Учи ли българското училище децата да мислят и как е по други места ...

• 26 928
  • 330
  •   1
Отговори
# 150
      Винаги един и същ материал ще е лесен за едно дете и труден за друго. Това е нормално.

Ненормалното е следното:Влиза на род. среща учителката по предмет А и казва:"Имаме 4 часа седмично, ама материалът е за 5, намерете начин" Влиза учителката по предмет Б и казва"Имаме 3 часа седмично, но материалът е за 4 часа,няма време за упражнения" Е?

Материалът лесен, труден, трябва да е структуриран така, че да има време за осмисляне и упражнение. Не само за "минаване". Например език в основното училище. Всеки час нови думи, нова граматика. И да, има успешни, има и неуспешни. Обаче дали най-умните са успешните- ами не- успешни са тези, които ходят вкл. и цяло  лято по курсове и уроци. Ами, не го намирам за нормално. Имам и мн. добра приятелка, която преподава частни уроци/ не на моето дете, затова съвсем не съм предубедена/, казва ми в прав текст, че учителите си "изпяват урока" и се надържат на обучение в плюс от друг източник.Тя наново учи децата, обяснява това, което не се учи в час. Е, на всеки по джоба ли му е?

Лично мое мнение, знам че е непопулярно,по разказвателните предмети трябва да се разказва. Няма какво да попълват редчета в тетрадки и да ограждат тестове. Стават, говорят, излагат теза, доказателства, обясняват взаимовръзки. Като вземат да си "Чуват" собствените мисли,много бързо ще се научат и да мислят.

# 151
А разказването наизуст дали развива мисленето? И колко време отнема за ученик?
И елементарната задача: от колко ученика трябва да е съставен един клас, ако всеки един следва да се изпита поне два пъти по петнадесет минути разказване за срок? А часовете за срок са 32? По 45 мин. всеки? И половината са за преподаване?
Ами когато материала е изчислен за 25 часа преподаване?

Последна редакция: ср, 22 ное 2017, 12:54 от Ezhko

# 152
Тук става противоречие. Не знам вече в тази тема ли се коментираше, тъй като има поне три, в които се пише едно и също, как в чужбина всеки си знае мястото и децата на работника отиват в техникум, а сега пък нашата система ограничавала децата. Тоест имаме два противоположни вида системи и се оказва, че и двата типа ограничават децата с нисък социален статус.

Не, не ги ограничава системата (образователната), тя даже им дава шанс за успех, ако са упорити. Ограничението идва от социално-икономическите фактори в държавата, че и във всяка държава е така, но това вече и на друго ниво и не касае образователната система.

# 153
За моя радост до този момент,  пети клас, не са имали нито един тест със заграждане на буквички. Дано и занапред да е така. По математика контролните са с решаване на задачи, по БЕЛ пишат преразкази, съчинения. Писмено правят нещо като защитаване на тези или дебати. Всичко е собствен текст.
По така наречените разказвателни предмети ги изпитват устно. Повече трябвало да обясняват отколкото да възпроизвеждат урока директно. Имат доста лабораторни упражнения по ЧП.
Училището им беше одобрено за иновативно през лятото. Не знам доколко има връзка с липсващите глупави тестове за малоумни. Директорката подчерта, че ще работят за придобиване така модерната функционална грамотност, а не за папагалстване. Ще поживеем, ще видим.

# 154
  • София
На мнението на Дъждец съм  и за горните класове. Никакво кой знае какво препускане няма. В 7 клас се получава едно изкуствено "натоварване", понеже  грешно  от деца/родители/учители нещата се насочват само към БЕЛ и мат. А и изпитите са изтеглени напред. Учителите (свестните) се стремят съвсем целенасочено да свършат с материала до примерно 20 - 25 април , за да може в оставащия месец да работят с децата по формата на НВО. Да , но този материал е предвиден все пак за изучаване до средата на юни  и съответно няма как да няма  известно препускане по материала. Но в никой друг клас  го няма  според мен толкова спряганият във форума  безспирен маратон, онова легендарно натоварване... И за да не съм голословна, ще дам  и аз като Джуди пример с ученето по математика, но в 11 клас, задължителна подготовка. От началото на годината,  тоест вече цели два месеца след преговора, в софийските училища децата стоя на числови редици, в частност на прогресии. Сборно материалът по тази тема не надхвърля 5-6-7 урока. Тоест препускане няма, има предостатъчно време нещата да бъдат осмислени и упражнени не само със задачи от учебника, а  и от помагала. В паралелкитес профилирана подготовка нещата не стоят по-различно. Материалът е повече, да, по-задълбочено се навлиза в материята, учебникът разбираемо е 2-3 пъти по дебел,  задачите са по-завързани, но пък и часовете са точно толкова (2-3 пъти) повече в сравнение с тези на класовете, изучаващи математика по ЗП. Тоест и за профилите има достатъчно време нещата да бъдат разбрани и оттренирани.

# 155
 успешни са тези, които ходят вкл. и цяло  лято по курсове и уроци. Ами, не го намирам за нормално.

И аз не го намирам за нормално, но също така не го намирам и за вярно. Материалът в училище е достатъчно елементарен за да няма нужда от уроци за постигане на училищното ниво. На уроци и курсове се ходи за надграждане за нещо повече.
Умните деца си постигат всичко без уроци, за това съм убедена, но може би не толкова умните за да успеят се нуждаят от уроци?

# 156
      Винаги един и същ материал ще е лесен за едно дете и труден за друго. Това е нормално.

Ненормалното е следното:Влиза на род. среща учителката по предмет А и казва:"Имаме 4 часа седмично, ама материалът е за 5, намерете начин" Влиза учителката по предмет Б и казва"Имаме 3 часа седмично, но материалът е за 4 часа,няма време за упражнения" Е?

Материалът лесен, труден, трябва да е структуриран така, че да има време за осмисляне и упражнение. Не само за "минаване". Например език в основното училище. Всеки час нови думи, нова граматика. И да, има успешни, има и неуспешни. Обаче дали най-умните са успешните- ами не- успешни са тези, които ходят вкл. и цяло  лято по курсове и уроци. Ами, не го намирам за нормално. Имам и мн. добра приятелка, която преподава частни уроци/ не на моето дете, затова съвсем не съм предубедена/, казва ми в прав текст, че учителите си "изпяват урока" и се надържат на обучение в плюс от друг източник.Тя наново учи децата, обяснява това, което не се учи в час. Е, на всеки по джоба ли му е?

Скрит текст:
Лично мое мнение, знам че е непопулярно,по разказвателните предмети трябва да се разказва. Няма какво да попълват редчета в тетрадки и да ограждат тестове. Стават, говорят, излагат теза, доказателства, обясняват взаимовръзки. Като вземат да си "Чуват" собствените мисли,много бързо ще се научат и да мислят.

Именно. Аз трудно и лесно до сега в тази тема не съм обсъждала. Ненормално е, обаче, да не може да се вземе материалът изцяло в определените за това часове и да няма предвидени часове за упражняване.
За повече обективност наминете в седмокласните теми пролетно време - там хората си споделят кое не се взема до края на годината и как остава невзет материал.

За разказване винаги съм бивала. За структуриране на правилен изказ по даден въпрос. А не за нечленоразделното измучаване "а-а-а-", "бе-е-е-е".

# 157
За разказване винаги съм бивала. За структуриране на правилен изказ по даден въпрос. А не за нечленоразделното измучаване "а-а-а-", "бе-е-е-е".

И аз смятам, че разказването развива мисленето, но не отричам, че има два подхода към разказването. Единият е папагалски да научиш текста. Другият е да схванеш връзката между нещата и тогава всяко следващо стъпало е логически свързано с предното и като тръгнеш стигаш до края.
Нека приемем, че урокът е за къща и тогава:
- Първи подход. Ми ъъъ, къщата има стени, и комин, и... а да, и покрив иииии...
- Втори подход. Къщата служи за да ни пази от дъжд, вятър, жега и студ. Значи отгоре трябва да има покрив, а отстрани стени. За да можем да влизаме трябва да има врата, а за да влиза светлина трябва да има прозорци. за да стои здраво трябват основи, а за да се топлим печка и комин....

Ей този втори подход развива мисленето, и започва с осъзнаване на урока и после правене на план. А след това лесно. Ми то така се прави и презентация после в живота, нали?

# 158
  • София
Изкривяванията/ безумията на някои родители не са показател, Светкавица.. Това че има такива, не значи, че това е практика и че системата го налага. Да, познавам хора, чиито деца, забележи, ходят на училище, на курсове, а при нужда и на индивидуални уроци. Но интересното е, че тези деца са в един  клас с  други, които на нищо не ходят, а се справят толкова или даже по-добре от описаните. Как пък същата таи система тях не ги принуждава? И? Какъв извод да направим?

Лятото да ходиш на курс освен това не е непременно индикатор за нужда от запълване на пропуски, натрупани в училище. Много деца точно тогава ходят на езикови курсове, на езикови лагери като целта съвсем не е  да се догонва нещо за училище, то отдавна  същото това нещо е  стигнато и с доста надскочено като ниво...

# 159
  • София
Изкривяванията/ безумията на някои родители не са показател, Светкавица.. Това че има такива, не значи, че това е практика и че системата го налага. Да, познавам хора, чиито деца, забележи, ходят на училище, на курсове, а при нужда и на индивидуални уроци. Но интересното е, че тези деца са в един  клас с  други, които на нищо не ходят, а се справят толкова или даже по-добре от описаните. Как пък същата таи система тях не ги принуждава? И? Какъв извод да направим?

Че на едните деца някой им помага вкъщи. Или като цяло са тръгнали изпреварващо от самото начало. Това е доста голям фактор.

# 160
Изкривяванията/ безумията на някои родители не са показател, Светкавица..

Впечатления от реални деца- точно тези, които са най-успешни ,на най-много уроци ходят. И от най-ранен клас.Не споря, че са умни.

За "простия" учебен материал. Във вторник децата имат АЕ. Взема се нов урок, нова граматика, нови думи. Отделно, в текста на урока има думи, които не са изучавани до момента, написала ги е госпожата. Има и домашно.Децата са втора смяна, в сряда има пак АЕ и се очаква,че всичко това ще е научено и усвоено?Наред с уроците и домашните по останалите предмети?  Ако наистина това се възприема за просто да ходя да освидетелствам моето Laughing

Относно разказването-
А разказването наизуст дали развива мисленето? И колко време отнема за ученик?

Развива и още как, но не и наизустяването.И въобще не става въпрос за папагалско възпроизвеждане, с един- два контролни въпроса може да се установи не само какво мислиш, ами и дали си схванал логиката на материята.

Не искам пак с "Ние едно време", но да, в основното училище бяхме повече от 30 деца в клас.И ни изпитваха всички поне по два пъти. В гимназията бяхме около 20-22, там три изпитвания на никого не мърдаха.

Друго искам да попитам, не знам дали съм права, защото не ми е тръпка тази наука.

Редно ли е по математика да се дават задачи, които като време за решаване почти да опират до края на часа?Без особена възможност за проверка? Защото при нас повечето контролни са "за време", оплакват се дори активни състезатели,че времето им стига "на конец"

# 161

И аз смятам, че разказването развива мисленето, но не отричам, че има два подхода към разказването. Единият е папагалски да научиш текста. Другият е да схванеш връзката между нещата и тогава всяко следващо стъпало е логически свързано с предното и като тръгнеш стигаш до края.

Много лесно се избягва папагалщината, ако учителят е в час и задава контролни въпроси във връзка с учения материал.  Peace

# 162
Значи един път разказваш целия урок, втори път ти задават въпроси, за да се види разбрал ли си разказаното. И какъв е смисълът от това упражнение, при положение че един урок изобщо не включва описание само на един елемент и произтичащите от него взаимовръзки, а често са нахвърляни множество факти?
Голяма идеализиране на това "едно време". Аз пък имам спомени как в гимназията гледахме да се скатаем от учене на всичко и в някои случаи имаше вариант да станеш и преподадеш нов урок или да вдигнеш по желание и да те изпитат на текущия и 1-2 въпроса назад. После кюташ 6-7урока или повече, докато дойде пак твоя ред.

# 163
Вече е написано какъв е смисълът.
Разбира се, че цялостното възприемане на един урок, ако целта е той наистина да се разбере и запомнят съществените моменти от него, не може да опира до "един елемент". Ако опира само до това, то няма какво да му е разказва и разисква.  Laughing Пускаме си блеенето с буквите и толкоз.

# 164
Да, има и зубрачески предмети като история и география, но даже и там малко анализ помага много. Но е факт, че за някои неща си трябва зубрене, но аз никога не съм харесвала тези предмети.

Цитат
Впечатления от реални деца- точно тези, които са най-успешни ,на най-много уроци ходят. И от най-ранен клас.Не споря, че са умни.
А какво значи "най-успешни"? Просто да имат шестици, или да имат медали от национални състезания? Защото за второто си трябват курсове, но то няма нищо общо с училищния материал.

За "простия" учебен материал. Във вторник децата имат АЕ. Взема се нов урок, нова граматика, нови думи. Отделно, в текста на урока има думи, които не са изучавани до момента, написала ги е госпожата. Има и домашно.Децата са втора смяна, в сряда има пак АЕ и се очаква,че всичко това ще е научено и усвоено?Наред с уроците и домашните по останалите предмети?  Ако наистина това се възприема за просто да ходя да освидетелствам моето Laughing
На пръв поглед звучи страшно, но всъщност не виждам проблем. Всеки ден се готвят уроците за следвашия час, нали? Ако имат английски в понеделник, а после в петък, то детето ще си пише домашното и ще учи в четвъртък, т.е. предния ден. Но ако английският е в два последователни дни пак ще учи предния ден. Даже е по-добре, защото още ще му е прясно в главата. Ми в НЕГ като имахме всеки ден немски с по 50 нови думи на ден + граматика как се оправяхме?

Последна редакция: ср, 22 ное 2017, 14:36 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт