Оковите на майчината любов

• 110 454
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 530
Много ми харесват агресивните включвания, забавно е да видиш как троловете губят контрол Simple Smile Точно защото съм психолог, а вече и с доста стаж, смятам да не влизам в дочено-басмени пререкания с тролчета.

По повод на глада - в нормалните държави, момичета, за тези гладуващите има държава и социална политика. Това че в България такава няма е и причината много хора да не се съгласяват да се унижават, за да живеят в нея с цената на всичко. По времето преди соца е имало църква, държава и женски благотоворителни дружества, които съвместно са помагали на хората в трудни ситуации. По време на соца остана само държавата. След соца държавна подкрепа за всички (бели, а не цветнокожи) няма (поне не и масова), женските благотворителни дружества са хилави, а църквата предпочита личното си облагодетелстване. И затова няма и социална политика, както и някои жени са длъжни в критични ситуации (а и не само жени) да се принуждават да работят какво ли не, за да издържат децата си. Така че не представяйте абдикацията на държавата като нещо нормално, с което, видите ли, човек трябва да се примири. Или държавата се променя или тя просто бива изоставяна. Героизъм, героизъм, но всичко си има мярка.

Пожелавам приятен ден на всички! И не прекалявайте с обяда.
А аз лично мисля да прекратя участието си в това неприятно за мен и за всички, които го напуснаха, място. Когато нещо се прави само с рекламна цел, това винаги си личи.

# 1 531
Ти си тази обаче, която развива идеята за глада, без реално да е гладувала. Да не се приема непрестижна работа, да се отгладува. А откъде пари, докато намериш престижната - не става ясно?

# 1 532
  • София
Проституцията  също е работа - някои я работят доброволно, други за нищо на света не биха я работили. Кое точно не разбирам?
Бланка, кое е това "какво да е"?
Знаех си, че ще се започне с личните истории за това как всеки работил всичко, само и само..., и гледай колко е работен и преуспял... Не може ли да си ги спестим?
Ама проституцията нито е работа налична като възможност за всеки, нито някога е била единствен избор за когото и да е. Има други видове неприятна работа, която не е унизителна, макар да е под нивото на образованието и навиците на човек, ама и да не преуспее като я върши поне сам ще си плаща сметките. Това е ок, не виждам къде е проблема.

# 1 533
  • София
Вече писах, че съм гладувала съвсем реално. И не става въпрос за престижност на работа, не знам откъде изскочиха такива думи. Не е само една работа на целия свят и ако не се съгласи човек, край!

Бояна, нали се пробутва идеята за гладуващото дете? Все едно чета моралните дилеми на кого бяха, беше един психолог, цяла батерия е направил да тества хората. А схемата винаги е една и съща, затова и като си говорим за работа, пари, глад и деца, то проституцията е достатъчно красноречив пример, още повече, че тя съществува от зората на човечеството сигурно. Щом човек е работен и гладен, значи трябва и на това да е готов, за да си нахрани детето или себе си. И на всички други неща, които иначе смятаме за неморални. Обаче ако откаже работа, която смята за неизгодна, обаче се смята за обичайна, веднага му гракват как бил мързелив. А какво ще сложиш на мястото на многоточието в изречението е все тая, защото схемата е една и съща - всеки си решава кое как и докъде.

# 1 534
  • Бургас
Бояна, колко професии и фирми в БЪЛГАРИЯ предлагат истински стажове, като тези по чужбината? Ама истински, където НАИСТИНА те учат на нещо, не работиш реално, не изпълняваш задачи, а само си водиш записки, някой ти ходи по Д-то и ти обяснява, учи те. Извън лекари и адвокати питам. Боже, като ги заспрягате тия професии, ще рече човек, че ако не е сред практикуващите ги - следва да е доволен на трохи и мизерен живот, щото то нали, не всеки може да е адвокат, лекар, инженер, ИТ, ми сори.
Къде може, например, човек с 2 езика и магистратура по МБМ да изкара стаж, дори и ниско платен, но да се научи наистина на практика как стават нещата? Коя компания би взела такъв стажант, който да обучава наистина, а не да го закрепи към някой служител, който да ти възлага дребни задачки, че да си облекчи работата и на тва да му викат стаж. Тия ги знаем Wink Обаче, след този стаж, да може реално да си намери истинска работа по специалността, разбира се, пак на по-ниска позиция, но вече с някаква нормална заплата, че оттам насетне да расте? И не забравяй, че София не е България. Съвсем сериозно ми е питането.

# 1 535
  • Пловдив
Цитат на: Шехина
Това че в България такава няма е и причината много хора да не се съгласяват да се унижават, за да живеят в нея с цената на всичко.
Трогателно драматично звучи, но всъщност винаги, когато един човек има възможност да отиде някъде, където ще живее по-добре материално (или дори само си мисли така), той го прави и е естествено да го направи. Също както сменя работата с по-добре платена. Без това да значи, че досегашният му живот е бил непоносимо унижение.

Аууу! "Дочено-басмени", какъв оригинален, фин и затапващ израз!  Laughing  За втори път срещам това остроумие тук, май и първия път беше твое.

# 1 536
  • София
Бояна, колко професии и фирми в БЪЛГАРИЯ предлагат истински стажове, като тези по чужбината? Ама истински, където НАИСТИНА те учат на нещо, не работиш реално, не изпълняваш задачи, а само си водиш записки, някой ти ходи по Д-то и ти обяснява, учи те. Извън лекари и адвокати питам. Боже, като ги заспрягате тия професии, ще рече човек, че ако не е сред практикуващите ги - следва да е доволен на трохи и мизерен живот, щото то нали, не всеки може да е адвокат, лекар, инженер, ИТ, ми сори.
Къде може, например, човек с 2 езика и магистратура по МБМ да изкара стаж, дори и ниско платен, но да се научи наистина на практика как стават нещата? Коя компания би взела такъв стажант, който да обучава наистина, а не да го закрепи към някой служител, който да ти възлага дребни задачки, че да си облекчи работата и на тва да му викат стаж. Тия ги знаем Wink Обаче, след този стаж, да може реално да си намери истинска работа по специалността, разбира се, пак на по-ниска позиция, но вече с някаква нормална заплата, че оттам насетне да расте? И не забравяй, че София не е България. Съвсем сериозно ми е питането.
Стажът не е само да си водиш записки, трябва и да се упражняваш практически. Това струва пари, защото някой те наблюдава постоянно и ползваш материали и база на фирмата.  На много места е задължителен, за да запишеш следващия семестър, за да завършиш и получиш правоспособност. И това е нормално за много професии.
А колко го предлагат  тук не мога да ти кажа, не следя всички професии, нито всички професии изискват практически стаж преди да започнеш работа.

И това, че у нас наричат стаж нещо, което не е стаж, или не предлагат реални стажове във всички области, ако е така, не променя значението на думата стаж.

# 1 537
В Япония например, голяма фирма (Тойота) обявява конкурс за стажанти в юридическия си отдел. Сред многото кандидати одобрява един докторант от университета с 4 езикови сертификата. По време на стажа му плаща пътните, обяд в стола и му продава с намеление работно (униформено) облекло. Има възможност и за настаняване в общежитието на фирмата. По време на стажа прави преводи на документи. Накрая го изпращат с благодарност и като награда шефът му дава визитката си, като му казва че може да я използва ако са му нужни препоръки. Това с визитката е изключителна чест.
Това в чужбина.
А аз все се чудя какво стана с "оковите на майчината любов4?

# 1 538
  • София
Вече писах, че съм гладувала съвсем реално. И не става въпрос за престижност на работа, не знам откъде изскочиха такива думи. Не е само една работа на целия свят и ако не се съгласи човек, край!

Бояна, нали се пробутва идеята за гладуващото дете? Все едно чета моралните дилеми на кого бяха, беше един психолог, цяла батерия е направил да тества хората. А схемата винаги е една и съща, затова и като си говорим за работа, пари, глад и деца, то проституцията е достатъчно красноречив пример, още повече, че тя съществува от зората на човечеството сигурно. Щом човек е работен и гладен, значи трябва и на това да е готов, за да си нахрани детето или себе си. И на всички други неща, които иначе смятаме за неморални. Обаче ако откаже работа, която смята за неизгодна, обаче се смята за обичайна, веднага му гракват как бил мързелив. А какво ще сложиш на мястото на многоточието в изречението е все тая, защото схемата е една и съща - всеки си решава кое как и докъде.

Наистина не вдяваш и с теб няма как да се проведе диалог- ти си запяваш една песен и ни приемаш, ни предаваш.
Прекалено много години мъжът ти е подсигурявал всичко и за децата ви, и за теб.

Няма лошо, но си изгубила всякаква връзка с действителността.

# 1 539
  • София
тоест, трябва да се съглася с теб, Абсурт, за да има диалог? Как да се съглася с нещо, с което изначално не съм съгласна?

# 1 540
Аз съм съгласна, че дори с деца, трябва да има някаква готовност да се поработи, но да кажем 20%, не сто процента щом някой каже има работа, ти да се хвърлиш да я вършиш.

# 1 541
Ако нямам други доходи, със сигурност ще я върша, докато излезе нещо по-добро.

# 1 542
  • Бургас
И това, че у нас наричат стаж нещо, което не е стаж, или не предлагат реални стажове във всички области, ако е така, не променя значението на думата стаж.
Именно, именно. Много добре знам, че стажът не е само да си водиш записки. И никой не говори за значението на думата стаж и дали то е това, което казваш или не. Поне аз не оспорвам това. За друго е думата, но някак удобно избягваш да отговориш на конкретен въпрос, защото ти самата говориш за някакви общи принципни положения, а знаем за разликата между по принцип и де факто Wink
 Maya_alex, чужбината е ясна тя, аз за БГ питам. Защото тук се говорят едни теоретични пожелания, нямащи връзка с масовата действителност. Това че 5 фирми, образно казано, в София предлагали стажове или 3 пофесии на кръст изисквали такива, не значи, че е такова положението за масата работодатели. И всъщност яко се предлагат абсурдни заплати, а насреща изисквания - да ти стане лошо. И това някои потребителки се мъчат да замаскират като - ама като искаш да се развиваш, трябва да натрупаш опит, а по чужбина стажовете не се плащат. Нерде Ямбол, нерде Стамбул....

# 1 543
А оковите на майчината любов са такива, че в гореописаната ситуация със семейната кооперация, явно спират синчето да излезе навън и да поработи, за да не се мори.

# 1 544
  • София
Ако нямам други доходи, със сигурност ще я върша, докато излезе нещо по-добро.

Колко временно? най-малко за един месец поемаш ангажимент или колкото е пробният срок. А ако още от интервюто нещо не е както трябва и си наясно, че нещо не е наред, защо да се съгласяваш и да започваш, макар и временно? Такива пари ти излизат през носа, защото нещо като започне накриво, то продължава накриво и става все по-зле. Аналогично е като да имаш гадже, за който знаеш, че шамари гаджетата си (като Динко от ББ, че той е пресен пример), обаче да си с него, защото той е единствен на хоризонта и да очакваш, че точно теб няма да те ошамари.

Общи условия

Активация на акаунт