Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 окт. 2017, 20:36 ч.

Кърмене и прием на Аспирин протект

 • 5 918
 • 4
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 559
Здравейте и благодаря предварително за отделеното време, не намерих точно този въпрос, а и нещата са специфични според възраст на кърмачето и т.н. Може би не точно това е насочеността на този подфорум, но ми се искаше да прочета и мнението на консултант по кърмене все пак.

Поради вродена тромбофилия ми изписаха прием на аспирин протект (или 75-80мг, възможно най-ниска доза) ежедневно, както и инжекции Клексан 20мг. Бременна съм в 5-6гс, непотвърдено, все още кърмя бебето доста често, защото не яде много големи количества твърда храна. Имаше съмнения за АБКМ, тепърва опитваме да въведем млечни, засега без проблеми, но АМ не харесва. Другата седмица ще мина УЗ да видим къде е ембрионът и ще се наложи да започна аспирина. Клексан и сега си слагам, но нискомолекулният хепарин не преминава в кърмата. Също слагам вечер 200мг Утрогестан вагинално заради кървене, за него потвърдиха лекарите, че е ОК, макар и да минава в малки количества в кърмата.

И така, ако започна аспирина, задължително ли е да спра кърменето? Подготвям се психически, но не очаквах така рязко да ми се наложи и ми е много тежко. Искаше ми се поне 3-4 месеца да имаме, за да стане плавно. Както и да е, според лекарите рискът е умерен - минимални количества минават в кърмата, но опасността е синдромът на Рей. Явно рядко срещан, но пък може да е смъртоносен. Чета обаче, че аспиринът се абсорбора доста бързо, полуживот 6-7 часа. И в този смисъл си мислех дали не мога да го пия например сутрин след последното кърмене, след това да цедя и да хвърлям две дози в 12 и 16 часа например и вечерта към 20 да кърмя пак (и евентуално през нощта, не вярвам лесно да се откаже). Контракции докато кърмя нямам, изцедих се вчера и днес, също е ок. Какъв е вашият опит? Осъзнавам, че това не е дефинитивна медицинска препоръка, ще направя консултация и с моето АГ и педиатъра.

Допънителна информация:
1. Възраст на бебето 1 година и 1 месец

2. Тегло - роден е 3970гр, в момента 10.600. Мога да дам още подробности, но предполагам нямат важно отношение към въпроса.

3. Как е организирано кърменето на бебето, копирам от отчетната:
  7:00 или когато се събуди - кърмене
  9:00 сок или плод в яслата, той сок почти винаги отказва. Уикенда давам овесени ядки, попара (ура, доживяхме за попара и ние)
  11:00 обяд в яслата, ако сме у нас по- към 12-13ч, преди това пак го кърмя по някое време
  13:30 кърмене вкъщи, след като го взема
  15:00 плод
  16:00 кърмене за приспиване (не винаги действа)
  18:30 опитвам се тук да давам нещо за вечеря като стане от сън, уж да хапнем повече, ама ако много плаче, пак го кърмя
  ~21:00 кърмене за лека нощ
  вечер се буди по 1-2-3 пъти, не мисля, че от глад, а не може да се приспи и поне тези кърмения ще опитаме да махнем

4. По време на бременността, от овулацията до 14гс съм приемала през ден аспирин протект, а в другите дни (и до 40 дни след раждане) инжекции Фраксипарин/Клексан 40мг. Живеем в Бразилия, ако има някакво значение.

Последна редакция: пт, 27 окт 2017, 20:44 от Фиффи

# 1
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
Здравейте, Фиффи!

Въпросът ви е от повече от 1 месец и съжалявам, че чак сега се включвам в темата ви. Надявам се да сте успяла да се свържете с нас по другите ни канали (национален телефон, е-мейл, фейсбук) и да сте получила нужната ви информация. Предполагам, че при всички положения към момента въпросът ви вече не е актуален, но ако имате нужда от допълнителна информация, ще се радвам да ми разкажете за сегашната ситуация и евентуални въпроси.

Поздрави и лека вечер
Мария
ЛЛЛ Лидер-консултант по кърмене

# 2
 • Мнения: 1 559
Здравейте Мария,

Не съм с България и не съм търсила контакт с ЛЛЛ, но след консултации с педиатъра, местен консултант по кърмене и проследяващият ме АГ все пак приемах аспирин за няколко седмици през ден. В началото цедях еднократно и изхвърлях (всички бяха на мнение, че е излишно, но за собствено спокойствие). След това кърмех нормално, но се стараех да има поне 10 часа от приема на хапчето. За щастие проблеми не сме имали.

Ще се възползвам да попитам нещо странично, но пак на тема кърмене, надявам се може без нова тема. В момента имаме две кърмения, вечер около 21 преди сън и сутрин при събуждане, около 6ч (уикенда и два пъти, ако успее да поспи още малко). Въпросите ми да два всъщност :
1. Откакто суче по-рядко, иска по-дълго да стои на гърда, ако зависи от него ще е по половин час на всяка и пак плаче накрая. Опитвам да огранича до 20-30 мин., защото вече ме болят зърната. Дали това се дължи на продължителното сукане, чувствителност от бременността или вече не засуква добре (болезнено е дори, когато засуква, после преминава болката)? Мога ли да направя нещо за подобряване на положението?
2. При така изброените две сукания, кое е по-добре да остане последно - сутрин или вечер, има ли някакви общи препоръки? Иска ми се до месец-два да отбия, защото никак не се чувствам добре на моменти кърмейки.

Благодаря предварително!   

# 3
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
Здравейте, Фиффи!

Радвам се, че сте намерила решение на ситуацията ви.

По първия въпрос - чувствителните зърна и гърди са типичен признак на бременността и е твърде вероятно това да е причината за дискомфорта при сучене. Вероятно по-продължителното сучене също може да играе роля в обострянето на усещането. Ограничаването на времето обикновено може да се постигне, като се предложи достатъчно примамлива алтернатива - например сутрин след 10-тина мин кърмене да се предложи любима закуска или кратка игра, вечер - разглеждане на книжка или пускане на светлинки в тъмна стая.
Грижата за гърдите също е важна - възможно най-малко миене с препарати (дори да се избягват, водата е достатъчна), може да се мажат зърната с кърма и да остават на въздух да изсъхнат, да се предпочитат нежни и меки материи, които да поддържат гърдите, без да има търкане.

Отнсоно 2-рия въпрос - няма конкретни препоръки кое първо да се махне. Обичайно майките сами усещат, кое ще е по-добре за тях и бебето, тъй като познават ситуацията си най-добре. Често обаче се започва с вечерното кърмене. Тогава бебетата са "в съзнание" и някои са склонни да се съгласят някой друг да ги приспи, а мама сутринта ще даде мляко, когато слънцето отново дойде. Гушкането с мама за сън също може да е вариант, но много бебета усещайки аромата, искат да сучат. След това отказването от сутрешното кърмене обичайно е доста лесно, защото има много неща, които могат да ги разсеят - любима закуска, весела песничка за събуждане, кратка гоненеица из къщи, сутрешна аеробика, сапунени балони за събуждане и т.н.

Надявам се тези идеии да ви помогнат в намирането на вашето нещо, което работи за вас. Ако мога да бъда полезна и с друга информация, ще се радвам да ми пишете отново.

Поздрави на Лятото от зимна Европа!
Мария
ЛЛЛ Лидер-консултант по кърмене

# 4
 • Мнения: 1 559
Благодаря, Мария! И моето усещане е, че вечер ще е по-добре да преустановим първо, защото той така или иначе вече често не заспива на гърда и се налага използване на алтернативни методи Simple Smile Ще опитаме и ще видим.

Поздрави,
фиффи

Общи условия

Активация на акаунт