Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 972
  • 837
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Какво означава да ти отглеждат децата? Все още не го разбираш, но бабите и дядовците са онази важна брънка от веригата, която прави децата пълноценни. Бабите и дядовците обичайно са улегнали и имат търпението, което все още младите и амбициозни родители нямат. Затова бабите и дядовците търпят лиготиите на децата. Ние им се подиграваме, смятаме ги за изкуфяли, обаче и ревнуваме, че когато те са били родиттели, не са ни позволявали това, ккоето позволяват на децата ни. И, естествено, искаме да им се докажем колко по-добри родители можем да сме от тях, да си изкараме всички детски обиди и по някакъв начин хем да им се харесаме и да заслужим одобрението им колко добри родители сме, хем да им натрием носовете колко сме по-добри от тях. Нищо ново под слънцето. Говоря за "ние",  защото всеки под някаква форма и степен го минава, докато колелото го завърти в позицията да е баба.

# 571
  • Наблизо
Какво означава да ти отглеждат децата? Все още не го разбираш, но бабите и дядовците са онази важна брънка от веригата, която прави децата пълноценни. Бабите и дядовците обичайно са улегнали и имат търпението, което все още младите и амбициозни родители нямат. Затова бабите и дядовците търпят лиготиите на децата. Ние им се подиграваме, смятаме ги за изкуфяли, обаче и ревнуваме, че когато те са били родиттели, не са ни позволявали това, ккоето позволяват на децата ни. И, естествено, искаме да им се докажем колко по-добри родители можем да сме от тях, да си изкараме всички детски обиди и по някакъв начин хем да им се харесаме и да заслужим одобрението им колко добри родители сме, хем да им натрием носовете колко сме по-добри от тях. Нищо ново под слънцето. Говоря за "ние",  защото всеки под някаква форма и степен го минава, докато колелото го завърти в позицията да е баба.
И това с какво противоречи на това,което аз казах?Нито искам да натривам носа на моите родители,нито да им се доказвам.Аз също не съм била отглеждана от баби и дядовци,помагали са при нужда и съм прекравала някои ваканции при тях.Прекрасно време с прекрасни спомени.Но през останалото време съм си била с родителите.Смятам и аз да приложа този метод,изградил е такъв прекрасен индивид като мен Grin

# 572
  • София
Рядко бабите днес изцяло отглеждат децата, особено зад граница. Е, случва се, но не защото бабите го искат, а защото родителите настояват.
В момента си доста крайна, вероятно защото си млада и неопитна. Когато нещата започнат да се случват съвсем наистина, тогава човек разбира какво и как да направи.

# 573
  • Наблизо
Рядко бабите днес изцяло отглеждат децата, особено зад граница. Е, случва се, но не защото бабите го искат, а защото родителите настояват.
Така е.А и свекърите ми и моите родители имат още 15-20 години до пенсия,с увеличаващата се възраст,така че ще е когато могат и имат желание.А и аз няма да раждам,за да ми го гледат те изцяло.

# 574
  • София - Рим и обратно
Никой не е длъжен да гледа внуците на майка ми, казва една колежка 😂. Настрана от майтапа - да допълня Андариел - бабите и дядовците дават и една особена мъдрост на децата, предават семейните традиции, истории за рода, все неща за които родителите нямат време, търпение и знания.

# 575
  • София
Кажи ми, защо даваха на децата да скачат по креватите, а на мен не!

# 576
Как ми се ще да бях намерила темата по-рано!
Изчетох всичко, което сте писали.
Пак щях да вляза в спор с обичайните заподозрени.
Но така, както се развива сега темата,  да добавя, че бабите и дядовците са обикновено пенсионери (поне моите бяха и още са) и това им дава възможност да отделят цялото си време на внуците, а родителите все бързат-я за работа, я да оставят децата на градина/училище и т.н. и сякаш не могат да посветят толкова време на децата си, както бабите и дядовците могат. Спомням си ваканциите, прекарани на село, вниманието, което ми отделяха баба и дядо. За сметка на това, от майка си все бях пренебрегвана, защото все бързаше за направи нещо-да сготви и да изчисти най-често.
Няма значение възрастта на родителите, а какви хора са.

# 577
  • София - Рим и обратно
Как ми се ще да бях намерила темата по-рано!
Изчетох всичко, което сте писали.
Пак щях да вляза в спор с обичайните заподозрени.
Но така, както се развива сега темата,  да добавя, че бабите и дядовците са обикновено пенсионери (поне моите бяха и още са) и това им дава възможност да отделят цялото си време на внуците, а родителите все бързат-я за работа, я да оставят децата на градина/училище и т.н. и сякаш не могат да посветят толкова време на децата си, както бабите и дядовците могат. Спомням си ваканциите, прекарани на село, вниманието, което ми отделяха баба и дядо. За сметка на това, от майка си все бях пренебрегвана, защото все бързаше за направи нещо-да сготви и да изчисти най-често.
Няма значение възрастта на родителите, а какви хора са.
Thinking.. Какво каза всъщност?

# 578
  • София
От тази тема ми се изправи косата.
Алтруизмът и емпатията се оказват изцяло отсъстващи у толкова много хора.
Какво ли ни озлоби така, че да мислим че има човешки същества (млади, стари, болни, неродени), които нямат право на помощ и подкрепа, та дори и на съществуване.
Добре че още не се е появил някой да каже, че след (40-50-60-?) определена възраст могат да живеят само ако са здрави и му търчат подир децата (техни внуци), задължени да ги отглеждат, за да си осмислят времето на бездънно ненужните старини.
Амин или аман, не знам кое от двете!

# 579
От тази тема ми се изправи косата.
Алтруизмът и емпатията се оказват изцяло отсъстващи у толкова много хора.
Какво ли ни озлоби така, че да мислим че има човешки същества (млади, стари, болни, неродени), които нямат право на помощ и подкрепа, та дори и на съществуване.
Добре че още не се е появил някой да каже, че след (40-50-60-?) определена възраст могат да живеят само ако са здрави и му търчат подир децата (техни внуци), задължени да ги отглеждат, за да си осмислят времето на бездънно ненужните старини.
Амин или аман, не знам кое от двете!

В този дух - започнах да се замислям дали пък Хитлер не е имал български корени по женска линия?

# 580
Ами като сте такива алтруисти, кажете колко и как трябва да се поддъжа живота на човек над 90.

# 581
  • София
Ами като сте такива алтруисти, кажете колко и как трябва да се поддъжа живота на човек над 90.
Аз лично не мога да се ангажирам с друг отговор освен “отдадено, с грижа към него, с разбиране към нуждите му”
Може да е защото познавам доста хора над 90 г. - адекватни, будни, продължаващи да четат, някои от тях и да работят!!!
Не че не изпратих с дълги мъки и други, далееееч под тази възраст, в тежки състояния и с много грижи.
Но може и да е човешина, надявам се да съм я имала някога и сега и да не я загубвам.

П.П. Чета форума от достатъчно време, за да зная, че със Сирената не се спори. Но от уважение отговарям!

# 582
  • София

Сирено, що се правиш на Хитлер, наистина?
Дай като е на 90 да не му дадем едно хапче, като го боли или един антибиотик, щото скоро ще мре?
А ми, за някое 16 годишно девойче ти си точно толкова дърта, колкото за теб е оня- на 90.
Да ѝ дадем възможност да сложи тя границата за изхвърляне зад борда?

Щото, утре като чукнеш едни 50- 60- 70, друга песен ще запееш.

# 583
Да, но доста лекари отказват някои лечения за себе си. По тях съдя. Защото може би са виждали, че понякога след лечение нещата могат да станат още по-грозни.

Говоря не за хапче или лесно и евтино лечение, а за неща като имплантирани пейсмейкъри, които рестартират болезнено сърцето, ако тръгне да спира. Има и други доста неприятни лечения. Примерно има ли смисъл от героични усилия за интензивно свестяване на човек на 90 (от тия, които чупят ребра и след които едва 10-20 процента имат нормален живот, останалите или пак умират, или живеят с увреждания и умират малко по-късно).

Та така, има разлика между геноцид и отказ на интензивна медицина. Говоря за точно определени неща, не ми извъртайте думите до фалшиви аргументи за "едно хапче". Все пак и двете страни имаме някакъв здрав разум. Затова питам- доколко се лекува човек на 90. За роднините може да е "всичко възможно", но лекарят да знае, че това "всичко възможно" е на практика нечовешко и голяма гадост.

# 584
Баба отказа операция и химиотерапия, когато разбра, че има рак в напреднала фаза. Отказа и кръвопреливане въпреки, че имаше най-ниския хемоглобин, за който съм чувала, че може да имаш и да си жив. Замина си след няколко месеца, които никак не бяха леки и за нея, и за нас. Още се чудя дали взе правилното решение и не мога да го осмисля.

Общи условия

Активация на акаунт