Оковите на майчината любов

• 110 453
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 545
  • Бургас
А оковите на майчината любов са такива, че в гореописаната ситуация със семейната кооперация, явно спират синчето да излезе навън и да поработи, за да не се мори.

Сирена, когато бях в гимназията и исках да поработвам летата, майка ми казваше, че не е необходимо, те могат да ме издържат все още. Но аз настоявах, исках поне за джобните, дискотеките и парцалите да си изкарвам. Пък и да се науча малко на труд. Не че майка ми се е опитвала да ме окове, далеч е от такъв тип родител, точно напротив. Но с предложението да си кютам айляк поне докато завърша, спокойно можех да се хлъзна и да легна на тая кълка. После и като тръгнах да кандидатствам в университет настояваше да запиша редовно, те щели да ме издържат. Ми не, знаех им възможностите и ми беше ясно, че ще им коства твърде много, за да го правят. Имам и сестра 4 г. по-малка, която ме следваше по отношение на разходите за образование. Живеехме в малък град и двете отидохме в съседния голям в гимназията след 7-ми клас. Пресметнах си някои неща, прецених и така. А можеше да си висна на тяхмата издръжка и да си кютам. До човек е според мен. Повечето, които са съгласни да живеят на минимума и да бъдат издържани цял живот, просто това ги устройва и им стига. 

# 1 546
Никога нищо не ми е излизало накриво от временни работи.

# 1 547
На мен летата ми бяха свободни и учех допълнителен език. За работа съм го използвала силно ограничено, но ако се наложи, за три месеца мога да му вдигна нивото. Та така, всяко нещо си има цена, в моя случай неквалифицираната работа можеше и да доведе до по-дългосрочни загуби.

# 1 548
  • София
тоест, трябва да се съглася с теб, Абсурт, за да има диалог? Как да се съглася с нещо, с което изначално не съм съгласна?

Не, просто трябва да кажеш, че никога не ти се е налагало ти да осигуриш храната на масата, без да има кой да ти помогне, за да не гладува детето ти, а не да не гладуваш ти и затова не си компетентна в тази ситуация.
Елементарно е.

# 1 549
Уиш, ако си вземеш кола на лизинг, имаш плащане. А и някой и друг ремонт на колата и може да си стигне по-голяма сума за месец.
Повече от 10 години си поддържам колата сама. Абсолютно наясно съм за всеки клас коли колко излиза месечната поддръжка. Сумите, които ти си посочила съответстват за клас коли, които се карат основно от хора, чиито доходи не са точно от заплатата в офиса. За работещите, дори за добри заплати, сумите са други. Да повторя, твърдя го от над 10-годишен персонален опит в цялостната поддръжка на кола среден клас.
зависи колко ти харчи колата. Ако кара голяма кола ,500 може и да не стигнат само за гориво.
Сирена, да научиш какво е нискоквалифицирана работа, би те накарало да учиш с двойни сили, само и само да не я работиш отново никога вече.

# 1 550
Едно време имах една учителка, която ми казваше, че наистина е най-важно какъв мъж ще си вземеш. Щото от това зависи дали ще имаш избор какво да работиш- а като имаш избор, се избира по-хубавата работа, разбира се. Та така, тайната е в това да имаш гръб, не споря. И според мен е по-умно човек първо да помисли какъв гръб има.

И пак е въпрос на оптимизация- нито е умно да си сервитьорка в гимназията, вместо да учиш езици, нито да стоиш без работа до 29, завършвайки трета магистратура, защото все няма нищо достатъчно добро.

# 1 551
  • София
Абсурт, звИздИтИ ли ти го казаха това за храната? живяла си с мен ли, що ли? Айде, малко по-полека! Елементарно е!

# 1 552
Andariel, явно говориш за някаква конкретна работа, та- дай пример кое не е приемливо и кое би отказала. Аз си имам идея защо може да се откаже такава работа "на парче" понякога.

# 1 553
  • София
Абсурт, звИздИтИ ли ти го казаха това за храната? живяла си с мен ли, що ли? Айде, малко по-полека! Елементарно е!

Визирам написаното от теб, Андриел
- че ТИ си гладувала.
- че мъжът ти е издържал семейството докато пораснат децата, като в същото време и ти си доучвала, и си от скоро трудов елемент на заплата. Peace

# 1 554
  • София
Ех, че ясно си личи в темата на кой му се е налагало сам да си издържа децата Grin Аз също съм на мнение, че се променя мисленето на човек, когато му се е налагало да бъде единственият, от когото зависи дали децата му ще ядат. Не казвам задължително, че това е положителна промяна, но е факт и променя начина, по който възприемаш работата и заплатата като концепция.

На sixsens да кажа, че доста стажанти съм имала, дори утре си изпращам последната, а догодина идва нова - и по ЕС стажовете на Анди, и по наши си стажантски програми. Финансов отдел на международна фирма. Платени, но ниско платени, в сравнение със заплатите. Никой не е бил екслоатиран и не е носил кафета, обучили сме ги от-до, някои дори след това останаха да работят при нас. За последните ни двама, за жалост, нямаше свободни бройки в отдела, иначе бихме задържали и тях, но благодарение на стажа и двамата си намериха работа. Та има и такива бели лястовици, не е всичко черно Simple Smile

А Шехина за пръв път я срещам, явно е стара звезда, наминала да ни поръси със звезден прах, но много ме развесели Joy Набързо ме сложи в класьора 'сноб' (заради ЧДГ) и 'мишка' (заради обяда в офисната кухня) JoyJoy

# 1 555
Абе да не би на "гладуване" да му викате невъзможност да си вземеш ботуши а 500 лева, а да караш на такива за 200...

# 1 556
  • София
Понякога и цяла торта мога да откажа, ако зная или имам сериозни подозрения, че ще ми приседне. Иначе, всяка работа е конкретна - говори се за конкретна работа с конкретни хора, а не просто отказване на работа.
И да, за съвсем буквално гладуване говоря.

Абсурт, много държиш да познаваш моя живот по-добре от мен самата ли? Може ли да ми го разкажеш?

# 1 557
Е то и аз избягах от Макдоналдс. Но в същото време бях кандидатствала на още поне 15 места и веднага имаше къде да отида. Не съм чакала място за генерален директор.

# 1 558
То да се гладува може и ако си вземеш ботупите от 500, особено ако заплатата ти е 600 лв.

Колкото до нежеланието да се почне работа - има и хора, които наистина мизерстват и пак си намират причини да не работят. Това го намирам за някакво болестно състояние ( особено в онези случаи, в които няма кой да се погрижи за тях.) Цял живот са свикнали да са безработни и в един момент дори и мизерията успяват да преглътнат, вместо някои макар и не толкова големи неудобства, свързани с работата. Дори и да твърдят и да се кълнат, че усилено търсят работа, дори и да намерят такава, още на 2-3 месец се отказват, защото примерно еди кой си колега ги гледал лошо. И така се завъртат в един омагьосан кръг. Не намират, защото само като им погледне CV-то потенциалният работодател, я се събира 1 година трудов опит, я не. Или намират, но работата наистина е кофти, защото хубавите позиции вече са заети от по-кадърни и отговорни хора.

# 1 559
Има и още нещо: понякога свършването на някоя брадата и неприятна работа дава повече опит и увереност, а обратно- прекарването на време в сладка и лесна работа разглезва. Така че много е важно като свършиш някаква работа, после може ли да се хвалиш с нея и да стои добре в биографията.

Ако хем е гадна, хем не стои добре, има си причини да се откаже. Не знам каква е била ситуацията на Андариел, в зората на демокрацията нещата са били по-други.

Общи условия

Активация на акаунт