Математически турнири - 47

• 115 542
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Според мен 14-та за 2 кл. е наистина трудна. В предвид, че е със свободен отг. се съмнявам да има дете, което да я е решило.

# 451
При нас не беше прочетен последният ред на 14 задача. Беше намерил едно по-малко решение и с малко замяна на числата щеше да се сети за по-голямото, ама не го видял

Линка, има такива деца с отговор 26. Моето дете стигна до 22

# 452
  • Варна
14 задача е безумна...би била нормална, ако се искаше да се посочи какъвто и да е отговор, стига да отговаря на условието. При положение, че се търси най-големия сбор, означава, че първо трябва да се намерят всички възможни решения и тогава да се прецени кое от тях дава най-голям сбор...не мисля, че подобни изчисления са по силите на второкласник, още повече, че времето също е ограничено. Късмет ще имат децата, които са успели да нацелят сбор 26 при първия опит, не вярвам някой да е продължил да опитва и след като е намерил верен отговор, за да види дали няма и по-верен от него  ooooh!.

Как се получават 41 точки, втори клас?

7*5 = 35
1*6 =   6

Общо 41 точки
задачите не се ли оценяват с 3 и с 6 точки, откъде 5?

# 453
Дима, който е решавал такива задачи не би се затруднил. Поставят се първо числата по ъглите, ама моето дете поставило централните числа по ъглите, а за най-голям сбор трябва да се поставят най-големите
Въпрос на техника е
Със сигурност 14 задача не трябва да е равна по брой точки на задачата със сърцата

# 454
14 задача е безумна...би била нормална, ако се искаше да се посочи какъвто и да е отговор, стига да отговаря на условието. При положение, че се търси най-големия сбор, означава, че първо трябва да се намерят всички възможни решения и тогава да се прецени кое от тях дава най-голям сбор...не мисля, че подобни изчисления са по силите на второкласник, още повече, че времето също е ограничено. Късмет ще имат децата, които са успели да нацелят сбор 26 при първия опит, не вярвам някой да е продължил да опитва и след като е намерил верен отговор, за да види дали няма и по-верен от него  ooooh!.

Как се получават 41 точки, втори клас?

7*5 = 35
1*6 =   6

Общо 41 точки
задачите не се ли оценяват с 3 и с 6 точки, откъде 5?
Поправих се.. Не бях отворила правилата..

# 455
  • Varna
Дима, който е решавал такива задачи не би се затруднил. Поставят се първо числата по ъглите, ама моето дете поставило централните числа по ъглите, а за най-голям сбор трябва да се поставят най-големите
Въпрос на техника е
Със сигурност 14 задача не трябва да е равна по брой точки на задачата със сърцата
Който решава такива задачи въобще не би ги решил по този начин. Тези задачи ги учат на курсовете често и се решават като събереш сбора на всички участващи числа, към него ако се търси най-голям сбор добавяш сбора на последните 4 по големина числа, а ако се търси най-малък сбор слагаш първите 4 числа. Това всичкото събрано го делиш на 4 и получаваш верният отговор.
Ето я разписана нагледно -
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11=66
11+10+9+8=38
66+38= 104
104:4=26

Явно 14-та задача е била препъни камъчето тази година. На 4 клас също си е доста трудна, освен ако не си решавал точно такъв тип задача и не я направиш по правилният начин. Но иначе едва ли има дете, което може да намери 125 варианта на решението й, ако не знае формулите за това... /в които и аз дори се колебаех... а при тях говорим за време/

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 11:49 от hana1

# 456
  • Пловдив
Има резултати и от ОМГ-Пловдив
http://www.omg-bg.com

# 457
  • София
Според мен 14-та за 2 кл. е наистина трудна. В предвид, че е със свободен отг. се съмнявам да има дете, което да я е решило.

Здравей,

Има - дъщеря ми я е решила. Наистина не е лесна задача обаче! Тя е започнала като е сложила най-големите числа по ъглите.

# 458
Точно, ако детето прочете внимателно, че става въпрос за най-големият сбор, а не просто сбор ще сложи най-големите числа. В Немо мисля, че имаше подобна тема, ако не се лъжа. И там се нареждаха числата първо по ъглите.
Втори клас не могат да делят 104 на 4.

# 459
  • София
Здравейте,

Имате ли представа къде да търся резултати от 125-то в Младост.
На техният сайт не качват нищо относно състезанията.
На място ли могат да се видят?

Извинявайте за тъпите въпроси, но още съм лаик и това е първото състезание на детето ми.

# 460
На сайта на секция Изток проверявай.

Нас ни пратиха съобщение, че в сътезателната група в училище ще останат деца, които са се явили поне на 50% от състезанията и имат определен процент. Второто добре, ама първото ме потресе. Като ги сметна от началото на годината за 4ти клас са поне девет общо до края на тази год.

# 461
На сайта на секция Изток проверявай.

Нас ни пратиха съобщение, че в сътезателната група в училище ще останат деца, които са се явили поне на 50% от състезанията и имат определен процент. Второто добре, ама първото ме потресе. Като ги сметна от началото на годината за 4ти клас са поне девет общо до края на тази год.

И математиците са хора. И те трябва да се хранят. Затова и правят класации, на успехите на състезанията по училища. А училищата имат бизнес модел - "Парите следват ученика". А учениците следват класациите. Затова и училищата съсредоточават немногото си налични способни учители в съответната посока - децата, които работят за училищната репутация.
И така стигаме до извратения модел, при който вместо училището да работи за децата, децата работят за училището. Честито на печелившите от пазарната икономика.

# 462
Благодаря за информация за Бургас, за КМС. 
В нашия град освен ,че обявяването не е достатъчно публично например в интернет, забелязах ,че и таксите за състезанията са различни.
За "Иван Салабашев" почти във всички градове таксата беше 8 лв, в Бургас беше 12 лв. Сега за Коледното пак навсякъде 8 лв , в Бургас 10 лв. Защо има такива разлики?

# 463

Здравей,

Има - дъщеря ми я е решила. Наистина не е лесна задача обаче! Тя е започнала като е сложила най-големите числа по ъглите.

Браво!Ходите  ли някъде на курсове или само с домашна подготовка успявате толкова добре?

# 464
Благодаря за информация за Бургас, за КМС.  
В нашия град освен ,че обявяването не е достатъчно публично например в интернет, забелязах ,че и таксите за състезанията са различни.
За "Иван Салабашев" почти във всички градове таксата беше 8 лв, в Бургас беше 12 лв. Сега за Коледното пак навсякъде 8 лв , в Бургас 10 лв. Защо има такива разлики?
За сметка на това ни излизат по-късно резултатите... Wink

Сравнение също за СМТ и Чудотворец - там за 8 лв. публикуват също задачи и отговори в същия ден. Тук за 12, тц. Пробните за МГ бяха по 15 лв. срещу 9 лв. в София. За тази разлика, софийските деца и родители получаваха разбивка на точките задача по задача, а тук, с изключение на финалното състезание, дори и по модули не ги разбиха нито веднъж.

Както се казва, ако искаме....

Общи условия

Активация на акаунт