10% съдружие.

• 1 833
  • 13
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте, имам нужда от помощ.
Миналата седмица моя позната е започнала нова работа, но вместо да и дадат да разпише стандартен трудов договор, те са и дали да разпише договор за съдружие 10 %. Не ми е позната тази практика, не ми се е случвало и много ме озадачи.Каква е причината и защо го правят? Не е ли рисковано за нея, ами ако фирмата има стари задължения, не става ли и тя длъжник? Тя може ли да провери състоянието на фирмата и ако да къде?
Проверих фирмата в търговския регистър, но не ми излезе, може би защото е ДЗЗД, а не всички са вписани в регистъра.
Благодаря!

# 1
Аз на мястото на приятелката ти изобщо нищо няма да гледам в Интернет. След като се е договорила за трудов договор, да си изисква такъв. Ако откажат да бяга с 200.

# 2
  • Варна
Ами те изобщо не са и дали право на избор направо са и тупнали договора за съдружие.Странно ми е,явно е нова мода, не съм изпадала в такава ситуация.

# 3
  • Варна
Каква е работата? Ако е козметик, фризьор, е възможно да е в съдружие. Иначе не си представям друга сфера, в която да е такава практика...

# 4
  • Варна
Не продавач в магазин.Но тя дефакто няма истински права като съдружник,фиктивно е всичко.

# 5
  • Варна
Не бих се съгласила. Ако е съдружие, вероятно ще я осигуряват като собственик, както и поема евентуални пасиви на дружеството..

# 6
  • София
Инспекцията по труда ще прояви огромен интерес към този договор.

# 7
  • Варна
Инспекцията по труда ще прояви огромен интерес към този договор.

Оф, общо взето момичето е в безисходица и има нужда от работа. Искрено се надявам да няма негативни последствия за нея, но останах като гръмната. То е ясно, че все се мъчат да ни прецакат, я по-ниски осигуровки, я с нещо друго да минат метър. Но в случая ми е изклкючотелно странно каква файда имат те от цялата работа...
Не ми се вярва да е само заради инспекцията по труда.

# 8
А как ще ѝ плащат заплатата? Да не би врътката да е, че ще е под формата на дивидент и тя ще поеме част от плащанията към държавата - данъци, осигуровки?

# 9
  • Варна
А как ще ѝ плащат заплатата? Да не би врътката да е, че ще е под формата на дивидент и тя ще поеме част от плащанията към държавата - данъци, осигуровки?

Уж са и обещали, че ще я осигуряват на минималната заплата разбира се, то от такива какво ли да очакваш.Посъветвах я да си следи редовно дали я осигуряват.Уж ще е на заплата Rolling Eyes

# 10
  • София

Уж са и обещали, че ще я осигуряват на минималната заплата разбира се, то от такива какво ли да очакваш.Посъветвах я да си следи редовно дали я осигуряват.Уж ще е на заплата Rolling Eyes

Ако не е на трудов договор (в краен случай граждански) няма как да я осигуряват.

# 11
  • Варна
Що няма как, все едно се самоосигурява, но от тях ке идват парите.
Коментирайте, това ми е идеята. Аз ако знаех нямаше да пусна тема.

# 12
  • Варна
Има как да я осигуряват, но на какво основание ще и плащат възнаграждението? Какво точно пише в този договор? Ако не и се внесат осигуровките навреме и лихви ще дължи, и някоя глоба може да отнесе, а за възнаграждението може да пие една студена вода като се води съдружник. Кого и на какво основание би съдила, ако се стигне дотам? Не бих подписала такъв договор, колкото и да съм на зор, честно... Има прекалено много възможности да клинчене от страна на шефовете и за набутване от нейна. И грам логика не виждам в схемата, освен ако не се цели точно клинчене и набутване.

# 13
  • Варна
И грам логика не виждам в схемата, освен ако не се цели точно клинчене и набутване.

Точно! За това и се изнервям, не мога да им хвана идеята.
Нахвърлях на бързо един поглед над договора, но нямах време да го чета съсредоточено, но и какво щях да разбера нито съм счетоводител, ни юрист Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт