Учи ли българското училище децата да мислят и как е по други места ...

• 26 926
  • 330
  •   1
Отговори
# 135
      По темата- какво ще кажете за последното обсъждано в медиите изследване на  PISA , според което българските ученици не могат да работят в екип и не умеят да мислят?  Аз не познавам самото изследване, нито принципите на извършване на подобни изследвания.

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarskite-uchenici-ne-mogat-da-r … at-v-ekip-6076389

Но все си мисля- ако на две места се изучава един и същ материал,но форматът за проверка е различен, по-добри  показатели ще дадат тези, които са упражнили формата.Просто се чудя дали подобно изследване не е формат на проверка в другите държави и затова да са се представили по-добре?

# 136
Тук става противоречие. Не знам вече в тази тема ли се коментираше, тъй като има поне три, в които се пише едно и също, как в чужбина всеки си знае мястото и децата на работника отиват в техникум, а сега пък нашата система ограничавала децата. Тоест имаме два противоположни вида системи и се оказва, че и двата типа ограничават децата с нисък социален статус.

Ами мноог общо казано. Има разлики в райони и провинции. Има значение талантите на самото дете. Има значение и тъпата упоритост ...
Както на всякъде е .
Въпроса е , че в едната страна има индустрия и се търси работна ръка, а в другата няма индустрия и се проиъвеждат кадри ъа износ. Та това , което в едната страна е пресметнат избор в другата може да е голямо ограничение.
според мен.

# 137
  • Русе
      По темата- какво ще кажете за последното обсъждано в медиите изследване на  PISA , според което българските ученици не могат да работят в екип и не умеят да мислят? 

Твърде малко, да не кажа никак не е залегнало приложението на каквото и да е научено. То това е проблемът на нашите програми. Много теория, много абстрактни задачи, липса на практически часове, PISA изобщо не се практикува и се оценява индивидуално. Нормално е мониторингът на такива умения да е с негативни резултати.

# 138
     По темата- какво ще кажете за последното обсъждано в медиите изследване на  PISA , според което българските ученици не могат да работят в екип и не умеят да мислят?  Аз не познавам самото изследване, нито принципите на извършване на подобни изследвания.

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarskite-uchenici-ne-mogat-da-r … at-v-ekip-6076389

Но все си мисля- ако на две места се изучава един и същ материал,но форматът за проверка е различен, по-добри  показатели ще дадат тези, които са упражнили формата.Просто се чудя дали подобно изследване не е формат на проверка в другите държави и затова да са се представили по-добре?

за немските
 http://www.tagesschau.de/inland/pisa-teamarbeit-101.html

според мен ако не могат то е заради родителите, не заради училището. По мое мнение в тази насока родителите не ги учат добре.

# 139
  • София
Тук става противоречие. Не знам вече в тази тема ли се коментираше, тъй като има поне три, в които се пише едно и също, как в чужбина всеки си знае мястото и децата на работника отиват в техникум, а сега пък нашата система ограничавала децата. Тоест имаме два противоположни вида системи и се оказва, че и двата типа ограничават децата с нисък социален статус.
Нашата не е система и напълно ги лишава от шанс тези деца. В други страни има класово разделение, но поне опитват да покрият някакъв минимум за всички, за да са грамотни и да имат занаят. Не да станат президенти. Та няма противоречие. Тук можеш да станеш министър без образование, както и да направиш кариера, но пак се изисква минимум някакъв. Сега децата, чиито родители са неграмотни и/или бедни нямат шанс. Останалите имат шанс, доколкото родителите имат знания и възможност да им помагат, или да плащат курсове и уроци.

# 140
  • София
Не могат. Ето линк към обяснения на всички несъответствия в  PISA: https://www.uv.es/RELIEVE/v22n1/RELIEVEv22n1_M15eng.pdf

# 141
хаха и някои от коментарите след немската статийка са много сладки. Например имаш един коментар за френското презахаросано групово мислене, където ако я нямало групата всичко блокира. Иъвода беше, че групова работа е ефективна там , където всеки е в сустояние ефективно да работи сам. Иначе било пълна боза.
Има и други готини

# 142
...
Относно математиката в пети клас. Според сина ми от началото на годината до сега учели едни и същи неща. Нарочно го разпитвах тези дни как усеща там нещата. Отговори ми, че всичко било само НОК дотук и единствено заглавията на уроците били различни, иначе всичко било едно и също и задачите много лесни.
Това идва, за да потвърди, че децата на 11 години не могат още добре да преценяват какво знаят и какво не са усвоили. В Пети клас не се учи само това по този предмет до края на ноември, но ето, че има ученици, които са стигнали до такова заключение. /Нямам за цел да ги обидя. Това е по-скоро нормално с оглед начина на разпределение на часовете, структурата на програмата ши невъзможността да се разполага с достатъчно време, за да се упражнят различни видове задачи, да се дадат текстови такива, да се "мисли"./
Всъщност има смесени числа, преобразуване на обикновени дроби в такива и обратно, НОД, признаци за делимост. Задачите в учебника са елементарни, поради което за да научи едно дете добре материала, трябва да се обърне към упражнения в сборници. В последните уроци няма нито една текстова дори. За да се види приложението на този материал в практиката. Но в училище за това няма време. Казвам го най-отговорно, т.к. съм запозната подробно с програмата - взема се урокът и има време точно за няколко задачи от учебника.
Така децата наистина започват да си мислят, че като си решават задачите от учебника знаят материала. Те не са криви за това. Деца са. В седми клас чак става видно, че това изобщо не е така. И ако детето не е имало домашни занимания, курсове или уроци, всъщност яко закъсва.
И това далеч не е мое твърдение, направено на база само личен опит. Това показват обобщените резултати от НВО за седми клас по предмета. Масово децата, оставени само на училищна подготовка, в седми клас не са наясно какво правят по математика. И добре че правят НВО на тест, че поне в първата част да могат да го нагодят къде с налучкване, къде с подсказки и преписване. Защото незнанието си се натрупва.
...
Цитат
Нивото няма как да се изравни, защото не всички деца имат еднакви заложби, среда и прочее. Това са неща, които могат да бъдат компенсирани, но само донякъде. И учителите няма как да са еднакво квалифицирани и призвани. Но нашата система, която не е система, разчита само на родителите и наистина лишава много деца от всякакъв шанс.
Peace

По темата- какво ще кажете за последното обсъждано в медиите изследване на  PISA , според което българските ученици не могат да работят в екип и не умеят да мислят?  Аз не познавам самото изследване, нито принципите на извършване на подобни изследвания.

Но все си мисля- ако на две места се изучава един и същ материал,но форматът за проверка е различен, по-добри  показатели ще дадат тези, които са упражнили формата.Просто се чудя дали подобно изследване не е формат на проверка в другите държави и затова да са се представили по-добре?
Във връзка с въпроса ти:
"PISA не измерва знанията на учениците, усвоени в училище, а проследява как се използват тези знания и какви са уменията за мислене на учениците." /от текста - това е доста съществено отбелязване  Sunglasses/.
Иначе за да дам лично мнение, то поне изследването и резултатите с анализа следва да прочета. Така отгоре - отгоре се въздържам да коментирам.
НО в учебните ни програми определено не се заляга над тези умения - работа в екип и самостоятелно мислене. Обучението в решаване на типове задачи по предварително зададен образец не е такова. Подготовката на учениците за изпитвания в училище масово е с такъв характер.
Ако се заляга, ще е друго нивото със сигурност. Не е толкова въпрос на "формат", колкото на заложени цели и средства за постигането им. Нашата "система" не е поставила такива цели, затова са и такива резултатите.

хаха и някои от коментарите след немската статийка са много сладки. Например имаш един коментар за френското презахаросано групово мислене, където ако я нямало групата всичко блокира. Иъвода беше, че групова работа е ефективна там , където всеки е в сустояние ефективно да работи сам. Иначе било пълна боза.
Има и други готини
Хубав извод.
Това е свежарско. Дай и други, моля.

# 143
Джуди, децата са до обяд на училище. Предполага се, че това е време за преподаване на материал и след това вкъщи той трябва да се упражнява или  ако ходят на занималня, да се упражнява там.
Грешката очевидно идва от това да смятат задачите в учебника за достатъчни, но ако питаш и някое дете от АК дали подготовката му по МАТ се свежда до решаване само на задачите учебника, най-вероятно ще ти отговори, че не е така.
Вече за препускането по материала в пети клас не мога да кажа нищо. Възможно е да го има. Но досега( детето ми е 4ти клас) не съм видяла препускане и нямане на време да се упражни нещо.
Между другото разгледах до половината учебната тетрадка за 5ти клас, която беше пуснала Бояна.
Ами и там задачите ми се сториха елементарни като за петокласник, но съм сигурна, че подготовката на децата им не се състои само в решаване от там.
Ето няколко примера: ти си в училище 24 часа на седмица, 36 седмици и имаш 5 часа математика на седмица. Колко имаш на година?;
 7х7;
 6х...=54;
 Зад. с две звездички-Две котешки години се равняват на 24 човешки, а всяка следваща котешка година над тези две е 4 човешки. Например 3 котешки години са 28 човешки. Ако котето на Рашид е на 64 човешки години, на колко котешки е?
На кое число съответства точката, разположена на равни разстояния от 0 и 1; на една четвърт от разстоянието от 0 до 1, започвайки от 0?

Последна редакция: ср, 22 ное 2017, 11:20 от Пролетен дъждец

# 144
Ами доста са. Например , че социални компетенции и работа в екип не се учи с групова работа при която учителите отиват да пият кафе, 80% от учениците се помайват , а останалите дърпат тягата ... като накрая цялата група и всички в нея, вкл. учителите получават еднакви отьиви и оценки.
...
Klar sind Sozialkompetenz und Teamarbeit im Berufsleben wichtig. Gruppenarbeit ist aber der schlechteste Ansatz, um darauf vorzubereiten.
...
също, че нищо чудно, че момичетата са по-дори тим плейъри. Налага им се да се напават в мъжка среда, да правят компромиси с неравностойно заплащане, да работят повече за да се доказват и да са много тактични за да не предизвикват ...

# 145
Пролетен дъждец, когато пиша, аз съм конкретна, т.к. не обичам да размазвам теми. Пиша за пети клас. И разликата в програмата с четвърти е налице. И подготовката по този предмет на децата в масовите училища, които не са МГ /за последните в страната има само няколко читави такива, останалите са си като обикновени училища, накичени с титла за разкош/ опира точно до учебника. Който има помощ вкъщи или "навън" не влиза в това, за което говоря /пиша/. Изрично го упоменах.
Откак са почнали да се занимават с дроби, в учебниците, например, текстови задачи няма. Учителката няма време да проверява задачите от сборници. Който си има родители с мерак - късметлия е излязъл.
Другите, както пише Бояна, просто нямат шанс.

Ами доста са. Например , че социални компетенции и работа в екип не се учи с групова работа при която учителите отиват да пият кафе, 80% от учениците се помайват , а останалите дърпат тягата [/b]... като накрая цялата група и всички в нея, вкл. учителите получават еднакви отьиви и оценки.
...
Klar sind Sozialkompetenz und Teamarbeit im Berufsleben wichtig. Gruppenarbeit ist aber der schlechteste Ansatz, um darauf vorzubereiten.
...
също, че нищо чудно, че момичетата са по-дори тим плейъри. Налага им се да се напават в мъжка среда, да правят компромиси с неравностойно заплащане, да работят повече за да се доказват и да са много тактични за да не предизвикват ...
Joy
Много е готино! Ама нашите няма да го прочетат. Па да го осмислят пък - хептен.

# 146
Не знам, Джуди, аз това наблъскване на материала в началното училище го чета всяка година и така и не разбрах къде е наблъскан ( в съседна тема точно вчера или онзи ден стана пак въпрос за това). Нагоре наистина не мога да кажа.

# 147
Аз не знъм пък къде го четеш за началното училище това и не мога да го обсъждам.
Обсъждам конкретна тема и конкретни изказвания във връзка с нея.

# 148
  • Русе
 При нас видях зора в 7 клас. В пети и шести съм помагала, но по-скоро съм контролирала ,защото моето дете не е от старателните , освен всичко се готвеше и участваше в много отговорни състезания. В шести клас успя да навакса материала по математика от почти месец, след Световно първенство, през пролетната ваканция без особени усилия и на достатъно добро ниво, завърши с над 5.50.
 Обаче текстови задачи започна да решава, едва след като се заех да се занимавам с него сериозно в 7 клас. Има деца, които се справят сами, но сигурно не са много, поне от впеатленията ми от класа му.

Последна редакция: ср, 22 ное 2017, 11:49 от A m b e r

# 149
С този зор ме плашеха и мен, когато бях в училище. Все слушах от по-големите деца колко трудно щяло да ми бъде следващата година. Е, така си завърших гимназия, без да разбера кога точно беше този прословут труден материал.
Сега, от позицията му на родител, работата е същата. Първо беше, ще видите колко е трудно с човеците, после колко е труден пети клас. Е, човеците едното дете вече ги мина, сега другото е на тях - не виждам драма. Започна и прословутия пети клас. За мен основното е как го усеща детето - трудно или лесно, а не как го намирам аз. Той смята, че е лесно или по-скоро, че не е по-различно от предишните години.

Общи условия

Активация на акаунт