Камина - водна или въздушна и какви kW

• 1 171
  • 1
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,
Моля за помощ - решихме, че ще сложим камина в къща, която ще се ползва (за сега) около 3 месеца в годината, но в едно далечно бъдеще може би целогодишно.
За сега ще я сложим за уют, обаче при положение, че тепърва ще трянва да се зида комин, да взимаме решение каква да бъде и т.н. ми се иска да направим всичко с поглед в бъдещето и съответно камината да има капацитета теално да отоплява.
И тук идват големите въпроси, които ще обсъдим с топлотехник, обаче ми се иска преди това все пак да сме имформирани.
1. Какви са предимствата и недостатъците на камина с водна и с въздушна риза?
2. Какво са разликите при монтирането, т.е. какво и как се добавя? При водната това май са тръби, радиатори, помпа да върти и ? При въздушната нямам идея...
3. Колко киловата камина би топлила 140 кв.м. с височина 3 м?
4. Колко кв камина и от какъв вид/монтаж би топлила едно помещение от 45 кв.м. (Това в случай, че за цялата къща ни се стори твърде сложно/скъпо)
5. Ако човек вземе камина, с която може да го отоплява този обем, то може ли да си я запали просто така с няколко дърва вечер през лятото или трябва за всяко шалене да се пускат някакви системи, свързани с отиплението?
Май за сега това са ми въпросите.  То човек като не разбира и не знае какво точно да пита...
Иначе мислим да сложим по един климатик в стаите, но това не решава въпроса с двете бани, например, където ще е голям студ....
Ще съм благодарна на всякакви отговори и коментари!

# 1
За приблизително същите квадрати обсъждахме различни варианти - котел на дърва, котел и на дърва, и на пелети, но нямаме отделно помещение за котелно и затова специалистите ни посъветваха да вземем камина с водна риза на пелети. почти сме се спрели и на модел - 25кв. Уточнявам, че изграждаме система за подово отопление в момента и за нас единствено стои въпросът, дали искаме да виждаме огън или не, т.е. дали да е с прозорче или да е затворена като котлите.
П.П. коментирали сме преди време и камина с въздуховоди, но на мен това ми се струва неудачно.

Общи условия

Активация на акаунт