Как да НЕ бъда контролираща майка?

• 1 983
  • 29
  •   1
Отговори
Какви според вас са нещата, които прави или не прави една контролираща майка?
Искам да си сверя часовника, защото вкъщи имам една тийнейджърка, която на моменти ми хвърля това обвинение. А аз винаги съм се стремяла именно да НЕ бъда такава майка.

# 1
  • Melmak
А контролиращ човек ли си, извън родителството?

Аз съм майка от много скоро и нямам опит преди това. Но съм контролиращ човек, отгледан от контролиращи родители. Работила съм с психолог по повод на това. Според мен човек, ако е контролиращ тип е такъв във всичко. Това изморява и товари не само теб, а околните. Дали е така помисли ти, как се определяш?

# 2
  • София
В какво се изразява контролът, за колко годишен тинейджър говорим? Има неща, за които няма как да не сме контролиращи, предвид отговорността, която носим като родители.

# 3
Аз не мога да помогна в това отношение, защото определено съм контролираща и лошото ченге, след като таткото го играе доброто. Но ми е интересно какво стои зад фабулата и как се случват нещата, ако не си, затова ще проследя темата.

# 4
  • София
Ооо, Утро, ама не си го слагай на сърце. Тийнейджърките са царици в драмата и всяко ограничение се приема за свръх контрол. И после, като се омаже ситуацията, идва другото - ама ти защо не ми каза. Добавям, че винаги всичко знаят и понякога, като скръцнеш със зъби, не е на тяхната, почват приказките, че ги мразиш, че нищо не разбираш и т.н.

Има неща, за които аз съм безкомпромисна и контролирам:
- къде излиза и с кого;
- кога ще се прибере;
- каква козметика ползва - готова съм да ѝ купя качествена и го правя, но откачам като поръчват с приятелки козметика от Шейн, изкуствени мигли и лепило за тях от Шейн. Не зная какво съдържат тия боклуци, затова сме нон стоп в спор.
- да ходи прилично облечена. Това, в моите очи, изключва много разголени неща и кроп топ, особено ако не е топло. На морето - може.

Силно я насърчавам да ми разказва за училище, клюките около приятелки, гаджета. С баща ѝ обясняваме и даваме съвет и друга гледна точка, особено като са се изпокарали компанията и търсим начин да се сдобрят. Те са големи на размер, но на акъл все още ги няма никакви и с помощ и задаване на въпроси - нещата се получават. Ясно съм ѝ обяснила, че доверие се печели и то не на приказки, а с действия и щом ми докаже, че мога наистина да ѝ имам доверие, свободите ще дойдат естествено. Те много бързат да пораснат, но ние като родители, имаме задачата да изградим качествени и самостоятелни хора, дори и да се налага да поизтърпим малко обвинения и тръшкании.

За протокола - прилагам го при 2 дъщери, едната на почти 22 и вече доста по-самостоятелна, а другата на 16, в процес на извоюване на самостоятелност.

# 5
  • София
Подбирай си битките. Зарежи битчиците, позволи да бъдат загубени. Имам пример с контролираща майка. За всяко закъснение вдига скандал, разпределила е времето на детето си (дъщеря, колкото сина ми е – 15-ина годишна). Резултат – тя превърна дъщеря си във враг.
Допусни, че понякога ти можеш да грешиш, а детето ти да е право.

# 6
  • София
Ами, може да си контролираща, може и да не си.

Аз съм поставила много широки граници и те се саморегулират вътре.
Отвъд границите не ходят, защото всички знаят, колко лошо ще стане.

Следя образование и емоционалното им състояние с по едно око, друго на този етап бих казала не.

# 7
На 26 е голямата. С нея нямам проблем. Пускали сме я доста, но и тя никога не ни е разочаровала и винаги е оправдавала доверието ни. Имаше си компания докато беше в гимназията, излизаха, закъсняваха.

Малката е на 17 и е друга работа. Тя е много стеснителна от малко дете, срамежлива, затворена. Честно казано, не създаде приятелства в гимназията. Има гадже, с което си се разхождат, хапват. Не ходят по дискотеки. Дори сме я насърчавали да прави повече неща, но тя не иска. Да излиза, да общува. В смисъл, че не се е случвало да й забраняваме нещо, което тя е искала.
Примерно след училище се чуваме да я видя как е минал деня. Нищо повече.
На моменти я обземат тийнейджърски настроения и се случва да ми каже, че нищо не съм й позволявала и точно, че съм била контролираща. Което ми е много обидно, защото буквално тя нищо не ми е искала, за да й го позволя или не. Наистина никак не бих искала да съм контролираща майка, опитвам се да стоя настрани от подобен образ.

# 8
  • София
Явно си ок.
За мен силен контрол е на 16-17 да споделя локация, да се обажда под час и да има строг вечерен час във всички дни.
Аз също не съм от много контролиращите, но дъщеря ми ми се обажда всяка вечер към 6-7 да ми докладва къде ще е, а вече е на 21.

# 9
Спри с обажданията след училище- това е контролиращо. Нека тя да си разкаже като се видите вечер.
Това с обаждането всеки ден, след работа, съм го изживявала с моята майка, на която един ден просто й обясних, че ме задушава.
Моята тийнейджърка даже ме пита, как така съм й позволила нещо, което тя е очаквала, че ще забраня.
Ами, позволявам, не се натискам за информация, не контролирам и затова тя ми докладва.

# 10
  • в очите на дъщеря ми
utro77, аз съм контролираща майка, факт...времената обаче са меко казано тревожни и опасни, дъщеря ми има час на прибиране и държа да се спазва, обажда ми е къде е и с кого е. Старая се да разрешавам всичко в разумни граници, като говоря и говоря и пак отново!

# 11
Моят средният е в 9 клас. Момче е. Като се прибере от училище винаги ме прегръща и аз го чакам да обядваме. Понякога аз му правя нещо за обед, понякога той на мен. Питам го как е минал денят му, и той мен пита. Честно да ви кажа, не ми се налага да го тероризирам за нищо, той е такова възпитано дете. Още е на 15 г. И дано в следващите 2-3 г да не се превърне в неочакван бунтар. Но с момичетата предполагам, че е по-различно. Племенничката ми се оплаква, че родителите й я тормозят. За да не й остава време да ходи никъде за нищо, са я записали на 150 курса и я дебнат да ходи по всички , както и да пише домашни и да има успех. Бел, мат, танци, английски и роботика.
Понякога съм толкова благодарна, че имам само момчета.

# 12
  • гр.Пловдив
Аз имам желание да контролирам,но за жалост нямам време и възможности ....Сам е от 7 до 18ч ,обслужва се,с дисциплината нямам проблем,за ученето го мързи ,изобщо за уроци и извънкасни занимания и дума не дава да се обели,избрал си е техникум и бачкаторска специалност,дала съм пълна свобода и юнашко доверие..Каквото-такова ..

# 13
  • София
Според мен, момичетата са по-оправни.
Синът ми, на 15, ако го оставя, само вкъщи ще си седи.

# 14
Моите деца са малки още, плаши ме, че няма подходяща среда в днешно време в училище още от начален курс.

По темата с контрола на тинейджър, имам близка, която е добър и отговорен човек, не контролираше дъщеря си по никакъв начин.
Детето от 14г си живееше всяка ваканция у гаджето, там другите родители си отглеждаха още едно дете.
Като я питах, как така не се ли притеснява - ами, аз какво да направя, ние сме си говорили
След гимназия дъщерята се откачи от тиийн връзката, за една година смени няколко други момчета.
После срещна 10г по-голямо момче и набързо за две години роди две деца.
Към днешна дата дъщерята е 25г, самостоятелно се оправя със семейство и деца.

Апатията на родителя е, че детето не е близко с майка си, даже отчуждено
Виждам, че на майката не и е приятно, че и е единствено дете, но и тя отдавна вдигна ръце и остави дъщеря си да се прави на възрастен

Общи условия

Активация на акаунт