

# 408
  • София
Ами, не, не е баш така. На думи когото и да питаш, все не му пука, но болшинството хора в болшинството от случаите са конформисти - не смеят много да се отклоняват от правия път. Ако правият път казва, че по време на майчинството затъпяваш, пропускаш работа и развитие и мастото ти в социалната йерархия се срива до "лузър" или "мързелива кукувица,, бършеща насрани дупета и бършеща зелени сополи", то започваш да вярваш в това послание и имаш два варианта - или да вървиш в правия път, или да се запънеш и да теглиш една майна и да направиш това, което смяташ, че трябва да направиш. И повечето не теглят, защото не им се рискува, а и къде-къде по-привлекателен е образът на дори обикновената майка-работничка, може да не ти донесе особени ползи, но няма да ти навреди със сигурност. Кой е луд да си причинява проблеми, ако може да не си ги причинява? Цялото обществено развитие показва как обществените послания се менят и как хората искрено вярват във всяко поредно, което им осигурява комфорта на средняка - не получаваш много, но и не губиш много, но имаш относително спокойствие поне да не те критикуват, защото всички са като теб.

# 409
5 години срасната с децата и не знам дали после въобще ще мога да се концентрирам креативно някога. За себе си лично говоря. Simple Smile

Аз изобщо не съм имала възможност да стоя в дълги майчинства никога и не знам колко се затъпява.

# 410
Тествала съм и двете, при това скоро. Като остана без деца, чудеса правя, също факт.

# 411
Не знам какво разбираш под чудеса. Ако е за работа, това си е просто работа, каквато и да е тя. Simple Smile

# 412
Аз под чудеса разбирам някое гениално откритие. Че съм ошетала 3 пъти по-бързо или съм си свършила служебните задължения по-бързо за мен никакво чудо не е.

# 413
  • Варна
Темата се обърна на житието и битието на Сирена.

# 414
  • София
Ми, не знам, като върна лентата назад, сякаш никога не съм губила концентрация, така да се каже, защото винаги нещо съм учила, а това изисква някакво ниво на дисциплина и научаване на превключване на вниманието. Това се тренира, ако човек иска, макар да е трудно. Обективните обстоятелства не могат да се пренебрегнат, но стигнах  до извода, че е необходимо да се поддържа едно ниво на напрежение в мрежата, така да се изразя,  за да не се изпада в състояние на затъпяване, което си е чиста загуба на тренинг. В този смисъл мотивацията е необходимото и достатъчно условие да не се затъпява, въпреки обстоятелствата и социалния натиск.

# 415
Andariel, вероятно не ти се е налагало да изплащаш имот или да се оправяш сама финансово. Дългото майчинство си е лукс, независимо ще тъпееш ли или ще се образоваш с четене Simple Smile

# 416
Лукс е, разбира се. Иначе не виждам пък колко ще се поумнее да буташ някаква работа за никакви пари, само и само да си "на работа".

Гениалните открития са на друго ниво, аз говоря за постижения доста над тези на офис планктона, примерно.

# 417
  • София - Рим и обратно
Оу не, чух по радиото една класика от моето време, шедьовър!

Веднага се сетих за темата.

# 418
  • София
Ок, ако приемем, че е лукс, то за този лукс съм платила много висока лична цена. Макар да ми е чудно как се възприема като лукс такъв тежък и продължителен, изстискващ всички физически и психически сили труд. Ако беше толкова лесно и привлекателно, всички щяха да си останат в дълго майчинство, вместо да пищят как затъпяват и им е по-добре на работа, защото изкарват пари и са оценени. Парите се поставят на първо място, но всъщност са на последно като мотивация за неоставане в майчинство. Айде, да не се лъжем,  защото всички сме наясно за какво става въпрос!

# 419
  • София
Гениалните открития са на друго ниво, аз говоря за постижения доста над тези на офис планктона, примерно.
Не всеки драпа за гениални открития. Аз искам достатъчно почивка и забавления с приятели. Имам ги.

Общи условия

Активация на акаунт