Индивидуална форма на обучение в държавни училища

• 6 030
  • 89
  •   1
Отговори
  • София
Отварям темата с идеята да стане отчетна. Първоначално може би за прогимназия и гимназия.
Ние с моя син сме се запътили към този вариант на образование, а доколкото четох все повече ученици и родители го избират. Не е лесно да се стигне до това решение, но надявам се в тази тема да се подкрепяме по трудния път.
Нашият казус конкретно е - нежелание да посещава училище, много отсъствия и така нататък.

Има ли други родители на частни ученици? Как започнахте, как се справяте?

Последна редакция: пт, 27 фев 2026, 16:15 от Rockstar

# 1
  • Бургас
Няма такова понятие "частни" ученици, има ученици на индивидуална или на самостоятелна форма на обучение. За коя става въпрос?

# 2
Домашното обучение е много голямо предизвикателство и за детето и за родителя и според мен изисква доста повече самодисциплина от редовното. Желая успех и ще следя темата с интерес.

Скрит текст:
Преподавала съм на homescool-вани деца, 6-12 клас, общото между всички беше, че бяха добри по 1-2 предмета (вероятно по които родителя е специалист), а по останалите се справяха под средното ниво. Тези, които са били спрени от училище по-рано или изобщо не бяха посещавали преди това, нямаха почти никакви развити социални умения. Общо взето най-различни сериозни проблеми при всички, не бих го приложила за мое дете освен ако нямам никакъв друг избор. Особено преди 9-10 клас.

Спирането от училище поради основна причина нежелание да ходи е мечешка услуга според мен, по-скоро трябва да се търсят причините за това нежелание и да се работи върху тях, защото ако се елиминира училището, ще избият някъде на другаде.

# 3
  • София
Няма такова понятие "частни" ученици, има ученици на индивидуална или на самостоятелна форма на обучение. За коя става въпрос?
Да, може би трябва да оправя заглавието.

# 4
Аз още като записахме детето в 1 ви клас и като видях каква диващина е, бях решил, че ако има проблеми със социализацията или самото дете е по - скромно и не понася общуването с връстници, с които е принудено да е там, ще го спра и няма да позволя да се тормози в средното (аз съм бил в подобна среда и ако някога съм имал възможност и един ден не бих стоял там, не бих позволил да се повтори и с детето ми). То не можеш да го местиш от училище на училище. Във всяка група има по някоя издънка. Засега (то е втори клас) се справя добре, даже учудващо, понася му средата. Ще видим как е по - натам. Според мен с ускоряването и навлизането на ИИ, ще е все по - лесно домашното обучение.
От друга страна не искам проблеми, отсъствия, следене - колкото може. Ако има желание - ще учи и в училище и във вкъщи. Сега имам пряко наблюдение над няколко тийна. На 100% просто си губят времето, даже не разбирам защо останаха да учат след 10-ти клас. Не съм сигурен, че изобщо е влязла и половин буква за цялата гимназия в главите им. Като ги питам защо са там - ами да имали диплома. Аз не познавам работодател да гледа някаква хартийка само за завършено някакво образование без елементарни умения. И на базата на тая диплома да назначи някой.

Засега и на мен ми е интересна темата и я следя, но без опит. Честно казано, не си представям точно училищата в този им вид след няколко години. Много анахронично ми стоят.

Последна редакция: пт, 27 фев 2026, 15:53 от Seiko7075

# 5
  • София
Аз лично още не съм го "спряла", но той отказва да ходи. Минали през всички възможни варианти и методи, за да стигнем до този етап. Въпросът е какво ще става оттук нататък?
И ако има някой с опит, да даде кураж.

# 6
  • Бургас
По- добре сменете училището, профила...Не е само заради социализацията, училищните навици /дори да не са само за учене, но и самият навик да ставаш всяка сутрин, да се ангажираш и пр/ поставят основите за бъдещите трудови такива. Както спорта дисциплинира, така и училището в посока волеви и трудови качества. Но общуването с връстници си остава най- важното в тази възраст, каквато и да е средата, тя е естествената среда за общуване. Извън нея виреят само аутсайдерите.

# 7
  • София
В момента всъщност правя това - сменям училището. По-точно се връщаме в старото училище, от 2 до 7 клас.
Но се подготвям, ако и това не тръгне.

# 8
Не съм напълно убеден че точно ставането под час и тренирането на такива рутини ще са манна небесна за бъдещия трудов човек. Не съм напълно убеден че този начин на работа ще е същия както преди 100 години.

# 9
  • Бургас
И да не е, обратната алтернатива неслучайно е приоритетна за деца със СОП, с хронични заболявания или трениращи и отсъстващи поради състезания и пътувания.

# 10
Не съм напълно убеден че точно ставането под час и тренирането на такива рутини ще са манна небесна за бъдещия трудов човек.

Не са, идеята е че училището е вид задължение на детето, което на по-късен етап се сменя с работа. Да сменяш училища и работни места които не харесваш е напълно ок, но да спреш изобщо да ходиш на училище/работа е съвсем различно. Ако днес детето каже “не ми харесва на училище, искам вкъщи” и ти се съобразиш на 100% с желанието му и го отпишеш оттам, какво ще направиш ако утре това дете вече е на 30 и каже “не ми харесва на работа, искам вкъщи”? Ще го оставиш у дома да работи върху себе си и ще го издържаш цял живот? Това е доста краен пример, но не е нереален, много млади хора нито учат нито работят, защото не им се правят неща, които не са им интересни и хората около тях ги подкрепят в това. Лошо няма, но ако един ден трябва да разчиташ на такъв човек за нещо, дали ще можеш?

# 11
Звучи ми трудно. Смятам, че ако детето има проблем със социализация в ново училище и иска да се върне в старото е напълно нормално. Но все пак е важно да общува с връстници.
Ако премине на индивидуално обучение няма да има контакти със съученици. А не мисля и че без постоянно присъствие на родител, ще успее да бъде самодисциплиниран вкъщи. По-вероятно да седи на телефон , компютър по цял ден и ученето ще пострада. За родителите също е натоварващо - дори един родител да не ходи на работа и да стои вкъщи, едва ли му се иска да прекарва дни наред боррейки се с детето да седи мирно и да учи.
Наистина ми се струва трудно.
Дано като го върнете в старото училище, нещата се подредят.

# 12
  • София
Rockstar, за да има такова голямо нежелание да се ходи на училище има причини, може и да са скрити. Само ако знаете и си давате сметка за истинските причини, ще може да решите как да действате. Ние имахме такъв проблем преди години, но причините бяха очевидни в нашия случай, решихме го.

# 13
Нямам точно личен опит, но се сещам за сина на мои познати, на когото хич не му се учеше, записаха го в някакво частно училище на сфо, колкото да избута и така и стана. Но той нямаше проблеми с общуването, социализацията, приятелите, учителите, напротив - беше много контактен, оправен и харесван от другите, имаше си странични занимания. Просто никак, ама никак не му се учеше. В неговия случай решението за сфо беше ок, завърши някак, сега е на 21-22 и работи в чужбина.
Та искам да кажа, че зависи от причините - дали е заради ученето или заради средата. Какво го мъчи твоето момче, ако не е тайна?

# 14
Може би става въпрос за самостоятелна форма а не за индивидуална. ако е държавна общообразователна институция.  Индивидуалната форма означава че ученикът не се справя по един или няколко предмета с материала, покриващ ДОИ.

Аз лично не виждам никакъв проблем в самостоятелната форма. Единственото което е като удивителен знак в случая -  че това че не се ходи на училище не означава, че се учи. Материалът може да се покрива с индивидуални тестове и изпити по предмети в края на срок/година. Много даровити деца са със самостоятелна форма и успяват да покриват и училище и онова нещо, в което са даровити. Проблем в случая  би бил , ако детето няма мотивация за учене въобще,  каквато и да е формата има риск от отпадане. Не знам каква е ситуацията. Коментирам само формата и какви са подробностите около нея.

Последна редакция: пт, 27 фев 2026, 23:24 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт