Оковите на майчината любов

• 112 414
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 350
  • София
Ми откъм изнасяне- на 19, след това на квартира, след това пак изнасяне и така, не сме се натискали при ничии родители. След някоя и друга година, живот и здраве, може и къща на поляна.

И що да не е дауншифтване по програмистки, говорим какво може да се направи днес, с наличните ресурси.

Сирен, хайде се сети, че изнасянето ти също е било на гърба на родителите ти.
Разбирам да се беше хванала на работа, да си плащаш квартира и да си финансираш следването, че да се дуеш. Peace

Голям теоретик си, ей! Mr. Green
Цитат
Не бой се, кравата, овцете и градината с мотиката няма да зебележат дефекта в образованието! Щом даваш акъл на хората и се чудиш, влез в техния живот, поживей го и ще ти се изясни картинката. И ако при тези условия изплуваш с ресурсите, с които те разполагат, тогава вече признаваме, че било от хората. При равни други условия.

Андриел, права си, но само донякъде!

От 5 години имам пряко наблюдение върху една кравеферма до мен на село- от нищо са почнали, от 1 крава, а сега имат 100.
Ползват субсидии, но всичко вършат бащата- със средно специално образование и дъщерята- завършила икономика.
Със зор намират някой да изчисти оборите и да върши обща работа, въпреки че в кръчмата от сутринта седят здрави и прави мъже, и пият бира.
Правят го, защото им дава държавата разни видове помощи за безработни, които заедно с пенсията на родителите, стигат за ток и вода, и за пиене. Останалото се произвежда в градината и кочината- екологично чисто.

И не само в Северозапада- навсякъде в страната селата умират- след всяко затворено училище, се изнасят семейните с деца.
Остават дъртите ергени и родителите им на доизживяване.

Последна редакция: нд, 17 дек 2017, 11:17 от absurT

# 1 351
Аз не споря, признавам си, но щом родителите могат да си позволят, не виждам нищо лошо детето да се изнесе на 19, пък дори на чужда сметка. Не говоря за пари, а за психическо отделяне и житейска схема. Иначе не споря, не съм ръбала сервитьорка, аз съм глезена принцеса, толкова си мога. Но и не съм живяла у дома до 30+.

# 1 352
Сирен,  аз не разбрах примера ти за какво е даден?

# 1 353
Наблюденията ми са същите като на Абсурт- че ги мързи. Имаме селска къща. Толкова уж нямат пари, че не можахме да намерим общ работник и трябваше да караме човек от София!! Майстори също от София карахме. Съседът ни също наема хора от съседния град, а не от селото. За лятото ни трябваше пак общ работник по 8ч на ден-за разчистване, боядисване на врати, стени, понякога има да се мъкне нещо по -тежко. Сумата и време търсихме човек,  накрая един младеж на двайсет и няколко се съгласи, но момчето явно си е работно, защото си има постоянна работа на друго място и идваше след работа или уикендите за допълнителен доход. По-късно разбрах, че всъщност без да искаме сме го отмъкнали от други хора, където  също е ходил да работи почасово, а ние сме предложили повече пари.
Търсихме и за градината човек. Ами няма! Та, толкова за нямането на работа. Те искат да го играят шеф и накрая на месеца да закръглят 2к заплата. Няма как да стане.

# 1 354

За това, че е хубаво да има традиция децата да се отделят, като тръгнат в университет. Вече дали ще се издържат е въпрос на договорка с родителите- ако могат да ги издържат, пак има файда от отделянето.

# 1 355
Подкрепям напълно и съжалявам, че стоях докъм 24 у нашите, но пък за късмет Университета беше в същия град Simple Smile

# 1 356
  • София

За това, че е хубаво да има традиция децата да се отделят, като тръгнат в университет. Вече дали ще се издържат е въпрос на договорка с родителите- ако могат да ги издържат, пак има файда от отделянето.
Тази традиция тук я спазват хората, които отиват да учат в друг град. Ако учиш в своя град обикновено си живееш с родителите, но това приемам, че е ок. По финансови причини е, не по отровни. Т.е. неудобно е леко за всички, но не прекалено много. Обикновено до 23-4 си завършил и си се изнесъл.

# 1 357
  • София
Абсурт, субсидии не се вземат с една крава. Не ми ги разправяй тези сладки приказки, защото нещата не става с една крава и с кравата отива нашият човек пред  министерството на земеделието или при европроектите и те му дават една торба субсидии да си направи кравеферма. Пари се правят с пари, не с една крава. Първо трябва той да извади една торба пари, за да има шанс изобщо да му разгледат документите. И дори не говоря за рушвети, а за това, че първо трябва да имаш парите, обичайно да имаш договор за заем с банка, да изпълниш проекта, и чак тогава ти дават парите, за които си кандидатствал. Ти пропускаш да разкажеш най-важната част от историята, а разчиташ да се вържем на романтика за една крава и трудолюбие.

Ами, ако е било за без пари това работене, защо да се хваща да го прави? Интересно, всеки си мисли, че неговият труд струва много, а чуждият, особено ако някой бива сметнат за притиснат от обстоятелствата, струва малко и едва ли не ръце трябва да целува.  И ако не е съгласен, веднага е мързелив.

Последна редакция: нд, 17 дек 2017, 14:46 от Andariel

# 1 358
  • София
Абсурт, субсидии не се вземат с една крава. Не ми ги разправяй тези сладки приказки, защото нещата не става с една крава и с кравата отива нашият човек пред  министерството на земеделието или при европроектите и те му дават една торба субсидии да си направи кравеферма. Пари се правят с пари, не с една крава. Първо трябва той да извади една торба пари, за да има шанс изобщо да му разгледат документите.

Ами, ако е било за без пари това работене, защо да се хваща да го прави? Интересно, всеки си мисли, че неговият труд струва много, а чуждият, особено ако някой бива сметнат за притиснат от обстоятелствата, струва малко и едва ли не ръце трябва да целува.  И ако не е съгласен, веднага е мързелив.

Андриел, точно тази нагласа- че не може да стане нищо, ако не ти подарят една торба пари, ни е докарала до този хал.
Аз с теб няма да споря- ти си специалист по всичко и последна инстанция.

Да ти имам и философията- нека смучат в кръчмата, нека седят на помощи и нека реват, но не и да започнат с една крава. hahaha

# 1 359
  • София
Абсурт, не е нагласа, а бизнпес. А бизнес се прави с пари, не с една крава и лопата в обора. Допълних си поста. Жалните песни за негативната нагласа и кръмтите на мързеливите ги пей на някой друг, примерно на някое дете на 6 години - то ще ти повярва.  И не ми излизай с това как съм била не знам каква. За твой лош късмет съм писала бизнесплан,  проучвала съм тая работа с проектите и т.н.
Само не разбрах откъде дойде това с кръчмата. Да съм писала нещо за кръчма? Айде, без да ми приписваш фантазиите си на мен!

# 1 360
 Щом им харесва да нямат какво да ядат, тяхна си работа. Болни хора разбирам, нямат сили да работят, мизерстват, но здрави, млади или средна възраст, не.

Последна редакция: пн, 18 дек 2017, 12:52 от Пролетен дъждец

# 1 361
  • София
Абсурт, не е нагласа, а бизнпес. А бизнес се прави с пари, не с една крава и лопата в обора. Допълних си поста. Жалните песни за негативната нагласа и кръмтите на мързеливите ги пей на някой друг, примерно на някое дете на 6 години - то ще ти повярва.  И не ми излизай с това как съм била не знам каква. За твой лош късмет съм писала бизнесплан,  проучвала съм тая работа с проектите и т.н.
Само не разбрах откъде дойде това с кръчмата. Да съм писала нещо за кръчма? Айде, без да ми приписваш фантазиите си на мен!

Андриел, хайде озапти се малко.
Бизнес се прави или с пари и акъл, или с акъл и много работа.
Не всеки е случил на някого да го издържа и да му налива, докато се прави на бизнесмен.

И да- тези от фермата до мен са започнали с 3 крави техни, които са заплождали и израждали, и са продавали мляко по пазарите, и са работели на другите, докато направят стадото, като в същото време дъщерята завърши Великотърновския университет.
И да, тя пише бизнесплановете, и им ги приемат- значи не е нужно да си носител на Нобелова награда, нито да дават рушвети.
Не че рушвети не се искат- искат се, но от онези, които само на книга гледат животни и получават субсидии за това.

А, за кръчмата- хайде да видим дали ще се сетиш защо я споменах? Mr. Green 

# 1 362
тези от фермата до мен са започнали с 3 крави техни, които са заплождали и израждали, и са продавали мляко по пазарите, и са работели на другите, докато направят стадото, като в същото време дъщерята завърши Великотърновския университет.
И да, тя пише бизнесплановете, и им ги приемат- значи не е нужно да си носител на Нобелова награда, нито да дават рушвети.
Точно по същия модел хората, които снабдяват майка ми с мляко всяка седмица си направиха фермата и получиха субсидии.

# 1 363
  • София
Акъл и много работа без пари - дрън-дрън! То е все едно да имаш мозък, но да нямаш глюкоза, за да може този мозък да работи нормално. За бизнеса парите са и глюкозата, и кислорода, иначе загиваш геройски или едва креташ. Може да ми се ядосваш колкото искаш, да пишеш каквото щеш по мой адрес, но няма как да промениш фактите за това как работи икономиката и как се прави бизнес. Романтиката е приятна, но е само една-хилядна от историята. Пари се вземат с пари. Не гол като сокол. Пардон, с три крави.

Кръчмата я спомена, защото ти се пие?

# 1 364
Ами, Анди, хората доставят мляко на майка ми вече над 10 години, та не е като да не сме ги наблюдавали как тръгнаха буквално от три крави. Не че са милионери, но фермата им се развива добре и те имат добър стандарт.

Общи условия

Активация на акаунт