Живот на село с малки деца

• 34 876
  • 323
  •   1
Отговори
# 240
Grinning защо се плашите толкова от чистенето, не е кой знае колко стига да си го разпределиш правилно Wink . А за двора основно се грижи ММ и дядо ми (който живее в къщата). Дори си бяхме засадили място 3 на 3 Grinning Grinning

# 241
Ами не знам, ама то къща 100 кв. си е просто един средностатичтически апартамент по отношение на размери... А по принцип се изтъква като едно от предимствата, че апартаментите са тесни, пък къщите - просторни. За съжаление при 100 кв. къща не виждам такова предимство.

# 242
..А относно това, че като тийн съм чакала по спирките за да отида на училище, ми не са имали възможност родителите ми да се местят близо до училището за да ми е по удобно на мен и не мисля, че много хора могат да си го позволят.

Говорим за сега - някога беше друго. Но сега пазарът на наеми има избор, разбира се, ако можеш да си го позволиш като цена. Но съдейки по постовете на дамите тук с всичките му там "пари за поддръжка и цялото оборудване на къщата - охранителните системи, косачки роботи, малки снегоринчета, високопроходима кола" и т.н., не виждам как един наем в района на доброто училище може да е проблем за тези дами Wink

Ами не знам, ама то къща 100 кв. си е просто един средностатичтически апартамент по отношение на размери... А по принцип се изтъква като едно от предимствата, че апартаментите са тесни, пък къщите - просторни. За съжаление при 100 кв. къща не виждам такова предимство.

Изтъква се, защото 100 кв апартамент на зелено, тихо и същевременно с добър достъп място в София е много по-трудно постижимо ценово, отколкото къща на село. Затова избират къщата на село, а когато човек има мястото (парцела), обикновено си казва "сега е моментът, защо пък да е 100 кв, като разходите за строителство на 100 и на 200 кв не са много по-различни", и строят по 200-250 кв. А за чистенето и отоплението на тези квадрати почват да мислят чак когато вече са факт Simple Smile

И иначе в 100 кв апартамент в София спокойно можеш да имаш 3 спални и хол с кухня - напълно достатъчно за семейство.

Последна редакция: чт, 09 ное 2017, 12:16 от Анонимен

# 243
Масово апартаментите в нашия град са по 50-70 кв.м. Познати, като чуят, че холът ми е 60 квадрата и казват: "Ами той колкото апартамента ни". Отоплението ни е с камина на дърва с водна риза и радиатори, ценово ни излиза около 700 лв на сезон. ММ се занимава с камината. Ние строихме голяма къща, за да има къде да живеят и децата, но сега единият е в София, другият в чужбина и едва ли ще се върнат. Но пък има достатъчно място като идват накуп с гаджетата и с приятели. Чистенето ми е точно два часа - чистя само в събота, основно чистене - пролет и есен. И като гледам е доста по-чисто и подредено от къщите на доста познати. В старото жилище доста повече време ми отнемаше чистенето, но там все нещо беше за ремонт. С градината се занимавам в неделя ако ми е кеф, ако не, просто си почивам, но аз не съм я оправила още напълно, имам тук-таме цветя и храсти, далече е от градините по списанията, но живот и здраве, ще я оправя.

# 244
Да, и забравих да пиша, че аз пътувам със служебна кола, като за нея нямам разход за транспорт, а ММ работи на 5-6 км от вкъщи и има точно един светофар и едно кръгово до работа. Като цяло, аз обичам да шофирам и в колата даже си почивам докато карам извън града.

# 245
  • Русе
 Лошото на камината на дърва с водна риза, че трябва някой да ръчка дърва постоянно. През нощта няма кой и става студено. А ако се пътува през деня, се прибираш на студено.

# 246
  • София
Малко нелогично ми се вижда да имаш собствен апартамент и да отидеш да живееш под наем, но пък има различни хора.
Къщата нямам представа колко квадрата е, но е на 3 етажа и има място както за родителите ми, така е за мен и брат ми. Всеки си чисти жилището. Двора ни е голям, но почистването е досадно само през есента, когато падат листата. Машината с която ММ коси тревата е не по скъпа от 150-200 лв., снегорини и т.н нямаме, а колата ми е най-нормална, и ММ също не е с джип. Ние СОТ нямаме, но от това което аз знам е че излиза към 20 лв. на месец. Може и да греша.
Относно отоплението, отопляваме се с котел на пелети и излиза около 800-900 на сезон, зависи от времето.
Не виждам смисъл обаче да продължи тази дискусия, защото ние няма да ви убедим в това да се преместите, защото вие виждате само недостатъци в живот на село, но не и предимствата. Както беше писал някой по напред само човек живял и на двете места може да има реална представа.

# 247
Лошото на камината на дърва с водна риза, че трябва някой да ръчка дърва постоянно. През нощта няма кой и става студено. А ако се пътува през деня, се прибираш на студено.

По мое виждане отоплението  на къща трябва да е с автоматизиран котел - тоест на пелети или на газ, или на термопомпи със сондажи в земята. Автоматично подаване на горивото, малко (при пелетите) или никакъв отпадък, автоматично регулиране на температурата по часове.  Това котли на дърва, водни ризи и прочие си искат освен чистчка и градинар да си имаш и и огняр - да зарежда и чисти котела всеки ден.

# 248
  • София
Три спални, две бани, дневна, библиотека, кухня. Отделно двоен гараж, работилница, 20 квадрата сервизно помещение. Не е огромна къща, но ни е достатъчна.
Повечето семейства наоколо ползват помощ при чистенето, понякога и аз, ако не ми се занимава.

Чистенето на просторно помещение е много по-лесно от малко такова, претрупано с мебели.

Със термопомпа сме и програмируеми термостати.

А сравняването на Мадарската градинка с Яворов, Гоце Делчев, Изгрев и Стрелбище ще се направя, че не го виждам.

# 249
Аз лично не е като да не виждам предимствата на къщата, дори бих се оттеглила на село, но в една по-напреднала възраст, когато децата ми са големи вече и имат собствен живот. Това мое разбиране важи и за града - не бих ги пратила да учат в някое училище на 1 час път от вкъщи. Ако толкова искам да са в някое определено ще мисля варианти да се преместим по-близо до него.

# 250

По мое виждане отоплението  на къща трябва да е с автоматизиран котел - тоест на пелети или на газ, или на термопомпи със сондажи в земята. Автоматично подаване на горивото, малко (при пелетите) или никакъв отпадък, автоматично регулиране на температурата по часове.  Това котли на дърва, водни ризи и прочие си искат освен чистчка и градинар да си имаш и и огняр - да зарежда и чисти котела всеки ден.
Ами не е нужно постоянно някой да ръчка дървата, ние я палим вечер, защото по цял ден сме на работа, с изключение на събота и неделя, после на два-три часа веднъж се слагат по две-три дървета, това при положение, че ММ е зиморничав и в къщи винаги е жега, затова ходим през зимата боси и по тениски. Имаме само вътрешна изолация, но стабилна - още не сме стигнали до външната и дори сутрин, когато камината отдавна е изгаснала, вкъщи не е студено. Но ние сме на морето, в планината сигурно е друго. Преди това години наред сме били на парно с въглища, големи прахоляци вдигат тия въглища при чистенето... Иначе там котелът се зареждаше вечер догоре и повече никой не се занимаваше. Стъклото на камината се чисти веднъж седмично за пет минути. Недостатък: когато спре токът, спира да работи и помпата. За огняр даже не сме си и помислили, работа за половин час на ден е това, само като дойдат лятото дървата, трябва да се нарежат, приберат и подредят в мазето. За първите две дейности наемаме човек за около 50 лв, нареждането е работа на ММ, аз помагам понякога.

# 251
  • Варна
Най-общо казано : Животът в къща не е за мързеливи хора . Simple Smile

# 252
  • На село (близо до Лондон)
И по този повод се присъедниявам ктм питането на moonriver - кой ги чисти тези четири спални и две бани, отгоре на двора и градината? Имате си прислуга ли?

Чистенето на 4-ри стаиния ни апатамент в София отнема смешно малко време в сравнение на това с къщатата ни. Слуги нямам да почистват.
Обикновено едната седмица се чисти долния етаж-коридор, хол, офис, муз. стая, кухня и трапезария. Навсякъде са дървени подове, лесно се чисти. Другата седмица втория етаж-4 спални, една гардеробна, баня, тоалетна, душ стая. И когато стигна до гостната, банята и плей-рума на последния етаж. Имам три деца, всяко си подрежда/чисти стаята само.
И а в една къща винаги има работа

# 253
  • Между гори и планини
Нашата къща не е голяма- кухня, трапезария, хол и 2 спални и баня. Чистя всичко за 2 часа.

# 254
  • Варна
Да, и забравих да пиша, че аз пътувам със служебна кола, като за нея нямам разход за транспорт, а ММ работи на 5-6 км от вкъщи и има точно един светофар и едно кръгово до работа. Като цяло, аз обичам да шофирам и в колата даже си почивам докато карам извън града.

И аз така до работа - едно кръгово и един светофар. За Евксиноград говоря, май сме съседи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт