Живот на село с малки деца

• 34 873
  • 323
  •   1
Отговори
# 300
  • Между гори и планини
За това селото е хубаво да е до малък град,  където има всичко, както е при нас. Тая седмица бях болна и мъжът ми ме кара до днешният кабинет, не сме ходили до големият град , а на 3 км от нас. Не съм чакала, никъде не питаха за осигуряване,  дори името ми не записаха. Доктора беше много любезен , обади се на аптекарката да види дали има това което ще ми изпише, каза в коя аптека да отидем. За домати, кокошки - те не са задължителни,  може и само цветя и храсти, които нямат нужда от много грижи. Ние имаме фермерски пазар всяка неделя,  и аз нямам нужда да гледам градина, но имам време и ми е приятно. Разбира се, всеки си има свой ритъм. Лятото като ни дойдат гости, уж на кафе, цял ден откарваме под асмата и правим барбекю. По хубаво ми е от ресторант. Рожденият ден на детето също правим на двора, а не по клубове както преди. Приятели много нови открихме тук, и старите идват и от чужбина и от Варна, бият 300км в една посока , за да са с нас. Дори съфорумки са ми гостували.
Предполагам, че ако бях в гингирлика,  някъде където жив човек няма, а зимата е проходимо само с танк, и на мен нямаше да ми е добре. Има много приятни малки градчета из България с хубави села до тях. Света не свършва извън София, Варна и по-големите градове.
П.п, преди локдауна редовно имаше театър, кино и концерти в читалището на центъра. Последно бяхме на театър есента на "Търновската царарица" с Елена Петрова. Но сега всичко е отменено, както и в големите градове.
Ходим и на литературно четене,  на изложби. Дори сега се строи в центъра, старото изгоряло училище, да да стане галерия.

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 10:16 от Доня Дафина Черешова

# 301
  • SF
Естествено, че няма да гледам кокошки, а ще продължа да купувам яйца, сирене (видове сирена), доматите и рибата. Просто тази ежедневна дейност ще ми отнема повече време и ще бъде свързана с пътуване до голям град, престой там, паркирането, автомобилите, което ще обезмисли чара на двата розови храста и празненствата в двора под асмата.
Както вече споделих, предпочитам мои близки прители да си имат къща с двор и пресен магданоз на 6 км от града, в който живея.Smile

Имах приятелка, която живееше в село, близо до София, но не квартал, а село. След кино задължително се търсеше при кого да остане да преспи. Не започна работа в едно издание, защото трябваше да има смени до 22.00 часа и нямаше как да си ги позволи. През нея съм се сблъскала лично с несгодите да спиш на село, а ежедневието ти да минава на друго място. Тя не можеше да си представи, че зимата не спим с юргани, не се завиваме с одеала, че нямаме домашни пуловери. Не че беше бедняшка къщата им, но цялата топлина е в рамките на стаята.
Особено през зимните вечери така я съжалявах, когато трябваше от Окръжна болница да гони поседния автобус.
А иначе гостуването на театрални трупи и читалищната самодейност могат да са много симпатични, но при мен тази радост трае кратичко. Затова мисля, че всеки си има своето място.
Като си представя, че на мене дори София понякога ми е тясна...

# 302
А, нека да правим разлика между различни условия на живот и дали се налага да гониш автобуси по спирките на София/Варна/Пловдив.

Една от квартирите ми в София - ново, с изолация и т.н. си беше по-студена, отколкото къщата ни на село. Топлината си е в стаите, в коридора само преминавам. Във всяко населено място е въпрос на финанси можеш ли да се отопляваш добре. Просто в апартамент имаш някакъв шанс околните да топлят добре и може би да си направиш по-евтино изолация. Но не е сигурно.
Ако приятелката имаше кола, нямаше да има проблем с работата до 22 ч. Единствено с пиенето на няколко чаши в късните излизания, но идеално няма.

На майка ми в София й е студено. Тя си топли така, че и в много студени дни може да седи по къс ръкав.

И за купуването на продукти не знам защо да отнема повече време. Едно, че можеш лесно да купиш някои неща домашни, друго, че много села си имат добре заредени магазини. Между един и два часа ми е ходенето да пазарувам, когато се наложи да купя нещо повече - с пътя в двете посоки, изкарването на колата, спокойно обикаляне на 1-2-3 магазина.

# 303
  • Между гори и планини
Много неща са от значение , за да е топло едно жилище - изложение,  дограма, изолация,  дали къщата има маза (действа като въздушен балон и изолация), има ли влага. Преди живеехме в апартамент от панел, с 2 спални, зимата студ и 500лв ток на месец, лятото пещ. В къщата в Балкана сега се топлим само с 1 камина, без радиатори, без други печки, с 8 кубика дърва - кухня, хол, трапезария,  2 спални и голям коридор. Изложение изток-юг, слънцето е у дома един, зима и пролет, днес отворих прозорците и камина запазихме в 6 часа вечерта. Целогодишно температурата е 25 градуса, в стаята с камина и повече. Отопление в най - студените дни от 6ч сутринта,  до 10 вечерта като легнем. И да паднат градусите,  тъкмо спим по-добре. Стените са 50 см, без външна изолация.  От както живея тук, нямам студени крака, пуловер не съм сложила. Ходим с тънки памучни блузи, че и по къс ръкав. Така, че не може да се обобщава.
За пазаруването- правя го по американски маниер- със списък веднъж на месец, два. Имам фризери и мази. Пълни. Така не се изкушавам за глупости , и харча по-малко. 6 месеца отоплителен период ми излизат около 750 лв.

# 304
Дама от морето, ти в Сарафово ли си? Мисля , че там е прекрасно и хич не ми е в представите за село, пък и до морето. По- скоро предградие, а тук няма много такива. Хем спокойно, хем на 30 мин с рейса от града.Моя позната така се изнесе в Банево, направи си къща, магазин, 100 неща непостижими в града. Екстра и е, но тя е без деца и мобилна.Брех, сега виждам , че и Банево било квартал на Бургас, не съм била там, ама май е по-далече и не толкова  устроено като Сарафово?
Но от село до село има разлика. Не бих се изнесла в пустошта, като Доня Simple Smile
Не съм в Сарафово, а в друго подобно кварталче, не толкова атрактивно. При нас има малко повече цигани, но ние сме им свикнали. Последните два дни като се затопли, с ММ ходихме на разходка из квартала. Минах по улици, по които не бях минавала с години и останах изненадана колко много нови къщи има, и то прекрасни, с моравите отпред, с барбекюта, хамаци, люлки, всички удобства. А аз се чудя защо вече не познавам много хора, Ами то има много нови. А като видях крайната улица каква разкошна гледка имат към езерото, сърцето ме заболя. Още не мога да прежаля моята гледка с езерото и плуващите в него лебеди, която ми закриха при строежа на новото крило на училището. Не само Банево е квартал, а и Ветрен, а последно станаха мина "Черно море" и Рудник. Сарафово вече е много пренаселено, предимството му е морето. С ММ си говорим понякога, че след време може да продадем къщата, че ни идва много голяма и да си вземем нещо по-малко, аз лично с огромно удоволствие бих отишла да живея в Крайморие, този квартал тепърва ще се развива.
Що се отнася до топлото, в цялата къща ни е топло, на камина с водна риза сме, с радиатори във всички стаи. В повечето ни приятели по апартаментите е доста по-студено.
Има разлика от село до село, на повече от 15-20 км от града едва ли бих живяла. Като имаш кола е много по-лесно. Когато излизаме вечер с ММ с приятели, единият от нас трябва да не пие ако сме с колата, но и с такси да се приберем, ни излиза 12-15 лв, не е кой знае какво. А имаме и свободен апартамент в града, където можем да останем, но все си предпочитаме да се приберем вкъщи. Кокошки и други животни не гледаме и садим само домати и пипер, понякога и краставици, просто защото вкусът е съвсем друг. И гледам цветя.

# 305
Доня, топлите цяла къща с една камина? Flushed не мога да го повярвам. Аз съм била на почивка в къща с камина и дори при наличието на някакви конвекторчета по стаите сутрин съм се будила на ледена шушулка.. не знам..

# 306
Доня, топлите цяла къща с една камина? Flushed не мога да го повярвам. Аз съм била на почивка в къща с камина и дори при наличието на някакви конвекторчета по стаите сутрин съм се будила на ледена шушулка.. не знам..
Без изолация, в планината (ако не греша, бяха някъде в Еленския Балкан, и аз имам имот там и познавам добре климата Simple Smile при 30 градуса дневна температура лятото, в 10 вечерта и рано сутрин се слага яке). И един мармот завива шоколада. Ама нищо де, важното е хората да са щастливи там, където са.

# 307
Аз писах за камината. Къщата ни е 200 кв.м., с камината топлим целия долен етаж, като има и серпентина за затопляне на водата в бойлера, но напоследък не е ползваме. Спалните са ни горе, четири са, но само в едната има радиатор, във втората няма, но коминът на камината минава през тази стая и втора зима спя без никакво отопление там. Другите спални просто не ги ползваме в момента, само когато си идват децата, но няма проблем да сложим и там радиатори. Има значение каква е камината и как е направена самата инсталация. При нас ММ сам си прави и изчислява всичко. Имаме приятели с горе-долу същата по размер къща, миналата седмица приятелката ми се оплаква, че умират от студ и ще търсят варианти за следващата зима. Но като гледам, тяхната камина е доста по-малка.

# 308
  • Между гори и планини
Без изолация, в планината (ако не греша, бяха някъде в Еленския Балкан, и аз имам имот там и познавам добре климата Simple Smile при 30 градуса дневна температура лятото, в 10 вечерта и рано сутрин се слага яке). И един мармот завива шоколада. Ама нищо де, важното е хората да са щастливи там, където са.
Аз съм слагала снимки, въобще никакъв мармот не завива шоколад.  И пак казвам - важни са много фактори, не само отоплението. Дограма, мази, дебелина на стени, изложение... Имам познати с къща без мази и пода им здраво дърпа. Да, лятото нощем е прохладно - 20° става, от около 38° дневна температура, но августовските жеги и у дома е горещо. Едно е да ходиш в къща за гости, която е стоплена за вас за 2 часа, друго е да се пусне камина септември и да поддържате градуси до април.
Нямам намерение да убеждавам никой.

# 309
Нямам намерение да убеждавам никой.
Аз също, само да не се заблуди някой, че това е стандартното положение в този район на България, на тази надморска височина и в селска къща по принцип. Ясно съм написала, че не става дума за къща за гости.

# 310
Ами за мен като угасне вечер камината стаята си изстива до сутринта. Но пък и аз не обичам да спя на прохладно. За някои хора и 17 градуса е ОК. Но както и да е, все пак за отопление опции бол - климатици, конвектори и тн.

# 311
  • SF
А, нека да правим разлика между различни условия на живот и дали се налага да гониш автобуси по спирките на София/Варна/Пловдив.

Една от квартирите ми в София - ново, с изолация и т.н. си беше по-студена, отколкото къщата ни на село. Топлината си е в стаите, в коридора само преминавам. Във всяко населено място е въпрос на финанси можеш ли да се отопляваш добре. Просто в апартамент имаш някакъв шанс околните да топлят добре и може би да си направиш по-евтино изолация. Но не е сигурно.
Ако приятелката имаше кола, нямаше да има проблем с работата до 22 ч. Единствено с пиенето на няколко чаши в късните излизания, но идеално няма.

На майка ми в София й е студено. Тя си топли така, че и в много студени дни може да седи по къс ръкав.

И за купуването на продукти не знам защо да отнема повече време. Едно, че можеш лесно да купиш някои неща домашни, друго, че много села си имат добре заредени магазини. Между един и два часа ми е ходенето да пазарувам, когато се наложи да купя нещо повече - с пътя в двете посоки, изкарването на колата, спокойно обикаляне на 1-2-3 магазина.

Ами значи ти си готова да си живееш на село.
Аз не искам.
Нека правим разлика, да. И нека не сравняваме луксозни къщи на заможни хора с некомфортни северни квартири. Всеки ще ти каже, че къща на село се отоплява (пък и чисти, поддържа) по-трудно и по-времеемко от гарсониерата в София, освен ако къщата не е с размерите на гарсониерата, а дворът колкото балкон.
И да, всеки може да си купи кола, да има работа, да обслужва кола... Чудесни идеи даваш, но тийнейджърите ще трябва да се повозят по автобусите, преди да намерят добра работа и да си съберат пари за първата количка. Хубавата новина е, че те не мислят за пазаруване и няма да мъкнат торби по автобуса. Само спортни сакове или инструмент, учебници.
Не всеки човек е с нагласата да стане добър шофьор, да бъде член на фамилията със собствен транспорт, да сипва бензин и масло на МПС-то си. А и добре дошла в София от село с личния си автомобил! Искам да видя къде ще паркираш и колко ще ти струва. Иначе ще предам на приятелката, че ако като ученичка и студентка е имала кола, е могла да не остава да спи при приятели. Тя не се беше сетила.

# 312
Въобще не става въпрос за някакъв изключителен лукс, а за нормално отопление. Между другото, не беше северна квартира. Но пак опира до въпроса, че не може да генерализираш - в града е топло, на село зъзнеш и се увиваш с пуловери.

Пък приятелката като й е било толкова неудобно, е можела да си намери квартира/общежитие в София. Който не иска кола и иска градски живот - никого не убеждавам, да си ползва градски транспорт. Честно казано, в София често ми е неудобно без кола. Между другото, има много варианти за паркиране, вкл. паркингите на метрото, които обикновено стоят празни. Да не говорим, че може да има паркинг на работното място.
А това, че някой отказвал късни смени, понеже трябвало да гони автобус - съмнявам се, че от тук пишещите за живот на село с малки деца очакват където и да живеят работа със смени до 22 ч. Ако толкова е било хубаво предложението, приятелката щеше да се изнесе на квартира и да не чака автобус на Окръжна (а на друга спирка).
Иначе къща не се чисти по-трудно. Зависи как си я направил и как поддържаш.

# 313
  • Между гори и планини

Термометъра в трапезарията. Камината беше пусната сутринта, вече не гори, на вън е слънчево. Стаята е между спалня и кухня - те вероятно са 25°.

Детската стая ( сина ми не си е сменил часа), на един коридор от 16 кв.м разстояние от камината. Отопление се пуска много рядко, само нощем при -15°. До детската е хола и там е 22°.

# 314
  • SF

Пък приятелката като й е било толкова неудобно, е можела да си намери квартира/общежитие в София.

С което отговаряш на темата доколко е удобно и предимствата да се живее на село през 60-те години предпенсионна възраст.

Да, заповядай да паркираш в София в офис с подземен паркинг. Не е безплатно, не е и символично.
Ако пък случайно професията е учител в училище, фризьор, продавач, медицинска сестра, подземният паркинг изцяло липсва. Опцията е да се плаща за паркиране в зона или буферен паркинг в покрайнините и пътуване с градски транспорт. Вечер обратно, за да се прибереш да спиш на село.
И ще обобщавам колкото си искам. Обобщенията са на база споделено от хиляди мои познати, колеги, приятели, приятели на приятели и техни други приятели, които са разказвали как и колко лесно я карат, както и от мои преки наблюдения.
Но с безкрайните ти намирания на разрешения на всеки извънградски проблем, ти наистина си готова да живееш на село. Аз още се дърпам.

Общи условия

Активация на акаунт