Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 290
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
Ако кандидат-наемодател ми изиска трудов договор, много бързо ще приключим преговорите. Къде работиш и какво работиш е достатъчно за средно интелигентен човек да си направи изводите за диапазона на доходите.

Добре де, ако някой дойде и ми каже, че е новият CEO на Майкрософт, аз как да знам, че не ме лъже?  Laughing Всеки може да каже всичко, включително и да нащрака неистински позиции в Линкд Ин и Фейсбук, а после да се покрие.

При липса на единна база данни за това кой къде и колко време е живял (разбирайте, прелитал от апартамент на апартамент без да плаща сметки и наем), няма как да отдам жилище без да знам на този човек от къде и какви са му доходите. И са много малко наемодателите, особено тези с прилични жилища, които биха се съгласили, така че ако някой конкретен наемател не желае да преговаряме, още по-добре, няма смисъл да си губим взаимно времето. Но очкването, че отсрещната страна трябва да повери своята вещ на висока стойност срещу голи думи и обещания, е несериозно.

# 256
  • София
Аз и друг път съм писала, имаме наемателка която взема над 4хил заплата, беше колежка на мъжа ми и мн добре знаем на каква позиция отиде и какви пари взема там, всичко сме коментирали с нея и т.н.
Държим я на смешен наем, за луксозно обзаведено жилище , от - до, всичко сме правили за себе си, скъпи мебели и т/н ,  но вече ни е тясно. Ново строителство. Вече 4-5 години живее на този смешно нисък наем. Убеждавам мъжа ми от доста време да вдигне наема, не само защото тя взема доста и може да си позволи, а основно защото наема е смешно нисък. Той категорично е против. Нямало сме да намерим такъв наемател никога. Thinking Живее сама и няма изгледи да живее с някой. Grinning Ни деца, ни котка ни нищо. Поддържа жилището много добре, по - добре от нас. Ходили сме там, наистина нищо не е променено и всичко е поддържано като ново. Той не иска ядове , и съсипано жилище. Може пък да е прав !

Иначе ако се представи за шеф на Майкрософт България, пиши ми, познавам ги всичките, ще ти кажа дали е вярно  Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: пн, 11 дек 2017, 11:52 от Yangdze

# 257
  • София
Обичайно хората на позиции с възнаграждение над 1К са напълно наясно ,че размера на наема се определя единствено и само
от пазарната му стойност и се регламентира посредством договор.
Но за мен бе много забавно ,да прочета как според някои наематели се ценообразуват наемите.
Пропуснахте да обясните кое би накарало този наемател да приеме да плаща такъв не пазарен наем ,вместо да се премести ,а би било интересно.

Чудесно е ако наистина нямате идея колко некоректни наемодатели съществуват. Аз обаче съм виждала на живо подобни екземпляри и хич не би ме учудил сценарий, в който наемателят се нанася с всичкото мебели, уреди и т.н. (Все пак не всички прелитат само със сакчето), и Бай Ганьо започва да извива ръце, защото е в изгодна позиция. Времето, нервите и парите за едно преместване са доста неприятна и скъпа част от удоволствието.
Разбира се, за всеки влак си има пътници. Който е ОК да си развява трудовия договор, нотариалния акт или друго, е свободен да го прави. Но в България, където всички се знаят, е леко прекалено.

# 258
Ако кандидат-наемодател ми изиска трудов договор, много бързо ще приключим преговорите. Къде работиш и какво работиш е достатъчно за средно интелигентен човек да си направи изводите за диапазона на доходите.

Ако наемодател ти предоставя жилище на стойност над 200 000 лева (толкова е един нов двустаен в хубав район на столицата) има право да пита къде работиш и съответно доказателства за това. Аз лично не съм искала никога документи, но ако давам скъп имот, ще искам, и трудовата му книжка ще искам ако трябва.

# 259
  • София

Ако наемодател ти предоставя жилище на стойност над 200 000 лева (толкова е един нов двустаен в хубав район на столицата) има право да пита къде работиш и съответно доказателства за това. Аз лично не съм искала никога документи, но ако давам скъп имот, ще искам, и трудовата му книжка ще искам ако трябва.

Аз пък, ако ще наемам скъп имот с висок наем, очаквам да не се държат с мен като с престъпник, който ще пали лагерен огън в хола. Освен всичко останало, в наши дни клаузите за поверителност съществуват и не е ОК да си разгласявал заплатата, защото не се знае кой на кого какъв е.
Но няма нищо драматично, най-много да не си стиснем ръцете с някой наемодател, прекалил с четенето на БГмама. На пазара има достатъчно имоти, и всеки е с номера си.
В идеалния случай може би  брокерите биха могли да удостоверяват истинността на твърденията и на двете страни, но в БГ е абсурд, поне към момента.

# 260
не се карайте - за желаещите осигурявам нотариален акт за мезонет на Луната.
На същия принцип мога и всякакъв вид трудов договор да произведа.
За по-голяма тежест и ДУК на някой 22 год. провинциален офисен планктон.

# 261
Да успееш да оцениш дали един човек е достатъчно честен или поддържан, за да влезе под наем е въпрос на психология, а не на ТД ...Да не говорим, че е подсъдно и направо може да бъде уволнен ако разгласява ТД наляво - надясно.
На Запад е по-ясно - представяш на хазяина си извлечение от банковата си сметка с Х пари / примерно в Холандия са 20К евро/ и нямаш проблем. Там всичко минава през агенции, всичко е на светло и законно.
Тук масово хазяина не обявява имота за отдаден под наем в общината, не плаща съответния данък, а пише договори с наемателите, с които след като се изнесът от там и го ошушкат или изпотрошат всичко, ходи ги гони...
Докато строяхме живеехме под наем, на такива екземпляри се нагледах ...

# 262
не се карайте - за желаещите осигурявам нотариален акт за мезонет на Луната.
На същия принцип мога и всякакъв вид трудов договор да произведа.
Joy Joy Joy

# 263

Аз пък, ако ще наемам скъп имот с висок наем, очаквам да не се държат с мен като с престъпник, който ще пали лагерен огън в хола.
Защо пък като с престъпник? При нас стана на втория оглед на жилището, на по чаша кафе и бисквитки, където съвсем учтиво, усмихнато и диалогично обясних какво ми е нужно, за да подпишем договор. Респективно показах заверено копие от НА и имахме възможност да обсъдим клаузите по договора. Наемателката ми изпрати съответните документи сканирани по имейл, след което се видяхме при нотариуса, не е имала никакви възражения да предостави съответната информация и вярвам в нито един момент не се е почувствала обидена или огорчена от отношението ми. Напротив, имаме много добронамерени отношения.

Вие ако бяхте наемодатели, наистина ли нямаше да поискате да се осведомите документално за професионалното и финансово положение на човека, който ще стопанисва имота ви и от когото очаквате редовно плащане на сметки и наем? Несериозно ми се струва такова едно твърдение... Или пък предположението, че ще увелича наема, след като разбера каква е заплатата на наемателя. Rolling Eyes Нали затова има договор? В нашия е заложена цената, както и с колко ще се увеличава ежегодно при преподписване. Въобще, всичко съм си разписала и нищо не съм оставила на шанса, намирам, че да се маркират очакванията в писмен вид и на двете страни от самото начало помага за последващата комуникация.

# 264
  • Пловдив
Аз като наемодател никога не съм искала трудов договор от наемателя си. Първо, че не мисля, че изобщо е редно да ми бъде показван такъв, и второ - човекът изобщо може да не работи по трудов договор и пак да има доходи.
А като наемател не бих се съгласила с искане да си покажа труд. договор.
Достатъчен е разговор между двете страни и инфо кой къде работи.
А защо да се увеличава ежегодно наема? На какво основание? Ей тва не разбирам!?
Аз не го увеличавам ежегодно, даже изобщо, и не искам и моя да бъде увеличаван.

Като чета тука и направо се плаша... #Crazy

# 265
За мен е нормално наемът да се увеличава ежегодно, следвайки нивата на инфлация в икономиката и средните пазарни цени. Въпрос на договорка - ако наемателката ми след година прецени, че може да си намери по-удобно жилище на по-добра цена, то тя е в правото си. Щом се е съгласила, значи условията я устройват.

Иначе - планът ми е всяка година да правя някакво благоустройство в жилището. Т.е. първата година ще сменя старите щори с блекаут такива и ще купя миялна.

# 266
  • Пловдив
Макарон, ти си права за себе си, но се чудя тя с къв акъл се е съгласила.  Mr. Green

Една година за мен е много малък срок, моят договор първоначално беше за 2г и се подновяваше на 2г. Ако си в необзаведено жилище и трябва да си изнесеш цялата покъщнина след година... ooooh!

# 267
Да успееш да оцениш дали един човек е достатъчно честен или поддържан, за да влезе под наем е въпрос на психология, а не на ТД ...Да не говорим, че е подсъдно и направо може да бъде уволнен ако разгласява ТД наляво - надясно.
На Запад е по-ясно - представяш на хазяина си извлечение от банковата си сметка с Х пари / примерно в Холандия са 20К евро/ и нямаш проблем. Там всичко минава през агенции, всичко е на светло и законно.
Тук масово хазяина не обявява имота за отдаден под наем в общината, не плаща съответния данък, а пише договори с наемателите, с които след като се изнесът от там и го ошушкат или изпотрошат всичко, ходи ги гони...
Докато строяхме живеехме под наем, на такива екземпляри се нагледах ...

В Германия си искат трудов договор плюс референции от предишни наемодатели. И добре правят - парите по сметка може да то ги е дал някой за целта и после да си му ги върнеш - малко ли такива врътки правеха българи в чужбина? А от ТД се вижда твоят доход, който ще идва регулярно.  И ние на следващите наематели ще искаме - ами ако няма ТД, тогава данъчна декларация има. Интересно, банката може да ги иска за кредит и никой не е против, а наемодателят защо да не може? Хайде де, щял да си има неприятности, като разгласява ТД - ама той не го разгласява, той го ползва, за да си наеме жилище.

Естествено, че може да се изфабрикува ТД, но все пак аз да не съм идиот да не проверя фирмата, която го е сключила?! А има фирми, които не е нужно да проверяваш - например договор със Сървис центъра на Хюлет Пакард.

Аз като наемодател никога не съм искала трудов договор от наемателя си. Първо, че не мисля, че изобщо е редно да ми бъде показван такъв, и второ - човекът изобщо може да не работи по трудов договор и пак да има доходи.

Ами тогава идва следващият Wink Желаещи има достатъчно.

Защо да не е редно? Аз показвам лични данни в нот. акт, той защо да не може да окаже ТД? Като няма ТД, има данъчна декларация.Е, ти може да ми кажеш, че работиш за НАСА, дистанционно  Mr. Green  Или че си секретар на Президента  Mr. Green  А ако всичко с доходите ти е наред, не виждам причина да ми откажеш да покажеш документи за тях.

Последна редакция: пн, 11 дек 2017, 16:15 от Анонимен

# 268
А защо да се увеличава ежегодно наема? На какво основание? Ей тва не разбирам!?
Аз не го увеличавам ежегодно, даже изобщо, и не искам и моя да бъде увеличаван.

Като чета тука и направо се плаша... #Crazy
Зависи от  имота който даваш. Едно е двустайка панел  в Стара Загора, друго е стара монолитна тухла след основен ремонт в идеалния център на София.
Аз давам, малък НТ в студентски район във Варна, и пак си го разпитах момчето, от-до...важно ми е кой влиза, с какви доходи е, и с какви намерения. Съжалявам, ако звучи грубо или обидно, но това е.

# 269
Simple Smile Защо все така напред с бутонките агресивното поведение и фръцкане не спомага въобще добрите отношения.
Нормално е наемател да се фръцне, ако тръгнете да го разпитватвате грубо.
Инвестицията си е инвестиция, но и тези хора дават една сума месечно в размер на средна работна заплата и не им звучи добре този маниер на поведение

Общи условия

Активация на акаунт