Учи ли българското училище децата да мислят и как е по други места ...

• 26 917
  • 330
  •   1
Отговори
# 105
Не се оставяй да ти ги разбива. Тя е десетки години назад в мненията си. Просто на една тема винаги пише едни и същи крайни про казармени изказвания . Може да е била даскалица на млади години... и сега да се има за  веща по въпросите . Ок, само ъпдейт във времето да направи малко така ...

# 106
  • София
Моят номер 3 е сега 9 клас, за двата месеца, които са минали, гърч не виждам. Да, учи, но чак пък да зубри и да се претоварва, няма такова нещо.

# 107
  Направо отсвирихте темата. Triumph

След гърча в 7 клас, имам чувството че в 8 клас минахме на някаква друга система. Много обсъждане, теми, по-малко домашни,повече проекти с лино творество. Не знам дали е декомпресия в езиковата година , нов етап , попадна в подходящо училище или повече разсъждава, но забелязвам някакъв прогрес и отношение към това, което се учи.

А може би сте попаднали в по-свястно училище.
И аз съм по-доволна от гимназията на големия син. И по литература пописват свободно. По английски - имат есета. По история са правили презентации. По втория чужд език имаха театрални постановки. В пъти повече ми допада, в сравнение с предходната степен. Натоварен хич не е бил нещо. Но пък и аз не смятам, че следва човек да се товари. Особено с купищата излишен материал, който се преподава из училищата ни.
Пък и децата порастват, по друг начин гледат на нещата. Няма вечно хлапета да седят я?!  Laughing
За мен мъката е най-вече в основна степен. Вчера по математика са вземали два урока на веднъж, като между тях имало друг урок, който са прескочили. Та си седнах с малкия, навих ръкави и за 15 минути му обясних и тия двата, и прескочения. Реши си човекът задачите кат' пич и - нататък. Но не са нормални тези неща! Това за мен е извън всякакви стандарти за образование. Който я е съчинил тази учебна програма, с прътове и огън трябва да го изгонят и да го гонят с часове насред центъра пред останалите хора, за назидание.
Какво ти мислене тука?! То нямат време материала да си вземат. Понеже програмите се правят от недомаслени университетски преподаватели или кабинетни плъхове, които деца през плет не са виждали, които си нямат изобщо представа от детско мислене и психология, те са най-некадърно сътворени за малките.

Последна редакция: вт, 21 ное 2017, 13:31 от Judy

# 108
  • Русе

Какво ти мислене тука?! То нямат време материала да си вземат.
  Точно това преминах в 7 клас, с тази разлика, че по принцип математиката му е доста неприятна и чужда. Имаше моменти, когато в порив на безсилие му давах готови схеми за решаване за да продължим напред. Нещо, на което съм изключителен противник и не съм допускала, че ще направя. Тази година съм казала, че ще реагирам само на 3 или 2 по математика. Искам сам да си стига до решенията и начините, дори да е по-бавно. За сега не е падал под 5.

# 109
  • София
Бандера, нещо смислено имаш ли да кажеш по темата? Ако толкова те занимава моята особа, питай. А ако толкова държиш да си фантазираш колко съм зле, заповядай, явно ти действа терапевтично!

Аз не разбирам какво се очаква под зубрене и гърч, но който си гони диплома, той си учи. Това, което може би пропускате е, че самите деца порастват и вече имат по-осмислено и смислено отношение към ученето, веднъж влезли в добра гимназия апетитът им идва с яденето, а и точно тази фаза от пубертета е насочена към личните постижения, а не към детинското  на 14-годишните. В девети клас вече са доста осъзнати млади хора, поне тези, които са съзрели и имат рационална настройка по отношение на ученето и дипломата. В клас от отличници е трудно да не учиш, , защото там вече не си мерят телефони и маратонки като в основното училище, нито се обиждат на "зубър", защото всички са зубрачите от основното училище. Среедата предполага комформизъм в посокка на висок успех и постижения.

# 110
допълнителен интерес не проявявам за нещо, което ми е достатъчно ясно. 

# 111
  • София
Мирясай, тогава! какъв ти е проблемът?

Есета и подобни по литература и евентуално по езика. По фундаменталните предмети като физика, химия и биология какво творчество очаквате? Наред с математиката си учат  и толкова, а на всичко отгоре имат и да учат част от предметите всяка година на чуждия език.  Дори по философия или както там им се води предметът, творческите не са съвсем творчески, или са по една презентация на срок, а оценки се пишат  и се учи като по всеки друг предмет. Имат и някакви глупави предмети, които са пълнеж, но пак си влизат в дипломата.

# 112
Мирясай, тогава! какъв ти е проблемът?
Flushed

# 113
  • Русе
Това, което може би пропускате е, че самите деца порастват
   Отбелязали сме я тази възможност. Не сме я пропуснали. Но отчитам и по-премерен и подходящо поднесен материал. Разбира се това са субективни и ограничени впечателния, които може да бъдат обощени от повече случаи. Без да се впускаме в тонове общи приказки.

# 114
  • София
Публикувала си по същото време като мен, после видях, че си писала за  порасстването, но не ми се  редактираше.

# 115
  • София
Според мен всички изпускаме една подробност, когато въздишаме по часовете в училище по време на соца. /аз съм 71 набор/.
Часовете ни се струваха интересни, но нашите възприятия не са били заети с толкова много странична информация от тв, интернет, игри. Едно е да играеш на улицата, да отидеш в училище и да слушаш как е устроена планетата, друго е при сегашните деца. Не знам как издържа нервната им система.
Става все по-трудно да отгледаш здраво психически и физически дете.

# 116
  • София
Според мен всички изпускаме една подробност, когато въздишаме по часовете в училище по време на соца. /аз съм 71 набор/.
Часовете ни се струваха интересни, но нашите възприятия не са били заети с толкова много странична информация от тв, интернет, игри. Едно е да играеш на улицата, да отидеш в училище и да слушаш как е устроена планетата, друго е при сегашните деца. Не знам как издържа нервната им система.
Става все по-трудно да отгледаш здраво психически и физически дете.
Никога не са ми се стрували интересни часовете. И учебниците бяха страшно тъпи. За изучаваната литература да не говорим. И нямаше толкова варианти за забавление, но аз обичах да си чета други неща и пак не ми е било любимо да уча безкрайно идиотски урок по история или граматика, за математика няма да споменавам и дума...

Но това е нормално. Ученето е усилие и като такова е неприятно, и не е забавно. Казвала съм неведнъж, че ме учудва идеята ученето да бъде забавно. Може да развива повече мисленето, да е по-ефективно и полезно, но си е усилие, т.е. мъчно е все пак и няма как да не е.

# 117
  • Русе
 +1 с поста на Бояна Нито ден не съм съжалявала за училище. Въпреки че  на възрастта на сина си, четях романи и любимото ми занимание беше да решавам логиески ребуси и задачи, така и не успях да изкарам Отличен по литература и до края на училището не можах да разбера - какво точно се очаква от мен да пиша по това чудо  Отговор на литературен въпрос. Както и колкото и да бях четяща, не можах да се насиля да прочета изучаваните произведения извън задължителните пасажи.

# 118
  • София
За сметка на това има едно положително нещо - човек се научава да заобикаля или да прави така, че да не попада излишно в полезрението на учителите. На моите от началните класове съм им казвала, че ако не им е интересно в часа, по-добре да си драскат нещо на последната страница в тетрадката или да блеят през прозореца, но да не пречат. А и никой не учи всеки ден така, сякаш ще го изпитат, а си изграждастратегии, както и ние навремето - кога е минал, на кой урок да излезе по желание и т.н. Това са си нормални неща, така че всеки си го прави забавно в някаква степен. Не обичам преписванията и преписвачите, но те също опитват да оцелеят, а и щом някой им дава да преписват, кой им е крив?

# 119
Но това е нормално. Ученето е усилие и като такова е неприятно, и не е забавно. Казвала съм неведнъж, че ме учудва идеята ученето да бъде забавно. Може да развива повече мисленето, да е по-ефективно и полезно, но си е усилие, т.е. мъчно е все пак и няма как да не е.
Прощавайте, но и карането на ски е усилие. Дишането и то също.
Всяко усилие ли Ви е неприятно или само умственото такова?

Общи условия

Активация на акаунт