Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 750
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
  • София
И аз пуснах изследвания (месец след миседа) Имах големи драми с хормона, защото се чувтсвах много отпаднала, косата ми започна да пада пак като преди - с шепи. Ендото ми вдигна хапа от 25 на 50, защото TSH беше скочил за две семици от 1.7 на 4.19 (това беше повреме на бременността.
И така намалих от 50 на 37, защото почнаха някакви вълни да ме удрят толи и потни  #Onfire. Косата ми обаче този път не спира да пада и от 56 сега съм 60 кг за 1 месец! Четейки вас и книгата на Изабела Уенц, реших да пусна Б12, Д и феритин и ето и резултатите:

fT3      2.91       pg/ml     2,3 - 4,2
fT4      1.05       ng/dl     0,89 - 1,76
TSH      1.867       uIU/ml     0,55 - 4,78
MAT   H    87.2       IU/ml     < 35
Глюкоза ( Glucose ) 4.6       mmol/l     3.3-6.0
Креатинин       67       umol/l     50-133; деца(children): до 14г. 30.93 - 69.99
Общ холестерол   5.43    mmol/l     < 6.5, препоръчани стойности <4.5
Триглицериди      0.89    mmol/l     < 2,2; препоръчани стойности < 1.7
HDL-холестерол H    2.04    mmol/l     1.04-1.56 , препоръчани стойности >1.2
Витамин Д   L    8.541  ng/ml     10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране
Витамин В12   L    220       pg/ml     246-911; дефицит 32-246
Феритин              25.9    ng/ml     Жени: 6,0-159,0; Мъже: 28,0-397,0
За мое щастие Мат продължава да пада! Преди беше над 200, а ТАТ не го изслдвам вече, защото влезе в норма за 6 месеца, беше над 300 (като спрях глутена в това време)
Май намерих защо пада косата....
Явно имам дефицит, ще пусна и пълен профил на желязото, за да видя точно какво се случва там и тогава ще действам. За хемоглобина знам, че е в норма.
Въпросът ми обаче е вие какви добавки пиете? Има ли такива, които са по-лесно усвоими от други?
В какви дози? Защото честно казано ми е трудно малко да разбера каква трябва да е мойта.... И колко често след започване на добавки се следи за нивата на тези витамини?
Писнала съм и Цинк, но той ще излезе след няколко дни.

Естествено само приема на добавки нямя да ми реши проблема, но вмомента изготвям точен план за действич, за който ми трябва време. Но започването им е една важна стъпка Simple Smile

Криси, за В12 са ти написали вече. Ако искаш прегледай и темата тук във форума, която си е за В12. Там обсъждат и формите и дозите, полезна е много. Качват и линкове за подезични, а и за сайтове, където предлагат инжекции с Хидроксикобаламин. Консултирай се и с хематолог както за В12, така и за желязото също. Сигурно ще ти изпише добавка с желязо, но е хубаво да имаш пълния железен пакет, както и сама си знаеш. Само феритин не е достатъчен, но пък е доста показателен, че ти липсва складирано желязо. Simple Smile

За вит. Д силно се надявам да не ти изпишат слаба поддържаща доза от сорта на 20-40 капки седмично или по 4-5 капки дневно, защото си с голям дефицит. Ще ти трябват най-малко към 7-8 капки дневно, поне в началото. И трябва да мине поне месец за да се позапълни дефицита. После вече поддъжащи дози (аз например съм на 6 капки Вигантол). Има полезна тема и за вит. Д между другото. Важно е да знаеш, че при камъни в бъбреците не е препоръчителен приемът на вит. Д. А, и се пие заедно с МК7.

Обикновено преди контролни изследвания се спират добавките две седмици предварително. Но с твоите дефицити може и да поизчакаш няколко месеца преди да правиш контроли. Както прецени и лекарят, де. Stuck Out Tongue Winking Eye

И с риск да се повторя пак ще кажа - В12 е 4 часа след хормон, вит. Д е 8 часа, а желязото е 8 след и 10 преди хормон.

Относно щитовидните, изглеждат добре. Но малко ме притеснява, че фт4 е с леко ниско ниво (само 18.39% в референтните си граници). Бих ги проверила скоро пак, да не се окаже, че вече е станала ниска пък за зимата тази доза. В момента до колкото разбирам пиеш 37.5 мгр. Абе, не чакай шест месеца до следваща контрола. Wink

Извинявам се за многословието..

# 421
  • София
Здравейте...
Нещо постоянно се чуствам заспала и без изледване си вдигнах с още 1/4 от 25 мкг. хормона и сега съм на 87.5 мкг. Ще видя как ще се чувствам. И така и така си седя вкъщи, че съм с оперирано коляно и не мога да мърдам на никъде и се чудя възможно ли е да има нещо общо проблемите с коленето с Хашимотото. Миналата година почти по същото време оперирах другото коляно... Сега доктора ми каза, че трябвало да съм имала някаква травма, за да се получи това с хрущяла ми, но аз не съм имала никаква травма и затова се размислих по тези въпроси...

# 422
Здравейте!
Може ли да погледнете моите изследвания. На пръв поглед са в граници, но дали са оптимални? Не пия нищо вече почти две години, дори Начев ми беше казал чак януари да се изследвам, но понеже сега направих някаква алергични реакции с пъпки по цялото тяло, пуснах изследвания. Сега ми се появи проблем и с МЦ - закъснява ми вече 10 дни  Tired Чудя се дали причината може да е в щитовидната. Имам и ИР и за пръв път изследвам гликиран хемоглобин.
Гликиран Хемоглобин ( HbA1c )   5.40      4.0 - 6.0
FT 3 ( свободен Т3 )   3.86   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )   15.50   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   2.010   mIU/l   0.300 - 4.200

# 423
Възможно ли е нощните изпотявания да са от Хашимото? Или да търся нещо друго?

През зимата ми се случва и навън на студа да се потя  Rolling Eyes

ПП жгмъц, колената преди ме боляха, сега - не, изобщо моите ставни болки се местят. Вчера ме боля единия лакът, днес - другият  Laughing

# 424
Възможно е, да. Ако не си предозирана или в менопауза причината е другаде. При мен това обилно потене, и то само на главата беше мн.неприятно, но мислех, че е от  менопаузата, а то се оказа високата доза. Пак сама го установих, де. По това вече разбирам, че съм минала в хипер. След намаляване на хормона изпотяването спира.

# 425
Seti Beti, аз имам алергия към един консервант, който се слага по принцип на колбаси, през последните години започнаха да го слагат и на месо, особено през лятото - тя също се проявява в пъпки по цялото тяло, които наподобяват тези при варицела и също много сърбят.
Скрит текст:
(Всъщност аз карах варицелата чак на 30, а преди това над 10 години си я имах тази алергия и когато започнаха да ми избиват варицелските пъпки, реших, че е пак алергията и си ходих на работа да заразявам хората. Чак след това, като стана ясно, че съм заразила двама души с варицела, осъзнах, че това моето наистина е било варицела, а не алергия.)
С алергиите най-добре е да следиш какви храни си консумирала през последните 1-2 дни и след време ще направиш връзката.

# 426
И аз имам нощно изпотяване. Не съм търсила причината, но е много неприятно, имам го от скоро.

# 427
При мен странното е, че не се потя особено през нощта (с изключение на лятото), но когато извършвам някакво физическо усилие, дори да е обикновено ходене по улицата с по-бърза крачка, за отрицателно време плуввам в пот. Confused Цялата ми блуза става мокра в областта на кръста, лицето ми почервенява и ми избива пот по челото, скулите и врата. Ужасно е! Случва ми се постоянно дори през зимата, в най-големия студ, макар че ходя доста леко облечена. Не знам дали е свързано с Хашимото или ИР. Вероятно е и друга да е причината... С наднормено тегло съм, може именно в това да се корени проблемът.

# 428
И аз се потя само в областта на кръста, но нощем.
Иначе от години се потя и през зимата в най - големия студ. Хем ми е студено, хем ако се облека добре и вървя се потя...

# 429
  • Бургас
Аз толкова се потя,че през лятото е немислимо да нося грим.А не се харесвам без.
Когато ми махнаха матката и яйчниците преживях такъв кошмар.Вечер поне три пъти ставах да суша чисто мократа си коса.Ревях и слушах,две години не спях като хората.
Всичко е от сбърканите хормони.
За мен е немислимо да нося поло или дори пуловер.В най-гоемия студ съм с лятна блузка и жилетка отгоре,която да хвърля при необходимост.

# 430
  • Варна
Лично за себе си съм сигурна, че потенето е 100% от Хашимото. Преди него се потях само при физически усилия или лятото на силна жега.
 Нощем никога не съм се изпотявала, освен ако не е било много горещо лятото , но е било инцидентно, но сега -зимата, също имам засилено изпотяване -само под мишниците , но не и нощем.

Първо мислех,че е от шушляковото ми яке, защото и вътре е шушляк, изскуствена материя -запарва и тн, но и с вълненото ми палто -макар и по-малко,  пак се потя ...
От друга страна вървя много пеш през деня, все бързам, а в студа буквално и притичвам, може би и това също допринася. Но преди Хашимото пак имах такъв режим  и не се е налагало зимата да се преобличам от изпотяване.

# 431
  • Бургас
Уф,аз миналата зима си взех дебело яке и мога само в голям студ да го нося.
Спя без отопление в стаята, миналата година нищо не включвах,и сега не съм.
Уж я няма вече жлезата,а не спира да ми е горещо.
Между другото пулсът ми снощи пак стигна 114,ходих при личната,пак трябва да увелича дозата на бета блокера или да пия Корлентор.За какво изобщо ходих да ме режат,уж всичко щеше да е наред-ама не е.

# 432
  • София
Аз се потя понякога, но като цяло все ми е студено.

# 433
  • Бургас
Уф,на мен все ми е горещо.Пестя от отопление.
Когато вляза при родителите ми си умирам от жега.Стоя по къс ръкав.Карам им се,че в такова топло време пускат отоплението,а те казват,че умирали от студ.
Аз си знам кой е сбърканият,но такова е положението за съжаление.

# 434
  • София
На мен винаги ми е студено, с ММ се шегуваме, че имам 10 градуса разлика с околните. И това било доказателство, че съм змия Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт