Четете ли Петър Дънов?

• 17 891
  • 168
  •   1
Отговори
# 45
  • Ямбол
Точно каквато я видяхме Божидара Бакалова. Едно говори, друго върши.

# 46
  • София
Тая Маги незнамкаквабеше, и тя е същата.

# 47

Би трябвало Талмуда - религията на мюсюлманите не е допринесла особено за изграждането на функциониращи структури в съвременното общество.

# 48
Да няма някаква нова вълна от духовност сред ВИП-овете? Таман манекенките бяха поприключили с Пауло Коелю, сега има някаква мода "наричане", йогата си върви, но като че ли намаля модата, но все идват нови лица и всеки практикува някаква...практика...

# 49
Наричането стана модерно покрай широко рекламираната книга "Господарката на Господ" на Розмари де Мео. Големи полемики се водиха относно истинността на написаното, тъй като дамата претендираше да е черпила информация от "извора" и книгата да се ползва като своего рода "требник" на всяко българско семейство.

Скрит текст:

И тя по примера на Дънов, завърнала се от чужбина и "израсла духовно" българка, силно привлечена от корена си, който я върнал в родината да отвори очите на хората за старите традиции.

# 50
  • София
Затова казвам, че такива са или за затвора, или за лудницата. Нищо читаво не не оставят след себе си.

# 51
  • Пловдив
И аз не.
Анкета няма ли? По-лесно ще е.

Допълвам. И от духовен живот, каквото и да значи това, не се интересувам.

Последна редакция: чт, 02 ное 2017, 14:24 от Магдена

# 52
Между другото, има една малка тайна, но си има един набор чужбински номера за влияние, на които българите доста се хващат и още не са имунизирани. Културна особеност, ние се хващаме на оня тип лъжи, точно както западняците в момента се хващат на лъжите на прииждащите от Изтока. Настройки на мисловната имунна система...

# 53
  • Няма такава държава!
В процеса на осъзнаване, на търсене на себе си и на Отговора (който, както знаем, е 42), както и в моменти на сътресения и трудности, когато човек се чувства слаб - нормално е да има нужда от авторитет, от опора. Тогава човек има нужда да чуе едни точно определени неща, които да го "вдигнат" - и всеки ги открива закодирани на различни места. Когато се изправи обаче, ако не се отърси и еманципира от влиянието, значи просто не си е разрешил проблема, а е трансформирал един проблем в друг.

Абсолютно съгласна с цитираното. В много труден момент от живота ми, когато буквално не знаех на кой свят се намирам и дали изобщо искам някъде да се намирам, една приятелка ми предложи негова книга. Зачетох я, аз обичам да чета, преди това бях чела доста, та опитах и това - не сработи. Като си пооправих живота, опитах пак с неговата книга - пак не стана, звучеше ми псевдонаучно, от тук-от там хванати идеи и всичко това, обилно полято с някакви странни, за мен лично остарели, лични схващания. В рецептите му за храна откривах доста от принципите на здравословното хранене, в рецептите му за лекове - тези на билкари и аптекари, в упражненията му - йога пози и основни движения от гимнастика, а за идеите за светлината и цветните дни - ами за мен това са бълвоч, джънк-фууд за душата. А през цялото време много исках да го харесам, но напразно. За мен той е един интелигентен човек, който е намерил начин да си създаде среда /сега ги наричаме секти/ и известност, поинтересувал се от световните религии, от духовните движения и древни вярвания и е създал поредната "вселенска", "духовна" група хора, от която добре се е възползвал, self-made man - нещо като духовен Евгени Минчев.

# 54
Като съм го чела, все едно да четеш остаряла готварска книга- забавно е, но човек не би се захванал с тия неща:)

# 55
Здравейте! Чел съм първите три тома на "Сила и живот" и то изцяло провокиран от конспиративната теория, около самата личност на Дънов, не толкова от творчеството му.
Дядото на моята съпруга е в кръга на най-ранните му последователи, като самият той (човека е на близо 90г.) е участвал в изграждането на гроба на Дънов, в кв. Изгрев. Та той, многократно ми е разказвал как се счита, че след многократен брой прераждания на душата, малко хора успяват да отидат на звездата Сириус, в съзвездието Голямо куче. Там в изградена цивилизация се обучават да бъдат Учители и се връщат на планети с разумен живот, за да обучават хората /хуманоидите/, да се справят с проблемите. Такава преродена "стара" душа е и самия Дънов.
Толкова за конспирациите.
За по-лесно смилане на цялото му творчество, повечето от последователите му го приемат в преродения Исус, като той (Петър Дънов) единствено има познанията да разчете притчите в Библията.

П.С. Ял съм многократно т.нар. "ангелска супа", доста вкусно, впредвид оскъдните продукти.

П.П.С. Лично моето мнение е, че си е многобройно духовно движение, което обаче е на ръба да бъде секта.

# 56
Обаче едно нещо не можах да разкодирам, имат някаква странна азбука, на която са изписани някои камъни в Рила- какво значат тия букви? Има ли ключ за превод?

# 57
  • София - Рим и обратно
Четях го, в един момент усетих колко е дебилно. Да не говоря, че Бялото братство в БГ непрекъснато реже текста на части и ги сглобява в нови книги.

А Заветът на цветните лъчи е книга, все едно писана от психично болен с грандиозни идеи.

Мисля, че Дънов е измамник и нарцис, от тия с някаква леко зловеща харизма, които могат да ловят съзнанието на по-слаби ментално и психически хорица.

Дразни ме дори визуално. Както и сополиво-извисените физиономии на изтънелите от веганство последователи. Идва ми да ги прасна.

И после да се обявя за велик гуру и последовател на тибетската Луда Мъдрост, чийти шамари водят до просветление, а наритването по задните части- до Нирвана.
Едно към едно с моите виждания по въпроса.
Бялото братство си е секта с гуру - Дънов.

Не мога да отрека, че имат някои хубави идеи за живота, но те са общовалидни ценности, а не техни прозрения, както ги изкарват.

# 58
Гледала съм ги често на Рила. Не ме кефят хора, излъчващи зловеща благост.

# 59
  • Куциндрел
Не чета и не съм чела нищо от, за или около него. Нямам нужда от духовно извисяване.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт